sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Ihana Cara!

Meillä on ollut tällä viikolla ihan mielettömän kivoja treenejä Caran kanssa. Jotenkin se poni vaan nauttii tuosta laidunelämästä niin paljon ja se fiilis välittyy selkeästi myös ratsastukseen. Sillä on koko ajan rela fiilis ja se tekee hommia ihan täysillä. Keväällä kun se ei maneesitallilla ollut ihan tyytyväinen satulaansa ja pohjiin, oli työskenteleminen ihan eri maailmasta.

Nyt ollaan viikolla tehty mm. paljon kokoamisia, joiden avulla on vahvistettu mm. takaosaa ja kehitetty ponin omaa kantovoimaa yleensäkin. Olen tehnyt kokoamiset suorilla urilla jotta poni varmasti pysyy suorana koko ajan. Se on vastannut todella hyvin istunnan pidätteisiin ja jäänyt hyvin takaosan päälle kokoamisissa. Varsinkin laukassa olen tehnyt paljon jumppaa eteen-taakse systeemillä ja kokoamiset tulevat kyllä todella hyvin. Vielä keväällä Cara vaihtoi takaosan voimattomuuden takia välillä kokoamisissa takaosan ristiin, mutta nyt voiman lisääntymisen huomaa juuri siinä, että se säilyy suorana ja kokoaa hyvin itsensä takaosan päälle. Sain fiilistellä ihan kunnolla ponin kanssa tekemistä kun se toimi niin hienosti :)

Kokoamisten lisäksi olen tehnyt paljon väistöjä, joissa suoruuden tarkkailu on ollut pääroolissa. Etenkin vasenta jalkaa väistäessa poni on halunnut olla hieman vino ja asettua väistön suuntaan. Tätä olen korjannut miljoonilla suoristuksilla oikeasta jalasta ja se työ alkaa tuottaa nyt tulosta. Poni on väistöissä suorempi ja tekee hyviä ristiaskelia sivulle.

Sitten ollaan tietty treenattu myös puomeilla ja pikkuesteillä! Puomitreenissä meillä on ollut huippuja pätkiä, kun poni odottaa nyt niin hienosti. Alla kuva, josta näette kaikki puomit, joita mentiin.Aloitin ensin kahdella vaihtopuomilla (näkyvät kuvan yläreunassa). Aina kun opetan hevoselle vaihtoja (cara ei vielä  vaihda täysin lennossa) aloitan tällä treenillä. Moni aloittaa suoraan diagonaaleilla ja vaan potkaisee vaihdon ja toivoo että se tulisi sieltä. Minulle on tärkeää, että hevonen säilyy vaihdoissa suorana ja että ne tulevat aina avusta. Näillä puomeilla hevonen saa heiman helpotusta puomista, jonka päällä vaihto suoritetaan. Puomit ratsastetaan siis kahdeksikolla niin, että kahdeksikko menee aina kohti lyhyen sivun aitaa, jolloin hevonen saadaan aina taivutettua kulman läpi uuteen suuntaan ja jalkojen väliin. Itse aloitan treenin aina niin että siirrän hevosen käyntiin ennen puomia, kävelen puomin yli ja nostan käynnistä uuden laukan. Näin pidäte menee läpi, hevonen on suorana ja uusi laukka nousee suorana avusta. Kun tämä sujuu, lähden tekemään kaiken laukassa. Jos vaihtoa ei puomin päällä tule, tai hevonen kaatuu uutta sisäjalkaa vasten, siirrän hevosen joko käyntiin tai raviin, suoristan ja nostan uuden laukan. Tämä on todella hyvä treeni myös niille hevosille, jotka jo vaihdot osaavat, koska tällä harjoituksella voi testata hyvin juuri sitä, onko hevonen jalkojen välissä vai ei.

Kun vaihtotreenissä olin saanut hyviä vaihtoja aikaan, siirryin käyntien jälkeen erilaiseen harjoitukseen. Aloitin oikeassa laukassa kuvan oikeassa alareunassa näkyvällä puomilla, jolta jatkoin kolme laukkaa kuvan keskellä oleville kahdelle puomille, joiden väliin tuli taas yksi askel. Kahdelta puomilta jatkoin oikeassa yläreunassa olevalle puomille vuorotelle 6 tai 7 laukalla. Sen jälkeen käänsin jälleen oikealle ja aloitin alusta. Tehtävän haasteena olivat tehtävän pienet kaaret sekä alussa että lopussa, laukan täytyi rullata hyvin, mutta olla silti aika lyhyttä, jotta kaarteet tulivat tasapainoisiksi.

Tämä oli ihan uusi harjoitus, jonka keksin hieman vahingossa. Osoittautui kuitenkin tosi tehokkaaksi ja mielekkääksi treeniksi. Tätä teen ehdottomasti joku kerta Akun kanssa!

Lisäksi hypättiin yhtenä päivänä myös hieman jumppaa. Jumpassa oli pysty-innari-pysty-1 laukka- pysty-2 laukkaa-pysty. Esteet olivat ihan pieniä ja tein paljon toistoja koska halusin vain jumpata ponia. Aiemmin poni on ollut todella kuuma jumppiksilla, eikä oikein ole malttanut odottaa mutta nyt se toimi todella hyvin. Se malttoi, säilytti myötälaukan ja hyppäsi pehmeitä ja tarkkoja hyppyjä!

Poni on myös maastoillut todella tyytyväisenä useampana päivänä ennen treenin alkua ja ensi viikolla onkin sitten kisat vuorossa :) Evitskogissa hypätään eka metri ja siihen alle 90cm!

4 kommenttia

 1. moikka, oon aika uus täällä sun blogissa ja oisin tosi paljo kiinnostunu et miten pääsit ratsastuskoulusta kansalliselle tasolle asti esim. et mistä kaikki lähti yms. :D Jos vähän kertoisit tästä nii ois ihan super kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta löydät hieman tarinaa: http://kunomaaeiole.blogspot.fi/search/label/Juttuja%20el%C3%A4m%C3%A4n%20varrelta

   Sarja jatkuu piakkoin :)

   Poista
  2. Mitä tuo eteen-taakse jumppa tarkoittaa?

   Poista
 2. Tykkäsin tosi paljon tästä postauksesta. Kiva kun selitit tehtäviä tarkasti. Voi itsekin ottaa jotain opiksi.

  VastaaPoista