maanantai 5. elokuuta 2013

Kuuden hevosen päivä

Treenissä olivat Kvebeka, Retu, Hilda, Suvi, Aku ja Helmi.

Kvebeka on siis oppilaani hevonen, jota liikutan ja läpiratsastan silloin tällöin. Keppanan kanssa keskitytään aina hyvään tuntumaan ja tarpeeksi pitkään kaulaan. K olisi tänäänkin alkuun halunnut jäädä tosi lyhyeksi edestä, mutta kun sain sen jalastan kunnolla eteen niin johan alkoi tuntua hyvältä :) Vaikka K on tosi eteenpäin pyrkivä hevonen, täytyy se aina muistaa ratsastaa kunnolla jalan eteen vaikka se likkuisikin hyvin eteen päin.

Tehtiin alkuverkkailun jälkeen Kvebekan kanssa paljon vastalaukkoja ja vaihtoja, niillä sen saa hyvin jalkojen väliin sekä suoraksi. Vaihdoissa se lähtee helposti mielellään hieman vinoksi kohti vaihtoa, jolloin yleensä väistätän sitä hieman ja suoristan ja teen vaihdon vasta sitten. Näin saan sen kuuliaiseksi jalalle ja silloin pääsen tekemään suoran vaihdon. Vastalaukat tein isolla ympyrällä niin, että joka toinen kerta nostin myötälaukkaa ja joka toinen kerta taas vastalaukkaa. Näin heppa joutui olemaan tarkasti koko ajan kuulolla sekä sen piti koko ajan tasaisesti säilyttää myös tasapaino. Tämä treeni on todella hyvä hevoselle joka osaa vastalaukat. Kokemattoman hevosen kanssa harjoitus on liian vaikea, koska se vaatii erittäin hyvää tasapainoa hevoselta. Keppanan on kuitenkin niin hyvin koulutettu ja osaava hevonen, että tämä treeni on sille ihan iisi homma. Loppuun tein vielä ravi-käynti siirtymisiä ja keventelin huolella.

Seuraavaksi vuorossa oli Retu. Viimeksi meillä oli retun kanssa kotona hieman erimielisyyksiä vasemmalle asetuksen kanssa, mutta tänään heppa oli paljon yhteistyöhaluisempi :) Sain tehtyä rennon raviverkan asetteluineen ja taivutteluineen ja laukassa sama homam jatkui. Yleensä Retu ei malta laukassa pysyä alkuverkan aikana ihan rehellisesti ohjan ja pohkeen välissä suorilla urilla, mutta tänään sain sen hyvään raamiin ja todella hyvin raiteille ulko-ohjan ja sisäjalan väliin. Retu ei yllättäen pyskinyt yhtään pitkäksi, vaan jäi samana hyvään laukkaan kun ympyrälläkin. Oli kyllä hyvä fiilis :)

Välikäyntien jälkeen tein vielä ravissa avoja ja väistöjä, jotta saisin myös Retulle sitä voimaa enemmän sinne taakse. Avot ovat kuitenkin kokoava liike, jossa hevonen joutuu ihan kunnolla töihin. Se on nimenomaan sitä, mitä Retu nyt tarvitsee. Ollaan Hannin kanssa nimittäin hieman mietiskelty SM:iä, mutta ei olla ihan varmoja onko Retu vielä voimatasoltaan ihan valmis 110-luokkiin. Ilmotettiin se nyt ens sunnuntaille Hyvinkäälle pelkkään metriin ja jos menee todella hyvin niin voin harkita jälkkäröityväni siihen 110-luokkaan. Mutta se 110-luokan hyppääminen viikonloppuna ei todellakaan ole tavoite, vaan pieni haave vain :)

Hildan kanssa päästiin Kikon rääkkiin ja ehkä suurimpina juttuina valmennuksesta jöivät käteen laukan nostot ja väistöt. Nostoissa Kikko pyysi mua asettamaan Hildan ympyrällä ulos ja työntämään takaosan myös ulos niin, että poni joutuu vastaamaan mun sisäjalkaan paremmin. Kun tämä onnistui, lähdin nostamaan laukkoja ja kappas, poni alkoi tekemään jo aika tasaisia nostoja. Ja mikä parasta, eilen tuskailemani oikea laukka oli Kikon mielestän tänään oikeastaan yhtä hyvä kuin vasen, jeee!!

Väistöissä taas koin kunnon ahaa-elämyksen ulko-ohjan suhteen. Olen aikaisemmin pitänyt sieltä vain tasaisesti ja tehnyt pidätteitä vain tarpeen mukaan. Nyt Kikko neuvoi mua tekemään koko ajan pieniä puolipidätteitä ulkoa ja samaan aikaan pyytämään ponia sivulle. Tämäkin paransi meidän väistöjen laatua hurjasti ja saatiin muutama aika kelvollinen väistö aikaan :) Toki niissä on vielä tekemistä, mutta sain nyt hyvän työkalun niihin!

Tehtiin tunnilla myös vastalaukkoja kolmikaarisella, joka on myös siellä kasvattajakilpailun ohjelmassa. Vasemmasta laukasta kiemura sujui jo ihan hyvin, mutta oikeasta laukasta Hilda jää vielä turhan hätäiseksi. Ja kun laukka muuttuu hätäiseksi, suoristuvat sen takajalat ja silloin sen laukka muuttuu huonoksi. Tässä riittää siis vielä paljon työmaata, mutta hyvää mallia ollaan menossa kuitenkin eteen päin :)

Ratsastin myös viime viikon tavoin Suvin sileällä tänään. Suvi starttaa Jannen kanssa Ypäjällä Kunkkareissa, joten olen luvannut viritellä sitä niitä kisoja silmällä pitäen sileällä kerran viikossa.

Keskityttiin Suvin kanssa ihan perusasioihin, koska se ei tällä hetkellä ole vielä yhtään niin hyvin avuilla kuin silloin, kun se oli vain mun pääsääntöisessä ratsastuksessa. Siirtymiset Suvin kanssa viime viikolla olivat hienoja vetokilpailuja ja laukkaa ei pystynyt lyhentämään läheskään niin paljon kuin aiemmin. Nyt halusin Suvin vain kevyeksi edestä ja siirtymiset alas enemmän istunnalla. Siinä riittikin hommaa, mutta Suvi oli jo paljon parempi kuin edellis kerralla ja ravi lähti tuntumaan hetkittäin jo tosi hienolta. Tehtiin myös kaikki kuviot läpi. Sulut onnistuivat erittäin hyvin, samoin avot. Takarit olisivat voineet olla hieman aktiivisemmat, mutta nekin olivat ihan kelpoja. Vastalaukoissa vasemmalle Suvin pitäisi jäädä kantamaan vielä hieman paremmin, joten otan ne työstöön ensi kerralla. Mutta meillä oli Suvin kanssa oikein kivaa, se tuntui jopa siltä että se olisi aika innoissan kunnon koulutreenistä :)

Akun kanssa tehtiin tehokas estetreeni. Hyppäsin muutaman pienen pystyn alkuun jonka jälkeen kävelin hetken. Sen jälkeen otin muutaman kerran neljän askeleen linjan, joka onnistui hyvin. Tosin tekemäni 16m väli oli muutettava 18, koska Akun laukka oli taas tänään niin hyvä ettei se millään meinannut mahtua 16:sta metriin.. On se vaan niin muuttuvainen otus. Muuten rakennan kyllä hevosille aina 18m välin neljälle laukalle ulkona, mutta Akun kenttä on niin pieni, ettei siellä pääse ihan täydelliseen ratalaukkaan, joten laitan yleensä hieman lyhyemmät välit, jotten joudu aina siihen tilanteeseen että joudun hypyttämään Akun hieman liian kaukaa tai avaamaan laukkaa välissä liikaa.Hyppäsin linjan jälkeen perään vielä diagonaalilla olevan pystyn, jolloin sain pienen pienen radan aikaan. Loppuun hyppäsin radan ehkä n.100-110 tasolla. Katso video täältä.


Aku toimi aika kivasti tänään, viimeiseksi hyppäämäni vesimatto toisesta kierroksesta kolisi muutamaan otteeseen kun tulin sen isompana ysittäisenä esteenä, mutta muuten olen aika tyytyväinen Akun työskentelyyn. Se pysyi hypyissä hyvin suorana ja liikkui hyvin jalasta eteen :) Aku ilmoitettiin Hyvinkäälle 100 ja 110-luokkiin :) Siellä sitten taas nähdään mitä Akuli keksii. Kisahan hypätään nurmella, joten Akukin pääsee korkkaamaan nurmikisakautensa ;)


Helmin kanssa tehtiin kevyt iltatreeni. Tehtiin paljon isoja ympyröitä ja väistöjä. Käynnissä ja ravissa Helmi liikkuu hirmu kivalla tuntumalla ja se antaa ratsastaa hyvin jo jalalla kohti kättä. Laukassa on vielä hieman tekemistä, mutta vasemmalle se jää hyvin ulko-ohjalle ja antaa siinäkin jo pätkittäin tosi hyvin ratsastaa ulkojalalla eteen. Väistöissä kokeilin samaa puolipidäte taktiikkaa kuin Hildan kanssa ja toimihan se. Poni oli hirmu tyytyväisen oloinen ja pääsikin aika helpolla tänään mentyään niin hyvin, mutta täytyyhän sitä välillä päästäkkin :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti