perjantai 18. heinäkuuta 2014

Talent-radat

*yhteistyössä Team Eurohorsesin kanssa*

Tänään Kemiössä kilpaillaan Talent-radoilla. Kävin haastattelemassa kisojen ratamestaria, Johanna Mikkolaa, tästä uudesta kilpailumuodosta.


Mikkolan mukaan radat on suunniteltu sellaisille ratsukoille, jotka tähtäävät luokissa ylöspäin. Radat ovat teknisiä ja ne on rakennettu ns. GP-tasolle. Korkeuden ollessa maltillinen ja ratsukon omalla mukavuustasolla, pääsevät he treenaamaan kohti isompia luokkia, niiden vaatimalla vaikeustasolla.

Millainen Talent-rata sitten kokonaisuudessaan on? Sääntöjen mukaan radalla täytyy olla ainakin 10-12 estettä, kaksi kaksoissarjaa tai yksi kolmoissarja tai vaihtoehtoisesti yksi kolmoissarja ja yksi kaksoissarja. Hyppyjä radalta tulee kertyä 12-15 kappaletta ja rataan tulisi kuulua vähintään kaksi suhteutettua etäisyyttä.

Arvosteluna radalla toimii joko AM 5, ihanneaika tai puhdas rata uusinnalla tai ilman. Kemiössä arvosteluna kahdessa ensimmäisessä luokassa (ponit 100cm ja hevosratsukot 110cm) arvosteluna on A.0.0 ja kansallisessa 120cm radassa AM5.

Sääntöjen mukaan radalla tulee olla myös kolme seuraavanlaisista elementeistä;
 • trippeli
 • kapea este
 • vesieste
 • vesihauta puomilla tai ilman
 • muuri
 • ristikko okseri
 • kuivahauta
 • banketti, valli tai muu vastaava erikoiskiintoeste

Mikkola kertoo Kemiön kisoissa Talent-radoilla olevan mm. trippeli, kapea este, vesieste sekä ristikko okseri. Luonnonesteille Mikkola on laittanut useampaan paikkaan vaihtoeshtoesteen. Enimmäisajat luokissa ovat normaaleja, samalla tavalla mitattuja, kuin muissakin Kemiön luokissa.

Kun kysyin Johkulta, mitä radalla pitäisi ottaa huomioon, kertoi hän seuraavasti "Radalla täytyy ratsastaa tarkasti, niin kuin aina joka ikisellä radalla. Tehtävät seuraavat toisiaan ja ovat tasoltaan vaativia. Suuri kansaivälisen tason kenttä luo jo itsessään haasteita ratsukoille ja tämän vuoksi tehtävät saattavat tuntua ratsukoista entistä haastavammilta. Siksi on entistä tärkeämpää, että hevosella on hyvä ratsastettavuus, jotta tehtävät saa suoritettua loppuun asti" Mikkola painottaa.

Paljon kritiikkiä osakseen saanet perjantain radat olivat omasta mielestäni sopivan haastavat ja tarjosivat hyvää treeniä.

"Radat ovat sen kokoisia kun kutsussa lukee", toteaa Mikkola. Hänen mukaansa suurin osa hevosista ei vain ole tottunut tällaiseen kansainvälisen tason kenttään. "Moni tänne tulevista ratsukoista on kilpaillut vain pienissä seura,- tai aluekilpailuissa ja siellä mahdollisuutta harjoitella tällaista kilpailua varten ei valitettavasti ole."

Kemiön kisa on siis loistava paikka harjoitella isompia kisoja varten samalla tavalla kuin Ypäjä ja Laakso. Kaksipäiväinen kisa Kemiössä mahdollistaa omien virheiden ja jännityksen korjaamisen toisena kisapäivänä, jolloin paikat ovat tutut niin hevoselle kuin ratsastajallekin.

Mikkola toivottaa paljon tsemppiä ja kisamenestystä kaikille Kemiön kisaviikkoon osallistuville! :)

Olitko sinä Talent-radalla? Missä luokassa kilpailit ja miten sinulla sujui? Ja ennen kaikkea, mitä tykkäsit radoista?

6 kommenttia

 1. Heh, täytyy heti ite tulla kommentoimaan :D Olin suomenhevosten ja tamman kanssa päivän hevos-talentissa 110cm. Meni vaihtelevasti, tammalla alun mutkittelusta ja kinastelusta huolimatta puhdas suoritus, toisella suokilla tyhmästi viimeisen esteen b-osa alas ja vika suokki ei sitten mennyt mihinkään. Radat oli tosi kivoja ja tarpeeksi haastetta - yleensä nää radat joissa ajattelen "tässä kohtaa on ihan varmaan ongelmia, TOSTA ja TOSTA puhumattakaan" keskityn paremmin ja näin ollen varmaan talenttikin meni paremmin :) riittävästi tekemistä ja ihanaa kun oli kerrankin pitkä rata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että se tamma meni nyt hyvin :) Ja mulle on kans aina parempi että on paljon tekemistä, sillon keskittyy niin paljon paremmin!

   Ja kyllä se Vekkukin kohta taas pelittää :) Ne on molemmat kyllä niiiin hienoja putteja!!

   Poista
  2. Kiitos kehuista, ratsastit kyllä kans hienosti ne pätkät mitä näin ja onnea sijoituksesta Retun kanssa! :) Törmätään sit viimestään mestaruuksissa ;)

   Poista
  3. Kiitos :) Viimeistään mestaruuksissa nähdään!! :)

   Poista
 2. Kisasin pienessä luokissa joista yhdestä tuli hylky kun tipahdin naama estettä päin:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Toivottavasti ei sattunut mitään :/ Tsemppiä jatkoon :)

   Poista