sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Vaihdoilla jatkuu

Tämä on ollut aika vaihto painoitteinen viikko. Caran lisäksi olen tehnyt Akun kanssa paljon vaihtoja, jotta se ei aina kisoissa ottaisi niistä niin paljon painetta. Aku vaihtaa helposti radalla pienen pukin kautta, koska se vaan on yksinkertaisesti niistä niin innoissaan. Kotona sen kuumuessa tai alkaessa tekemään vaihtoja pukin kautta, palaan aina ravin kautta vaihtoihin.

Nielsin kurssilla keväällä Niels painotti paljon sitä, ettei hevonen saa jännittää vaihtoa. Johku painotti Hippolan kurssilla uuden sisjalan läpimenoa ennen vaihtoa. Molemmat valmentajat ovat kuitenkin natseja suoruuden suhteen. Itse olen yhdistänyt näiden kahden valmentajan neuvot kolmikaariselle.

Ollaankin Akun kanssa pyöritty tällä viikolla kolmikaarisella niin ravi-käynti-siirtymisten parissa kuin vaihtojenkin kanssa. Jo alkuverkasta alaken saatan ravissa aloittaa kolmikaarisella keventäen ja tehdä suoristuksien sijaan s-mutkat, jotta uusi sisäjalka menee kunnolla läpi. Kun sisäjalka on hyvin läpi jatkan suoristuksilla.

Laukassa aloitan aina pinellä kentällä niin, että teen vain joka toisen kaaren laukassa. Näin saan valmisteltua siirtymiset suoristuksiin huolella, koska kenttä on vain hieman koulukenttää leveämpi. Kun Aku siirtyy rennosti raviin joka kerta, lähden tekemään vaihdot ravin kautta. Akun on ehdottomasti pysyttävä suorana koko vaihdon läpi. Jos se lähtee kaatumaan uuteen suuntaan nostossa, pysäytän sen ulko-ohjalla tai siirrän käyntiin. Näin uusi ulko-ohja kertoo sille ettei ole ok lähteä kaatumaan sisään. Jos Aku lähtee ennakoimaan nostoja saatan jatkaa jonkun kaaren ravissa tai nostaakin uudestaan edellisen laukan ja jatkaa ns. "väärään" suuntaan. Näin se joutuu pysymään kuulolla ja ei ihan joka kerta osaa odottaa tehtävää.

Tässä jännittynyt epämääräinen pomppuvaihto Lohjan kisoista, ratsastaja irti satulasta.. ei näin.

Joinain kertoina en pääse välttämättä vaihtamaan ollenkaan lennossa. On päiviä kun en ole tyytyväinen siirtymisiin ja suoruuteen ja silloin en vaihda ollenkaan. Nielsiä lainatakseni, silloin kun hevonen ei ole rento, se ei voi oppia eikä sisäistä asioita. Jos Aku ei ole rento siirtymisissä, eikä pidäte mene halutulla tavalla läpi, ei vaihtokaan voi onnistua. Vaikka hevonen ne osaa, en silti halua suorittaa ja opettaa sille huonoja vaihtoja.

Tänään Aku oli kuitenkin äärettömän hyvin kuulolla ja sain tehtyä vaihtoja myös kolmikaaristen suoristuksiin. Muutaman kerran sain pysäyttää sen vaihdon jälkeen kun se lähti oikeaa jalkaa vasten vasemmasta oikeaan laukkaan vaihdettaessa, mutta muuten sain aika hyviä vaihtoja aikaan. Välillä jatkoin taas väärään suuntaan säilyttäen laukan ilman vaihtoa ja väliin tein myös muutamia ravin kautta vaihtoja.

Aku kisoissa Lohjalla

Loppuun Aku alkoi kuitenkin odottaa vaihtoja niin paljon, että jatkoin muutaman ravin kautta vaihdon jälkeen diagonaaleille. Tein molempiin suuntiin yhdet vaihdot ja tsädäm, sieltä tuli hienot puhtaat RENNOT vaihdot takaa eteen. Loppuun tein myös täyskaarrot ja niiden loppuun vaihdot jotka tulivat hyvin, mutteivat ihan niin rentoina kuin diagonaalien vaihdot.

Olen kuitenkin tähän treeniin todella tyytyväinen. Kun aloitin Akun kanssa vaihtojen työstön, ei hommasta meinannut tulla mitään. Valmentajakin totesi, että oppiikohan tuo ikinä vaihtamaan. Pitkän työn tulos on nyt kuitenkin palkittu ja suurin osa vaihdoista tulee jo avusta ja puhtaana. Ja pääasiahan on, että ne tulevat siellä radalla. Kunhan tulevat myös jatkossa joskus ilman niitä pukkeja ;)

4 kommenttia

 1. Ootko tulossa Lohjalle kisoihin millon seuraavaks?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Retu ei kvaalaa Sm:iin niin sitte sillon elokuussa :)

   Poista
  2. Okeei :) mihispäin oisit menossa? Jos pistäytys kattomaan :)

   Poista
  3. Laakspohjassa olisi silloin kisat :)

   Poista