maanantai 21. joulukuuta 2015

Aapon vuosi 2015

Vuosi on lopuillaan ja päätin tehdä teille kaikista hevosista omat postaukset ja kertoa vuoden kulusta. Aloitin vuoden alussa sellaisen hienon kalenterin, mihin oli tarkoitus merkata kaikkien hevosten kisat ja valmennukset, jotta näiden postausten tekeminen olisi helpompaa. Mutta enhän mä sitä kalenteria ole muistanut täyttää, joten täytyy kaivaa vanhoja postauksia ja tuloksi KIPAn avulla esiin.

Nyt ensimmäisenä kerron teille Aapon vuodesta. Aaposta on tietenkin helppo aloittaa, koska valmennuksia on ollut vain muutama ja kisoja ei tarvitse listata ollenkaan. Lukijoiden pyynnöstä olen kertonut tässä samassa myös hieman Aapon edistyksestä sekä nuoren hevosen ratsastamisesta ja liikutuksesta.

Aapohan tuli Suomeen 9.5. kun itse olin häissä Italiassa. Ensimmäisen viikon Aapo vain siis tarhaili ja tutustui Sakkeen. Aapoa alettiin heti ruokkimaan reilulla kädellä - sen verran hoikassa kunnossa se oli.

Aapo ja Sakke. Tässä näkyy hyvin, kuinka Aapo on liian hoikassa kunnossa.

Kun palasin Italiasta, ajoin kentältä suoraan Aapon luokse. Aapo oli onnistunut heti saamaan päähänsä pienen vekin ja sainkin hetken keskustella, ennen kuin sain putsattua haavan. Samalla viikolla juoksutin Aapon ilman juoksutusvyötä ja satulaa muutaman kerran. Laitoin avuksi muutaman kääntävän kavaletin ja Aapo ymmärsi hienosti heti juoksutuksen salat ja käyttäytyi muutenkin hienosti kaikissa tilanteissa.

Tästä kuvasta näkyy hyvin kuinka tumma Aapo oli vielä kesän alussa

Seuraavat kaksi viikkoa juoksutin Aapon juoksutusvyöllä ja satuloin sen aina ennen tai jälkeen juoksutuksen tallissa. Satulahan Aapolla oli ollut selässä jo Saksassa kun itse olin siellä tammikuussa. Satulointi tallissa sujui rauhallisesti eikä sitä ihmetyttänyt satula ollenkaan.

Ensimmäisellä kerralla kun satuloin Aapon kentällä pienen juoksutuspätkän jälkeen, sai Aapo pienet hepulit ja lähti jalat solmussa muutaman askeleen eteen päin, pyllähti ja jatkoi matkaa :D Sen jälkeen Aapo juoksi nätisti satulan kanssa, ihan kuin mitään välikohtausta ei koskaan olisi olutkaan :D En tässä vaiheessa käyttänyt mitään sivuohjia, vaan annoin Aapon juosta ihan vain liinan päässä.

Samoihin aikoihin hevoset pääsivät laitumelle ja Aapo lähti pyöristymään paremmin. Roikuin toukokuun lopussa ekat kerrat myös jalustimessa ja pompin Aapoon vieressä, jotta se tottuisi kaikkeen mahdolliseen.

Menossa laitumelle. Hieman on jo maha pyöristynyt :)

Toukokuussa lisäsin juoksutukseen myös gramaanit luomaan tuntumaa Aapon suuhun. Näin Aapo oppi liikkumaan myös pyöreämmin ja liikkui samalla ergonomisemmin.


Heti kesäkuun alussa kiipesin Aapon selkään ekaa kertaa. Sen jälkeen jatkoin Aapon työstämistä juoksutuksen ja ratsastuksen avulla. Minulla oli ekan kuukauden ajan aina joku (yleensä Hanni) juoksuttamassa Aapoa, kun itse olin kyydissä.


Kuvattiin kesäkuussa Aapo ekan kerran Miron kanssa ja saatiin tosi upeita kuvia vauvahepasta <3 Nämä kuvat ovat kolmannelta ratsastuskerralta.


Aapo oli varsin kiltti koko sisään ratsastuksen ajan vaikka vaihtia piisasikin alkuun :) Pääsin kiertämään kenttää yksin muutaman viikon juoksutuksen jälkeen. Ja muutama viikko meidän elämässä tarkoitti sitä, että kävin selässä maksimissaan kaksi kertaa viikossa.


Kun Hanni oli juoksuttanut mua kesäkuun lopun lähentyessä useamman kerran liinassa aina ennen ratsastuksia niin, että meno oli koko ajan tasaista, siirryin juoksuttamaan Aapoa itse ja kapusin sen jälkeen jonkun avustuksella aina selkään.

Heinäkuun alussa juoksutin Aapoa myös puomeilla ja kavaleteilla, jotta tulevat hypyt eivät olisi sille niin yllättäviä satulan ja kuskin kanssa. Tein heinäkuussa Aapon kanssa n. 20 minuutin treenejä. Ekoilla kerroilla tein vain ravia, mutta nopeasti otin laukat mukaan. Laitoin Aapolle myös puomit mukaan työskentelyyn ja hyppäsin ekan kerran. Juuri ennen lomaa kävin hyppäämässä myös naapurtallin kentällä. Aapo lomaili reilun kuukauden elokuu-syyskyy akselilla :)Syyskuun puolella Aapo palasi taas hommiin ja lähdimme myös ensimmäiseen Niken treeniin. Niken treenien lisäksi kävimme hyppäämässä Nissalassa ja Miro otti upeita kuvia meidän koko perheestä<3 Aapo meni loman jälkeen aimo harppauksen eteen päin niin sileän kuin estetyöskentelyn osalta. Tähän vaikuttivat nimenomaan Niken treenit sekä Niels Nanningin kaksipäiväinen valmennus. Sain noilta guruilta niin hyvät vinkit kotiin, ettei paljon tarvinnut miettiä mitä sitä keksisi seuraavaksi ;)

Niken kurssilla

 Nielsin kurssin jälkeen vaihdoin Aapolle kuolaimen. Full cheek vaihtui normaaliin kolmipalaan. Lisäksi otin ruokintaan mukaan soijarouheen ja lucernen, jotta massaa saataisiin vielä enemmän.

Marraskuussa jatkettiin rauhallisesti treenejä. Ratsastin Aapolla kaksi tai kolme kertaa viikossa ja muuten saatoin kävelyttää tai juoksuttaa sitä siihen päälle. Käytiin taas Niken treeneissä ja kerran Peikillä ja Nissalassa hyppäämässä rataa. Laitoin Aapolle ekoja kertoja itse ilman Nikkeä sarjoja eteen ja niiden hyppääminen alkoi luonnistua mukavasti :)


Joulukuussa meillä oli vielä yhdet Niken treenit ja muuten Aapo on liikkunut koko joulukuun todella kevyesti. Olin alkukuusta työmatkalla ja lähdin lomalle Lappiin 18.12. Kokonaisuudessaan olen ratsastanut Aapolla huonojen ilmojen ja omien kiireiden takia joulukuussa vain 4 kertaa.

Lisäksi Aapolla on ollut pieni turvotus vasemman takajalan hankkarin yläreunan kohdalla, joten olen antanut sen olla myös tämän vuoksi viimeisen viikon ennen omaa lomaani ihan rauhassa. Jalka ei missään nimessä ole paksu, siinä on vain pienellä alueella vähän lämpöä ja pieni turvotus. Laitoin siihen muutamaksi päiväksi Animalintexin ja turvotus laski heti vähän. Tämän vuoksi en lähtenyt heti viemään sitä kuvattavaksi, vaan päätin hoitaa sitä nyt vaan levolla ja kävelytyksellä (ja animalintexillä ja yöpintelillä) joulun pyhien yli.


Jos sillä nyt niin huono tuuri on käynyt, että hankkari on pamahtanut, niin sille ei sitten voi tehdä mitään kummempaa. Siihen auttaa vain lepo ja kävelytys sekä lääkärien määräämät reseptit, joten lääkärissä kerkeää käydä joulun jälkeenkin. Aapohan siis liikkuu täysin puhtaasti, eikä jalka ole kosketusarka - sitä saa painella ihan niin lujaa kuin haluaa. Pohdimme tallilla, että kaikki tämä voi hyvin johtua esimerkiksi siitä, että jalka on osunut johonkin esim. piehtaroidessa ja luu on saanut sen verran kovan tällin, että luukalvoon on saattanut muodostua pieni tulehdus. Mutta mistä sitä tietää.. Jos jalka ei ole normaali kun palaan kotiin ensi viikonloppuna niin sitten kärrään Aapon kuvattavaksi - haluan kuitenkin saada varmuuden kaikkeen ennen kuin jatkaa treenaamista.

Aapolla on nyt siis noin kuukauden loma. Jos jalassa ei ole mitään vauriota niin otan sen käyttöön ennen tammikuun puoltaväliä :)Syksy on minusta sujunut niin hyvin kuin se olisi voinut sujua. Aapo on ottanut hyvin ikätovereitaan kiinni ja se on osoittautunut aivan ihanaksi hevoseksi <3 Ollaan päästy hyvin hyppäämään jo vieraissa paikoissa ja sileällä hevonen on toiminut koko ajan kiltisti ja hyvin.

Aapoa on nyt siis ratsastettu n. 5 kuukautta ja sillä on sen aikana hypätty n. 15 kertaa. Eli olen hypännyt Aapolla noin kolme kertaa kuukaudessa. Aika monet syksyn hypyt löytyvät tästä postauksesta.

Mielestäni viidessä kuukaudessa puoliverisen hevosen tulee päästä tälle tasolle. Sen täytyy ymmärtää siirtymiset eteen ja alas, sen tulee liikkua kuolaimella ja sen on pystyttävä ylittämään sekä maapuomeja että esteitä. Sen tulee taipua ja asettua ja mennä jalasta sivulle. Toki jokainen hevonen on oma yksilönsä ja ne kehittyvät omaa vauhtiaan, mutta esimerkiksi ulkomailla tämä minun viidessä kuukaudessa tekemäni työ tehdään usein jopa kahdessä kuukaudessa. Siinä on tietenkin puolensa, mutta itse uskon, että tämä rauhallinen aikataulu auttaa hevosta kehittymään oikein ja sitä kautta pysymään paremmin ja pidempää kunnossa niin fyysisesti kuin henkisesti.

Aapon vuosi on kaikin tavoin sujunut melko täydellisesti <3 Toivottavasti ensi vuonna kehitys jatkuu ja pääsemme radoille yhdessä! Oma tavoitepostaus tulee sitten vuoden alussa :)

14 kommenttia

 1. Kiva ja mielenkiintoinen postaus! Mahtavaa työtä olet tehnyt Aapon kanssa!

  VastaaPoista
 2. Voi vitsi et osaat suhtautuu niin viileesti tohon Aapon jalkaan :) Aika huippuu! Itse olisin kuskannut hevosen jo klinikalle moneen kertaan :)
  nim. liian monta jänne- ja hankkarivammaa nähnyt ja hoitanut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen joutunut muiden hevosia hoitamaan noiden vammojen kanssa ja ehkä siksi en osaa stressata.. Jos se on mennyt, niin kisakausi on pilalla ja se ei muuksi muutu yhdessä viikossa :P

   Poista
 3. Super kiva postaus! Muiden hevosten vuosia odotellessa!

  VastaaPoista
 4. Minkä kokonen Aapo on? Ja toivottavasti olisi nyt kunnossa :)

  VastaaPoista
 5. Voihan se olla irtopalakin,ovat niin tyypillisiä nykyään, toivottavasti ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sekin hyvin mahdollista :) Katsotaan miltä jalka näyttää kun pääsen kotiin :)

   Poista
 6. Nuorilla hevosilla saattaa hankkarit turvottaa myös ihan vaan siitä että ne ei ole tottunut rasitukseen tai rasituksen määrä on kasvanut aiempaan verrattuna pikkuisen liian nopeasti. Eli ei ole välttämättä vammaa, vaan antaa ajan kanssa rauhoittua, juuri niin kuin olet tehnytkin :) Tsemppiä ensi vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos tästä :) Aapo vaan on ollut nyt viimeisen kuukauden todella kevyellä, mutta ehkä se saattaa laueta vähän ns. jälkijunassa? Koska kyllähän tämäkin liikuntamäärä on jo paljon enemmän kuin mihin se on tottunut entisessä elämässään!

   Kiitos kivasta kommentista ja tsempeistä :)

   Poista
 7. Nauratti toi "liikkui samalla ekologisemmin", tarkoitit varmaan ergonomisemmin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahahha, kunnon sanahirviö lipsahtanu mukaa :D

   Poista