tiistai 29. heinäkuuta 2014

Nuppu kesäretkellä!

Nuppari pääse eilen kesäretkelle :) Peikillä oli tuntsareihin lähteville rataharjoitus ja päätin käyttää tilaisuuden hyväksi. Nuppu pääsi tutustumaan kouluaitoihin ekaa kertaa ja alun jännityksen jälkeen se käyttäytyi oikein mallikkaasti :)

Kohti alkutervehdystä

Moni ajattelee tässä vaiheessa varmasti kauhuissaan, miksi kolmivuotias viedään radalle jo tässä vaiheessa. Juttelin ajatuksesta omistajan sekä valmentajani kanssa ja molemmista ajatus oli hyvä. Kokemus olisi vain pidettävä hevoselle mukavana ja lyhytkestoisena. Ulkomaillahan hevoset hyppäävät jo tässä vaiheessa vieraissa paikoissa ihan treenejä...


Nuppari on myös mielestäni montaa kolmivuotiasta selkeästi edellä. Se kulkee tasaisessa muodossa ja kantaa itsensä varsin hyvin. Se nostaa laukat ja menee jo hieman sivullekin. Se on siis jo siinä pisteessä, missä kolmivuotiaan loppuvuodesta tulee ollakin.

Nuppari asuu tallilla, missä käytössä ei ole maneesia. Siksi minusta on hyvä, että hevonen saa tässä vaiheessa niitä kokemuksia, mitä moni muu nuori saa loppuvuodesta. Meillä ei silloin välttämättä ole mahdollisuutta treenata samalla tavalla kentällä, kuin muilla maneesissa, joten Nuppari saa olla vapaammalla talvisaikaan kenttätreenistä. Maastoon se pääsee varmasti ja kärryjen eteen, mutta sileän treeni ratsastettaessa jää vähemmälle varmasti talven tultua. Minusta oli mukavaa ja reilua nyt hyvin menneiden treenien jälkeen viedä se tutustumaan uuteen paikkaan.

Loiva kiemuraura

Nuppu on kaiken lisäksi tosi fiksu. Se ei ole kotona sen kummemmin jännitellyt mitään, joten ajattelin sen suhtautuvan varsin chillisti kouluaitoihin. Peikillä toisena pitkänä sivuna toimi aita ja estevaja, joten muutakin tuijotettavaa löytyi..

Kun otettiin Nuppu ulos autosta, kävelytin sen ensin maasta kerran kentän ympäri ja kouluaitojen sisältä. Ainoa asia, mikä sitä jännitti tässä vaiheessa, oli lanausjäljet maassa :) Hassu Nuppu.. Kun menin selkään, kävelin kentän ympäri pitkin ohjin ja pyysin yhtä poniratsukkoa tämän jälkeen vetämään mut kouluaitojen sisällä kierrokset molempiin suuntiin. Vasemmalle sujui oikein hyvin, mutta oikealle Nuppua jänskätti sen verran paljon, että se ei halunnut viedä takaosaa uralle ja vaan poikitti koko ajan. Tästä en ottanut mitään stressiä ja siirryin verkka-alueelle hetkeksi keventämään, minkä jälkeen siirryin radalle käynnissä. Oikeaan kierrokseen tein paljon pysähdyksiä, jotta sain pidätteet läpi ja hevosen suoraksi. Lopulta Nuppu antoi mun asettaa sitä sisään ja sain sen suoristettua uralle aika kivasti. Jännitys näkyi kuitenkin edelleen lyhyinä askelina, mutta siirryin siitä huolimatta raviin.


Ravissa tein keventäen ympyröitä ja isoja kaaria. Nuppu oli alkuun liian lyhyt edestä ja turhan nopea tahdiltaan, mutta sain ratsastettua sitä juuri niihin pisteisiin, mihin halusin. Nostin yhdet laukat molempiin suuntiin, jonka jälkeen annoin Nupulle pitkät ohjat. Siinä se rentoutui jo todella hyvin ja käynti alkoi olla matkaa voittavampaa. Taputtelin sitä paljon ja muutaman kerran se jopa pärskähtikin :)

Tuomari totesi, että voisin hyvin vetää jonkun radan kun näyttää sen verran kivalta kaverilta. Hän tiesi Nupun olevan vasta 3, joten päätin vielä tähän kevyen verkan päälle ratsastaa radan. Mitään rataa en ollut etukäteen harjotellut, joten hyvin muistissa noista helpoista ohjelmista oli kn ja tuomarilla oli siihen ohjelmaan arvostelupaperikin.


Siirryin raviin ja aloitin radan keventäen, istuin alas vasta hetki ennen siirtymistä. Nuppu ei ihan malttanut seistä pysähdyksessä, vaan otti yhden askelee sivulle. Siirtyminen raviin sen sijaan oli hyvä ja suora. Nuppu oli selkeästi nyt rennompi välikäyntien jälkeen ja jäi ravissa paremmin odottamaan ja muoto ei rullannut liian syväksi. Loiva kiemura oli hyvä, keskiravissa ratsastin vain hieman eteen, ajatuksena pitää vain rentous ja rytmi hyvänä. Siinä onnistuin aika kivasti, paperissa kommenttina kuitenkin "ei tarpeeksi eroa" joka nyt on ihan ymmärrettävä :) Voltti oli ehkä hieman pieni, mutta Nuppu rentoutui kivasti koko ajan lisää. Kiemuraura oli jo todella rento, mutta muoto valui vähän turhan matalaksi. Kolme askelta käyntiä tuli kivasti alas istunnalla ja raviin Nuppu lähti rennosti. Seuraava voltti oli paremman kokoinen ja mielestäni ok. Käyntisiirtyminen oli mukava, mutta käynti jäi hieman jännittyneeksi. Pysähdyksen sain tehtyä pehmeästi ja käynti oli sen jälkeen parempaa. Laukannosto tuli hieman pisteen jälkeen ja ensin vääränä, mutta sain tehtyä nopean ja hyvän korjayksen. Laukka oli híeman jännittynyttä ja maahansidottua ympyrällä, diagonaalilla sain rytmistä jo hieman paremman. Siirtyminen raviin oli kelvollinen ja ravi oli jo taas rennompaa. Vasemman laukan nosto keskeltä ilman seinän tukea oli Nupulle se vaikein tehtävä omasta mielestäni radalla, mutta sen se selvitti oikein hyvin :) Ympyrä oli hieman sisäjalkaa päin kaatuva, mutta oikean kokoinen ja laukka oli aavistuksen parempi. Siirtymisen käyntiin laukasta tein selkeästi asteittain ravin kautta ja se onnistui suunnitellusti :)

Lopputervehdyksen käynti oli jo rentoa, jes! Pysähdys oli suora ja tasan :)

Laukka oli vielä jännittynyttä ja maahansidottua, mutta kuitenkin nostot tulivat hyvin ja laukka oli puhdasta

Tuomarista Nuppu oli oikein yritteliäs ja hyvin ratsastettu. Hän kehui rauhallista työskentelyäni ja sanoi hevosen olevan hyvällä mallilla ikäisekseen. Laukkaan hän toivoi lisää pyörivyyttä ja käyntiin rentoutta. Paljon saatiin tsemppejä jatkoon :) Tuomari oli arvostellut Nupun kuin "oikean hevosen" ja prosentteja kertyi 54 ja rapiat :) Minusta oikein kelpo tulos!

Valmentajan kommentit olivat hyvin saman tyyppisiä kuin tuomarin. Lisäksi Nuppu sain kehuja hyvästä työmoraalista, ilmeestä sekä sopusuhtaisuudestaan. Tein valmentajan kanssa vielä verkassa yhden laukannoston, jotta saatiin laukka rullaamaan paremmin. Yksi nosto riitti, sillä nyt verkan puolella Nuppu relasin kivasti ja sain laukasta heti paremman. Toki se ei ollut edelleenkään sitä samaa laukkaa, kuin kotona, mutta siihen ei nyt ollut tarkoitus päästäkkään radan jälkeen. Hevonen ansaitsi kiitoksen jo vähän paremmin tehdystä työstä :)

Yhteensä koko verryttely ja suoritus sekä loppuverkka kestivät n. 25min. Ratsastin tuosta ajasta kuitenkin paljon käyntiä ja annoin sille pitkät ohjat lähes viideksi minuutiksi välissä ennen rataa, joten liian rankaksi tämä ei minusta missään nimessä mennyt. Toki sille täytyy antaa aikaa palautua, koska kuljetus oli sille kuitenkin tässä vielä lisänä. Matka oli onneksi lyhyt :)

Missä vaiheessa teidän kolmivuotiaat ovat? Haissin kanssa en voisi vielä kuvitellakkaan meneväni kouluradalle, mutta johonkin retkelle se pääsee kyllä tässä syksyn mittaa :)

14 kommenttia

 1. Minkä rotuinen Nuppu on? Se näyttää vain niin isolta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suokkihan se on :) ja mä oon vaan pieni ;)

   Poista
 2. Aika pahastipah tuo kulkee kuolaimen alla, mutta eiköhän se sieltä iän myötä vielä nouse. Kovan oloinen hevonen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kova = kiva ? :)

   Ja jännityksen piikkiin menee tuo kuolaimen takana meno, mutta jatkossa siihenkin täytyy kiinnittää myös radalla enemmän huomiota kun ratakokemus karttuu :)

   Poista
  2. Joo, siis kivan oloinen! :D en edes huomannut tota mokaa ja vaikutusta viestiin...

   Poista
  3. Haha, joo se kova vähän muuttaa kivan merkitystä :)

   Poista
 3. Aika hienolta kyllä näyttää!:) Nupusta tulee vielä hieno ja tosi hienoa työtä olet tehnyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä siitä hieno tulee, työtähän siinä kyllä on niin kuin kaikissa tuon ikäisissä :)

   Poista
 4. Hassut hevospiireissä, meillä koirapiireissä on päivänselvää, että nuorena jo eri paikkoihin, alustoihin, häiriöihin jne. tutustumaan. :D Ei se nuori eläin uusile kokemuksille kotitarhassa altistu, ja mitä nuorempana eri tilanteet käyvät tutuiksi, sen selvempää kauraa meininki on aikuisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentista :) ja näinhän se on, uusia kokemuksia täytyy tarjota reilusti nuorille hevosille!

   Poista
  2. Eron huomaa parhaiten ratsujen ja ravureiden kanssa. Juoksijoita kuskataan nuorempana eri paikkoihin, eikä asioista tehdä numeroa, joten ovat yleensä paljon helpompia käsitellä. :)

   Poista
  3. Näinhän se on :) Eli ratsut vaan liikenteeseen!

   Poista
 5. Oletko alusta asti ratsastanut tämän nuoren, kiinnostaisi kovasti miten tällainen työ etenee ratsutusvaiheesta tähän pisteeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Nupulla oli ratsastettu vähän ennen kuin aloitin sen kanssa. Nuorien hevosten kanssa täytyy lähteä liikkeelle ihan perusasioista, kuten juoksutuksesta. Kun ne toimivat siinä hyvin varusteineen kaikissa askellajeissa, voi siirtyä selkään. Selästä käsin voi ensin olla liinan päässä ja sen jälkeen talutuksessa. Jos hevonen on rauhallinen, voi hyvin mennä jo "yksin" ensimmäisellä kerralla esim. juoksutuksen jälkeen ympäri uraa. Sitten hevosen mukaan otetaan kaikki askellajit pikkuhiljaa mukaan.

   Orilaitumella nyt oleva Sakke on alusta asti ollut minun ratsastamani. Sen kanssa ollaan nyt menty kaikissa askellajeissa ympäri kenttää ja tarkoitus olisi muutaman viikon päästä jatkaa siitä mihin kesän alussa jäätiin :) Tervetuloa seurailemaan meidän menemisiä!

   Poista