tiistai 1. syyskuuta 2015

Ekat ratsastuskerrat

Nyt olisi aika muistella ihan ekoja kertoja kun Aapo oli ratsastuksessa :)


Kun olin ollut selässä yhden kerran jatkoin Aapon liikutusta edelleen monipuolisesti. Aapo liikkui kolme-neljä kertaa viikossa, yhden kerran juoksutuksessa ja kaksi kertaa osan aikaa juosten ja osan aikaa selästä ja jos se liikkui neljännen kerran, oli se ihan maastakäsin kävely maastossa tai ohjasajo. Välillä taas toinen juoksutuskerta oli irtohypytys ja välillä kavalettityötä.


Ennen ratsastuksia juoksutin aina Aapoa molempiin suuntiin gramaaneilla. Näin se oppi tasaisen tuntuman ja sen, että takaa liikutaan eteen kohti tuntumaa. Aluksi Aapo oli todella reaktiivinen kaikkiin juoksuttajan apuihin. Lähes poikkeuksetta mulla oli apuna aina Hanni siinä vaiheessa kun itse kiipesin kyytiin ja Aapo luki aina jokaisen Hannin liikkeen todela tarkasti. Kaikista pyrähdyksistä huolimatta Hanni piti kuitenkin aina raipan mukana - siihen on kuitenkin totuttava.


Itse pidin ekat kerrat harjasta ja ohjista kiinni, jotta en vaan Aapon lähtiessä vähän isommin liikkeelle, häiritsisi sitä edestä. Toki harjasta kiinni pitäminen lisää myös omaa vakautta ja tasapainoa ihan ylipäätänsä. Aapo oli ensimmäiset kaksi viikkoa liinassa tosi vireä ja laukkaili välillä ihan itsestään. Itse en koskaan ota laukkaa tarkoituksella liinassa koska mielestäni paljon helpompaa on harjoitella laukat joko maastossa toisen hevosen perässä tai kentällä isommalla uralla.


Jos Aapo nosti itsekseen laukan nousin aina saman tien kevyeen istuntaan ja koitin vain pysyä mahdollisimman rentona sillä välin kun Hanni hidasti sitä raviin. Heti kun Aapo hidasti laukan ja oli siirtymässä raviin istuin pehmeästi alas ja hidastin omalla istunnalla samalla kun Hanni pyysi äänellä. Näin Aapo oppi Hannin äänen ja mun istunnan kautta myös hieman hidastamaan.


Ekojen viikkojen aikana ratsastuskerrat kestivät n. 10minuuttia. Kaksi ekaa viikkoa totutin Aapon vain siihen että olin kyydissä ja Hanni sai tehdä kaikki avut liikkeelle lähtöjen ja alas päin siirtymisten kanssa. Kolmannella ratsastusviikolla pysäyttelin sitten Aapoa jo itse ja siirsin sitä ylös ja alas askellajeissa. Hanni päästi mut myös ohjaamaan itse uraa pitki pitkällä liinalla. Teimme siis välillä ympyrää ja välillä jatkoinkin suoraan ja Hanni käveli itse samaan aikaan eteen päin kunnes tein taas ympyrän.


Kolmannella viikolla vauhti alkoi olemaan kunnossa ja ratsastin Aapolla myös kolmannen kerran selästä ja jätin yhden juoksutuskerran pois. Seuraavalla viikolla pyysinkin jo Hannia päästämään mut juoksutuksen jälkeen irti ja Aapo meni ihan superkiltisti <3 Sain hyvin vaihdettua suunnat ja tehtyä ympyröitä oman haluni mukaan. Menin maltillisesti molempiin kierrosiin kevyttä ravia ja siirsin sen jälkeen käyntiin ja kiipesin alas.


Tuosta alkaen Hanni juoksutti mua pari viikkoa muutaman kierroksen, jotta pystyin varmistamaan että kaikki nappulat oli edelleen kunnossa. Menin yleensä ravia maksimissaan minuutin ajan, tein siirtymisen käyntiin ja sitten lähdettiin jo uralle.

Ainut "ongelma" mikä Aapolla aluksi oli, oli oikeassa kierroksessa. Muutaman kerran se yritti poistua pääty-ympyrältä vasemmalle, eli ulos. Muutaman kerran kun napautti raipalla sen yrittäessä tehdä sitä, oli asia loppuun käsitelty.

Lopulta siirryin siihen, että juoksutin Aapoa alkuun muutaman kierroksen molempiin suuntiin ja hyppäsin sitten suoraan selkään. Nyt Aapo on lomaillut reilut kaksi viikkoa - tästä lisää myöhemmin. Nyt kun se ensi viikolla palaa hommiin, saa se juosta ekan viikon vielä ennen ratsastusta, mutta sen jälkeen jätän sen pois ohjelmasta :)

2 kommenttia

  1. Näitä postauksia on tosi mielenkiintosta lukea, saa erilaisia näkemyksiä itsellekin vaikka ratsutus ei ole todellakaan ajankohtainen aihe omassa elämässäni! :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että täältä löytyy blogeja joissa sama tilanne kun itsellä, mielenkiintoista seurata oman kasvattini ikätovereita :) Todella symppiksen oloinen tuo hevosesi!

    VastaaPoista