maanantai 14. toukokuuta 2018

Mikä fiilis jäi Vilamouran radoista?

Ennen Vilamouran reissua olin suunnitellut että Aapo hyppäisi siellä ekan viikon 6-vuotiaita ja loput viikot 7-vuotiaita. Treenit ennen kisaa olivat sujuneet hyvin ja monet olivat sanoneet minulle että ekojen viikkojen radat ovat pieniä ja että ne kasvavat tasaista tahtia loppua kohden, joten kaiken järjen mukaan ratojen pitäisi olla meille ihan ok.

Kaikki kuvat c. OneShot



Ekalla viikolla kävin kävelemässä joka päivä 7-vuotiaiden radat vaikka itse menin niitä 6-vuotiaita. Ja vaikka kuinka oltiin treeneissä menty "isoa" niin kyllä ne radat vaan silti mun silmään oli isoja ja 135-tasoa heti ekan viikon jälkeen. Ne 6-vuotiaiden radat tuntuivat mukavilta - tekemistä oli, mutta esteet olivat juuri sen 125cm ja se tuntui meille hyvältä tasolta. Päätin mennä sitten vielä toisen viikonkin 6-vuotiaita ja katsoa sitten kolmannella viikolla mikä fiilis olisi.


Aapo teki kaksi ekaa viikkoa muistaakseni pelkkää 0 ja pari 4vp rataa saaden nollilla sijoituksia. Nurmella se meni tosi hyvin, oikeastaan paremmin kuin hiekalla. Kolmannella viikolla menin tiistaina 125 ja keskiviikkona sitten sen 135. Tiistain rata oli oikein hyvä 0 mutta keskiviikkona olin lähestulkoon paniikissa kun se rata näytti radankävelyssä musta niin isolta. Oli trippeliä, kolmoissarja, normi sarja, suhteuttetua suhteutetun perään ja paljon vaihtoehtoja. Joonas ja Emma auttoivat tietty radankävelyssä ja verkassa ja ennen radalle menoa Joonas vielä sanoi että mun kannattaisi käydä näyttämässä iso screeni Aapolle kun se oli laskettu tuulen vuoksi ihan alas ja se oli viimeisen kahden esteen välissä, jotka olivat seinässä kiinni. Mietin hetken aikaa että yleensä Aapo ei noista välitä, että pitäisikö kuitenkaan näyttää sitä, koska välillä jos sille näyttää jotain tollasta niin se menee sellaiseen hassuun tilaan ja tuijottaa, vaikka se ei oikeasti mitään pelkäisikään.. Noh, kävin kuitenkin näyttämässä sen kun Joonas niin sanoi ja eiköhän se mennyt ihan tiloihin siitä näytöstä. Alkurata meni sitten vähän juosten ja siihen kun lisäsi vielä mun jännityksen niin ei se ihan putkeen mennyt. Taisin saada 1 & 2 puomin, sitten tehtiin ihan hyvää rataa 5 asti jonka jälkeen oli tosi vähän aikaa saada hevonen valmiiksi kolmoissarjalle ja koska virheitä oli jo, tein voltin ennen sarjaa. Sarja oli itseasiassa tosi hyvä, sitten siitä samoin 6,7,8 ja 9 sujuivat ilman ongelmia. Sitten koittikin se vika linja. Tunsin jo sinne kääntäessä että Aapo tuijottaa sitä ihan sikana ja sain kirjaimellisesti puristaa sen yli 10 jonka jälkeen oli pakko ratsastaa väli eteen 5 askeleella vikalle, mutta Aapo juoksi siitä viimeisestä ihan kunnolla ohi kun se tuijotti ja väisti sitä screeniä niin paljon. Tuloksena siis hylky koska olin jo aiemmin tehnyt sen voltin. Summa summarum. Ei se esteiden koko lopulta ollut se ongelma vaan se mitä siellä välissä tapahtuu.


Perjantaina menin taas 125 ja nollana, se tuntui taas helpolta. Sitten annoin Aapolle väliviikon koska sääennusteet lupasivat vain sadetta.. Onneksi en ilmoittanut Aapoa koska seuraavalla viikolla oikeasti satoi joka päivä niin paljon että luokkia jouduttiin perumaan. Sitten olikin vuorossa väliviikko jonka jälkeen päätin mennä vikan viikon 125 tasoa koska totesin että se valmistaa meitä ihan hyvin Suomen Racing-sarjaan joka kuitenkin oli meidän kauden päätavoite. Vikalla viikolla Aapo taisi tehdä kaksi nollaa ja yhden nelosen ja voitti jopa yhden luokan :)


Mielestäni Vilamourassa oli hyviä ratoja, vain yhdellä viikolla ratamestari oli mielestäni aika mielikuvitukseton ja tylsä. Muuten oli kivoja tehtäviä hyvillä sujuvilla väleillä ja Aapo ainakin sai tosi hyvää kokemusta. Tuo pääareenahan oli ihan tosi iso ja siellä pääsi laukkaamaan tosi kivasti esteiden välissä aina eteen. Haastavaksi areenan teki kuitenkin se, että siellä oli paljon tietysti katsottavaa ja kun tuuli, niin tuuli kyllä niin paljon että hevoset jännittyivät helposti pelkästään jo siitä.

Tuollainen pitempi touri valmistaa hevosia kyllä todella hyvin noin alkukaudesta kesän isompiin kisoihin. Pääsee tekemään kolme rataa viikossa ja hyppäämään ulkona kunnon kokoisilla areenoilla. Jos Espanja ja Portugali eivät Suomesta olisi niin kaukana niin suosittelisin kyllä ihan amatööreillekkin tuonne lähtemistä. Matkakulut vaan nousevat niin suolaisiksi että harvalla on lopulta harmillisesti varaa lähteä. Mutta jos haluaa jollekkin tourille, niin kannattaa katsoa esim. Puolan tarjonta tai lähteä Belgiaan tai Saksaan parin viikon kisareissulle. Noissa maissa on nimittäin kaiken tasoisia kisoja koko ajan ja tallipaikkoja varmasti löytyy kyselemällä :)

8 kommenttia

  1. Kiva, kun oot päivitelly nyt kuulumisia! Lisää odotellessa :) Toivottavasti ehdit päivittää myös jatkossa sun ja Aapon taipaleesta.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun kerroit tarkasti miten teillä on radat menneet! Tekee varmasti hyvää kun saa kunnon rutiinia ja paikalla vielä ihmisiä neuvomassa ja auttamassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Nyt vaan odottelen että päästään taas kunnon kisoihin :)

      Poista
  3. Muistelen, että kirjotitit jossain vaiheessa aikomuksesta myydä Aapo. Vieläkö sinulla on sama suunnitelma?
    Jos haluat avata asiaa tarkemmin, olisi kiva kuulla syy myyntiin. Aapo on kuitenkin hieno nuori hevonen, joten ihmetyttää miksi myisit niin kivan kisakaverin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raha on mun vastaus :D Aaposta saisi nyt ihan hyvän hinnan ja loukkaantumisen riski on kuitenkin aina olemassa. Pomo on kuitenkin nyt sitä mieltä että se on sen verran hyvä hevonen ettei mun pitäisi myydä sitä vielä, joten katsotaan miten asiat etenee :)

      Poista
  4. Mielenkiintoista ristiriitaisuutta tekstissäsi! Jännä se miten sanot "Ei se esteiden koko vaan se mitä siellä välissä tapahtuu.", mutta kuitenkin sitä ennen olit jo kirjoittanut miten suurilta ne kymmenen senttiä isommat esteet näyttivät ja miten pelotti/jännitti. Kumpi se nyt on? Esteet olivat isoja ja pelotti, vai se ettet saanut esteiden välejä ratsastettua? Kysyn, koska mielestäni tekstistä jäi se mielikuva että molemmat oli vialla. Eihän se oikeasti ole kuin vain lisää rutiinia, niin varmasti helpottaa! :)

    Mikä Aapon suunnitelma on nyt? Ilmeisesti Racing-kilpailu jää välistä, kun palasit takaisin Espanjaan. Olisi kiva kuulla suunnitelmistasi tarkemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitin siis tuolla ylempänä että 135-luokat oli musta isoja radankävelyssä, mutta radalla loppujenlopuksi se haaste oli esteiden välissä. Aapo selvitti esteet koon puolesta ihan kelvollisesti mutta niin kuin esim. vikalla linjalla esteiden väli oli se haasteellinen juttu ja tie kolmoissarjalle, jossa tein voltin. Sori jos ei käynyt selvemmin ilmi itse tekstistä :)

      Rutiinia koitetaan nyt tosiaan saada lisää 130 ja 135 luokista. Tarkoituksena on mennä aika paljon kv-kisoja ja hypätä joko avointa 130-linjaa tai yh 7v luokkia. Teen piakkoin oman postauksen tulevista kisoista ja kesän pläneistä :)

      Poista