sunnuntai 4. elokuuta 2013

Treenaamassa Ypäjällä

Ypäjällä tarjoutui torstaina tilaisuus päästä tutustuttamaan mm. nuortenhevosten festivaaliin tai Suomen ratsujen kuninkaallisiin osallistuvia hevosia Derby-kenttään. Hildan kyttäilyt tuntien, halusimme ehdottomasti käyttää tilaisuuden hyväksi.


Rataharjoitus alkoi klo 17 ja paikalla oltiin hyvissä ajoin. Aikaa ei lopulta jäänytkään ihan hirveästi, kun huomasimme hokkiavaimen puuttuvan. Hetken kierreltyäni sain toiselta suokki-ihmiseltä vempaimen lainaan ja näin päästiin pyörittelemään niin Hildalle kuin Retullekkin hokit. Tässä vaiheessa Hanni myös onneksi huomasi sen Retun etukengän olevan poikki. Päätimme katsoa verkassa, miltä herra näyttää ja päättää vasta sitten hyppäämmekö vai emme.

Sehän näyttää jo melkein kouluponilta ;)

Ensin oli kuitenkin vuorossa Hilda. olin varautunut siihen, että poni olisi aika kovalla koetuksella ison kentän ja kahden radan takia ja tein todella napakan verkan kasikymppiä varten. Ihan vain muutama kierros ravia ja laukkaa ja kolme hyppyä ristikolle. Siinä se meidän verkka oli. Kasikymppi alkaa olemaan Hildalle jo niin helppoa kauraa, että isoja hyppyjä ei vaadita. Kaiken lisäksi radalla sai ottaa vielä yhden hypyn, joten säästin sen rataa valmistelevaksi hypyksi.

Kun edellinen ratsukko oli valmis, hyppäsin verkkaokserin radalla ja aloitin suorituksen. Ykköseltä kolmoselle oli hieno tahti ja hyvä tempo, jolloin pääsin hyvin perille asti. Neloselle jouduin avaamaan liikaa, eli pidentämään kahta viimeistä askelta turhan paljon. Hypystä tuli hieman laaka ja vesimaton päällä ollut puomi jopa hieman kolahti!

"ootko mamma ihan varma et tää on turvallista!?"

Vitoselle ja kutoselle tehtiin hyvät hypyt ja seiskan valinnaisesteistä otin suunnitelmien mukaan portin. Vaihtoehtona oli kuivahauta, jonka päätin säästää 90 varten. Kasi oli okseri, jossa oli lankut alla. Ajattelin Hildan kyttäävän sitä, mutta eihän poni siitä mitään sanonut! Taitava pikkuheppa. Viimeisenä oli sarja, jonne en jostain syystä nähnyt askelta ollenkaan ja hilda joutui todella lähelle a-osaa. Poni kuitenkin hoiti homman ja suoritti silti sarjan puhtaasti :)

"Okei, mennää vaa"

"tai no, uskallankohan mä sittenkään"

"Oli tää sittenki iha kivaa"Hildan radan jälkeen hyppäsin Retun kyytiin ja verkkasin sen valmiiksi. Hildan ja Retun ratojen välissä oli vaan 4 lähtijää, joten halusin siinä välissä vain ottaa enää hypyt. Ravasin ja laukkasin Retun valmiiksi ja täytyy myöntää, että kyllä sen kengän huonon kunnon huomasi. Ei Retu epäpuhdas ollut, mutta se ei kuitenkaan malttanut ihan rehellisesti astua liikkeen läpi. Päätimme kuitenkin Hannin kanssa, että hyppään radan koska Retulla oli kuitenkin meno päällä, eikä se vaikuttanut yhtään kipeältä tai epävarmalta.Retun verkkailun jälkeen kapusin taas Hildan selkään ja ravasin sekä laukkasin kierroksen molempiin suuntiin. Perään otin yhden pystyn ja okserin. Sitten suuntasinkin jo radalle ja otin verkkahypyksi pystyn radalla. Rata oli rytmiltään ja kokonaisuutena paljon kasikymppiä ehjempi ja tasaisempi. Ainut rytmikatkos syntyi banketilla, jonne Hildan mielestä oli aika hurjaa mennä. Rohkeasti se pieni poni kuitenkin taas meni sinne minne kuski käski ja oli alashypyssä jo aivan innoissaan. Koskaan aiemmin ei olla bankettia menty, joten ajattelimme Hannin kanssa kenttäkisoja silmällä pitäen, että tämä olisi oiva tilaisuus treenata sitäkin! Koska kyseessä oli rataharjoitus, ei kiellolla olisi ollut mitään väliä, jos sellainen olisi tullut. Seiskalla vaihtoehtoesteenä ollut kuivahauta ylittyi helposti ja korjasin lähestymisen sarjalle vielä loppuradasta. Pääsin nyt laukkaamaan paremmin sisään ja ponin ei tarvinut tsempata niin paljon.


Radat tuntuivat aika pieniltä ja mua jäi ehkä vähän harmittamaan, etten ilmoittanut ponia 90 ja 100. Mutta toisaalta parempi näin, niin ponille ainakin jäi hyvä mieli nurmesta ja koko kentästä :)

2 kommenttia

  1. Sulla ei oo omaa hevosta!? oot niin taitava et sulla vois olla vaikka kuinka hieno hevonen!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole joo omaa hevosta :( Mutta onneksi on näin monta hienoa hevosta muilta ratsastettavana :)

      Poista