lauantai 23. elokuuta 2014

Ja anteeks mitä?!

Mä olen jotenin niin pettynyt. Pitkään aikaan en ole joutunut olemaan kouluradoista eri mieltä tuomareiden kanssa, mutta tänään ne pisteet sitten ihmetyttivät kyllä niin mua kuin ponin omistajaa..


Sellaiset alkuspiikit ja tunnelmat.. Vuorossa tänään oli siis piensuokkien koulumestaruudet. Kisa käytiin Loimihaan Loikissa, ennen en ole kyseisessä kisassa edes ollut vaikka kisa on vain suokeille! Mukaan pääsivät siis pikkusuokit Hilda ja Virma.

c. Rauhalan talli. Verkan vastalaukkaa

Nyt kerron teille kuitenkin vain Hildan kisapäivästä, Virman stoorit saatte lukea huomenna :)

Piensuokkien kisa käytiin HeB-tasolla. Ohjelmana oli vanha tuttu KN, joten mitään sen ihmeempää ei ollut edessä.

Kisapaikalle saavuttaessa otin ensin alleni Virman ja sen aikaa Hilda käveli hoitajamme kanssa. Verkkaan suuntasin HIldan kanssa kuitenkin ekan radan jälkeen hyvissä ajoin, koska halusin kokeilla ensimmäistä kertaa hieman pidempää verkkaa. Meillä oli valmennustunti torstaina ja siellä sain Hildan tosi hienoksi n. 30 min työskentelyn jälkeen. Valmentajan kanssa sitten sovittiin, että verkkaisin sen puolisen tuntia ja tekisin paljon väistöjä ja vastalaukkaa, jotta saisin ponin kunnolla auki ja esittämään liikettä, mitä muuten löytyi hienosti torstaina!!

c. Rauhalan talli

Verkassa poni oli tosi hyvä. Hannista se näytti hienolta, muoto oli korrekti ja askellaji eivät olleet kiireisiä, vaan ponnekkaita ja ravikin viipyi hyvin. Keskiraveihin poni lähti tosi hyvin takaa eteen ja väistöillä sain raviin hyvin lisää ilmaa. Laukassa lapa meinasi karata oikealle, mutta sen sain vastalaukoilla kuriin.

Radalle lähdin tosi hyvällä mielellä. Kaikki toimi ja mikään ei epäilyttänyt. Rata aloitettiin sisäpuolelta, joten mulla oli hyvin aikaa kiertää rata ja tehdä pari tehtävää. Viimeiseksi ennen rataa tein vielä keskiravin, mutta poni rikkoi laukalle. Sitten pilli jo soikin ja en kerennyt enää korjata virhettä, mikä sitten kostautui radalla.

c. Rauhalan talli

Rata alkoi oikein hyvin, loiva kiemura oli hyvä, samoin alkutervehdys. Sitten keskiravissa poni ei lähtenyt takaa eteen läheskään niin paljon kuin verkassa, luultavasti sen ison pidätteen takia, jonka jouduin sen laukan takia ennen rataa tekemään, höh. Loppua kohden keskiravi parani, mutta meille se oli tosi alavireinen. Raviohjelma jatkui mukavasti, pisteitä 6,5-7 asteikolla. Ravohjelman jälkeen olikin sitten vuorossa keskikäynti ja pysähdys. Käyntipysähdyksessä tuli selkeä rike, poni astui taakse.

c. Rauhalan talli

Sitten tuleekin se epärealistinen juttu. Nostin laukan, tein mielestäni hyvän ympyrän ja diagonaalin ja seuraavan noston pienen haparoinnin jälkeen suoritin taas hyvän ympyrän ja diagonaalin. Käyntiin poni siirtyi hieman liian suorin takajaloin, mutta muuten mallikkaasti. Fiilis radalla oli lähinnä "ihanaa, tää laukka on ihan super" ja mitä paperissa lukeekaan!? "Laukka ponneton, ei tarpeeksi energinen ja aktiivinen" WHAAAT!?! Jopa omistaja kehui laukkaohjelmaa, mikä aina ennen on ollut sekä hänen että papereiden mukaan liian pitkää, nopeaa ja etupainoista. Laukkaohjelma skaalautui pistein 5-5,5. En vaan voinut käsittää.. Miten noin hyvältä voi tuntua ja pisteet on tollaset? Omistaja on nähnyt meiltä myös niin monta rataa ettei hänenkään silmä aivan väärässä voi olla. Myös raviin toivottiin lisää energisyyttä..

c. Rauhalan talli

Prosentteja radasta ropisi vaivaiset 61,9% millä saatiin 6 sija. Mitaleille ei siis ylletty, mutta poni oli mitä hienoin <3 Alla video radasta.


c. Rauhalan talli
Poni pääsi jälleen käveylle hoitajan kanssa ennen palkkareita ja B:3 starttasin jälleen ensin Virmalla. Hildan kanssa mulla oli aikaa verkata 3 ratsukkoa ja se riitti vallan mainiosti. Poni oli hyvin avuilla ja päätin vain lisätä tehoja laukkaan ja tehdä muutaman siirtymisen enemmän.

c. Rauhalan talli

Lähdin radalle ihan superfiiliksellä! Poni tuntui vielä paremmalta kuin edellisessä verkassa ja mulla oli ihan kuningasolo. Sisään tultiin hienosti suoraan ja ekat voltit meni nappiin. Nelikaarinen oli mun makuun vähän nopeatempoinen, mutta ei pahasti. Laukannosto onnistui hyvin ja voltti oli hyvä yhtä nenän liian syvälle tippumista lukuun ottamatta. Siirtyminen raviin oli tarkka ja napakka, samoin seuraava nosto. Laukkavoltti oli alkuun liian suoralla kaulalla, loppuun sain asetuksen läpi. Siirtyminen raviin aavistuksen etupainoinen ja käynti  sen jälkeen niin ohjilla, kuin pitkin ohjin oli rentoa. Lopputervehdykseen ookailin isoa hienoa ravia ja vika pysähdys tuli ihan tasan!

c. Rauhalan talli

Se fiilis oli niin hieno.  Poni oli toiminut upeasti, kuunnellut mua hyvin ja tehnyt rikkeettömän radan. Olin laittanut laukkaan sen edellisessä luokassa toivotun tehon, vaikka musta se edellisen luokan laukka oli hyvä ja pidin ponin koko ajan luotiviivalla. Olin ihan varma, että prosentit hivelisivät 65.

c. Rauhalan talli

Kuuluttaja kuulutti mun pisteiksi lopulta 59 ja jotain. Olin ihan että anteeks mitä?! Virma sai löysällä, epätasaisella radalla 1,5 pistettä vähemmän kuin Hilda ja se ei esimerkiksi liikkunut yhtään siirtymistä peräänannossa ylöspäin. Sen laukka oli pitkää ja sen käynti oli lyhyttä ja jännittynyttä. Miten kaksi ihan eri sfääreistä olevaa suoritusta voidaan ränkätä noin lähekkäin?!

c. Rauhalan talli

Mä ymmärtäisin vielä ehkä jotenkin ne Hildan pisteet jos Virma olisi saanut 52% tai 53%, mutta tätä mä en vaan voi käsittää. Virman rata ei todellakaan ollut edes lähellä Hildan suoritusta. Jos mulle olis joku sanonut että sain 69%, olisin uskonut.

c. Rauhalan talli

Omistaja oli tietenkin myös aivan ihmeissään. Papereissa luki mm. "laukka saisi pyöriä paremmin", "laukka paremmin selän läpi", "hieno pari, mukavaa työskentelyä".. Mutta laukasta jälleen 5,5 arvostelulla ja lennokkuudesta 5,5! Tää ei vaan mene yksiin sen fiiliksen kanssa mikä radasta jäi. Harmittaa ettei Hanni kuvannut rataa, olisi edes jotain mihin voisi verrata. Se laukka oli vielä energisempi kuin tuossa KN videossa näkyy ja se kantoi vielä paremmin. Ennen ollaan saatu nimenomaan kritiikkiä siitä että laukka ei ole tarpeeksi rauhallista ja koottua ja nyt kun se sitä oli niin sekään ei kelpaa..

c. Rauhalan talli

Onneksi tuolla luokalla ei ole niin väliä, mutta harmittaa vaan se että fiilistelin itse rataa ja tuomarit on nähneet sen ihan eri tavalla. Tällasta tää kouluratsastus on, no can do. Ja kyllä ne tuomarit varmasti arvostelevat juuri sitä mitä näkevät, mä en vaan ymmärrä miten oon niiden kanssa ihan eri aaltopituudella.. Yleensä tiedostan aina kaiken jo radalla ja paperissa lukevat jutut ei tosiaankaan tuu yllätyksenä, mutta nyt oli ihan eri juttu..

c. Rauhalan talli

Miltä rata teistä näytti? Elänkö mä jossain omassa kuplassa omistajan kanssa kun luultiin että se poni liikkui hyvin nyt? Tutut katsojat kyllä tykkäsivät suorituksesta japoni sai kejuha, mutta eihän se tietenkään kaikkea kerro..

Poni oli kuitenkin musta äärimmäisen hieno ja olin siihen enemmän kuin tyytyväinen <3 Nämä oli tän kauden ekat koulukisat ja siihen nähden sujui kyllä hyvin :)

32 kommenttia

 1. Kyllä se rata tosi hyvältä näytti paikanpäältä katsottuna ;-) että olisi oikeesti luullut että paremmat pisteet olisivat antaneet mutta näin tälläkertaa :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :/ mutta näin tällä kertaa :)

   Poista
 2. Mä oon ihan samaa mieltä sun kanssa tosta radasta, hyvältä näytti. Oon itekki huomannu, et joidenki tuomareisen ajatusmaailmasta ja arvostelusta ei saa mitään selkoa. Ehkä seki on niin henkilökohtasta, että mitä joku tietty tuomari haluaa nähdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Ja kyllä heidät on tohon hommaan koulutettu, osaavat kyllä varmasti hommansa! Nyt vaan tuntu siltä että he katsoivat eri rataa kuin mitä itse suoritin..

   Poista
 3. Se on kyllä totta, että toi laukka ei valitettavasti pyöri, se on lähes nelitahtista ja takajalat eivät ole mukana sekä perä lentää ympyrällä ulos. Näin siis videolta minun nähdäkseni. Kuitenkin rata tosi siisti, vaikkakin mun makuun saisi olla edestä hieman kevyemmän oloinen ja ryhdikkäämpänä. En kuitenkaan ymmärrä prosentteja, itse olisin antanut enemmän :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä keveydestä ja ryhdikkyydestä, jos voisin ratsastaa ponilla useitakertoja viikossa läpi vuoden niin se varmasti paranisi tuolla saralla. Ihmettelen vaan sitä ettei valmentaja ole puuttunut tuohon laukkaan jos se on useamman silmään huono, samalla tavalla köröteltiin menemään to..

   Kiitos rehellisestä palauttesta :)

   Poista
 4. Kyllähän tuo ponnettomalta näytti ja epäaktiiviselta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rehellisestä palautteesta! Täytyy jutella valmentajan kanssa ja näyttää video..

   Poista
 5. En mä siitä vitosen laukkaa saa, mutta saisi siinä laukassa enemmän pontta olla, takaosa jää aika taakse vaikka sinäänsä se on aktiivista. Yleisilmeeltään tosi kiva ja siisti rata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja siihen toiseen ohjelmaan lisäsin laukkaan ihan hurjasti draivia ja silti tuli vaan huonoja pisteitä..

   Poista
 6. Munkin mielestä kiva, tarkka ja tasainen rata. Oliko kymmenmetriset voltit liian isoja vai valehteleeko kuvakulma? Aavistuksen kiireinen tahti, jos sais hiukan viipymää kaikkiin askellajeihin niin pisteet varmaan nousis. Näin mä näkisin, vaikkei olekaan mitään varaa ketään arvostella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Volteista tuli 6,5 ja 7 molemmista eikä ollut kommenttia koosta :)

   Sitä viipymistä mäkin kaipaan!

   Poista
  2. Mä aattelinkin että kuvakulma vääristää. Mulle itselle se voltin koko on usein hankala arvioida.

   Poista
  3. Helpompi ne voltit on aina pitkän sivun keskelle tehdä, silloin ei voi tehdä väärän kokoista ;)

   Poista
 7. Voi kuule, niin tykkäisin kisata koulua, mut mun vähintääniin aina tulee pettymys ratojen kanssa.. viimeks ratsastin tammalla ehdottomasti parasta koulurataa (ymmärrän tehneeni sen kahdella rikolla, SILTI) ja prosentit oli helppo c tasoisessa luokassa jotain 54.. pyryn kanssa en ikinä tule kouluradoilla pärjäämään laukan takia, kolme vuotta lukenut joka paperista että laukkaan lisää voimaa ;)

  Sitä se kouluratsastus on, onneksi on esteratsastus sentään vapaa mielisempää :)

  VastaaPoista
 8. Laukka oli mielestäni ihan hyvä, mutta kai ne tuomaritkin osaa hommansa... Välillä minusta tuntuu että jotkut, en tarkoita noita kisoja, mutta joissain koulukilpailuissa vaikuttaa välillä tuomaripeliltä mutta joo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne hommansa osaa! Nyt vaan oli omat fiilikset ihan jotain muuta kun mitä tuomarit näki :P

   Poista
  2. Mikset käynyt itse tuomereilta kysymässä, miksi olivat antaneet juuri kyseiset pisteet?

   Poista
  3. Siellä oltiin niin paljon myöhässä että tuomarit jatkoivat suoraan aina seuraaviin luokkiin :/

   Poista
 9. Voihan se olla niin, että laukka oli parempi teille kun normaalisti, mutta ei se silti vielä riitä hyviin pisteisiin. Poni näyttää tosi epätasapainoiselta tuossa laukassa ja ravi on pikkusievää. Molempiin enemmän sitä ponnekkuutta ja tosiaan se näyttää aika etupainoiselta ja vahvalta edestä, jos se olisi kevyemmän näköinen tuo tuntuma, niin sekin voisi jo auttaa. Mutta minun silmääni laukka ja ravi ponnetonta ja poni raskas ja etupainoinen. Sinulla liian lyhyet jalustimet kouluradalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istunnasta tuli 7, eli tuomareita ei ainakaan jalustimet haitannu ;)

   Poista
 10. Minusta rata näytti kokonaisuutena hyvältä. Hyvää HeB tasoa. B:ssä ei vaadita vielä kovin kummoista kokoamisastetta tms. joten mielestäni hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla :) Eri asia jos kyseessä olisi HeA, silloin ymmärtäisin sen että haluavat niskan vielä ylemmäs yms.

   Poista
 11. Ehkä syy on juurikin tuntumassa. Pää on vemputettu alas eikä ratsastettu rehellisesti jolloin tuntuma on raskas kun kannattelet hevosta eikä hevonen itse itseään. Ravi töpöttää ja laukka epätasapainoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vemputtamista en tue, kaikki hevoset ratsastan jalalla kohti kättä, takaa eteen. Hevonen ei tuntunut ollenkaan raskaalta, päinvastoin!

   Poista
  2. Sitä en tiedä mikä mielipiteesi on, mutta kyllä sen videolta näkee! Samoin myös monelta muulta videolta, valitettavasti.

   Poista
  3. Harmi että olet sitä mieltä, itse en ole siitä koskaan valmentajilta saanut palautetta :)

   Poista
  4. Sehän huolestuttavinta onkin.

   Poista
  5. Ei kai tässä sitten voi enää muuta kuin nauraa :D

   Poista
 12. Aadan blogissa on hyvä kirjoitus juuri näissä ilkeistä Anojen kommenteista. Todennäköisemmin kyseessä on pikkulikat/teinit, jotka ovat kateellisa paremmilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri luinkin tekstin! Oli kyllä taas hyvää tuumailua ja ajatusten esiin tuomista Aadalta :) Ja mua ei hirveästi noi anot haittaa, enemmän luotan ammattilaisiin kenen kanssa teen hommia!

   Poista