keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Aapon ruokinta

Aapon ruokinta on ollut syksyn mittaan tarkkailun alla. Kuten viimeksi totesin, on Aapo ollut turhan hoikassa kunnossa ja siihen on yritetty saada muutosta. Muutosta lähdettiin hakemaan mahdollisimman simppeleillä tuotteilla ajatuksella "vähemmän on enemmän". Eli en halunnut kasata miljoonaa purkkia ja purnukkaa tallin rehuhuoneeseen, vaan halusin muutaman täsmätuotteen. Aapo onkin syksyn aika lihonnut kivasti, mutta edelleen kaipaisin siihen lisää pyöreyttä ja massaa.

Nämä ruokintajutut ovat tietysti aina sellaisia mielipidejuttuja myös, eli mielelläni kuulen myös teidän ideoita ruokinnan suhteen! Itse olen nyt syksyn ajan syöttänyt seuraavia tuotteita Aapolle:

Soijarouhe

Soijarouheen valitsin Aapolle sen proteiinipitoisuuden takia. Tämä idea lähti liikkeelle Nielsin valmennuksesta, jossa Niels kehoitti mua hankkimaan jotain maitojauheen kaltaista lisäravinnetta, jotta Aapo saisi rakennusainetta, millä voi sitten rakentaa itselleen ajan kanssa lihaksia ja massaa. Olin kuullut soijarouheesta paljon hyvää ja ainakin tähän mennessä se on muun ruokinnan kanssa toiminut hyvin.

Chian siemenet

Koska Aapolla oli alkuun vatsa hieman kuralla ja ajattelin sen kaipaavan hieman jotain vatsaa tukevaa rehua, otin sille ruokintaan mukaan Chian siemenet. Chia sisältää reilusti hyvälaatuista proteiinia ja on hyvä valkuaislisä. Lisäksi chiassa on hevoselle oleellisen tärkeää aminohappoa, lysiiniä, jota usein on heinässä ja kaurassa vähänlaisesti. Koska Aapo tarvitsee aminohappoja proteiinien rakentamista varten, päätin tämänkin vuoksi kokeilla juuri chiaa. Jotakin aminohappoa on nimittäin usein saatavilla liian vähän ja se rajoittaa elimistön proteiinisynteesiä, vaikka muita tarvittavia aminohappoja olisi riittävästi saatavilla.

Chian otin näistä käyttöön viimeisenä ja sen myötä Aapon vatsa on tasoittunut myös ratsastuksien aikana. Tähän toki vaikuttaa myös se, että Aapoa ei enää jännitä se tilanne, mutta uskon Chian auttaneen myös tässä asiassa. Chiaa en jättäisi kyllä enää pois ruokinnasta, sen verran hyvin se tuntui alusta asti purevan meidän ruokinnassa :)


Lucerne

Alkusyksystä Aapolla oli vapaaheinä tarhaillessa, mutta nyt uuden tarhan myötä siihen ei ole mahdollisuutta. Aapo saa kuitenkin päivittäin heinää todella reilusti, helposti yli 12kg arvioltani ainakin. Lisäksi sillä on öisin slow feeding-heinäverkko, joka tarjoaa sille tekemistä ja näin sen ajatukset ovat muualla kuin imppaamisessa. Heinän vierelle halusin sille tehokkaan Lucernen, koska se tasapainoittaa vatsaa ja auttaa myös massan keräämisessä. Lucerne on muuten loistava rehu hevosille, jotka kärsivät pölyallergiasta!

Koska heinän laatu vaihtelee vuoden mittaan, on tämä tuote Aapon ruokinnassa mielestäni todella aiheellinen. Mietin aluksi tähän vaihtoehdoksi myös Alfa-alfaa, mutta päädyin kuitenkin lucerneen muiden suosituksien perusteella.

Näiden rehujen lisäksi Aapo saa 2 litraa kauraa päivässä sekä jokaisen ratsastuksen jälkeen Kraftin Sport-rehua. Sportin kanssa tarjoilen sille myös pellavaa ja kivennäistä sekä elektrolyytit jos se on hikoillut. Tällä hetkellä mietin Sportin tarvetta ja sitä, pitäisikö se korvata jollain muulla.

Olisi kiva kuulla miten te olette ruokkineet teidän hoikkia nuoria tai ylipäätänsä vanhempiakin hevosia :)

*postaus oli karannut alkuun päivittämättömänä, pahoittelut*

30 kommenttia

 1. Jäikö postaus vähän kesken? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogger ei jostain syystä ollut päivittänyt postausta loppuun :)

   Poista
 2. Imppaako sun nuori hevonen?

  Mitä heinää Aapo syö? 10 kg kuulostaa tosi vähälle, varsinkin jos kyse säilöstä tai mitä lie esikuivattua. Hanki hevoselle joku sllowfeed säkki yöksi ja tunge se täyteen heinää normaalin heinän lisäksi niin loppuu se ippaaminen ja täyttyy kyljet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Blogger ei ollut jostain syystä päivittänyt postausta viimeiseen muotoonsa :)

   Aapolla siis on slow feeding-heinäverkko öisin ja imppaaminen on tietysti vähäisempää sen myötä!

   Poista
 3. Meidän Simo 6v on kans tosi hoikka ja vaikea pitää "lihassa", se tuli huomattua kun tätini koitti jättää kesällä soijarouheen pois ja massa alkoi tippua saman tien.

  Meillä ei heiniä punnita mutta reiluja kasoja saavat, säilöä/esikuivattua aamut ja illat sekä päivisin reilusti kuivaheinää ulos. S syö kauraa, lesettä , kivennäistä ja käsittääkseni saa progutia mahan hyvinvointiin ja soijarouhetta pysyäkseen pyöreämpänä. Nyt se onkin musta sopivassa kunnossa, sporttinen ja ei saa yhtään laihempi olla, mutta lihasta saisi tietysti olla enemmän mm. kaukan seudulla.

  Ollaan siis aika samalla ruokintalinjalla kuin aapo, ainakin proteiininlähteiden kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta ;) Eli toivotaan lihaksikkaampaa ensi kautta :D

   Poista
 4. Oletko miettinyt esim. Greenlinea? Imeytyykö kaura vai tuleeko ns. Läpi? Mitä se on Saksassa syönyt, mietin vaan voisiko kaurakin aiheuttaa maha ongelmia? :) oletko harkinnut kokeilla vaikka jotain kauratonta täysrehua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaura itseasiassa kyllä imeytyy :) Ja Saksassa se on syönyt normi kauraa ja pellettiä kerran päivässä kun ruokaa kuskattiin laitumella oleville hevosille.

   Greenline voisi myös olla itseasiassa ihan hyvä vaihtoehto, sekin on tuttu aiempien hevosten osalta mutta Aapolle en ole sitä edes miettinyt :)

   Poista
  2. Racing Greenlinessahan ei ole melassia, mutta muuten se on ymmärtääkseni aika lähellä Muhldorferin Lucernea. Racingin tuotteista suurin osa valmistetaan Suomessa (tää ei oo mikään mainos, vaan toteamus). Sun lisärehut ovat kaikki ulkomailta tuotuja.
   Soijan tuotanto on tärkein epäsuora syy, joka aiheuttaa metsäkatoa Amazonilla. Chia de Gracian sivuilta en löytänyt siementen alkuperämaata, mutta esim. meksikolaisen Chian tuotannossa käytetään monesti torjunta-aineita jotka ovat kiellettyjä USA:ssa ja EU:ssa.

   Jos sulla on aikaa, kiinnostusta ja vastuuntuntoa, niin kannattaa tutustua ruokinnan tähänkin puoleen. Ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja on.

   Poista
 5. Nuorista ja laihoista hevosista en tiedä mutta imppaavalle hevoselle ei tulisi antaa kauraa ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin tuo perustuu? Kaikki paikat missä itse olen ollut töissä, ovat syöttäneet imppaville hevosille kauraa samalla tavalla kuin muillekkin. Ja ihan hyvin ovat voineet kaurasta huolimatta :)

   Poista
  2. Perustuu siihen että kaura ei ole mikään vatsaystävällinen rehu ja monesti imppaaminen johtuu juuri vatsavaivoista

   Poista
 6. Ruokinta jos mikä, on kyllä semmoista tähtitiedettä hevosten kohdalla. Toivottavasti Aapolle alkaa kertymään lihaksia ruokinnan muutoksen myötä :) Slow feeding pussi on hyvä lisä yöksi, tosin olen kuullut että joillakin hevosilla se saa niskan jumiin, kun joutuu voimalla nyhtämään heinää, toivottavasti Aapolla ei tule tätä ongelmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se vähän on! Tuosta Slow feedin verkosta olen kuullut samaa, mutta täytyy vain seurailla alkaako Aapon niska reagoimaan jollain tapaa.

   Poista
 7. Meidän nelivuotias syö tällä hetkellä hieman yli kaksi kiloa Krafft Groov 125:sta päivässä ja tämän lisäksi vain reilusti heinää.

  VastaaPoista
 8. Itse olen lihottanut pari hevosta Marstallin amino muskel plussalla ja Mella melassileikkeellä sekä greenlinella.

  VastaaPoista
 9. Voisitko tehdä omista varusteistasi joskus varustepostauksen? :)

  VastaaPoista
 10. lucerne = alfa alfa = sinimailanen; suosittelen opiskelemaan vielä hevosten ruokintaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korjauksesta! Olen aiemmin syöttänyt alfa-alfaa nappulana joka turvotetaan ja luulin niillä olevan tuon heinähake lucernen kanssa jotain eroa mutta ilmeisesti ovat sitten kuitenkin ihan samaa kamaa? Tuo heinäversio ainakin tuoksuu paremmalle jos ei muuta :)

   Poista
 11. Mun nuori (3v) ori oli kesän jälkeen melko hoikassa kunnossa ja saatiin se lihotettua hyvin, alfaalfan, speltin ja tummy saverin avulla. (Tummy saver auttoi kun on tosi herkkä vatsastaan) sai ja saa tietty noiden lisäksi kivennäiset ja munkinpippuria haluihin. :) heinä käytössä melko vapaasti, kilomääriä en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota tummysaveria mietittiin Mirvan kanssa myös Aapolle mutta päädyttiin kuitenkin lopulta chiaan :)

   Poista
  2. Chiaa päätyy hevosten syömänä maaperään ja kasvaa rikkaruohoja joka paikkaan. Kotimaisempi vaihtoehto pellavarouhe siksi minusta parempi. Luzern tosiaan on alfa-alfaa vaan eri muodossa...jos maha herkkä jättäisin esikuivatun ja kauran pois. Kuiva heinä, kauraton täysrehu+kaikkia!!! Ja sitten esim luzeen greenline ja melassileike parempi vatsaongelmaiselle laiheliinillw

   Poista
 12. Melassileike turvotettuna on juurikin sellainen, joka tuo massaa, mutta ei lisää energiaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melassia Aapo sai aluksi mutten nähnyt sen syötön aikana mitään eroa :(

   Poista
 13. Tämän perusteella Aapo nimenomaan saa vähän sitä ja vähän tätä. Minä jatkaisin 2 desillä soijaa ja 2 kilolla sporttia per päivä. Tarvittaessa lisäksi pari desiä öljyä päivässä + e-vitamiini. Marstallin Western on myös todella hyvä täyttämään kylkiä, ja varsin vatsaystävällinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla noista erilaisista rehuista teiltä lukijoilta :) Tuota sporttia on nyt mainostettu paljon, se pitää kyllä nyt laittaa mietintään!

   Poista