maanantai 6. lokakuuta 2014

Katsaus viime viikkoon

Mistäköhän sitä aloittaisi? Ratsuina viikon aikana olivat Aku, Joda, Kapsu, Sakke sekä muutama muu hevonen. Viikonloppuna juhlimme kotona tupareita, joten kaikkea extraa on arkihommien lisäksi kertynyt aika kivasti...

Koska A on aakkosissa ekana, alotetaan Akusta. Akullehan oli varattu Hyvinkään kisojen jälkeiselle viikolle lääkäri, koska halusin tsekata kisakauden jälkeen missä mennään. Hyvinkään raportti oli varsin positiivinen. Hevonen on kuulemma hyvässä kunnossa ja reagoi vain vasemmasta etusesta taivutukseen ympyrällä juoksuttaessa. Etunen piikitettiin vuohisnivelestä ja hoidoksi määrättiin viikko kävelyä ja sen jälkeen normaalisti takaisin hommiin.

Viime viikkoa edeltävä viikko vietettiin Akun kanssa maastoillen ja kentällä kävellen ja viime viikolla aloitin hommat kevyesti. Maanantaina ravasin 15min ja otin yhdet laukat molempiin suuntiin. Torstaina otin ravia n.20min ja laukkaa max. 10min. Lisäksi klippasin Akun jalat ja pään, loput säästin perjantaille, jolloin ratsastin kaikki askeleet kunnolla läpi ja fiilis oli mahtava! Aku toimi niin rennosti ja liikkui isosti ja rytmikkäästi koko ratsastuksen läpi. Ihan pisti ihmettelemään kuinka hienosti se liikkui rennomman viikon jälkeen. Ilmeisesti hoito on auttanut ja se näkyy myös ratsastaessa noin selkeästi, vaikka mitään "vikaa" siinä ei ennen hoitoa ollut! Sunnuntaina hyppäsin  kotona, siitä lisää omassa postauksessa!

Jodan otin alleni yhtenä päivänä ja laitoin sen ihan kunnon hommiin. Alkuverkan jälkeen tein sulkuja sekä uralla että diagonaalilla ja vaihtoja käynnin kautta. Suluissa Joda olisi alkuun halunnut työntää takaosaa edelle ja olla taipumatta kyljestään, mutta sain sen paremmin kuulolle muutaman avon jälkeen, joista oli helppo lähteä sulkuun. Näin mulla oli etuosa valmiiksi uran sisäpuolella ja hevonen jalan ympäri.Tuon hevosen kanssa on aina niin mukana tehdä töitä sen hienon teknisyyden vuoksi. Se osaa kaiken ja kun vaan ratsastaja osaa pyytää niin se antaa itsestään kyllä kaiken!

Hieman väistöä, takaosa saisi olla selvemmin mukana ja oikea kylki suorempana

 Aakkosissa seuraavana on K, eli Kapsu! Kapsun kanssa treenattiin painoa takaosalle. Etenkin laukassa se ei jaksa kantaa itseään suorilla urilla, vaan lähtee tasaisesti pidentämään itseään, mitä kauemmin sen kanssa uraa pitkin laukkaa. Tein alkuun paljon väistöjä, joissa halusin saada sen ulko-ohjan tuelle, mutta kevyelle sellaiselle. Etenkin oikeaa jalkaa väistäessä Kapsu jäisi mielellään kiinni vasemmalle ja silloin se ei kanna itseään rehellisesti läpi väistön. Aina jos Kapsu puraisi väistössä kiinni, suoristin sen ja ratsastin voltin vasemmalle. Näin se joutui suoristumaan ja antamaan periksi vasemmalta. Tämän jälkeen jatkoin väistöä diagonaalilla.

Joda ja alkuverkkaa

Väistöjen jälkeen otin mukaan laukka-käynti siirtymiset jotka menivät yllättävänkin mukavasti. Välikäyntien jälkeen jatkoin ravilyhennösten kanssa ja lähdin tekemään nostoja niiden kautta. Näin takajalat olivat valmiiksi paremmin alla ja laukat nousivat kivasti. Laukassa Kapsu toimi ympyrällä jo todella kivasti, mutta suorilla en edelleenkaan saanut sitä kantamaan kuin muutamia pätkiä niin kuin olisin toivonut. Mutta ei sitä Kiinan muuriakaan päivässä rakennettu, joten ollaan tyytyväisiä niihin muutamiin onnistuneisiin pätkiin :)

Saken kanssa jatkettiin maastotreenejä tavoitteena koordinaation kehittäminen ja voiman hankkiminen. Alkuun tehtiin hommia joka kerta kentällä kaikissa askellajeissa ja treenattiin siirtymisiä maltillisissa määrin reaktiivisiksi jalasta eteen. Istuntaan Sakke reagoi todella hyvin, mutta jalkaan se saisi vastata edelleen hieman nopeammin. Tässä olen ollut itse todella tarkka, yhtään ei saa puskea. On yksi kevyt apu, ja jos se ei mene läpi, on raipan vuoro. Laukat nousevat jo todella hyvin, niissä jalka menee paljon paremmin läpi kuin raviin siirryttäessä. Kuitenkin olen tyytyväinen Saken editykseen, etenkin ravissa maastoilun määrä alkaa näkyä - enää se ei tahdita niin pajon ja liikkuminen on muutenkin tasaisempaa :)

Sakke totisesti hommissa

Kenttätreenin jälkeen ollaan livahdettu joka kerta vähintään 30min maastoretkelle, joista Sakke tykkää ihan älyttömästi! Se paahtaa ihan täysiä aina menemään ja sitä saa välillä ihan toppuutella, että se muistaa miettiä mihin jalat siirtäisi ;)

Myös Sakke teki tänään hyppyhommia, niistäki lisää omassa postauksessa!


3 kommenttia

 1. "Akullehan oli varattu Hyvinkään kisojen jälkeiselle viikolle lääkäri, koska halusin tsekata kisakauden jälkeen missä mennään."

  Kuinka paljon sinulla on päätäntävaltaa koskien hevosien hoitoa? Kuka maksaa, jos sinä esimerkiksi haluat viedä hevosen tsekattavaksi tai ostaa jonkun tietyn varusteen, tms.? Kirjoitat aika paljon minä- muodossa asioita, välillä tulee fiilis että sinä viet ja omistaja vikisee, siksi kysyn :)

  VastaaPoista
 2. Hirmu vähän koskaan pyydän mitään uusia varusteita tms. Mutta omistajat kuuntelevat mieluusti mun mielipiteen ja jos mulla on toiveita erityisesti hevosen huollon suhteen :) aina ehdotan ja kysyn ensin omistajalta ja yhdessä mietitään miten edetään :)

  VastaaPoista
 3. Mutta kyllä maksut hoitaa omistaja. Jos haluan ostaa jotain ns. "Turhaa", uusia huopia tms. Niin ostan ne omila rahoilla :)

  VastaaPoista