keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Ypäjä. Day 3. Askellajeja, Estekoetta ja mestaruutta.

Lauantai aamuna urakka alkoi Tuikkeen kanssa 5-vuotiaiden estepuolen laatuarvostelulla heti aamulla klo 8.00. Arvostelu oli siirretty pahojen sadeodotusten takia Haimihalliin, mikä oli vähän sääli, mutta ymmärrän että järjestäjä halusi säästää arvostelukentän pohjaa nelivuotiaita varten. Olin kahdeksan ryhmässä neljäs ratsastaja ja hetken aikaa luulin saapuessamme verkkaa vasta klo 8, että olemme pahasti myöhässä kun kaksi oli mennyt jo. Oikeasti sinne olikin siirretty muita aikataulullisista syistä, joten verkka-aikaa jäi sitten oikein hyvin.

c. Rauhalan Talli, Sakke verkkaa askellajikoetta varten

Tein Tuikkeen kanssa aika maltillisen määrän hyppyjä verkassa, mutta viimeiset kaksi hyppyjä tein isoina. Laatuarvostelun esteosuuttahan olen mennyt aiemmin Hildalla ja silloin esteet olivat todella pieniä sarjan b-osaa lukuunottamatta. Nyt kaikki esteet olivat isommalla kierroksella sen 90cm ja molempia oksereita sekä linjalla että sarjassa nostettiin reiluun metriin saakka. Verkassa oli siis pakko mennä muutama isompi, jotta ne eivät radalla yllättäisi.

Radalla sai ottaa haluamansa määrän verkkahyppyjä ekalle okserille, mutta itse tein vaan yhden koska Tuike tuntui niin hyvältä. Sen jälkeen tultiin jo rata. Okseri, pitkä tie pystylle, kaarteen läpi linjalle jossa oli välissä 21m ja ekassa pystyssä lankut alla. Sieltä tehtiin suunnan muutos diagonaalilla ja hypättiin porttipysty. Viimeisenä vielä kahden askeleen sarja johon pyysin meille väliksi 9,5m.

Tuike teki ekan kierroksen oikein hyvin. Se hyppäsi varmasti erikoisesteet ja vaihtoi laukkoja esteiden päällä. Sain vaikuttaa siihen hyvin ja esteet nousivat. Tokalla kierroksella se teki virheen sarjan b-osalle, mutta korjasi toisella kierroksella. Esteitä nostettiin vielä kerran ja nyt ne okserit olivat jo todella isoja Tuikkeelle. Teinkin vikan kerran sen 21m linjan viidellä laukalla ja sain siitä lopuksi tuomareilta kiitosta - osasin esittää ponin laukkaa ja toin siitä hyvin parempia puolia esille. Sarjaväli jäi tuolla estekorkeudella hieman ahtaaksi lopulta, joten jouduin ottamaan Tuikkeen aika lähelle a-osaa, jotta se hyppäisi b-osan puhtaasti. A-osalta tulikin kolautus, mutta b-osa ylittyi hienosti.

c. Rauhalan Talli, Kapsu näyttää niin iloselta :)

Arvostelu oli mielestäni hyvin linjassa. Kokoonsa nähden hyvä kapasiteetti, mutta säkä saisi nousta hypyissä enemmän. Numeroina tekniikka 7, kapasiteetti ja laukka 7,5 ja ratsastettavuus ja yheteistyöhalukkuus 8. Sain myös siis kehut hyvin esitetystä sekä valmistellusta hevosesta :) Tuike oli väliaikatuloksissa esteiden jälkeen sijalla 9/45.

Suoraan Tuikkeen selästä suuntasinkin Kapsun luo jonka tytöt olivat jo laittaneet valmiiksi. Meillä oli Kapsun kanssa ohjelmassa vain yksi luokka, 80cm. En kerennyt kävellä rataa, mutta katsoin sen kulun muutaman ratsukon ratojen läpi. Arvostelu oli A20, mutta itse päätin vain ratsastaa rauhassa koska Kapsulla on niin vähän kokemusta vielä radoilta.

c. Rauhalan Talli, Kapsu reippaana radalla

Verkassa Kapsusta huokui pieni väsymys - se ei jaksanut ylläpitää laukkaa kurveissa koko aikaa ja se selkeästi varoi hieman märkää pohjaa. Radalla se kuitenkin tsemppasi, vaikka tippuikin kohti ykköstä raviin. Kakkoselle päästiin hyvin, mutta kolmoselle Kapsu unohti jalkansa ja otti sieltä puomin. Loppu rata sujui hieman vaihtelevissa merkeissä. Osalle esteistä Kapsu antoi ratsastaa mielettömän hyvin ja tuli super hienoja hyppyjä, mutta osalle se katosi hieman vielä pois alta ja teki vähän selättömiä hyppyjä. Kuitenkin tähän tekemiseen olin Kapsun osalta tyytyväinen, se olisi voinut olla paljon haastavampikin. Nyt näin että se haluaa hypätä ja tehdä parhaansa, eikä se jännity pahasti kisatilanteessa. Uskon että talven aikana saan treenattua Kapsusta oikein hyvän ja tavoittena ensi kaudelle on Hippos metrit, ainakin ;)

c. Rauhalan Talli, Kapsu vikalla esteellä

Sitten tosihommiin pääsi Sakuri. Vuorossa oli 4-vuotiaiden askellajikoe jossa arvosteltiin samassa rakenne. Verkkasin Saken kevyesti kaikissa askellajeissa läpi ja se tuntui aika hyvältä. Oikeaan laukkaan olisin kaivannut enemmän napakkuutta, mutta se rikkoi sitä nyt niin helposti ristille, että oli pakko tyytyä vähempään.

Radalla menimme kolmen hevosen jonossa suoria linjoja sekä diagonaaleja temponvaihdoksilla kaikissa askellajeissa. Ravissa Sakke tuntui tosi hienolta ja liikkui hyvin. Laukassa vasemmalle se oli myös hyvä mutta oikealle vähän ponneton. Muutama vaihtokin harmillisesti tuli, mutta arvostelun perusteella tuomari ei niitä huomannut. Käynti oli yllättävän hyvää ja Sakke saikin siitä 7,8! Muut pisteet olivat ravi 8, laukka 7,7, tyyppi 8, pää kaula ja runko 8 sekä jalka-asennot ja liikkeiden säännöllisyys 7,5.

Mestaruuden eka osa

Tyyppi ja rakenne arvosteltiin siis maasta käsin taluttaen. Sakke joutui siis heti askellajikokeesta suoraan tuomarien eteen ja oli ihan nuutunut. En saanut sitä millään seisomaan ryhdikkäästi ja kun piti lähteä kävelemään pois päin tuomarista niin jouduin raahaamaan laamaa nimeltä Sakke perässäni. Se ei olisi halunnut edes kävellä eteen, saatika ravata kun se hetki tuli. Se ei vaan siirtynyt raviin vaikka kuinka huiskin raipalla ja maiskuttelin. Lopulta sitten hutkaisin niin lujaa että Sakke potkaisi taakse ja lähti jyräämään mun yli ja lopulta se pääsi vapaaksi. Onneksi se juoksi vain aidan viereen eikä esimerkiksi sen yhden orin luokse, siitä ei olisi hyvä seurannut.. Kun yritettiin uudestaan juosta, kysyin saisinko ottaa Hannin mukaan ja sain siihen luvan. Hanni juoksi sitten piiska perässä mutta ei Sakke sittenkään meinannut siirtyä raviin. Vasta toisella yrittämällä saatiin se laama liikkumaan. Kun juoksin takaisin kohti tuomareita yritti Sakke taas lähteä jyräämään kavereiden luo, mutta tällä kertaa sain sen pidettyä aisoissa. Ihan pikkusen hävetti Saken käytös.. Se on aina ennen juossut todella hyvin ja nyt se ei mennyt mihinkään. Todennäköisesti se oli vähän väsynyt ja se olisi halunnut vain kavereiden luokse, mutta ei sen nyt olisi noin tarvinnut possuilla.

Onneksi tuo episodi ei vaikuttanut arvosteluun. Sakke jatkoi esteosuuteen seistemänneltä sijalta :)

Sarjan a-osa

Iltapäivällä sainkin sitten jännittää kun oli Retun mestaruuden vuoro. Rata oli melko pieni ja siinä oli vain kaksi kunnon tehtävää. Toinen oli 2-3 väli mihin tuli 6 laukkaa ja toinen oli okserilta sarjalle minkä pystyi tekemään kuudella tai seitsemällä. Muuten oli vain yksittäisiä esteitä. Rata oli kuitenkin pitkä, 11 estettä ja arvostelulla AM5, eli erillinen uusinta kaikkien nollien suhteen.

Verkkasin Retun Johkun kanssa ja Retu tuntui hyvältä. Tehtiin tosi vähän hyppyjä ja pääasia oli vain pitää Retu suorana. Radalle pääsin pienessä jännityksessä, mutta ei mitään paniikkeja niin kuin viime vuonna :D Mä jännitän usein niin paljon tollasia tärkeitä kisoja että meinaan unohtaa hengittää ja tärisen vaan kun laitan ittelleni niin kovat paineet suorittamisesta. Nyt kuitenkin kaikki oli mulle niin selvää, ettei tarvinnut jännittää.

Vika este ekalta mestaruusrundilta - vähän kaukaa ;)

Ykköselle tulin hyvin, 2-3 linja myös hyvällä rytmillä ja samoin 4 ja 5. Kutoselle Retu tuntui hyvältä, mutta mm. videolta näkee, että laukan rytmi on aavistuksen liian nopea ja sen vuoksi saimme okserin etupuomilta virheen. Koitan saada teille videon vielä julki myöhemmin :)

Retu mestaruuden ekassa osassa

Se yksi puomi jäikin radan ainoaksi. Loppurata sujui hyvin ja olin Retuun niin tyytyväinen. Helposti se rata olisi voinut olla nolla, mutta se nyt on aina mahdollista ;) Retusta jotenkin vaan huomasi miten se oikeasti tsemppasi nyt enemmän kuin koskaan, se oikeasti halusi taistella ja olla varovainen <3

Toiselle päivälle lähdimme siis sijalta 7, mutta pisteitä oli vain se 3,5. Tässä vaiheessa siis oikeastaan melkein kaikki olivat yhden pudotuksen päässä toisistaan, mikä loi paljon jännitystä tokalle päivälle!

c. Rauhalan talli

Starttien jälkeen kaikki hepat pääsivät vielä iltakävelylle ja saivat ansaitut hoidot. Retun jalat mm. kylmättiin joka päivä kaksi kertaa ja se sai yöksi jalkaansa aina BoTit :)

9 kommenttia

 1. Herttinen, mä jo kauhusta kankeana ajattelin että sitä sarjaväliä tosissaan sai muuttaa 5v laatareissa - kukaan kun ei puhunut siellä mitään. Sitten selvittelinkin että sitä lyhennettiin vain pienhevosille :-)

  Meillä se tosiaan jäi auttamattomasti pitkäksi kun tammaa jännitti eikä laukannut kunnolla! Teillä meni kyllä tosi hyvin, onnittelut!

  VastaaPoista
 2. Ihan varmasti jäi, halliin kun joutuu ulkokauden jälkeen niin pitkällä välillä niin onhan se reilu monelle.. Mutta piensuokeille se lyhennys voisi reiluuden nimissä olla tietenkin kaikille sama, saa nähdä tuleeko siihen muutoksia tulevaisuudessa!

  Ja kiitos, meillä kyllä sujui ihan mukavasti :)

  VastaaPoista
 3. Voi ei Saken possuilukäytöstä! Hyvät pisteet kyllä askellajeista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa :D Kunnon possu. Mutta onneksi ei vaikuttanut pisteisiin ;)

   Poista
 4. Minkä ihmeen takia hevoselle joka ei ole kilpaillut, haalitaan noin monta starttia lyhyellä ajalle? Mielestäni ei ole kovin reilua hevosta kohtaan, kilpailu tilanteet on kuitenkin niin eri asia kuin kotikentälle meneminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosella on todella hyvä peruskunto ja sitä käytetään tuntihevosena niin paljon, ettei tuo määrä yllä lähellekkään sen normaalia päivittäistä "kulutusta" vaikka siihen kuinka laskee päälle kisan tuomia ekstroja. Niin kuin jo aiemmin olen todennut, olisin jättänyt vikan päivän startin pois jos hevonen olisi osoittanut haluttomuuden merkkejä. Tämä oli hyvä tapa saada hevoselle hyvissä puitteissa monta mukavaa kokemusta kun piti verryttelyt lyhyinä :)

   Poista
  2. ^^ Kilpailu_tilanteet ;)

   Poista
 5. Sulla on kiva blogi ja kivoja juttuja :) Tässä tekstissä kuitenkin häiritsi, että kuvassa näkyy eri hevonen, kuin mistä tekstissä selität. Muistelen että joissain muissa teksteissäsi on ollut sama ongelma. Voihan olla että tämä häiritsee vain minua, mutta ajattelin antaa palautetta :) Ja ymmärrän että kaikista hevosista ja tilanteista kuvia ei välttämättä ole, mutta silloin mielestäni mieluummin pidempi teksti, kuin että seassa on ns. vääriä kuvia.

  VastaaPoista
 6. Minulla on kuvia kaikkien 4- & 5-vuotiaiden estekokeista, voin myöhemmin laittaa niitä :)

  VastaaPoista