Aloitin ihan normaalilla verkalla. Tavoitteena oli Kapsu rennoksi ja rauhalliseksi. Edellisenä päivänä olin ratsastanut hevosta todella paljon jopa hieman väsytysmielessä kun energiaa oli enemmän kuin pienessä kylässä. Tämä ja huolellinen työ palkittiin todellisesti maanantaina kun Kapsu oli erittäin hyvä. Myös laukka oli jälleen parempi, sitä näätte alla olevalla videolla! Tein paljon kaarevia uria ja siirtymisiä.
Oona oli siis mun matkassa maanantaina ja oli kiva kuulla sieltäkin suusta että Kapsu näytti paljon rennommalta kuin edellisellä kerralla! Tästä asetelmasta olikin kiva lähteä tekemään hyppyjä.
Aloitin yksittäisellä ristikolla ja ravissa. Kapsu on nyt selkeästi ymmärtänyt hyppäämisen tarkoituksen, eli että siitä esteestä voi hyvin hypätä yli, eikä vain juosta jolkottaa läpi :) Kapsu teki hyviä hyppyjä ravista ja tulin pienen pystyn muutaman kerran myös laukassa.
Kun yksittäinen este sujui, rakensi Oona mulle toisen esteen edellisen perään. Näin pääsimme kokeilemaan sarjaa. Ensimmäisella kerralla Kapsu hyppäsi koko sarjan rohkeasti, mutta seuraavalla kerralla sitä epäilytti jo kaarteessa ja se pyrki vinoksi. Sain sen kuitenkin ensimmäisestä osasta yli, toisesta sitten sujahdettiinkin ohi.. Nuorille ja kokemattomille hevosille käy usein näin. Ensimmäisellä kerralla ne eivät edes huomaa uutta tai erikoista estettä/asiaa, mutta toisella kerralla, kun ne osaavat varautua siihen, jännittyvät ne paljon enemmän.
Tästä en kuitenkaan ottanut mitään ongelmaa. Kapsu takaisin esteen eteen, suoristus ja seis. Tämän jälkeen koko homma uudestaan aika monen toiston kanssa ja johan rupesi sujumaan!
Ensi kerralla täytyy taas hioa tuota laukkaa. Olisi kiva lähteä Kapsun kanssa maastoon meidän pitkälle laukkasuoralle niin, että Kapsu pääsisi laukkaamaan suoralla ja pidemmän matkaa.. Sinne olisi vain pakko päästä valoisan aikaan, mikä hieman tuottaa haasteita..
Kirjoitatko milloin heidistä? Luin oonan blogista että olit sielläkin hypännyt
VastaaPoistaHeidistä tulee juttua huomenna :)
PoistaMinkä vuoksi käytät noin paljon kättä? Tuolla tavalla hevonen ei taatusti tule rennoksi ja liiku läpi selän.
VastaaPoistaVideollahan ei tosiaan näy koko tunnin työskentely ja kaikki parhaat pätkät eivät tallentuneet myöskään videolle. Siinä olet ihan oikeassa, ettei hevonen voi olla rento tai työskennellä selän läpi, jos edestä pitää liikaa. Kapsu on vaan sen verran menevä kaveri, että pidätteet täytyy tehdä tällä hetkellä välillä aika pitkänä ja rauhallisena, jotta se tulee varmasti takaisin. Kunhan muistaa päästää oikealla hetkellä, on tämä aivan ok.
PoistaKun hevosen kanssa, joka on taustaltaan ravuri, työskentelee muutaman kerran viikossa, on työ yleensä aloitettava aina alusta, koska välissä sillä ratsastavat ratsastuskoululaiset. Näin hevonen ei säily säädöillä, ja alkuun sille on aina muistutettava perusasioista, kuten pidätteistä ja jalkaan rennosti reagoinnista. Kapsuhan syöksähtää jalasta helposti eteen, milloin se on todella hankala ratsastaa kohti kättä. Jos se ei kuuntele myöskään pidätettä, on siellä selässä hieman pulassa.
Kikko neuvoikin mua Hildan kanssa tässä samassa tilanteessa ensin vain asettamaan kädellä ja vasta kun hevonen on rauhallinen ilman jalkaa, saa sen ottaa mukaan. Tätä neuvoa olen soveltanut hieman Kapsun kanssa ja se toimii. Teen alkuun (video kuvattu veryttelystä) isoja asetuksia ja pitkiä, rauhallisia pidätteitä, jotta hevonen seuraisi kättä, jolloin tehdessäni saman jalan kanssa, ei kaikki ole niin uutta. Jos aloittaisin saman tien jalan kanssa ja koittaisin asettaa tai tehdä pidätteen, olisi Kapsu varmaan ihan paniikissa. Kokemattoman hevosen kanssa täytyy edetä asteittain ja tämä on mun tapa tehdä se.
Sinulla on varmasti myös monia hyviä tapoja ratsuttaa hevosia, työskentele vain niiden oppiesi kanssa ja jaa niitä myös minulle jos koet sen tarpeelliseksi :)
Eniten pistää silmään varsin tiheästi tulevat pidätteet vuorotellen molemmista ohjista. Itselleni on aina taas opetettu, että kuuman tai höseltävän hevosen kanssa pohje on ensisijaisen tärkeä, ei suinkaan käsi. Koventamalla kättä saadan aikaan yleensä vain enemmän kättä karkuun ja selkä alhaalla juokseva hevonen, tätä ei ainakaan toivon mukaan haluta? Peräänantokin lähtee aina takaa ja se kaula ja niska löytävät paikkansa kun takaosa työntää ja selkä nousee, niin käynnissä, ravissa ja laukassa. Minun mielestäni etenkin kun ratsastuskoululaisetkin tätä hevosta ratsastava olisi tärkeää saada se herkkyys säilytettyä ja palautettua niiden tuntien jälkeen. Nämä ovat minun mielipiteitäni, mutta voin väittää etten kovin väärässä ole.
PoistaEn ollenkaan väitä vastaan, juuri nuo ovat myös minun periaatteitani. On eri asia kuitenkin ratsastaa kuumaa ja höseltävää hevosta, joka on täysin koulutettu. Silloin nimenomaan täytyy ratsastaa paljon jalalla ja päästä hevosen ympärille ja vaikuttamaan. Kun kokematon hevonen reagoi jalkaan säntäämällä täyttä kyytiä eteenpäin, on jalan kanssa oltava varovainen. Ei sitä ilman voi ratsatsaa, mutta samalla tavalla jalkaa ei Kapsun kanssa tällä hetkellä voi käyttää, kuin jo koulutetun hevosen kanssa. Tottakai siihen täytyy pyrkiä, että Kapsuunkin voi pikkuhiljaa alkaa vaikuttamaan samalla tavalla, mutta tällä hetkellä ne pidätteet ovat ykkösasia, koska Kapsu on tunneillakin turhan vauhdikas.
PoistaMatkalla kohti ratsastatettavampaa hevosta on välillä luovuttava joistain asioista, että saavuttaa lopulta "maalin". Tällä hetkellä joudun luopumaan pitkästä kaulasta ja rehellisestä peräänannosta, koska ensin Kapsun on opittava reagoimaan pehmeämmin jalkaan ja nopeammin istuntaan ja pidätteisiin. Ilman rehellisestä ja pehmeää reagointia jalkaan Kapsu ei voi koskaan käyttää selkäänsä oikein. En tietenkään haluaisi luopua noista asioista, mutta hevosen käydessä ratsastuskoulussa, täytyy mun edetä sen tuomien haasteiden kanssa.
Kapsu on mielestäni todella kivan näköinen, todella komea! :D
VastaaPoistaKapsu on kyllä kiva näköinen tyyppi :)
Poista