keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Pitkää vettä helteessä

Sunnuntaina pääsin Akun kanssa kunnon helletreeniin! Täytyy sanoa, että kyllä tuo kuumuus vaan syö ratsastajaa. Mulla on tosi hyvä ratsastuskunto, mutta valmennuksen jälkeen olin aivan loppu.. Ratsastuksen aikana kaikki oli ihan jees, mutta heti kun pääsi alas, tykytti rinnassa ihan hulluna ja muutenkin oli ihan rättipoikkipuhki-olo.


Kyllä me taas niin hyvin hommia tehtiin tunnin aikana, sekä heppa että kuski, että ei kyllä ole mikään ihme että vähän joutui hengittelemään tunnin jälkeen. Aloitin itsenäisellä verkalla ja alkuun tuntui laukassa, ettei vasen jala meinannut millään tulla läpi. Koska oli niin kuuma, annoin Akun hetken kävellä ravien ja laukan jälkeen vaikka vasen ei tuntunut ihan niin hyvältä. Hetken breikin jälkeen työstin vasenta laukkaa uudestaan ja hups vaan heppa tuntui tosi hyvältä :) Ei tarvinut montaa kertaa pyytää takajalkoja ulos kun jalka oli hyvin läpi!


Aloitettiin tuolla vihreällä okserilla ja apukavaletilla. Aku teki alusta asti todella hyviä hyppyjä. Se hyppäsi rennosti selän läpi ja avasi hyvin takaa. Nostettiin estettä aika isoksi ja sain tulla hyvällä, mutta odottavalla laukalla sisään.


Alla näätte videon, jossa este oli jo aika iso. Tästä videosta huomaa musta tosi hyvin sen, kuinka Akun hyppykaari on parantunut viimeisen vuoden aikana. Se sai hurjasti kehuja Kirsiltä ja pitkät käynnit palkkioksi :)


Sitten jatkettiinkin okseri-pysty sarjalla. Ekalla kerralla Aku hieman spookasi ja väli meinasi olla pitkä (10m). Tehtiin muutama kerta niin, että hypättiin sarja ja siirryttiin sen jälkeen suoralla hevosella käyntiin. Näin saatiin Aku paremmin takajaloille sarjan jälkeen. Ensin Aku meinasi jäädä siirtymisessä vinoksi ja punki koko ajan vasemmalle. Väistätin sitä käyntisiirtymisen jälkeen joitakin kertoja oikealle, jotta vasen jalka tulisi paremmin läpi ja tämä auttoikin. Sarjaväli alkoi loppua kohden tuntua ahtaalta ja Kirsi pidensikin sitä hieman.


Aku ei tuntunut ollenkaan väsyneeltä vaikka lämpöasteet kohosivatkin korkealle ja hyppyjä tuli ihan reippaasti. Jatkettiin sarja-treenin jälkeen radalla joka alkoi sarjalla, jatkui kuudella askeleella okserille, jonka jälkeen hevonen piti saada hyvin takaisin takajaloille, koska seuraava pysty oli pienen kaaren takana lähellä lyhyttä sivua. Sinne mulla olikin hieman vaikeuksia päästä tarpeeksi isossa laukassa kaarteesta ulos kun kaarteeseen oli pakko jarruttaa sen verran paljon.

Pystyltä matka jatkui s-mutkalla verkkaesteenä nähdylle vihreälle okserille viidellä laukalla ja sieltä jälleen s-mutkalla pystylle, mutta tällä kertaa uudella lähestymisellä. Sen jälkeen hypättiin diagonaalilla vesimattopysty ja sieltä jatkettiin vielä pitkälle vedelle.


Pitkää vettä hypättiin ihan ensimmäistä kertaa :) Ei se ihan maksimi mitassaan ollut, mutta ihan tarpeeksi pelottava musta ainakin! Täytyy sanoa, etten olisi kyllä ihan heti uskonut, että Aku hyppää sen pitkän veden heti ekalla! Toki se oli sen mielestä jännä ja ei sitä suorana voinut hypätä, mutta yli se meni silti joka kerta aika helposti :)


Radoilla mun ainut ongelma oli saada Aku siinä s-mutkan toisessa välissä tarpeeksi takajaloille ja ylämäkeen ennen pystyä. Sama homma piti pitää kasassa vielä sinne vedelle asti, jotta laukka oli menossa koko matkan tarkasti ylämäkeen. Muutama pudotus tehtiin ekoilla radoilla nimen omaan noille pystyille, kun jäin ratsastamaan liikaa päin estettä, enkä antanut sen vaan tulla mun luokse. Vaikka Aku on helposti hidas en saa jäädä ratsastamaan vain eteen.


Ekalla radalla en myöskään osannut päättää s-mutkan ekassa välissä askelta okserille. Aku seisoi vähän mua vastaan ekalle pystylle ja eka ajatus oli odottaa väli kuudella, sitten huomasin ettei tila riitä ja en vaan toiminut. Tökkö tuli, mutta ihan aiheesta. Seuraavalla kerralla reagoin nopeammin eteen ja väli oli hyvä 5 askelta!


Akulla oli käynyt hieroja viime viikolla ja hän oli todennut, että hevonen on todella hienossa kunnossa :) Mitään jumeja ei löytynyt ja vanha lihasvaurio ei ollut revähtänyt uudelleen, vaikka niin epäilin takaosan hieman epämääräisen liikkeen takia. Hierojan mukaan nuo vanhat vammat saattavat kuitenkin välillä kerätä näin kuumalla nestettä, mikä saattaa vaikuttaa liikkumiseen. Pyysin myös Kirsin kommentin Akun takaosasta, mutta hänkin oli sitä mieltä että hyvillä mielillä voi treenata. Hän totesi myös, että kun kisakausi on ollut pitkä, tulisi jossain vaiheessa hevonen käyttää lääkärissä ihan perustarkastuksessa. Tämä on tietenkin itsestään selvä juttu :)Toivotaan siis että takaosan epämääräisyys on vain noista nestekertymistä aiheutunutta. Ja ei tuo hevonen noin hyvällä mielellä hyppäisi jos se kipeä olisi. Tai sitten sille on alkanut kasvaa sydän.. ;)

5 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Eikö sulla näy video? Lisäsin nyt linkin jos sitä kautta näkisit sen :)

   Poista
  2. Juu en näe :( Mutta linkki näytti toimivan! :)

   Poista
  3. Voi että miten hienolta teijän meno näyttää!:)

   Poista