keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Erilainen Joulu

Tänä vuonna Joulu oli aika erilainen kuin muina vuosina. Ei ollut lunta, perhettä, rauhallisia päivärutiieja tai joulusaunaa. Sen sijaan oli hevosia, tallihommia ja kaatosadetta :D


Täällä Saksassa kaikki ihmettelevät miksen lähtenyt kotiin Jouluksi. Mulle itselleni oli ihan täysi selvyys että jäisin Jouluksi tänne koska aikaa olisi muutenkin niin vähän. En halunnut "tuhlata" yhtään päivää extra matkustukseen yms. vaikka se tarkoittaisi Joulua ilman perhettä.


Jouluja tulee kuitenkin myös jatkossa, mutta tällaisia reissuja ei välttämättä.. Meillä oli Aromaiden kanssa oikein mukava Jouluillallinen ja aamu meni normirutiineissa tallilla. Paras lahja (muuta en sitten oikeastaan saanutkaan) oli ehdotomasti se, kun pääsin menemään yhdellä kivalla 3-vuotiaalla ja Laura neuvoi mua sen kanssa koko ajan. Sai taas uusia vinkkejä noiden nuorien tekemiseen :) Uusia juttuja oli mm. se, että laukattiin vain kevyessä istunnassa ja ratsastettiin etenkin juuri laukassa tosi paljon eteen. Kaikki siirtymiset tehtiin alas päin vain äänellä ja alkuun tehtiin kunnollinen juoksutus. Toki olen juoksuttanut 3-vuotiaat usein aina Suomessakin alkuun, mutta täällä se tehdään aina. Juoksutus on lisäksi aika pitkä, hevosille halutaan opettaa ettei töihin tulla riekkumaan, vaan kuuntelemaan ja vastaamaan ratsastajan pyyntöihin.

Söppänä 3-vuotias

Akun kanssa tehtiin paljon jälleen avoja ja laukkaa omilla jaloilla kevyessä istunnassa. Pikku hiljaa niitä pidempiä pätkiä hyvässä laukassa alkaa löytymään, mutta vasemmalle on vielä hankalapaa. Mutta kyllä se siitä :) Loppuun käytiin vielä maastossa kävelyllä ja Aku pääsi vielä solkkuun hemmotteluhoitoon!


12 kommenttia

 1. Ymmärsinkö nyt väärin vai oliko sulle oikeasti uusi asia että kolmevuotiaalla laukataan vain kevyessä istunnassa? Nuo tuntuvat nyt olevan todella alkeellisia koulutusseikkoja mitkä tulivat sinulle tässä vaiheessa uusina asioina..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi asia on se, että niillä laukataan oikeastaan vain kevyessä istunnassa. Itse olen aloittanut aina kevyessä laukassa ja lopuksi istunut jonkun pätkän alhaalla :) Ja itse juoksutan yleensä aina ainakin ensimmäiset pari kuukautta aina 3-vuotiaat, mutta täällä niin tehdään joka kerta koko kauden ajan.

   Poista
  2. Ihmeellistä pilkunviilausta. En tajua miksi julkaiset tuollaisia härnääviä kommentteja.. Pisteet sulle että jaksat vastata niihin noinkin ystävällisesti.

   Poista
  3. Välillä jätänkin tylsät kommentit julkaisematta.. Tässä tapauksessa halusin kuitenkin korjata vääristyneen mielikuvan kommentoijalle, vaikka kommentin olikin ehkä tarkoitus provosoida.

   Poista
 2. Upea maisema kuvassa taustalla!

  Tuo juoksutus kuulostaa mun korvaan fiksulta jutulta. Välillä ihmettelen, mitä järkeä nuoren selkään on mennä, jos se ei lähtökohtaisesti keskity ollenkaan ihmiseen ja on valmiiksi täynnä pöllöenergiaa. Jos sieltä ei silloin kapsahda alas niin ei sellainen ratsastus kokemattomalla hevosella myöskään kovin edistä koulutusta, jos koko energia pitää keskittää turhaan kontrollointiin ja korjaamiseen ja selässä pysymiseen.Kirjoita ihmeessä systeemistä lisää jos ehdit ja pääset sitä enemmän näkemään.

  Hyvää joulun jatkoa! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bäimpä juuri :) Ja sitten jos kapsahtaa alas, ei sekään ole hyvä juttu jos nuori oppii siihen.

   Toivottavasti nään systeemiä vielä paljon lisää ;)

   Poista
 3. Poikkee tämän postauksen aiheesta, mutta miten blogin voi lisätä hippolaan? en oikein ymmärtänyt sitä koodia joka pitäisi blogiin lisätä. Yritin koodin lisätä blogini uusimpaan postaukseen mutta mistä tiedän,että blogi on päivittynyt hippolaan? :) kiitos vastauksesta ja hyvää joulun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Jos et saa vahvistusmeiliä tunnin sisällä rekisteröinnistä niin laita minulle meiliä erika.hanhisuanto@hippola.net niin autan sinua koodin kanssa!

   Poista
 4. Ihanat maisemat kuvissa!
  Hei, kun työskentelet todella paljon nuorten hevosten kanssa, niin pystyisitkö antamaan jotain eritysiä neuvoja?
  Itse aloitan juuri työstämään nuorta kouluheppaa, iältään 6. Se on seissyt oikeastaan nyt 9kk tekemättä mitään, mutta osaa kaiken he:A tason asiat. Niin pitkälle se on treenattu ennen kun se myytiin. Nyt se tuli takaisin ja aloitetaan treenaamaan. Ongelma on se, että kyseessä on vahvaluonteinen tamma, ja että päästään vain kerran viikossa maneesille. Minkälaisia tehtäviä sä lähtisit tekemään? Voimaa löytyy kuin orissa, mutta lihaksia ei. Jos et halua tässä vastata, tai haluat tietää lisää, niin voit vastata fb(Tiiti Talala)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Voima kaipaa tuekseen lihaksia, joten tarkoittamasi voima on ilmeisesti energiaa? Itse ratsastaisin hevosta noin pitkän seisonnan jälkeen vain eteen alas matalalle niskalle ja pitkälle kaulalle, niin että se pääsee venyttämään ja notkistamaan itseään koko kropan läpi. Tekisin paljon pieniä temponvaihteluita niin että hevosen on pysyttävä koko ajan jalan edessä ja hyvällä tasaisella tuntumalla. Apuna käyttäisin paljon suoristuksia sekä isoja ympyröitä.

   Jos hevonen palaa töihin nyt, niin tarkastuttaisin sen myös hierojalla läpi jonkun ajan päästä. Näin mahdolliset jumit saadaan ajoissa auki :)

   Poista
 5. Juoksutuksesta (ts. sen pitämisestä mahdollisimman lyhyenä) olen kuullut myös kommentin ettei "juoksuteta hevoselle kuntoa" jotta sisäänratsastettava olisi vähän heikompi ts rauhallisempi. Mutta tuo juoksutus-työskentelyn perustelu kuulostaa ainakin omaan korvaani järkevältä varsinkin kun kyseessä on v vähä säpäkämmät tulevat kisahevoset. ;) Omaa suomenhevosruunaani (silloin vielä oria) juoksutettiin alle varmaan ekat 10 ratsutuskertaa, sitten sille ei koettu olevan enää tarvetta.

  Kuinka usein 3-vuotiaiden kanssa työskennelläään siellä, ja kuinka kauan keskimäärin kestää ratsastus (sen juoksutuksen päälle)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä 3-vuotiaat liikkuvat ratsastajan kanssa n. 3 kertaa viikossa, välillä 4. Ne juoksutetaan aina alle (pölloenergia pois) ja sen jälkeen ratsastetaan niin kauan kunnes sujuu. Esimerksiksi sunnuntaina ratsastin 3-vuotiasta 15 min juoksutuksen päälle 30min mutta tänään vain 15min juoksutuksen päälle 10min, koska asiat toimivat :) Täällä halutaan hevoset alusta asti mahdollisiman normaaleiksi, eli ulko-ohja tuelle, hevosen liike eteen ja käännökset ulkojalasta. Sunnuntaina vasemmassa laukassa nuori halusi toisella pitkällä sivulla vaihtaa aina laukan, ja sen vuoksi laukkasimme hieman pidempää, jotta laukka pysyisi myötälaukkana niin kauan kuin ratsastaja haluaa.

   Poista