torstai 14. marraskuuta 2013

Tavoitteita

Asetan itselleni paljon tavoitteita. Usein ne ovat pitkän linjan tähtäimessä olevia kisoja tai joidenkin asioiden opettelua hevosten kanssa tai täysin vastakohtaisesti yhden ratsastuskerran tavoitteita. Itseasiassa aina istuessani hevosen selkään, minulla on joku tietty visio, jonka haluan ratsastuksen aikana toteuttaa. Usein visio kuitenkin muuttuu treenin aikana, koska hevonen ei välttämättä aina toimi niin kuin haluaisin.

Cara on hyvä esimerkki tästä. Välillä poni on todella vastaanottavainen ja miellyttävä ratsastaa, jolloin pystyn treenaamaan vaikeampia asioita, kuten avoja ja kokoamisia. Kun poni taas on toisena päivänä hieman vahvempi, kuluu mulla enemmän aikaa perustyöskentelyyn, jolloin en edes pääse kokoamisiin asti. Joskus taas saa huomata, että väistöissä lapa karkaa edelle hevosen kuin hevosen kanssa, jolloin joutuu ensin palaamaan takaisin suoristuksiin ja pienempiin väistöpätkiin, ennen kuin oikeita väistöjä edes voi harkita.

Nyt olen kuitenkin Kapsua ratsastaessani miettinyt sille kuukausittaisia tavoitteita, koska sen edistys helpottaa hevosen omistajan omaa harrastamista. Mietin mielessäni kaikkia peruasioita, joihin Kapsun kanssa täytyy kiinnittää huomiota lähiviikkoina. Tätä kautta rupesin miettimään tarkemmin myös muita hevosiani, jolloin tajusin, että mullahan täytyisi olla kaikille hevosille kunnon kuukausi suunnitelmat!

Tästä inspiroituneena väsäsin nyt kaikille hevosille omat suunnitelmat, joista ensimmäisenä on vuorossa Kapsun plääni!


Jalkaan reagointi
Kapsu reagoi edelleen välillä turhan hitaasti jalkaan. Tämä täytyy korjata heti ensimmäisenä, koska niin kauan kun se ei ymmärrä jalkaani, en voi opettaa sille mitään muutakaan. Tai voin, mutta jatkon työstö hankaloittuu tämän vuoksi. Kuukauden lopussa haluan, että Kapsu reagoi jalkaan siirtymisissä aktiivisesti ja että saan ratsastaa jalalla askeleiden sisällä ilman, että se lähtee aina rytmittömästi eteen.

Laukannostot
Tämä on toinen erittäin ajankohtainen asia. Kapsun laukannostot täytyy saada kuntoon, jotta sen omistaja pystyy laukkaamaan sen kanssa helpommin ja turvallisemmin. Tällä hetkellä nostot ovat suurimmaksi osaksi levähtäneitä ja laukka nousee kiihtyneen ravin kautta. Välillä hevonen nostaa hieman avusta jäljessä, mutta kuitenkin nostaa laukan. Tavoitteena onkin kuun loppuun mennessä saada nostoista nostoja, eli tahdin kiihdyttäminen ravissa ennen nostoja saa luvan jäädä pois.

Laukka
Kun saan nostot kuntoon, myös laukkaaminen helpottuu. Nyt kun Kapsu nostaa laukan hieman lentäen, jatkuu myös laukka liian valtoimena. Tällä viikolla laukka oli jo todella rauhallista, mutta edelleen Kapsu ottaa kesken hyvän ja rauhallisen laukan liian suuria askeleita, joka aiheuttaa huonoon tasapainoon joutumisen. Laukassa tavoitteena on siis saada laukka pysymään rauhallisena pienillä avuilla ja rytmissä kuukauden päättyessä.

Mielestäni tässä on hyvät tavoitteet tälle loppukuulle, koska ratsastan Kapsulla 2-3 krt/vk. Jos ratsuttaisin hevosta joka päivä, olisivat tavoitteet hieman suuremmat. Nyt kuitenkin haluan peruasiat alkuun täysin kuntoon, jotta voin myöhemmin keskittyä vaativimpiin liikkeisiin ja tehtäviin!

Onko teillä tällaisia kuukausisuunnitelmia hevosillenne?

ps. tavoitteena on myös tehdä seuraavaan tavoitteet-postaukseen hienompi kuvamuokkaus! tänään pelleilin ekaa kertaa gimpin kanssa ja sain tuollaisen muokkauksen aikaan.. oon kuitenkin salaa siihen ihan tyytyväinen :D

10 kommenttia

 1. Sun blogia on ehdottomasti todella mielenkiintoista ja hyödyllistä lukea.
  Tän blogin kautta saa sellaisen kuvan, että sulla on mielettömän hyvä (eli nöyrä ja vastaanottavainen) asenne tähän touhuun :)
  Pidätkö muuten ollenkaan valmennuksia, esim. ratsastettavina oleviesi hevosten omistajille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman hyvää asennetta tässä lajissa ei pärjää :) Ja pidän paljon tunteja sekä hevosten omistajille että muille oppilailleni :)

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Sinullahan ei ole mitään koulutusta alalle, eikö niin? Ei mitään ohjaajan, opettajan, tai valmentajan koulutusta? Millä perusteella oikein valmennuksia järjestät? Ihan mielenkiinnosta kyselen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mitään koulutusta :) Valmentajatutkinnon aion suorittaa mahdollisimman pian, mutta siinä se sitten onkin. Olen aloittanut tuntien pidon sen jälkeen kun ratsastamieni hevosten omistajat ovat kaivanneet neuvoja hevostensa kanssa ja tykästyneet tapaani auttaa ja opettaa. Tätä kautta moni on nähnyt tuntejani ja halunnut itsekkin mukaan :)

   Poista
 4. Anteeksi anonyymi, poistin vahingossa kommenttisi :D Mutta ulkoasuun on piakkoin tulossa muutosta :) Itse tykkään kyllä nykyisestä banneristakin, makunsa kaikilla :)

  VastaaPoista
 5. Millaisia vinkkejä antaisit kun hevonen on vasemmassa kierroksessa aivan tyhjä oikeasta ulko-ohjasta? Jos päästää sisäohjan löysälle, hevonen kääntää vain päätänsä oikealle enemmän ja enemmän, mutta ei yhtään tue ohjaan.. Oikeassa kierroksessa ongelmaa ei ole, ja hevonen pysyy hyvin ulko-ohjan tuella vasemmalta, mutta MYÖS sisäohjan tuella oikealta.. Millaisilla harjoituksilla hevosen saisi sinne oikeaan ulko-ohjaan? Kiitos jos jaksat auttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö anna vinkkejä? :(

   Poista
  2. vastaan toki! tällaiseen kommenttiin vastaaminen vaan kestää aina hieman kauemmin, koska se vaatii enemmän miettimistä tekstin jäsentelyyn :)

   itse työstäisin hevosta neliöllä, niin että saisin hevosen kääntymään kunnolla ulkoavuista kulmissa suoralla kaulalla. vasta kun tämä onnistuu, lähtisin taivuttamaan ja asettamaan hevosta sisään. jos hevonen tässä vaiheessa jää tyhjäksi ulkoa uudellee, suoristaisin kaulan jälleen ja hakisin tuen jälleen suoralla kaulalla ja palaisin jälleen udestaan asetukseen ja taivutukseen.

   toinen tapa on asettaa hevosta ulos ja saada hevonen hyväksymään ulko-ohja. kun hevosen saa hyväksymään asetuksen ulos, täytyy sama tuki säilyttää asetuksen siirtyessä sisään, kuin mitä se oli asettaessa ulos. sisäjalkaa tarvitset tässä vaiheessa todella paljon. voit myös hieman väistättää takaosaa ulos samalla kun asetat hevosta ulos - näin hevonen joutuu hyväksymään tuen astetta enemmän.

   Poista
  3. Kiitos :) Täytyy kokeilla :)

   Poista