sunnuntai 11. elokuuta 2013

Onnistumisia ja kaaosta Hyvinkäällä

Tänään kisailut jatkuivat jälleen. Tällä kertaa vuorossa oli Hyvinkää ja ratsuina olivat Aku ja Retu. Retun kanssa hypättiin vain metri ja Akun kanssa metri ja kymppi. Tosin kympin hyppääminen jäi jälleen kerran vain yritykseksi.

pelottava kaariholvi

Ensin vuorossa oli Retu. Hyvinkäällä oli upeat puitteet ja sain rauhassa verkkailla isolla nurmialueella oikean verkkakentän vieressä. Tein aika kompaktin alkuverkan ennen radan kävelyä, koska starttasin jo numerolla 6. Ravailin isoa ravia ja otin pätkät isoa laukkaa kevyessä istunnassa molempiin suuntiin. Tämän jälkeen kävelin radan, joka oli kaikin puolin aika simppeli, arvostelulla 367,1.

pieni kolahdus vasemmalla etusella

Rataan tutustumisen jälkeen kapusin takaisin selkään ja kävelin hetken, koska aikaa luokan alkuun oli vielä reippaasti. Luokan alkaessa otin muutaman kierroksen ravia ja laukkaa, jonka jälkeen aloitin hypyillä ristikolle. Siirryin seuraavaksi pystylle, jonka tulin ensin pienenä ja sen jälkeen noin ysikymppisenä. Sitten oli vuorossa kävelyä ja radan tsekkaus. Muutaman kierroksen jälkeen otin pienen okserin ja koska kaikki sujui, siirryin isommalle tasaokserille. Tämän jälkeen totesin, että kaikki on oikein hyvin reilassa ja kävelin jälleen hetken. Kun mun oli aika siirtyä radalle, otin vielä yhden ison pystyn.


Rata alkoi pysty-okseri linjalla, ja väliin oli tarkoitus tulla seitsemän laukkaa. Tiesin sen olevan meille pitkä joten tulin hyvässä laukassa sisään ja jatkoin saman tien eteen oikein reilusti. Puolivälissä kuitenkin huomasin, etten tule pääsemään väliä seitsemällä, joten jäin hieman pystyyn ja ajattelin tehdä okserille napakan hypyn hieman läheltä ja ottaa sen kahdeksannen askeleen. Hyvä idea, mutta Retun laukka jäi liian hektiseksi ja tuloksena oli etusten mukaan nappaama etupuomi. Höh.

Tästä jatkettiin loppurata oikein kivassa temmossa ja rytmissä. Harmitti tuo ekan välin virhe, olisi pitänyt vaan jatkaa tasaisesti eteen niin olisi tullut rennot kahdeksan laukkaa, mutta sille nyt ei voi mitään :)


Akun kanssa tein myös tuttuun tapaan lyhyen verkan. Aloitin isolla nurmielueella Retun tavoin ja sain jopa muutamat puhtaat vaihdot aikaan :) Koska rata oli aika pitkä, kävelin ja katselin ratoja jonkun aikaa ennen kuin siirryin verkkaan hyppäämään. Aloitin ristillä ja sain todella hyvän laukan kohti estettä. Tämän jälkeen otin hieman isomman pystyn kaksi kertaa ja siirryin okserille. Okserin hyppäsin aika pienenä nousuokserina alkuun muutaman kerran ja lopuksi tasaokserina hieman isompana.

Radalle lähdin todella hyvällä mielellä, koska verkka oli sujunut niin hyvin. Sainkin hyvän temmon alusta asti ja pääsin etenemään hyvin ekan linjan kohti tuntumaa jalan kanssa. Kolmoselle tuli hyvä hyppy, mutta sarjalle Aku jäi hieman seisomaan vastaan. Yleensä sarjat jäävät meille ahtaaksi, mutta viime aikoina välit ovat jopa tuntuneet pitkiltä.


Vitonen oli Akun mielestä hirveän pelottava. Ruskeiden puomien alla oli kaariholvit ja tuolta pystyltä tulikin kolahdus, mutta ei onneksi puomia. Kutonen oli portti, jonne saatiin hyvä hyppy, samoin seiskalle, joka oli linjalla 8 askeleen päässä. Kasilta jatkettiin 90 asteen kulma ysille, jonka jälkeen alkoikin uusinta. Käänsin aika pienet tiet ja estenin hyvin, kaariholville tultiin hieman lähelle ja siellä kolahteli jälleen. Puomit pysyivät yllätykseksi kuitenkin taas ylhäällä ja matka jatkui nollana maaliin asti :)


Tuloksena olikin neljäs sija ja punainen rusetti kotiin viemisiksi. Vaikka Aku tuntui hieman väsyneeltä, päätin kympin radan kävelyn jälkeen startata luokassa.


Kympin rata oli tosi pieni ja mua ei ollenkaan huolettanut lähteä radalle. Verkassa kaikki oli jälleen hyvin ja Aku tuntui ihan kohtuu pirteältäkin. Rata alkoi hyvällä laukalla ja pääsin hienosti nappipaikkaan ykköselle. Sieltä saimme kuitenkin etujalkojen kanssa puomin mukaan ja olin ihan ymmälläni. Päivän hienoin hyppy ja heti puomi. Tästä matka jatkui edelleen hyvässä laukassa kakkoselle, jota kohti Aku jarrutti todella paljon. Yli mentiin kuitenkin, tosin puomit suussa. Kolmonen päästiin vihdoin puhtaasti, mutta neloselle matka tyssäsi ponnistukseen. Pelottava sini-valkoraidallinen laine oli Akusta hurja jo, kun näytin sitä sille ennen rataa. Saatiin koko este nurin ja seuraavalla yrittämällä päästiin jo yli, itseasiassa jopa aika hyvin. Vitonen oli kiltti pysty ja sen jälkeen harkitsin keskeyttämistä.


Jäljellä oli kuitenkin enää vain kolme estettä ja tottakai ajattelin kunnon hurjapää astenteella vaihteeksi että kyllähän tää nyt hoituu, hemmetti vie. No eipä hoitunut.


Seuraavana vuorossa oli nimittäin sarja ja sinne Aku jarrutti jo ihan hurjasti. Mentiin kuitenkin yli a-osasta ja b:lle mun olisi pitänyt käyttää raippa välissä ja oikeasti vähän komentaa sitä suorittamaan se kahdella. No, empä reagoinut ja tuloksena tökkö sinne beelle.


Koitin vielä hypätä kakkosta, mutta Aku tyssäsi sinnekkin. Huono mielihän siitä jäi, joten takaisin verkkaan. Pieni este eteen ja kunnon laukka päälle. Ongelmittahan me mentiin yli ja olisin halunnut tulla vielä yhden isomman, mutta sääntöjen mukaan verkassa saa hylyn jälkeen hypätä vain yhden hypyn. Noh, tulipahan opittua taas jotain uutta.


Pohdittiin Akun omistajan kanssa jatkoa. Ysikymppiä ei oikein ole järkeä lähteä hyppäämään, koska sen se suorittaa vaikka silmät kiinni. Metrissäkin kaikki tuntuu helpolta, mutta mikä siinä kymmenen senttiä isommassa luokassa oikein on?! Maaliin ollaan päästy Akun kanssa kympissä vain Laaksolla, ja muuten ollaan aina otettu hylky. Okei, eihän niitä kymppejä nyt montaa ole yritettykkään, mutta silti.

En oikein tiedä mitä lähtisin muuttamaan verkassa, koska siellä kaikki on yleensä sujunut hyvin. Kotona Aku liikkuu superisti eteen ja sen kanssa voi hypätä isoakin rataa ja siellä se antaa myös mun virheitä anteeksi. Kisoissa taas se ei viitsi ollenkaan tsempata siinä kympissä ja kaikki tuntuu niin vaikealta.

Yhden yhdistävän tekijän tosin keksin mietittyäni kaikkia hylkyjä. Melkein kaikissa kisoissa kielto on tullut sarjan b-osalle. En tiedä voisiko tämä olla merkki siitä, ettei Akulla ole kaikki ihan kohdallaan jaloissa, jolloin sen on ikävä ponnistaa b-osalle. Treeneissäkin sarjat ovat olleet sille hankalia, tosin sitä ne ovat olleet aina. Päätettiin nyt kuitenkin varata Akulle lääkäri ja katsoa, josko sieltä löytyisi jotain. Tähän päätökseen vaikutti myös Akun kouluratsastajan fiilis siitä, että Aku on ollut kovin väsynyt ja hankala. Myös Janinen mielestä Aku on ollut käsiteltäessä hieman vaisu ja väsyneen oloinen. Katsotaan miten kisakausi tästä siis etenee..
6 kommenttia

 1. jos se kerta tuntuu vähän väsyneeltä kymppiin, ni entä jos se on siis kunnossa, ni kantsisko kokeilla, et hyppää vaan yhden radan ja se olis se kymppi? Ehkä se sit jaksais skarppaa paremmin? Mene ja tiedä, mutta aattelinpahan vaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mä suunnittelin myös :) Mutta ei se ihan kunnossa taida olla, ell oli käynyt eilen ja sydämen lyönnit ovat harvoja.. Verikokeiden tulokset saadaan ke..

   Poista
 2. Me nähtiin myös sun ja Akun suoritus Hyvinkäällä, Kaverin äiti, joka on el sanoi sen ontuvan / laahaavan toista takajalkaa aika-ajoin. Kannattaa joo tutkia onko vikaa vai mitä? Muuten joo raamikas ja hieno hevonen, jonka pitäisi mennä jo tossa iässä paljon korkeampia luokkia.

  t. Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä huomiosta :) Akuhan on siis kisannut vasta kaksi kautta mun kanssa ja sitä ennen sillä on tehty hyvin vähän sen sairastelujen yms. takia. Siihen nähden on edistynyt ihan hyvin!

   Poista
 3. Hmmm, myötäätkö hypyissä tarpeeksi? 110 alkaa olla jo sen kokoinen, että hevoselle pitää antaa tilaa hypätä. Kuvissa näytät toisinaan olevan hypyissä aika tiukalla tuntumalla, ja Aku joutuu hyppäämään ilman selkää? Ei millään pahalla :) Komea heppa, ja kiva kun mietit oikeasti asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, raamikashan se kyllä on :) Olen itseasiassa saanut Peikiltä valmennuksissa neuvoksi pitää tuntuman koko hypyn ajan aika napakkana, erityisesti sarjoilla. Näin Aku uskaltaa lähteä hyppyyn paremmin ja se ei näin jää missään vaiheessa yksin. Eli ihan valmentajan oppien mukaan mennään, mutta kiitos neuvoista :)

   Poista