tiistai 15. heinäkuuta 2014

Mitä mukaan Kemiöön?

Ajattelin hieman koota teille listaa siitä, mitä itse aina pakkaan hevosille yön yli kestäviin kisoihin. Huomenna on siis lähtö Kemiöön ja kamat pitäisi pakkailla autoon vielä tänään tai viimeistään huomenna aamulla.


Mulla on sen verran onnellinen tilanne, ettei mun hirveästi tarvitse yleensä itse pakkailla hevosten varusteita. Huollan ne toki ennen kisoja, mutta varsinkin kun on useampi hevonen matkassa, pakkaavat omistajat itse hevosen varusteet mukaan. Kerron toki yleensä mitä haluan mukaan, mutta sen verran pitkään ollaan näiden hevostenomistajien kanssa tehty yhteistyötä, että luotan siihen mitä he pakkaavat mukaan myös ilman erillisiä ohjeita.

Tällä kertaa pakkaan kuitenkin itse Caran varusteet. Koska Caran kanssa startataan keskiviikkona luokassa kolme, täytyy matkaan lähteä aikaisin keskiviikko aamuna.

Lähden yhtä matkaa Päivin kanssa ja Aku tulee omistajien kanssa sitten perästä. Retu tulee paikalle vasta to ja sille kisa on yksipäiväinen, joten mukaan pakataan vain yhden päivän varusteet.

Cara laitettiin viime viikolla uusiin kenkiin ja tässä piti ottaa huomioon Kemiön nurmikenttä. Popoissa täytyy olla hokkireiät, jotta sinne saa ruuvattua kisoja varten hokit.


Hokit, jengatapin, naulan ja jakarin pakkasinkin heti ensimmäisenä harjapakkiin, niitä ilman ei nimittäin tuolla pärjää! Caralle on nyt vain pienet hokit, käydään paikan päällä ostamassa järeämmät jos keli sitä vaatii. Edellisellä kerralla kun olin Kemiössä, vettä tuli toisena päivänä aika armotta ja silloin vaihdoin Akulle vähän pidemmät hokit alle.

Cara hyppää molempina päivinä kaksi luokkaa, joten mukaan otan kaksi huopaa. Lisäksi satulan päälle laitan satulasuojuksen ja siihen samaan syssyyn pakkaan myös vyön ja häntäremmin. Suitsien lisäksi mukaan pitää ottaa martsari ja suojat sekä bootsit. Caralla on käytetty hypätessä bootseja edessä ja etenkin nyt kun hokitetaan se radalle niin ne ovat ehdottomat! Suitsiin kiinnitän valmiiksi jo numerolapun, jottei se vaan unohdu :) Ja jottei vaan sataisi, otetaan mukaan myös sadeloimi ;)


Siinä olivatkin oikeastaan kaikki ratsastukseen liittyvät varusteet. Hoito- ja ruokintavarusteiden osalta mukaan pakataan kaksi vesiämpäriä, paalinarua, heinää, kauraa, mössöt, litramitta, harjat, letitysvälineet, lääkepakki, riimunnaruja, liina sekä dopingfree-linimentti, sieni ja hikiviila. Yksi vesiämpäreistä laitetaan karsinaan paalinarun avulla roikkumaan ja toisella voi sitten kantaa vedet sinne. Toinen ämpäri toimii myös hyvin mössöjen sekoituksessa. Heinät lasken ruokintakertojen ja kilojen mukaan ja kaurat litroittain sen mukaan, kuinka monta ruokintakertaa kisoihin osuu. Jos hevonen on tottunut rasituksen jälkeen siihen, että yöksi laitetaan yösuojat ja pintelit niin ne pakkaisin myös tässä vaiheessa mukaaan. Cara ei sellaisia kuitenkaan tarvitse, joten niitä ei tarvi muistaa :)

Mössöissä Cara on tottunut syömään melassia, pellavaa, kivennäsitä, suolaa sekä elektrolyyttejä. Melassin ja pellavan pakkaan pusseihin, muut otan mukaan purkeittain. Kisoissa on erittäin tärkeää, että hevoset juovat paljon, joten suola on ihan ehdoton. Samoin elektrolyytit. Mössöistä teen kisoissa aina sellaista todellista litkua jotta hevoset saavat nestettä myös sitä kautta.


Caran harja on päässyt vähän villiintymään ja aionkin kesyttää sen ekan kisapäivän jälkeen. Kotona letitän sen valmiiksi ennen lähtöä, mutta keskiviikko iltana nypin sen ohuemmaksi ja lyhyemmäksi Kemiössä. Letittämiseen tarvitsen pienen sienen, kumppareita ja kaviokoukun tai kamman. Jaot pystyy hyvin tekemään nimittäin kaviokoukun avulla jos kampa puuttuu :) Häntää varten harjapakissa on showshine ja isompi harja. Tarkistan aina myös ennen kisoja, että harjapakissa on kaikki tarvittavat harjat ja että ne ovat puhtaita. Likaisilla harjoilla ei ole kiva harjata.

Lääkepakki on myös hyvä olla aina mukana. Siellä pitäisi olla ainakin perusjutut, kuten betadine, haavaspray, helosan, vanua ja kyypakkaus. Mua on joskus nimittäin pistänyt amppari kieleen (se oli lentäny limutölkkiin mistä join..) ja ilman kyypakkausta olis voinut olla suu ja kieli hieman turvoksissa.


Kun kaikki kamat on pakattu, vien hevosen passin autoon valmiiksi. Sitä ilman ei oikein aluekisoissa pärjää ja muutenkin aina hevosilla, joita kuljetetaan, pitäisi olla passi mukana.

Sitten on hepan puunauksen aika! Cara saa siis kylvyn ja putsaan sen hokkireiät jo valmiiksi kotona. Lisäksi leikkaan sen niskasiilin, jalkakarvat ja tasoitan hännän. On hyvä myös aina tarkistaa hoidon yhteydessä että kengät ovat hyvin kiinni. 

Onhan tossa hommaa. Ja aivan varmasti vielä unohdinkin jotain.. Mutta kunhan matkassa on poni, passi, kuski, satula ja suitset niin aika pitkälle pääsee ;)

Mitä te pakkaatte tämän kaiken lisäksi kisoihin? Ja hei, aina moni on ainakin lähtölistojen perusteella tulossa Kemiöön! Onko joku teistä lukijoista tulossa? :)


Kuvat: Heidi Lammi

6 kommenttia

 1. itse en ole tulossa kemiöön, ratsastamaan enkä kattomaan, mutta tsemppiä!!

  VastaaPoista
 2. Itsellä mukana noiden lisäksi aina vara suitset ja yhdet vahvemmat kuolaimet jos hevonen käy yli kieroksilla uudesss paikassa eikä meinaa pysyä käsissä... sekä korvahuppu sekä ötökkämyrkkyä ötököiden takia ja yleensä pakkaan myös varoilta jalustimien kumit ja kuminauhat mukaan jos katkeavat.. ja tietysti hevosen henkilökohtaiset lisäravinteet.. jos on useamman päivän kisot niin otan hevosen pesu tarvikkeet koska aina se likaa itsensä jossain.. tsemppiä kisoihin! :)
  Voisitko tehdä samanlaisen postauksen omista kisavaatteistasi?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ötökkämyrkky on kans sellanen mikä tulee aina pakattua mukaan, se unohtui listasta! Eli hyvä kun sanoit ;)

   Teen ennen suokkimestaruuksia omista tavaroista tollasen samallaisen postauksen, nyt en kerennyt :)

   Poista
 3. Ollaa menossa Sipooseen seurakisoihin su 20.7. meen siellä Helmillä 70-80 ja 90 T:Kaisu (Helmin omistaja) 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla! Mitä Helmille kuuluu? :) Tsemppiä kisoihin <3

   Poista