tiistai 21. lokakuuta 2014

Nuoret hevoset

Minulla on ollut vuosien varrella paljon erilaisia nuoria hevosia ratsastettavana. Tällä hetkellä alla on kaksi aivan erilaista kolmivuotiasta ratsua, Sakke ja Nuppu!

Esittelen hevosia seuraavaksi hieman tarkemmin ja kerron millaisia tavoitteita niiden kanssa on ja kuinka olen ajatellut niiden kanssa edetä sekä miten olen jo tähän mennessä asioita niille opettanut. Siinä lomassa yritän kertoa myös omista hyviksi toteamistani menetelmistä ja tavoista :)


SAKKE

Sakke on 3-vuotias ruuna ja sen emä on Sikurin Sissi ja isä Hermeli. Isän puolelta suvussa on siis kyvykkäitä ratsuja, kuten Samuli ja Kelmi, kun taas emän puoli on selkeästi enemmän juoksijasukuinen.

Ensimmäiset kerrat selässä kannattaa aloittaa liinan päässä. Sakella liina menee kuolaimen kautta satulaan, jolloin juoksuttaja voi asettaa ja taivuttaa sitä. Sivuohjat antavat tarvittaessa pientä kontrollia.

Sakke on todella raamikas ja ikäisekseen aika iso. Kehittymistä hidastavat sen pitkä runko ja suuri liike. Ypäjällä Sakke sai lattareissa paljon kehuja laadukkuudestaan, mutta tuomarit joutuivat kehoittamaan meitä keskeyttämään suorituksen hieman epämääräisen liikkeen vuoksi. Koska Saken kaviot oli juuri vuoltu ja liikkuminen vaatii siltä muutenkin mietiskelyä, päätimme keskeyttää kisan, jotteivat huonot numerot jää kummittelemaan.

Koska Ypäjän tuomarit kehoittivat meitä kiinnittämään huomiota Saken jatkokoulutukseen,  konsultoin Johkua Ypäjän jälkeen ja Johkun neuvot olivat juuri sitä, mitä itsekin olin jo valmiiksi pähkäillyt. Maastossa pitäisi käydä ja paljon.

Sakke ruunattiin viikko lattareiden jälkeen ja se on helpottanut asioita huomattavasti. Nyt se käyttäytyy ja keskittyy hyvin maastakäsittelyn aikana sekä kuuntelee lisäksi ratsastajaa selästä käsin paremmin. Alkuunhan se oli orina todella hidas ja laiska, ruunana liikkuminen on ollut paljon helpompaa. Ruunauksen seurauksena Sakkea piti kävelyttää kaksi kertaa päivässä ja kävimmekin Hannin kanssa näyttämässä Sakelle lähipolun kotimetsästä, jossa olemmekin sen jälkeen vierailleet ahkerasti! Sakke tykkää hommasta kovasti ja itse tykään viedä muutenkin nuoret mahdollisimman aikaisin metsään jotta ne tottuvat myös siihen.

Lattareissa. Varustuksena nuoren orin kanssa sisätiloissa gramaanit, jotta olisi jotain kättä pidempää hankalissa tilanteissa. Ulkona mulla on aina ketjullinen liina ja kädessä ehdottomasti hanskat.

Johkun neuvojen mukaisesti ollaan kävelty paljon kinttupolkuja niin, että Sakke joutuu miettimään kordinatiootaan ja pitämään itsensä hyvin tasapainossa koko ajan. On tärkeää, että se oppii varsasta asti liikkumaan metsässä tarkasti, jolloin se myös huomaamattaan kehittää omaa lihaksistoaan, kun se työntää ylämäissä takaa eteen rennosti ja oikein.

Kentällä olen joutunut itse olemaan oikea natsi itselleni. Kun hevonen on pikkuisenkin hidas jalalle, tulee ratsastajan olla todella herkkä ja apuja ei saa toistaa useasti. Itse olen tässä vaiheessa kuitenkin sekoittanut sekä Alexandran, että Jannen oppeja hieman hevosesta riippuen. Alexandran mukaan (.. ja Kirsin) heti ensimmäisen avun jälkeen, johon hevonen ei regoi, pitäisi käyttää raippa samaan aikaan jalan kanssa. Tässä olen samaa mieltä hitaiden hevosten kanssa. Avun on mentävä perille sähäkästi alusta alkaen ja näin myös Sakke on alkanut reagoimaan jalkaan nopeammin. Tähän toiseen variaatioon palaan Nupparin kohdalla. Mutta missään nimessä ratsastaja ei saa jahdata hevosta ja apuja ei saa tuhlata!

Hyvällä tuulella lattareissa. Kuvassa näkyy aiemmin mainosamani ketjullinen liina

Aloitan Saken kanssa aina käynti-seis -harjoituksella. Sakke kuuntelee mahtavasti istuntaa ja pysähtyy todella hyvin ja pehmeästi. Liikkeelle se lähtee pehmeästi, mutta se saisi olla aavistuksen terävämpi. Terävyyttä voidaan lähteä työstämään myöhemmin, se kuuluu mielestäni sitten siihen hienosäätöön, kun siirtymisey tapahtuvat eteen ja taakse rennosti ja joka kerta ajallaan. Tässä vaiheessa kun ratsastajalla on mahdollisuus opettaa hevoselle kaikki alusta asti, kannattaa olla tarkkana, että muistaa painon ja istunnan merkityksen. Kun hevosia ei ole vielä turrutettu, saa ne helposti tehtyä herkiksi ja mukaviksi istunnalle.

Käynnistä ollaan siirrytty sitten aina kevyeeseen raviin. Usein ensimmäiset siirtymiset ovat hieman löysiä ja joudun niissä usein muistuttamaan hieman pienellä raipan kosketuksella, että eteen voisi mennä reippahasti saman tien. Alkuun ravaan pari kierrosta ja sen jälkeen teen taas käynti-ravi -siirtymisiä. Niin ravissa, kuin siirtymisissäkin hevosen täytyy liikkua suorana kaikilla neljällä sivulla ja samassa tahdissa koko ajan.

Toistan saman molempiin kierrosiin ja suunnan vaihdan aina diagonaalilla, jossa hevosen täytyy pysyä edelleen suorana. Käytän paljon johtavaa ohjaa ensimmäisillä kerroilla kun käännän Sakkea ja en vaadi asetuksia olenkaan. Haluan, että Sakke on molemmilla ohjilla ja jaloilla, koska sen tasapaino ei vielä ole sillä tasolla, että voisin taivuttaa tai asettaa sitä kaarilla tai kulmissa. Haluan, että se oppii jämään omille jaloilleen niin kaarteissa, kuin suorilla urilla ja siksi en koitakaan asettaa sitä ennen kuin sen ravi on koko ajan alusta loppuun asti säännöllistä.

Laukat voi Saken kanssa nostaa mistä vain. Se on siitä jännä tyyppi, että se nostaa helpommin laukan, kuin siirtyy raviin. Koska takapää on sen verran voimaton, vaihtaa Sakke laukkaa vielä aika helposti ristiin takaa, mutta siitä en ole tehnyt ongelmaa. Korjaan laukan takaisin oikeaksi seuraavassa askeleessa ja itseasiassa Sakke on saanut jujun päästä niin hyvin kiinni, että osan ristilaukoista se korjaa jo ihan itse :)

Koska laukka on Sakelle vielä haastavaa, kehoitti Johku mua kokeilemaan sitäkin maastossa. Pitkässä, mieluiten loivassa ylämäessä olisi kaikista helpoin seurata milloin vaihto takaa aina tapahtuu, vai tapahuuko sitä kenties ollenkaan. Kun edessä on paljon tilaa ja hevosen ei tarvitse miettiä kääntymistä ollenkaan, jäävät ne helpommin myötälaukkaan. Seuraava proggis onkin päästä lähtemään Saken kanssa pidemmälle maastoreissulle! Jos vaihtoja tulee samalla tavalla sielläkin, niin silloin tiedämme että voimatreenejä täytyy jatkaa entistä säännöllisemmin.

Saken jalat on kuvattu ja sieltä ei ole löydetty mitään muutoksia. Johkun mukaan nuorilla on usein löysät takapolvet, jotka hankaloittavat oman aikansa laukkaamista ja liikkumista yleensäkin, joten huolestua ei kannata :)

Hyppyjä Sakke on suorittanut todella suoraviivaisesti. Aloitin sen kanssa hypyt selästä pienellä pystyllä, jonka sijoitin pitkän sivun keskelle. Aluksi puomi oli tietenkin vain maassa ja kun sen ylitys oli sujunut hyvin, nostettiin puomi ylös. Koska ensimmäiset ponnistukset olivat löysiä, pyysin Hannia käyttämään irtohypytyksestä tutun juoksutuspiiskan muutaman kerran. Tämä auttoi selvästi ja hypystä tuli lopulta ihan hyppy :) Ensimmäisillä hyppykerroilla kannattaa siis aina ihan jo turvallisuus syistäkin olla joku kaveri mukana, mieluiten sellainen henkilö, joka osaa auttaa tarvittaessa raipan kanssa.

Koska Sakke oli hyvin suorana ennen estettä, tein melkein kaikki hypyt laukassa. On tärkeä muistaa olla itse rento ja käsi on saatava hyvin mukaan hyppyyn. Ylävartalo ei saa kaatua eteen ja oman tasapainon on oltava kunnossa koko hypyn läpi. Koska Saken takaosaan halutaan voimaa, rakennamme sille ensi kerralla samanlaisen sarjan kuin mitä se on itohypytyksessä totunnut menemään. Silloin se saa jumpattua itseään ja takaosa joutuu hommiin :)

Kun otan erikoisesteet mukaan, sijoitan ne ensin esteen reunalle, niin että keskeltä pääsee hyppäämään niin, ettei tarvitse ylittää välttämättä sitä erikoisestettä. Lisäksi esteen viereen kannattaa lisätä hyvät johteet, jotta hevosella on mielessä vain suoraan meno ja esteen ylitys. Tähän palaan sitten kun päästään näihin hommiin :)

Saken viikko-ohjelma koostuu kokopäiväisestä tarhauksesta ja minun ratsastuksistani. Koitan ratsastaa Saken ainakin kolme kertaa viikossa niin, että jaan päivät tasaisesti koko viikolle. Muuten Sakke ei sen kummemmin puuhaile mitään ja se on tähän mennessä sopinut sille oikein hyvin. Ratsastukseen olen käyttänyt aikaa noin. tunnin verran. Tunnista n. 15-20min käytän kentällä, loput ajasta maastoilen. Näin mielenkiinto kenttätyöhön pysyy yllä, kun sen pitää tehokkaana ja lopuksi pääsee vielä aina maastoon!

Sakke syö tarhassa vapaasti heinää ja aamuisin ja iltaisin se saa 1/2 litraa kauraa. Lisäksi se saa illalla mössöt, jossa on kivennäistä, melassia ja pellavaa.

Nyt kun en voi ratsastaa itse, aion juoksuttaa Sakkea ja irtohypyttä sitä Hannin avustuksella. Lisäksi aion nostella sen jalkoja, koska se ei ole aina sen mielestä ihan se ykkösjuttu ;)

Monet ovat kyselleet nuorten heppojen tavoitteita. Listasin Sakelle ne olellisimmat kohdat ylös ihan ranskalaisilla viivoilla.


SYKSY 2014

- Sakke reaktiiviseksi jalalle ennen Saksaa
- Paljon maastoilua
- Yksi hyppytreeni vieraassa paikassa
- Paljon irtohypytystä
- Väistöjen alkeet
- Jalkojen nostettavuus helpoksi


TALVI 2014/15

- Loma
- Paljon hankitreeniä (jos tulee lunta..)
- Irtohypytystä


KEVÄT 2015

- Asetukset ja taivutukset kuntoon
- Hyppytreenejä vieraissa paikoissa
- Erikoisesteet mukaan
- Laukan säilyvyys paremmaksi
- Tasaiset siirtymiset


KESÄ 2015

- Ainakin kaksi koulu ja kolme estekilpailua (HeC, 60/80cm) (Suomenhevosten kummajaiset)
- 4-vuotiaiden laatuarvostelut
- Laidunloma


Miltä Saken tavoitteet teistä kuulostivat? En halua asettaa mitään hurjia tasotavoitteita koska noiden nuorten kehityksestä ei koskaan tiedä. Osa menee nopeammin ja osa taas ottaa aikansa asioiden oppimisen suhteen.


NUPPU

Nuppu on Saken tavoin 3-vuotias, mutta tamma. Sen sukutaulussa komeilevat mm. nimet Lastun Leka ja Pilven Poika :)

Niin kuin monesta postauksesta olettekin saaneet lukea, on Nuppari monia ikäisiään jo paljon edellä. Se liikkuu hienossa tasapainossa oikein päin molemmat suunnat ja kantaa itsensä erittäin hyvin tuon ikäiseksi.

Nupparin kanssa on tehty maasta käsin paljon enemmän hommia viimeisen vuoden aikana kuin Saken kanssa. Nuppari kävi mm. viime talvena kerran viikossa hyppäämässä irtona usean kuukauden ajan, ja tämä on kehittänyt sen liike- ja hyppymekaniikkaa valtavasti. Lisäksi Nupparia on juoksutettu paljon ja sen omistaja on tehnyt sen kanssa valtavan työn myös sieleällä viime kevään ja kesän aikana. Myös rakenne on tämän hevosen puolella. Se on kaikin puolin sopusuhtainen ja sen kroppa sallii sen liikkua kevyesti ja oikein.

Työskentely Nupun kanssa on todella erilaista kuin Saken kanssa. Nuppu on koko ajan menossa (mikä on hienoa) ja se tekee haasteelliseksi sen, kuinka saan sille viestin perille, ettei tarvitsisi olla menossa ihan niin hirmuisesti :) Omistaja jaksaa onneksi työskennellä Nupun kanssa alkuun aina pitkään käynnissä. Kun puolipidätteet menevät käynnissä läpi ja tahti rentoutuu, siirtyy omistaja vasta sitten raviin. Ravi on silloin rauhallisempaa ja työskentely helpottuu huomattavasti. Puhun nyt paljon siitä, mitä omistaja tekee, koska itse ratsastan Nupulla hänen lisäkseen ja hän hoitaa kuitenkin hevosen perusliikutuksen.

Nyt kerron hieman lisää jo aiemmin mainistemastani tavasta korjata hevosta eteen päin ravisiirtymisissä. Kun aiemmin kerroin käyttäväni Saken kanssa raipan jalan tueksi, en voisi kuvitellakkaan tekeväni sitä Nupparin kanssa. Se on niin paljon herkempi ja sähäkämpi, että raipalla en ala sitä naputelemaan tuossa tilanteessa, koska se tuhoaa kaiken rentouden. Janne Bergh neuvoi mua joskus aikoinaan Suvin kanssa käyttämään pienen avun niin kauan, kunnes hevonen reagoi siihen nätisti. Suvi oli aika neiti usein jalkaa kohtaan ja Jannen avulla saatiin se hyväksymään jalka äärimmäisen hyvin juuri tuolla kikalla. Janne totesi silloin sen toimivan myös energisten hevosten kanssa ja siitä lähtien olen käyttänyt myös tätä keinoa välillä. Ideana on siis pyytää sillä yhdellä pienellä avulla niin kauan, kunnes hevonen siirtyy raviin. Apua ei saa koventaa tai napakoittaa, se täytyy pitää aivan samanlaisena koko ajan. Ja kun hevonen siirtyy, pitää sitä kehua. Tämä toimii hyvin Nupparin kanssa ja vaikka moni aina vannoo jonkun yhden tietyn keinon nimeen, neuvon aina itse kokeilemaan erilaisia asioita eri hevosten kanssa.
Laukka on Nupparille iisiä. Nuppu tekee jo hienoja nostoja ja ne se on oppinut pikkuhiljaa tekemään rauhan kanssa useiden toistojen kautta. Myös puolipidätteiden läpimenojen paranemiset ovat vaikuttaneet nostoihin totta kai positiivisesti. Itse laukan tasapaino on hyvä ja siksi myös hyppäämisessä on päästy etenemään oikein hyvässä tahdissa.

Kun hevonen on näin valmis ja kaikki on sille helppoa, on minun oltava tarkkana, ettei oma ruokahalu kasva syödessä. Tehtävät ja esteet täytyy edelleen pitää helppoina vaikka se tuntuisi kuinka lasten leikiltä. Nupun kanssa ainut ongelma muutamalla hyppykerralla on ollut vauhti, mutta viimeisillä kerroilla sekin on saatu tasaantumaan ja hevonen on ollut rennon ja tyytyväisen oloinen.

Alkuverkkaa. Nenä pitää talven ja kevään aikana saada vielä paremmin eteen puolipidätteiden kautta. Käsi pitää pystyä pitämään rentona edessä  ja hevosen täytyy antaa ratsastajan ratsastaa jalalla kohti kevyttä kättä.

Millaisia harjoituksia sitten olen teettänyt Nupulle estepuolella? Aloitan aina puomeilla (oli kyseessä mikä tahansa nuori hevonen). Ravaan puomien yli ja vaadin sen aivan suoraksi ja rennoksi kohti puomia. Alkuun pidätteet joutuu tekemään isompina, mutta muutaman toiston jälkeen Nuppari alkaa malttamaan mukavasti. Odottamiseen ennen estettä vaikuttaa paljon uomin/esteen jälkeinen työskentely. Siellä on hyvä tehdä siirtyminen, voltii tai jopa ihan pysähdys, jos tahti ja maltti eivät säily. Ensimmäiset kerrat tein vain puomeja, jotta perusasiat menevät varmasti jakeluun kunnolla. Kun työskentely puomeilla sujuu, aloitan ravihypyillä pienten pystyjen kanssa. En koskaan ensimmäisillä kerroilla käytä mitään apupuomeja (maapuomi tottakai on esteen edessä) koska ne saattavat jännittää hevosta ihan turhaan. Esteelle täytyy tulla reipaasti ja hyvällä tuntumalla ja Nupun tapauksessa vauhti ei saa kiihtyä. Jos hyppy sujuu mukavasti, täytyy kehut antaa heti kun hevosen on saanut hypyn jälkeen tasapainoon.

Sijoitan puomit ja esteet alkuun aina samoille paikoille. Näin hevosella on varmempi mieli toisella ja kolmannella kerralla suoriutua tehtävistä ja itse ratsastajana saa huomata millä tavalla työskentely mahdollisesti muuttuu ja kehittyy ensimmäisten kertojen aikana. Laitan kaksi pystyä pitkille sivuille ihan aidan viereen niin, että sieltä ei pääse ohi, mutta kuitenkin niin että sinne jää hieman tilaa. Näin hevonen hahmottaa esteen kokonaisuutena, mutta ei kuitenkaan pääse siitä ohi ulkokautta. Lisäksi laitan yhden esteen diagonaalille niin, että voin ainakin vaihtaa suunnan sen kautta ravissa. Tämä on musta etenkin suokkien kanssa hyvä aloitus, koska laatuarvosteluissa rata kulkee jokseenkin samalla tavalla, joten valmistelen niitä lattareita varten heti alusta asti.

Puomeja alkuun. Peräkkäisten puomien välissä voi tehdä siirtymisiä ja näin valmistella ajan kanssa mukaan tulevia linjoja.

Ensimmäiset hypyt otan aina kohti tallia. Muut hevoset ja koti vetävät mukavasti puoleensa ja hevonen etenee silloin luonnostaan helpommin kohti estettä. Esteen jälkeen jatkan ns. "radan loppuun" puomien kanssa, jotta hevonen tottuu siihen, ettei työskentely lopu yhteen esteeseen. Kun hypyt sille esteelle sujuvat, käännän "radan toisin päin" ja hyppään pois päin tallista olevan esteen viimeisenä. Vasta jos molempiin suuntiin sujuu hyvin ja kaikki on tuntunut tosi yksinkertaiselta ja helpolta, otan mukaan diagonaalin esteen.

Hyppy kohti tallia. Este on jo hieman lähempänä aitaa kolmannella hyppykerralla. Maapuomi on auki esteestä, silloin ponnistukseen saa nuorelle enemmän aikaa.

Jos hevonen yrittää useamman kerran ohi, laitan esteeseen johteeksi joko puomit tai jonkun muun estejohteen. Näin hevoselle tehdään selväksi, että yli on mentävä ja ohitus ei ole hyväksyttävää.

Hyppyjä ensimmäisellä kerralla otan ihan hevosen mukaan. Nupparin kanssa otin varmaan jo ekalla kerralla 10 hyppyä, koska se oli niin innoissaan ja ylihyppäsi paljon. Nupun kanssa tein ennen hyppyjä varsin vähän hommia, koska en halunnut väsyttää sitä liialla alkuverkalla. Tein molempiin kierroksiin ravia yhteensä alle 10min ja laukkaa en ottanut ollenkaan. Näin pystyin aloittamaan saman tien välikäynnin jälkeen puomit ravissa ja sen jälkeen hypyt. Laukat tulivat mukaan kun esteeltä tultiin alas ja koska en ekalla kerralla ottanut hyppyjä laukassa, ei laukalle ollut verkassa edes tarvetta. Näin sain hyvällä mielellä otettua muutaman hypyn enemmän kuin normaalisti.

Hevonen hyvin suorana, mutta pientä ylihyppäämistä havaittavissa. Tähän ajan kanssa avuksi maapuomit esteen takana ja edessä. Hätäapuna käytän siirtymisiä esteen takana.

Pitkille sivuille sijoitetut esteet olivat Nupun kanssa helposti ylitettävissä, mutta kun seuraavalla kerralla siirryin diagonaalille, meni tamma siitä kaksi kertaa ohi. Johteen ansiosta pääsimme siitäkin lopulta hyvin yli ja sen jälkeen ongelmia ei ole ollut.

Nuppu on hypännyt kaikki kerrat niin, että esteet ovat samoilla paikoilla. Se tekee hypyt jo hyvin ja rutinoituneesti. Koska se on ollut niin hyvä hypätä, vien sen ehdottomasti ennen Saksaa vielä Peikille ja tai Johkulle hyppäämään. Tai maneesille/muualle ylipäätänsä. Jos saan sen maneesille kaksi kertaa, saa se eteensä tokalla kerralla jotain erikoisesteitä!

Nuppuhan on ollut jo kouluradallakin ja saanut hyväksytyn tuloksen HeB-luokasta. Koska sen koulutustaso on niin hyvä, saa se talvella keskittyä lomailemiseen hieman pidemmän ajanjakson ajan. Lisäksi se saa tehdä paljon hankitreeniä jos lunta vaan tulee ja koska se on opetettu myös ajolle, saa se vetää myös rekeä :) Kannatan nuorien kanssa kaikenlaista monipuolista toimintaa ja olen todella iloinen siitä, että Nupun omistaja on niin aktiivinen ja taitava hevosten käsittelijä, koska muuten tällainen yhteistyö olisi helposti aika haastavaa.

Nupun viikko-ohjelma on hieman erilainen kuin Saken. Sille sopii liikunta peräkkäisinä päivinä, koska silloin se malttaa aina keskittyä paremmin hommiin kun pöllöenergia on ekana päivänä kadotettu. Viikko-ohjelma suunnitellaan oikeastaan hyppyjen mukaan, eli jos tulen hyppäämään torstaina, tekee Nuppu hommia seuraavanlaisesti;

MA irtojuoksutus kentällä
TI ratsastus
KE ratsastus/irtojuoksutus
TO esteet
PE/LA/SU ratsastus/irtojuoksutus/maasto jonain päivänä sen mukaan miten keskiviikkona on tehty

Pääsääntönä on kuitenkin se, että ennen hyppyjä Nupun on hyvä työskennellä ainakin päivä, mieluien kaksi. Väsyneeksi sitä ei saa, mutta se ei ole tarkoituskaan. Pahimmat höyryt on vaan hyvä päästää ulos, jotta mun työ tulisi helpommaksi :)

Nupulle olen asettanut mielessäni seuraavia tavoitteia ja osasta on jo omistajan kanssa sovittukin :)


SYKSY 2014

- Paljon siirtymisiä ja tavoitteena rauhallisuus ja rentous
- Nenä eteen
- Laukannostot ja väistöt kuntoon
- Ainakin yksi, mielellään kaksi treeniä uudessa paikassa


TALVI 2014/15

- Paljon hankitreeniä (.. jos lunta tulee)
- Ajoa kärryillä/reellä
- Irtohypytystä kerran viikossa/kahdessa
- Loma


KEVÄT 2015

- Hyppytreenejä vieraissa paikoissa
- Yksi este ja yksi koulukisa
- Raviväistöt, avot ja vastalaukat suoralla alulle


KESÄ 2015

- Ainakin kaksi koulukisaa ja kolme estekisaa HeB/60/80cm (Suomenhevosten kummajaiset)
- 4-vuotiaiden laatuarvostelut
- Laidunloma

Niin kuin Sakenkin kohdalla, nämä ovat vain tavoitteita ja ne yritetään toteuttaa. Kuitenkin kaikki tehdään hevosen ehdoilla ja edetään sen mukaan miltä tuntuu. Musta on kuitenkin hyvä kirjoittaa ylös omia mietteitä siitä, mitä voisi olla edessä. Nupulla tavoitteita on hieman enemmän kuin Sakella, koska se tuntuu tällä hetkellä valmiimmalta, mutta sekin tilanne voi hyvin muuttua.

Postaus venyi ihan hirmu pitkäksi, mutta tällaista multa on useaan otteeseen toivottu, enkä jotenkin halunnut jakaa sitä osiin, kun vertailua tuli sen verran paljon.

Mitäs tykkäsitte? Koitin yhdistää tuonne väleihin niin juttua hevosista kuin omista käyttämistäni työkaluista :)

11 kommenttia

  1. Tosi hyvä postaus! En keksi muuta kommenttia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit :) Ja että jaksoit lukea loppuun asti ;)

      Poista
  2. Hyvä ja erittäin mielenkiintoinen postaus, kiitos kun toteutit toiveeni tästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit :) toivottavasti osasin kirjoittaa kaiken mitä toivoit :)

      Poista
  3. Hyvä ja ennen kaikkea kattava postaus nuoria koskien. Sain paljon ajatuksia miten alkaa työstää minulle tulevaa nuorta, jonka kanssa ei ole vielä tehty lähes mitään.

    Kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että tästä oli apua :)

      Tsemppiä sulle ja uudelle kaverille :)

      Poista
  4. Tosi hyvä ja kattava postaus, kiva ns. vertailla omaan nuoreen suokkiin (myöskin 3v). :) Sen kanssa ei olla hypätty vielä selästä käsin, muutaman puomin yli on menty. Irtohyppää kyllä hyvin (paitsi laatarifinaalissa ;)), joten toivon että vielä olisi sellaisia kelejä että pystyy ottamaan jonkun hypynkin kotikentällä ennen talvea.
    Takapolvista hieroja kommentoi että ne vaikuttavat hiukan rasittuneilta, mutta ettei kannata vähentääkään liikuntaa etteivät polvet ainakaan löysty. Niistäkin meinaan kysyä huomisen klinikkareissun yhteydessä.
    Nyt otin myös ajon uudelleen ohjelmaan, siinä on hyvää peruskuntotreeniä, ja yritän ajaa kerran viikossa (käytännössä viikonloppuisin kun illat taas pimenevät ja olen päivätöissä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla että siellä on muita samassa veneessä olevia :)

      Toivottavasti klinikka reissu sujuu hyvin ja takapolvista ei löydy mitään erikoista! Ajohommat ovat kyllä musta kolmivuotiaille loistavaa treeniä, itselläni ei vaan riitä siihen osaamista.. Onneksi lähipiirissä on senkin lajin taitajia ja hevoset saavat monipuolista liikuntaa :)

      Poista
  5. Tosi mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä postaus, olet kyllä taitava! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Ihana kuulla noin mukavia sanoja!

      Poista