keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kuka maksaa ja mitä?

Koko blogin olemassa olon aikana mulle on tullut useita kysymyksiä siitä, miten paljon osallistun ratsastamieni hevosten kuluihin ja muihin kustannuksiin. En ole tätä aihetta koskaan aiemmin blogissa millään tavalla käsitellyt ja syy siihen on yksinkertainen.

Minusta muille ei oikeastaan kuulu se, kuka maksaa ja mitä. Se on minun ja hevosenomistajan välinen asia. Olen halunnut aina suojella hevosenomistajia arvostelulta, mutta päätin nyt kertoa teille lukijoille pääpiirteittäin meidän systeemeistä hevosen liikutuksesta, hoidosta, ruokinnasta, valmennuksista ja kilpailuista.


LIIKUTUS

Ihan alkuun on aikanaan aina jokaisen omistajan kanssa sovittu, kuinka monta kertaa viikossa käyn ratsastamassa ja mitä se sisältää. Sovin jokaisen omistajan kanssa käymisistäni viikko kohtaisesti yleensä sunnuntain aikana, jolloin suunnitellaan siis tuleva viikko. Koska minulla on niin onnellinen tilanne, ettei muita ratsastajia hevosten omistajien lisäksi oikeastaan ole, saan päättä todella vapaasti ne päivät, jolloin haluan ratsastaa.

Akun viikko vaatii yleensä kaikista eniten suunnittelua. Akulla käy tiistaisin vuokraaja, joten viikko rakentuu sen ympärille. Kerran viikossa puomit, kerran hypyt ja ainakin yksi maasto/mäkitreeni. Vuokraaja ratsastaa Akun sileällä. Kisojen jälkeen pidän aina kevyen päivän ja koska tiistaisin käy vuokraaja, on vapaa yleensä keskiviikkona. Akun ratsastan siis 4 kertaa viikossa.

Nuppu kotona treenissä alku syksystä 2014

Nupparin kanssa pidetään estetreenit kerran viikossa. Koska tallilla on vain kenttä, täytyy paikalle päästä valoisan aikaan. Omistajan kanssa sovitaan aina ratsastuskerran päätteeksi seuraava sopiva aika tulevalle viikolle. Nuoren iän huomioon ottaen mietimme myös irtohypytyksiä ja mahdollisia vapaita viikkoja yhdessä. Lisäksi olemme omistajan kanssa tulleet siihen tulokseen yhdessä, että ennen estepäivää Nuppari on liikutettava kunnolla, jotta liika vauhti jää pois ;)

Kapsun ja Jodan ratsastan viikoittain. Koska ne käyvät iltaisin tunneilla, ratsastus on ajoitettava aamuille. Ilmoitan omistajalle päivät jolloin otan hevoset hommiin ja jos niille päiville sattuu olemaan enemmän tuntilaisia, saatamme vaihtaa päiviä, mutta muuten saan käydä sielläki aika vapaasti. Omistaja on toivonut etenkin Jodan kohdalla, että ylläpidän sen teknisyyttä ja Kapsulle taas opetan uusia asioita ja vien hevosta eteen päin.

Retu ja Hilda tulee näin talvikaudella ratsastettua läpi muutaman kerran kuussa. Koska kisatavoitteita ei talvelle ole, ei treeninkään tarvitse olla samanlaista kuin kisakaudella. Hevosilla pysyy kunto yllä ratsastuskoulutuntien kautta ja niille tekee hyvää hypätä vähän pienempää talven ajan. Jos hevoset ovat olleet tunneilla hankalia (mitä ne harvoin ovat) tai muuten vaan näyttävät siltä, että ovat läpiratsastuksen tarpeessa, saattaa omistaja pyytää minua ratsastamaan ne esim. seuravaalla viikolla.

Saken kanssa saan työskennellä täysin vapaasti. Olemme omistajan kanssa sopineet, että otan sen n. kolmesti viikossa töihin. Joka kerralla pyrin sen kanssa käymään maastossa ja kentällä hommia tehdään maltillisissa määrin. Omistajan kanssa pohditaan säännöllisin väliajoin sen kehitystä ja mietitään seuraavia askelia ja pienimuotoisia tavoitteita.

Caran kanssa tilanne muuttui nyt kun se siirtyi ylläpitoon. Olen näiden ylläpitäjien kanssa sopinut, että hyppään sitä sopivin väliajoin. Kun hypyt ovat ajankohtaiset, laitan omistjalle viestiä ja kyselen heidän aikatauluja. Valitsemme yhdessä sopivan päivän jolloin poni pääsee hyppyhommiin.

Heidin läpiratsastan silloin kun olen siellä suunnilla tai kun omistaja pyytää. Myös perheen lomaillessa osallistun ponin liikutukseen. Omistaja kyselee multa yleensä aikatauluja ja sen pohjalta sovitaan millon käyn ratsastamassa ponin. Heidin kanssa teen oikeastaan ihan kaikkea, omistaja yleensä kertoo aina jos jonkun asian kanssa on ollut ongelmaa ja pyrin työstämään aina sitten niitä hankalampia juttuja.


KISAT

Kauden alussa asetamme jokaiselle hevoselle tavoitteita. Jonkun kohdalla se on joku tietty luokkakorkeus tai taso, joka halutaan saavuttaa, toisen kohdalla taas ikäluokkakilpailu. Kaikesta sovitaan kuitenkin aina yhdessä :)

Retu ja Suomenhevosten kuninkaalliset 2014

Saan itse hyvin vapaasti valita mihin kisoihin mennään ja millä tasolla kilpaillaan. Minä olen kuitenkin se joka ratsastaa, joten omistajat luottavat siihen, mitä mieltä itse olen hevosen tasosta. Epävarmoissa tilanteissa konsultoimme valmentajaa, jotta myös omistaja saa kuulla meitä seuranneen ammattilaisen mielipiteen.

Turussa yökylässä. Turun Maljassa Retu voitti kansallisen Prix de Hippoksen

Minulle ei niin ole väliä, onko kisa seura/alue/kansallinen, koska mielestäni jokaisessa kilpailussa kehitetään ratsukkoa. Itse olen kuitenkin oppinut hieman valikoimaan kisapaikkoja muun muassa pohjien, lähtömaksujen, ratamestareiden sekä välimatkojen suhteen. Eli jos tarjolla on edullinen seura/aluetason kisa lyhyen matkan päässä, osallistun mielummin siihen kuin kansalliseen kisaan, jossa lähtömaksut ovat tuplat ja pahimmassa tapauksessa kisapaikalle joutuu ajamaan vielä pidemmän matkan. Tämä säästää hevosta ja minimoi kulut, joista omistaja vastaa.


VALMENNUKSET

Ratsastus on laji, jossa on pakko treenata. Jokainen hevosihminen ymmärtää sen, että menestyäkseen tai oppiakseen on pakko käydä tunneilla ja valmennuksissa. Itse teen sitä edelleen liian vähän, koska aikataulut mahdollistavat sen minun ja omistajien puolesta vain viikonloppuisin. Koska kisat sijoittuvat yleensä viikonlopuille, vievät nekin ne valmennusmahdollisuudet etenkin kesällä minimiin.

Treeneissä Nissalassa kesällä 2014

Talvikaudella pyrin kuitenkin etenkin Akun kanssa käymään maneesilla hyppäämässä valvovan silmän alla ainakin kerran kahdessa viikossa, mieluiten jopa kerran viikossa. Valmennuksista on hyötyä niin minulle kuin hevoselle, joten osallistun itse osittain aina välillä niiden maksamiseen.


HOITO JA RUOKINTA

Kun käyn ratsastamassa, tarkistan aina hevosen jalat, kaviot sekä yleiskunnon. Harjaan hevosen läpi ja varustan sen kuin omani. Ratsastuksen jälkeen putsaan varusteet miltein joka kerta, sekä hoidan tarvittaessa hevosen jalat. Klippaan itse kaikki hevoset sekä pidän niiden harjat ja hännät kunnossa. Niiden suhteen olen aika neuroottinen :D Niin kuin myös letityksen..

Jos hevosen liikkumisessa tai olemuksessa on jotain erikoista, kerron aina mielipiteeni hevosen omistajalle. Pohdimme yhdessä seuraavaa askelta ja jos hevonen mielestäni on esimerkiksi klinikkahoidon/hierojan tarpeessa edelleen muutaman päivän kuluttua oireen alkamisesta, pääsee hevonen kyllä hoidettavaksi. Mitään en koskaan vaadi, koska hevoset eivät ole minun. Haluan kuitenkin niiden voivan hyvin ja saavan myös kaiken tarpeellisen hoidon ja siksi kerron aina omat fiilikseni myös omistajille. Koskaan ei vielä ole jouduttu mihinkään erimielisyyksiin mistään hoidoista tms. koska keskustelu on ollut niin avointa :)

Ruokinnasta ja hevosen lisäravinteista vastaa omistaja. Jos hevonen on perusterve ja sillä on hyvä kaviolaatu, en pyydä omistajia koskaan syöttämään mitään ihmeellisyyksiä hevosille. Minusta on tärkeintä, että ne saavat työhönsä nähden tarpeellisen määrän väkirehua sekä heinää. Lisäksi niiden olisi hyvä syödä suolaa, kivennäisiä, elektrolyyttejä sekä masun hyvinvoinnin ja karvan kasvun edistämiseksi pellavaa. Yksinkertaisella combolla pärjää pitkälle. Oikeastaan kaikki ratsastamani hevoset ovat jo ennen minun mukaan tulemista syöneet hyvin, joten ruokinnan kanssa olen aina päässyt helpolla :) Joidenkin hevosten kanssa väkirehua lisätään aina kisakaudelle hieman, mutta kaikki nämäkin asiat sovitaan aina yhdessä omistajan kanssa.


VARUSTEET

En ole mikään hurja varustefriikki. Mulle riittää, että hevosilla on kotona muutamat eri huovat ja talvea varten loimi ja peppuloimi ratsastukseen. Kisoissa tykkään käyttää jotain hienompia huopia ja huppuja, mutta niitäkään ei tarvitse olla kasoittain. En vaan ymmärrä niitä tyyppejä, kenellä on joku 20 erilaista huopaa! Miten niitä kerkeää edes käyttämään?! :D

Retun kisasuitset ja vanha kuolain

Mutta anyway. Omistajat hankkivat itse varusteet hevosille ja kysyvät yleensä säännöllisin väliajoin onko jollekkin tietylle jutulle tarvetta. Yleensä mitään uusia varusteita ei tarvitse hankintalistalle laittaa, koska huollan niitä sen verran hyvin. Viimeksi kun jotain varusteita ollaan ostettu, niin Cara sai panssarin, koska tarvitsi sen nurmikisoja varten. Retu taas sai uuden kuolaimen, koska tarvitsi sen kisoja varten, kun edellinen ei enään riittänyt. Lisäksi Akulle ostettiin savea jalkojen hoitoa varten mun pyynnöstä kesän loppupuolella.

Retun uusi kisakuolain

Jos omistajat haluavat itse ostaa jotain, niin mikäs siinä, en mä vastaan laita. Jos taas itse haluan ostaa jotain, niin pidän ne yleensä kaikkien käytössä. Näin tein esim. Top Equestrianilta tilaamani huovan ja hupun kanssa. Olen käyttänyt sitä sekä Akulla että Retulla. Lisäksi mulla on muun muassa yksi kouluhuopa joka on ponikokoinen, jota olen pitänyt Päivin poneilla ja Hildalla.


Mitäs tykkäsitte tällaisesta postauksesta? Jäikö vielä jotain sellaista kertomatta, josta haluaisitte vielä kuulla? Tai oliko joku aihe sellainen, mistä haluaisitte ihan oman postauksen? :)









21 kommenttia

  1. Minua kiinnostaisivat vastuukysymykset. Sovitko tarkasti, kuka on vastuussa, jos hevonen loukkaa itsensä jossain tilanteessa? Tai sovitko, että hevoset ovat aina vakuutettuja? Itse ratsastan aika monipuolisesti ihan tuntihevosilla, ja niillähän asia on hyvin selvä, en ole vastuussa, vaikka hevonen loukkaantuisi pahasti ja vaikka minä ehkä olisin jotenkin vielä edesauttanut sitä (tehnyt virheen, kerran ratsastin aika lailla omasta syystä päin estettä ja hevonen oli kolmijalkainen, onneksi ei kuitenkaan lopulta ollut vakavaa). Mutta kaikki muut diilit, vuokraukset, liikutukset jne. huolestuttavat juuri tästä syystä, enkä tiedä, mitä lopulta uskaltaisin sopia. Tilanne voi olla tosi ikävä, jos jotain sattuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikilla hevosilla on vakuutus. Ja jos aloittaisin vuokrasuhteen jonkun kanssa, vaatisin ehdottomasti että hevosella on ainakin perusvakuutus ja sinulla myös. Jos on jonkun seuran jäsen niin sinulla on automaattisesti ratsastajavakuutus joka korvaa aika pitkälle sairaskuluja :)

      Mutta hevosten kanssa sattuu ja tapahtuu paljon. Vaikka itse olisi kuinka huolellinen tahansa, saattaa hevoselle sattua jotain jos se vaikka maastossa säikähtää tms. Koska hevoset ovat vakuutetuja, on tilanne lääkärikulujen osalta "hyvä". Emme kuitenkaan ole sopineet minulle mitään korvausvastuuta mistään ratsastusvirheistä, mutta näistä kannattaa puhua toisen osapuolen kanssa avoimesti :)

      Poista
  2. Kiva postaus eikä ollenkaan tylsä vaikka olikin pitkä!(:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vähän mietinkin että toivottavasti ei käy tylsäks ku teksti vähä venähti :)

      Poista
  3. Minusta tää oli tosi hyvä ja kiinnostava postaus :)

    VastaaPoista
  4. Kiva postaus!:) Vähän jäi epäselväks et maksaako omistajat sulle jotain siitä että työskentelet heidän heppojensa kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä en tarkoituksella kirjoittanut mitään :)

      Poista
  5. Tää oli tosi hyvä postaus, kun mulle on aina jäänyt nää asiat vähän epäselviksi :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos nyt selkeni :) Oon myös itse ihan tietoisesti pitänyt sen vähän ns. epäselvänä :)

      Poista
  6. Tosi hassua, klikatessani sun blogin tuolta mun kirjanmerkeistä mulla kävi taas tää raha-asia mielessä ja pohdin etten kyllä kehtaa kysyä. Miten voi olla että justiin ekana sitten olikin aiheesta kirjotus! :)
    Kiva että kerroit kuitenkin pääpiirteittäin miten teillä nuo hommat toimii! Onnistunut postaus mielestäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että osu ja uppos :) Ja aina saa kysyä! Mä vastaan mielelläni kyllä aina jos se vaan ei mene liian yksitysiin asioihin!

      Poista
    2. Olet niin mun idoli ;) Tykkään tyylistäsi kirjoittaa ja tehdä juttuja! Kiva ottaa mallia sinusta, oikein hyväntuulen ratsastaja olet! Ja siinä varsin oikeassa että raha-asiat on henkilökohtaisia sopimuksia, ei kaikelle kansalle

      Poista
  7. Mikä tuon kuolaimen nimi on mitä käytät retulla kisoissa? :)

    VastaaPoista
  8. Heippa! Mua kiinnostaisi että paljonko sulla menee hevosharrastukseen kokonaisuudessaan rahaa kuukaudessa jos kisoja ei lasketa? Ja kuinka monta kertaa viikossa ratsastat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratsastan joka päivä 1-5 hevosta :) Rahaa mulla menee bensaan jo useampi satanen kuussa..

      Poista
  9. Vitsi miten kiva postaus! Ei ollut yhtään tylsää luettavaa vaan just tää postaus oli tosi kiinnostava ja kerranki mä jaksoin lukea pitkänki postauksen ,kun mulla on yleensä taipumusta vaan selata kuvat:D kun en ikinä jaksa lukee loppuun, mutta tän jaksoin ja oli kyllä kaikinpuolin mahtava ja hienosti toteutettu postaus!:)

    VastaaPoista
  10. Hyvä kirjoitus! Olisi kiva kuulla kun sinulla on paljon noita nuoria ratsastettavana niin heidän ruokinnasta? Sekä ylipäätään heidän liikutuksestaan lähinnä tarkoitan hieman nuorien hevosten viikko ohjelmaa vaikka yksilöllistähän se on. Mutta sinun näkemyksesi olisi kiva kuulla?:)

    VastaaPoista