lauantai 11. tammikuuta 2014

Retu ja vuosi 2013

Hyppäsimme Retun kanssa kauden aikan seitsemät kisat. Kerkesin tutustua Retuun ennen kauden alkua vain muutaman kerran ja siihen nähden meni kisakautemme oikein mainiosti. Voittoja kertyi kolme ja sijoituksia yhteensä kuusi kappaletta kolmestatoista startista.

Retuhan tuli kuvioihin vasta viikkoa ennen Urjalan kisoja. Olimme lähdössä kummajaisiin alunperin kolmen hevosen kanssa, mutta totesimme että trailerissa olisi paikka vielä yhdelle ja sehän täytyy ehdottomasti käyttää hyväksi :D Hanni keksi että voisin kokeilla Retua ja se osoittautui aika loistavaksi ideaksi.

Hyppäsin Retulla yhdet treenit ennen Urjalan kisoja. Toki ratsastin sen myös sileällä muutaman kerran, mutta yhteensä olin hepan selässä ennen kisoja istunut maksimissaan viisi kertaa.

Retu ja aivan jäätävän kokoset ruusukkeet Urjalassa

Urjalassa kisat sujuivat kuitenkin todella hyvin. Ekana päivänä Retu voitti 80cm seuraluokan ja 90cm alueluokan. Meillä oli tosi kivaa ja se myös näkyi!

Retu Urjalassa 80cm

Toisena päivänä nälkä kasvoi syödessä ja otettiin toisessa luokassa yksi puomi ja toisessa sujahdettiin sarjan b:stä ohi. Kerättiin kuitenkin roimasti lisää ratakokemusta :)

Palkintojen jako Urjala 90cm

Urjalan jälkeen startattiin Peikillä yhdet harjoituskilpailut, luokkina 90cm ja 100cm. Ysikympissä ja metrissä tuli yksi puomi molemmista luokista. Retun hyppy oli vielä turhan nopea, joten siihen päätettiin alkaa panostamaan.

ilmava laukka :)

kivaa tekemistä Domissa ysikympissä

Peikkilän jälkeisellä viikolla oltiin sitten Juhannuskisoissa Dumissa. Siellä luokkina jälleen 90 ja 100. Ysikympissä hain vain varmuutta ja tutstuin vielä heppaan. Retun ison laukan ansoista saimme kuitenkin mammuttiluokassa sijan, vaikka en aikaratsastusluokassa aikaa ratsastanutkaan. Metrissä mukaan tuli yksi puomi, mutta rata oli hieno!

Juhannuskisoissa 90cm

Viikko HeWin kisojen jälkeen olimmekin jo Tampereella. Hyppäsimme alue 90cm ja sijoituimme nopealla radalla kakkosiksi. Starttasimme myös ensimmäisen kansallisen luokkamme (joka oli myös mun eka kansallinen) joka ei sujunut ihan nappiin. Retu otti mukaansa kolme puomia, vaikka paikat osuivat hyvin ja laukkasinkin mielestäni tarpeeksi. Tultiin omistajien kanssa kuitenkin siihen tulokseen, että pitkä reissu ja kuuma päivä verottivat vielä hieman heikossa hyppykunnossa olevaa hevosta paljon.

Tampereen eka kansallinen 100cm
 
Dumin ja Tampereen jälkeen hypättiin Kirsin silmien alla muutama kerta ja haettiin rauhallisempaa hyppykaarta sekä rennompaa selän käyttöä hypyissä. Todettiin, että Retun kanssa mun täytyy myödätä paljon käden kanssa hypyissä ja saada se vielä suoremmaksi.
kotitreeniä. käsi vielä enemmän mukaan hyppyyn!

Sitten olikin jo Ypäjän kisojen vuoro. Retu hyppäsi sielläkin alue 90-luokan jossa se harmillisesti otti puomin jo perusradalla. Rata oli muuten kauden radoista ehdottomasti rauhallisin ja paras, hyppykaari oli mennyt paljon eteenpäin.

Ypäjän kansallinen 100cm

Tekniikan kehitys näkyi myös kansallisella metrin radalla. Retu teki mielettömän upean radan, mutta  perusradan vikalta esteeltä, sarjalta, tuli pudotus b-osalta. Harmitti aivan pirusti. Mutta nopeimpana nelosena Retu ottikin yllättäen sijoituksen, kun luokassa ei montaa nollaa nähty! Eli ensimmäinen kansallinen sija napsahti sieltä!

Ypäjä 100cm

Kunniakierroksella hymy oli herkässä ;)

Retu tärkeenä palkintojen jaossa

Ypäjän jälkeen olikin kuukauden kisabreikki, milloin jatkettiin edelleen hyppykaaren hiomista. Ratsastin Retua huolella läpi myös sileällä ja se tuotti hyvin tulosta - takaosa vahvistui ja hypyt paranivat.

Elokuun alussa lähdettiin hakemaan Retun kanssa sitä kauden ekaa nollaa metristä. Tällä kertaa ei otettu alle ysikymppiä, vaan startattiin pelkkä 100cm. Retu teki muuten aika kivan radan, mutta lähetin sen hieman kaukaa kakkoselle, josta saimme puomin mukaan, höh. Edelleen jäi se nolla saamatta..

Hyvinkään ihana nurmiverkka

Hyvinkää 100cm

Sitten laitettiin jälleen perusratsastusta kuntoon ja kilpailtiin seuraavan kerran kahden viikon kuluttua Valkeakoskella, mihin mentiin Hildan piekkareiden vuoksi. Retu hyppäsi 90cm voittaen luokan ylivoimaisesti, kuitenkin hieman heikolla radalla. Olin itse hieman nukuksissa muutamalle esteelle ja en nähnyt paikkoja, mutta heppa seivasi :)

Retu 90cm Valkeakoski

Valkeakosken 90cm luokkavoitto!

Metrissä arvioin jälleen yhden välin väärin ja kaadoin itse jalalla tolpan, muuten olisi siitäkin luokasta tullut sija :) Metri oli kuitenkin ratana jo paaaaljon ysikymppiä parempi :)

Sitten olikin vuorossa jo kauden vika kisa ja aluemestaruudet. Retu hyppäsi kaksi metrin luokkaa, tyylimestrauuden sekä suokkimestaruuden. Tyyliradalla saatiin pudotus heti ykköseltä kun laukka jäi hieman liian ponnettomaksi. Loppurata olikin hyvä, mutta tuomarit eivät oikein syttyneet meille. Istunnasta sain kuitenkin hyvät pisteet, muu olikin tuomareista keskinkertaista.

Ykkönen - kaunis pudotus ;)

Pikkusen intona..

Suokkimertaruudessa jälleen ykkönen alas, jolle en sillä kertaa edes löytänyt syytä. Harmitti ihan pirusti, varsinkin, kun loppurata oli niiin hieno.

Kisakauteen Retun kanssa olen todella tyytyväinen. Kauden alussa tavoitteeksi asetettiin suokkikansalliset ja aluemestaruudet ja ne saavutimme hyvin. Ehkä parhaiten mieleen on jäänyt Ypäjän kansallinen luokka ja juuri se rata. Retu tuntui ihan mielettömältä ja sijakin irtosi! Toki hieman harmittaa, ettei sitä nollaa metristä saatu kaudenaikaan, mutta täytyy sitä ens kaudellekkin jotain jättää!Ensi kautta varten mietitään sitten tarkempia tavoitteita myöhemmässä postauksessa :)

8 kommenttia

 1. Retu on kyllä niin hieno poika! Ja sitä paitsi kuljetti todella kiltisti minua selässään silloin, kun olin ihan vasta-alkaja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retu on loistava opettaja tunneilla :)

   Poista
 2. Hieno suokki ja vielä hienompi tukka irti. Näyttää niin hauskalta noi letit kun hevosella on niin paksu tukka. Vai mitä mieltä olet itse? Sovitte hyvin yhteen! / Jessi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retun tukka on ihan mahtava mutta tykkään itse letittää hepat aina kisoihin jos siihen vain on mahdollisuus :)

   Poista
 3. Hienon näköinen Suomenhevonen! :D

  VastaaPoista