perjantai 9. elokuuta 2013

Asetuksia ulospäin

Kikkoiltiin Hildan kanssa ihan urakalla tällä viikolla. Ensin oltiin maanantaina tunnin rääkissä ja torstaina puolen tunnin tunnilla.

Maanantaina Kikko näki siis mut ensimmäistä kertaa Hildan kanssa. Kerroin oikean laukan haastavuudesta, keskiravien rytmittömyyksistä sekä tulevista kasvattajakilpailuista. Päätettiin aloittaa vastalaukoilla ja tehtiin ne saman tien kiemurauralla. Kikko halusi mut laukassa selkeämmin ja rehellisemmin satulaan, ilman että jäisin puristamaan reidellä. Kiemuralla huomiota piti kiinnittää suoristuksiin sekä laukan rytmiin. Hildan laukka jää helposti takajaloista aika suoraksi jos rytmi kiihtyy liikaa. Vasen vastalaukka kelpasi Kikolle, mutta oikeassa rytmi kiihtyi vielä hippaisen liikaa. Sain itse tukea ulkojalalla aika paljon, jotta sain esitettyä suoristukset kunnolla. Mun täytyi myös olla ajoissa näyttämässä uusi suunta ponille, jotta se kerkeäisi tasapainossa mukaan kaarteeseen.

Tämän jälkeen jatkettiin nostoilla. Kikko halusi että asetan Hildan ennen nostoa ulos ja työnnän myös takaosaa ulos. Näin poni ei pääse pitkäksi ulkoa ja joutuu hyväksymään mun sisäjalan niin että jää samalla asettuneeksi ulos. Kun poni reagoi sisäjalalle ja jäi asettuneeksi ulos, siirsin sisäjalan eteen ja tein noston - edelleen asetuksella ulos. Alkuun ponin pää nousi edelleen, mutta vähitellen kun sain sisäjalan läpi, alkoivat nostotkin sujumaan. Tässä oli superhyvä treenivinkki mulle tuleviin treeneihin. Saatiin myös siirtymisten kauttaa työstettyä oikea laukka aika hyvään malliin joka toi mulle hirveästi hyvää mieltä :)

Kun siirymiset ja laukka kelpasivat, siirryimme väistöihin. Näissä sainkin hurjan ahaa-elämyksen. Olen aina selkeästi pitänyt liian tasaisesti vastaan väistöissä. Nyt Kikko neuvoi mua tekemään koko ajan pieniä puolipidätteitä ulko-ohjalla, ja kappas! Väistöt, jotka ovat olleet Hildalle tosi hankalia, alkoivat sujumaan hyvin :) Väistöjen lisäksi tehtiin myös voltteja, jotka olivat helpon näköisiä Kikosta.

Alla pieni pätkä väistöistä :)


Loppuun tehtiin vielä keskiraveja. Aloitin suosiolla kevyessä ravissa, jotta saisin ponin pysymään rytmissä. Hilda olisi halunnut koko ajan rikkoa keskiravit laukalle, ja niin se lopulta sitten aika montaa kertaa tekikin. Näihin tehtiin tuttu korjaus - eteen ratsastus myös lyhyille sivuille. Jos poni siis rikkoi laukalle kesken lävistäjän, otin sen takaisin raviin ja jatkoin keskiravia koko lyhyen sivun läpi ja uudelleen taas diagonaalille. Tämä toimi, ja lopulta pystyin tekemään keskiravit myös istuen alas. 


Torstaina Hildalla oli taas lapsipäivä ja se pelkäsi aluksi kaikkea. Maneesin ovi oli kamala, katsomo oli kamala, Kikko oli pelottava, samoin yksi kulma. Jouduin työstämään ponia aika kauan ennen kuin sain sen kaikkien pelokkeiden ohi rennosti edes käynnissä. Pelkäsin verkka-ajan hieman loppuvan kesken, mutta onneksi edellisellä ratsukolla hieman venyi ja sain vähän lisäaikaa. Hilda alkoi tuntumaan tosi hyvältä, ja mikä parasta, oikea laukka oli ihan yhtä hyvä kuin vasenkin :)

Aloitettiin jälleen niillä tutuilla nostoilla ja tällä kertaa sain asettaa ponin ulos ja tämän jälkeen suoristaa kaulan ja asettaa takaisin sisään, mutta hieman vahvemmalla ulko-ohjalla kuin normaalisti. Takaosaa ei siis enää tänään tarvinnut ensimmäistä kertaa lukuunottamatta työntää ulos. Lapa oli siis pidettävä edelleen tiukassa kurissa ja nostossa käytettiin hieman irrottavaa sisäohjaa. Ponin nostot alkoivat nyt oikeasti olemaan aika kelvollisia ja Kikon mielestä oikea laukka oli nyt jopa parempi kuin oikea :)

Siirryttiin kolmikaarisille ja vastalaukkoja ei tarvinnut tehdä kuin kahdet molempiin suuntiin, sen verran tyytyväinen Kikko oli. Jatkettiin tämän jälkeen ravissa ja väistöillä. Alkuun musta tuntui, ettei Hilda lähtenyt väistöihin ihan niin nopeasti kuin haluaisin, joten sanoin siitä Kikolle. Ulospäin väistöt näyttivät kuulemma hyviltä, mutta neuvoksi sain tehdä itse ärhäkämmän avun aloitukseen, jotta en joutuisi pyytämään koko lopun väistön ajan ihan niin paljon. Tämä toimi ja Hilda lähti loput kerrat aktiivisemmin ja aikaisemmin väistöihin. Olin itse väistöihin erittäin tyytyväinen :)

Loppuun taas niitä keskiraveja. Tällä kertaa poni olisi vain halunnut laukata, joten asetettiin se ulos päin lyhyillä sivuilla ja ratsastettiin se jälleen eteen koko lyhyt sivu sekä diagonaalit. Lopputulos oli alun ongelmien jälkeen yllättävän hyvä ja rytmi oli jo paljon parempi kuin maanantaina. Kikko oli tähän tyytyväinen ja päätettiin lopettaa treeni siihen. Poni sai paljon taputuksia ja kotiläksyksi paljon keskiraveja ja nostoja :) Minä taas puolestani saan opetella sitä syvemmälle istumista..
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti