sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kuulumisia

Heippa hei!

Tämä viikko oli aika repaleinen hevosten osalta koska alkuviikko meni Ruotsissa työmatkalla. Maanantaina kuitenkin ennen kentälle lähtöä kävin ratsastamassa Kvebekan. Ratsastin sen ihan kunnolla ja tein todella rankan treenin, koska hevoselle oli varattu aika klinikalta. Koska tamma ei ole nyt ollut hyppytreenissä, ei se ole siis joutunut normaaliin rasitukseen. Tämän takia olemme Kvebekan omistajan kanssa tehneet nyt todella rankkaa sileäntreeniä, jotta se olisi edes lähes normaalissa rasituksessa ennen lääkäriin menoa. Jos olisimme antaneet sen epämääräisen liikkumisen takia vaan lomailla, ei lääkärissä olisi välttämättä tullut kaikki viat esille niin selkeästi.

Hilda Tampereella 0/0 ja kuudes sija. Kuski voisi katsoa taas eteen..

 Tein Kvebekan kanssa alkuun laukkaa kevyessä istunnassa, niin että se vertyi kunnolla. Kun olin tehnyt molemmat suunnat rennosti, kokosin hevosen aina lyhyille sivuille ja ratsastin eteen taas pitkille. Näin pääsin jumppaamaan sitä ja ratsastamaan sen kunnolla eteen. Kvebeka on siis ollut viime aikoina liian hidas jalalle, eikä se ole pyrkinyt normaalisti eteen. Se on kuitenkin luonteeltaan energinen ja jopa hieman villi välillä, joten tämä ei ole sille ollenkaaan normaalia käytöstä. Lisäksi se on liikkunut epämääräisesti jo hetken aikaa. Laukkatyön jälkeen tein ravissa väistöjä ja avoja, joiden jälkeen kävelin pitkään. Välikäyntien jälkeen tein ympyrällä vuorotellen myötä-ja vastalaukan nostoja. Näin sain hevosen jälleen hyvin kuulolle ja aktiiviseksi takaa. Ympyrällä Kvebekalle on selkeästi vaikeampaa nostaa vasen vastalaukka, se haluaisi pyrkiä nostossa oikeaa jalkaa vasten ja jäädä tyhjäksi vasemmalta. Tein alkuun nostot aika suoralla kaulalla, jolloin se joutui pysymään koko ajan tuella molemmista ohjista. Loppuun tein vielä hyvät loppuravit ja pitkät käynnit.

Retu Tampereella. 0/0 ja toinen sija :)

Nyt heppa on siis piikitetty ja kuntoutuksen jälkeen se toivottavasti on taas enemmän oma itsensä :)

Akustilla kävi nyt viikolla siis lääkäri kotona ottamassa verikokeet. Tuloksissa ei ollut mitään sen ihmeempää, mutta valko- ja punasoluarvot sekä hemoglobiini olivat arvoiltaan hieman alhaisia. Nekin olivat kuitenkin periaatteessa normaaleja, joten niistäkään ei kuulemma tarvitse huolestua. Koska ne kuitenkin ovat alhaiset, saa herra olla hieman kevyemmällä tämän viikon ja alotamme ukkelille myös varalta rautakuurin.

Koska itse nään Akua vain silloin tällöin muuten kuin kentällä, en pysty reagoimaan sen muuhun käyttäytymiseen niin nopeasti kuin ehkä pitäisi. Janine yleensä varustaa ja purkaa hevosen mulle, jolloin itse vaan ratsastan ja osaan kertoa siinä ilmenevät ongelmat. Tottakai olen sen kanssa tekemisissä muutenkin ja aamuisin ratsastaessani laitan sen itse ja tiedän miten se normaalisti käyttäytyy, mutta kuitenkaan en nää sitä samalla tavalla, kuin normaalit hevosen omistajat.

Päädyimme Janinen kanssa nyt siihen, että hieroja saa tulla tarkastamaan Akun. Hallikaudella Aku nimittäin meinasi mennä nurin eräissä kisoissa pohjan rullatessa alta, jolloin sen takarieteen tuli iso repeämä lihakseen. Pitkän kuntoutuksen jälkeen ukkeli oli ihan kunnossa ja sen koommin se ei ole vaivannut. Nyt kuitenkin haluamme sulkea ensin pois mahdollisuuden, että se olisi jälleen kipeytynyt tai reväyttänyt tuon lihaksen uudelleen. Aku oli nimittäin muutamana päivänä riehunut viime viikolla oikein huolella tarhassa. 

Retu Tampereella

Jos hieroja ei löydä mitään, viedään Aku klinikalle. Siltä tutkitaan siinä vaiheessa ainakin takajalat, todennäköisesti kuitenkin myös etuset.

Haluan itse olla varma siitä, ettei kaverilla ole mikään paikka kipeänä, ennen kuin vien sen taas radalle, koska ihan turhaan hakkaan päätä seinään ja aiheutan hevoselle huonoja kokemuksia. Jos vikaa ei hevosesta löydy, (ja vaikka löytyisikin) täytyy mun päästä nyt säännöllisemmin sen kanssa valmennuksiin, jotta myös mun tekeminen saadaan paremmaksi. Akulle täytyy vaan edelleen rakentaa kaikesta huolimatta ja kaiken lisäksi lisää voimaa ja kestävyyttä. 

Tein Akun kanssa tällä viikolla vain pitkiä rentoja pätkiä eteen alas kentällä. Taivuttelin sitä paljon ympyröillä ja jätin hirvimoodin kokonaan pois. Ollaan vaan menty isoilla kaarevilla urilla tasaisessa tahdissa molempiin suuntiin. Tänään tosin tein myös laukka-käynti siirtymisiä, joissa ideana oli se, että siirtäisin Akun käyntiin heti kun se ei enää itse kantaisi itseään ja laukkaisi hyvin ilman mun apua. Eli kun siirtsin Akun laukkaan, jätin sen yksin ja halusin sen vain itse jatkavan hyvää laukkaa. Heti kun laatu kärsi, siirsin sen käyntiin. Tämä on loistava harjoitus esim nuorille hevosille, jotka eivät malta laukassa. Silloin ne oppivat siihen, että lisääntyneestä vauhdista joutuu siirtymään aina käyntiin, ja kun siirtymisiä tulee usein, oppivat ne odottamaan paremmin. Akun kanssa treeni toimii hieman toisin päin, eli kun se jää löysäksi, joutuu se tekemään aktiivisen siirymisen ja nostamaan taas uuden aktiivisemman laukan. Treenissä Aku toimi yllättävän hyvin ja jatkoi jälleen rennolla ravilla.

Hildan kanssa ollaan treenattu paljon väistöjä ja vastalaukkoja. Oikea laukka on mennyt hurjasti eteen päin ja olen saanut sen kanssa hienoja fiiliksiä :) Huomenna päästään taas Kikon tunnille, ja kirjoittelen sitten lisää meidän jutuista!

Ponien kanssa menee hyvin :) Sekä Ed että Helmi ovat menossa ostotarkastuksiin lähiviikkoina, joten nyt vaan peukut pystyyn että ostotarkastuksissa ei ilmene mitään. Molemmat ponit ovat olleet hyvin terveinä, joten mitään kummempaa ei pitäisi ilmaantua! Nyt niiden kanssa tehdään ihan normaalisti töitä siihen asti kunnes tiedetään saavatko ponit uudet omistajat :) 

Helmin kanssa olen työstänyt paljon nostoja ja vasemmalle ne alkavat olemaan jo todella hyviä. Oikealle poni vetää niskansa vielä ajoittain vahvasti ylös, mutta välillä nostot ovat aivan priimoja! Edin kanssa treenaaminen on taas vaan ollut niin helppoa ja kivaa. Tehdään sen kanssa aina paljon vaihtoja ja avoja kun se niistä niin paljon tykkää :) 

Lisäksi olen ratsastanut myös Suvilla muutaman kerran koska sille on suunniteltu muutamia koulukisoja. Olen siis hieman viritellyt sitä kisakuosiin ja meillä on ollut todella hyviä treenejä. Suvi on ollut ihan tärkeänä tekemässä ja ollaankin saatu hienoja pätkiä aikaiseksi. Tällä viikolla menin kerran nivelillä ja kerran kangilla. Molemmilla kerroilla työstin paljon laukkaa ja siirtymisiä laukasta käyntiin. Muisteltiin myös keskiraveja ja sulkuja. Laukassa haluan saada Suvin suluissa vielä hieman paremmin läpi ulkoa, jotta sulku jatkuisi hieman jyrkempänä ja tasaisempana kohti uraa. Vastalaukoissa Suvi on ollut erittäin hyvä, samoin ravissa. Ensi viikolla ratsastan sillä myös vielä muutaman kerran, sen jälkeen se jatkaa taas normaalimmin muiden ratsastajien kanssa. 

Olisikohan siinä nyt tärkeimmät kuulumiset :) Ensi viikolla tiedossa olisi kisailua Retun ja Hildan kanssa. Hildalla olisi edessä Suomen pienhevosten sm-kisat ja Retu lähtee hyppään sinne myös muutaman avoimen luokan :) Akun kanssa mennään rennosti ja seuraillaan tilannetta ja Suvin kanssa tehdään kunnon treeniä. Ponit saavat pitää kuntoa yllä ja koitan päästä niiden kanssa myös maastoon joku päivä :) Hilda ja Retu saavat olla kunnon treenissä, etenkin Hilda.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti