sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Lisää pikkuheppoja!

Nyt olisi esittelyvuorossa kolmas kolmivuotias pikkuheppa, joka remmiin on tässä kevään aikana tarttunut :)

Well Hayfield eli tutummin "Haissi" on ollut hieman haastavampi tapaus arkuutensa takia. Tammassa on todella paljon liikettä ja sille päälle sattuessaan jousitus on aika huima - niin hyvässä kuin huonossa.

Alkuun se suurin haaste oli vain pysyä kyydissä. Edellinen ratsuttaja oli joutunut heittämään pyyhkeen kehään, tamma vaan ei pitänyt siellä kyydissä ketään muutamaa askelta kauempaa, omistajaansa lukuun ottamatta.

Ensimmäisellä kerralla huomasin heti tamman pelokkaan ilmeen ja varautuneen olemuksen. Sitä jännitti uusi tyyppi aivan älyttömän paljon. Alkuun jutusteltiin hetki omistajan kanssa ja rapsuttelin ja taputtelin heppaa. Tämän jälkeen juoksutin tamman ensin molempiin suuntiin, jotta sain siihen hieman kontaktia äänen kanssa. Tammaa on juoksutettu paljon ja käskyt maasta toimivat hyvin.

Sitten selkään. Ensin roikuin jalkkarissa ja makasin satulan päällä. Jokaisen onnistuneen kerran jälkeen heppa sai lempiherkkujaan, korppareita. Lopulta kiipesin selkään, annoin namia ja tulin pois. Tämän toistin vielä toisen kerran ja välissä heppa sai aina tehdä pienen ympyrän taluttaen, ilman kuskia. Lopulta jäin sitten selkään ja pyysin Haissia lähtemään liikkeelle. Haissille oli jätetty juoksutuksen jäljiltä sivuohjat - ajattelin ettei se silloin pääsisi niin hurjiin rodeoihin, toisin kuitenkin kävi. Heti ensimmäisen askeleen jälkeen huomasin hevosen kyrmyävän järkyttäviä pukkisarjoja mun alla. Vaikka kuinka pidin kaulakahvasta kiinni niin alashan sieltä tultiin.. Heppa oli liinassa, joten kauas se ei päässyt.

Sitten vaan hiekat pois housuista ja takaisin hommiin. Jatkoin hetken jälleen vain roikkumista ja kiipesin selkään ja pois muutaman kerran. Lopulta tuntui taas siltä, että voitaisiin koitta käyntiä. Pyysin omistajaa kävelemään vieressä ilman liinaa niin, että otettaisiin aina vain yksi tai kaksi askelta kerrallaan eteen. Hyvistä askeleista saman tien kiitokseksi tulisi korppari. Nyt sitten päästiin hyvin liikkeelle ja edettiin pieniä pätkiä kerrallaan ympäri kenttää. Kun muutama kierros oli edetty näin, sai heppa kiitokset ja pääsi takaisin talliin.

Muutama kerta jatkettiin samalla tyylillä ja hyvällä menestyksellä. Sitten huomasinkin jo ravailevani hyvillä mielin ympäri kenttää. Kyydissä on pysytty ja luottamus on kasvanut yllättävän nopeasti.

Haissi oli alkuun hieman hidas jalalle ja sainkin tähän hyvän neuvon Johkulta. Koska hevonen on arka ja sähäkkä pelästyessään, pitäisi sen kokea mut turvalliseksi. Eteen päin täytyy kuitenkin liikkua ja Johku neuvoikin omistajaa ottamaan juoksutusraipan käteen ja hieman avittamaan sellaisissa kohdissa, joissa hevonen hidastaa ja ei reagoi saman tien jalkaan. Raippa mulla on ollut toki mukana, mutta nuoren hevosen tulisi aina olla menossa hyvin eteen ilman sitäkin.

Neuvo on auttanut paljon ja Haissi liikkuu nyt jo paremmin eteen. Laukat nousevat hyvin vasemmalle, mutta oikealle tulee välillä väärä laukka. Lähinnä ollaan laukattu suorilla, mutta tänään myös ensimmäistä kertaa ympyrän kaarella :)

Haissi liikkuu luonnostaan hyvin mielellään pyöreänä. Ratsastaessa olenkin pyrkinyt pitämään vain suoran kaulan ja tasaisen tuen suuhun. Pääasioita nuoren hevosen kanssa ovat kuitenkin suoruus ja se, että hevonen liikkuu jalasta eteen ja tulee takaisin kevyesti istunnan ja pidätteiden avulla. Nuori, ja etenkin tällainen arka hevonen kaipaa myös rutiinia ja selkeitä kehuja. Haissin kanssa aloitan aina juoksuttaen ja siirryn siitä vasta kyytiin. Ensimmäisen rodeokerran jälkeen ollaan menty nousujohteisesti koko ajan ja tyytyväisiä hevosen edistymiseen täytyy kyllä olla! Rutiini ja omistajan oma ahkeruus alkavat tuottaa tulosta :)

Tärkeänä näen myös hevosenomistajan ja ratsastajan yhteistyön etenkin, kun kyseessä on nuori hevonen. Kun ajatukset menevät yksiin omistajan kanssa ja yhteistyö on helppoa ja saumatonta, tuloksetkin ovat positiivisia. Hevonen voi tietää luottavansa kaikkiin niihin ihmisiin, ketkä sitä käsittelevät kun ratsastajat pysyvät samoina ja käsittely on säännöllistä.

Loppuun vielä lyhyt videopätkä Haissista. Odotan innolla, mitä tästä pienestä hevosesta kuoritutuu, skouppia sillä nimittäin kyllä on molempiin lajeihin :) Yhdessä työskentelyä Haissin kanssa on takana n. kuukauden verran. Haissi liikkuu kolmisen kertaa viikossa kentällä, joko ratsain tai liinassa. Tavoitteena on tässä alkukesän aikana ottaa mukaan vielä puomit, jonka jälkeen heppa saa pienen loman, jonka jälkeen treenit taas jatkuvat!

12 kommenttia

 1. Oii miten kivan näkönen heppa, täydellisen värinen !!! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, ei oo yhtään samaa näköä kun Nuudelissa ;)

   Poista
 2. Voikun näyttää sille että olet Haissin kanssa tehnyt hyvää työtä!:') mielenkiinnolla jään seuraamaan kehitystä! Sellainen pieni "parannus" ehdotus olisi, että jos viitsisit aina kun laitat videon, niin laittaa myös linkin videoon youtubeen, sillä usein minäkin luen puhelimen kautta ja bloglovinilla niin helpottaisi paljon jos sellainen olisi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja olipas hyvä vinkki tuo youtube, toteutan sen ehdottomasti tästä eteen päin :)

   Poista
 3. Ihailtavaa työtä, esimerkki siitä että ilman omaakin voi harrastaa paljon mielenkiintoisemmin. Mutta ihmettelen/ihailen sitä mistä sulla löytyy taitoa, itseluottamusta noin nuorelle iällä ratsuttaa nuoria ja valmentaa muita. Itse kun olen 30 vuotta vääntänyt enkä ikinä uskaltautuisi moiseen. Toinen kysymys ihan mielenkiinnosta, paljonko sulle kertyy kilometrejä autoon viikossa/kuukaudessa hevosten takia. Ihana helpotus oli, kun siirsin omani 40 km päästä 20 km päähän. Kummasti helpottaa bensalaskuissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemällä oppii ja kun on niin paljon nähnyt muiden valmentavan niin uskaltaa hyvin jakaa omia oppejaan eteen päin :) Ja tuo kilsa-asia on sellainen mitä en edes halua miettiä :D ostin nykyisen autoni marraskuussa ja sillä oli silloin ajettu 148000 ja nyt mittari on 170 000.. Eli aivan hirveästi kertyy bensakuluja :D

   Poista
 4. Kiva postaus, mutta videon lisäksi olisi myös ollut kiva jos olisi ollut kuvia, koska videopätkä oli lyhyt! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mustakin, kamerasta vaan loppu akku :D

   Poista
 5. Otatko vielä valmenettavia lähialueelta? Jos joo niin paljonko pyydät per tunti? Sekä esteitä että koulua? Jos vastaat näihin niin voin ait laittaa säpöä sulle :) (?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki :) erika.hanhisuanto@hippola.net

   Poista
 6. Olet todella hyvä esimerkki siitä, miten edistyäkseen ei tarvitse omaa hevosta. :) Ihailtavaa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavista sanoistasi :) Töitä sen eteen täytyy kyllä tehdä, mutta mahdollista se on!

   Poista