perjantai 11. lokakuuta 2013

Heppaperjantai

Aamu alkoi tänään tunninpito hommilla ja jatkui Rauhalaan. Siellä mun suunnitelmissa oli ratsastaa Ville ja Kapsu.

Villestä en olekkaan tainnut vielä täällä blogin puolella puhua? Se nyt ei ole mikään ihme, koska olen ratsastanut kaverilla vain kerran aiemmin. Hanni osti ratsastuskoululle siis uuden tuntsarin, joka on aivan loisto tyyppi! Ville on jo 13-vuotias, mutta on ihanan energinen ja mukava ratsastaa. Se on lisäksi hurjan osaava ja hyppää hyvin.

Tänään aloitin Villen kanssa käynnissä ja pysähdyksillä, koska se on luonteeltaan hieman kiireinen ja hösö. Nyt se kuitenkin tuntui todella rauhalliselta, miltein löysältä. Se antoi ratsastaa ja vaikuttaa hirmu hyvin, joten siirryin aika äkkiä raviin. Ravissa halusin sen mahdollisimman pitkälle kaulalle ja eteen alas. Se olikin kuitenkin pienen työn takana, koska Ville haluaisi mielellään liikkua kaulastaan koko ajan hirmu lyhyenä ja kuumuessaan se jää tosi tyhjäksi edestä. Koita sitten ratsastaa hevonen tuen kanssa pitkälle kaulalle kun edessä ei ole mitään.. Onneksi näitä tyhjiä hetkiä ei ollut montaa ja sain hepan tosi kivasti ohjan ja pohkeen väliin :)

Laukassa sain tosi hyvän fiiliksen ja se on ehdottomasti tän hevosen hienoin askellaji. Sillä on hyvä fiilis ylämäkeen ja sitä voi koota ihan tosissaan. Laukassa tein temponvaihteluja ja muutamat vaihdot. Tämän jälkeen heppa ansaitsi välikäynnit.

Retu aluemestaruuksissa

Käyntien jälkeen jatkoin puomien kanssa ympyrällä. Halusin hieman testata sen esteälyä ja omaa silmää sen laukan suhteen, jos vaikka päädyttäisiin johonkin kisoihin jossain vaiheessa..Olin itse hieman pulassa vasempaan kierrokseen lähestymisten kanssa. Jäin ratsastamaan laukkaa liikaa taakse, mutta oikealle löysin tosi hyvän rytmin ja paremman askelpituuden. Vaihdoin vielä uudestaan takaisin vasemmalla ja pääsin paremmassa rytmissä puomeille, jes. Otin myös muutaman hypyn loppuun pienen pystyn kanssa ympyrällä ja täytyy sanoa että tuntuipa kivalta. Villellä oli hurjan pyöreä ja pehmeä hyppy. Se oli helppo tuoda esteelle ja sen laukka parani paranemistaan, mitä enemmän hyppäsi. En halunnut hypätä mitään isoa, joten lopetin tähän ja keventelin hepan taas pitkälle kaulalle.


Tämän jälkeen vuorossa oli Kapsu. Kapsu tuntui heti alkuun paaaaljon paremmalta, kuin edellisellä kerralla. Poissa oli kaikki kiukuttelu ja vastarinta. Kyllä se ratsastuskoulutunneilla juokseminen vaan opettaa näitä heppoja aivan hurjasti.

Aloitin käynnissä ja tein muutamat väistöt. Nehän Kapsu on oppinut heti ekan viikon aikana, kun se tallille tuli. Ja ne siltä sujuukin aika hyvin, sivulle meneminen kun tuntuu olevan sille hirmu helppoa.

Ravissa käynnissä saavutettu hyvä rentous jatkui. Kapsu liikkui hyvin kuolaimella kohti tukea, kuitenkin tasaisesti, ilman mitään tempomuutoksia. Yleensä se on jossain vaiheessa aina päättänyt hieman kiihdytellä tai hidastaa, mutta nyt se oli todella tasainen koko ajan. Tein kokeilumielessä avot ravissa ja wou! Sehän oli ihan kouluhepan moodissa! Tahti säilyi, sain tehtyä hyvän linjan tasaisella taivutuksella. Ja mikä hienointa, Kapsu jätti paljon enemmän painoa takaosalleen ja lähti ravaamaan tosi isosti. Olimpa iloinen.

Retu aluemestaruuksissa

Ja hyvät fiilikset jatkui. Heppa teki hyvät nostot molempiin suuntiin ja pyöristyi jopa oikeassa laukassa :) Tämän jälkeen annoin hepan kävellä kiitokseksi ja kerätessäni jälleen ohjat oli suunnitelmissa hypyt. Edellisen kerran jäljiltä halusin saada Kapsun ymmärtämään paremmin ponnistuskohdan, joten laitoin puomin hieman lähemmäksi ristikkoa, jolloin se joutuisi lähtemään hyppyyn hieman nopeammin. Toivoin, että se lähtisi hyppäämään kunnolla ja että se olisi tarkempi etujaloistaan.

Olin jopa hieman yllättynyt, miten hyvin tämä treeni toimi. Ekalla kerralla Kapsu hyppäsi puomin takaa, mutta jo seuraavalla kerralla se hiffasi, että esteen yli voi hypätä napakasti ja hieman lähempää. Tämän jälkeen se teki monta hienoa ravihyppyä, ja vieläpä suorana. Ja taas oli pakko vaan lopettaa, kun tuntui niin hyvältä :)

Sunnuntaina meen taas Kapsun ja Villen. Retun kanssa hypätään myös kunnolla, jee!

Heppaperjantain kruunasi illan Carailu. Poni oli tosi hyvin kuulolla ja sain tehtyä todella hyvät vastalaukat. Ainut, mihin sen kanssa toivoisin parannusta, on laukan jälkeiset ravit. Niissä se haluaisi jäädä vain viipottamaan keskiravia tai vaihtoehtoisesti se saattaa välillä hidastua ihan liimaksi. Suurin osa siirtymisistä on todella hyviä, ja jos pääsen saman tien ratsastamaan sen eteen, on siirtymisen jälkeinen ravikin hyvää. Jos ravi taas on liian isoa ulos siirtymisestä, sattaa pidäte olla todella helposti Caran mielestä liian iso, jolloin se meinaa jäädä turhan hitaaksi ja kootuksi. Tämä vain vaatii onneksi omaa tarkkuutta ja ponin osalta lisää rutiinia ja oikeaa oppimista ja ymmärtämistä. Ja juuri tuon ymmärtämisen kannalta on tärkeää, että kaikki asiat korjataan aina samalla tavalla.

Sunnuntaina hyppään vihdoin Caralla. Ajattelin hypätä jotain pientä jumppaa ja muutaman yksittäisen esteen. Toivottavasti saan kuvaajan mukaan, Cara on varmaan hurjan innoissaan :)
7 kommenttia

 1. Olen niin nauttinut lukea sun kirjoituksia ja yritän kovasti imaista täältä jotain mun omaan ratsastukseeni. Ihanaa kun jollakin on noin paljon energiaa.
  P.S Onpa sulla hieno Banneri :-D
  Mikaela

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Luet ja kokeilet ja sisäistät, kyllä se sieltä sitten tulee!

   Ja banneri on hieno, kiitos vaa Liinu!

   Poista
 2. Laitoin sulle sähköpostiin bannerin! :)

  VastaaPoista
 3. Kenen hevonen tuo Kapsu on? :)

  VastaaPoista