keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Kaksi eri ponia

Urjalassa mulla oli siis mukana Tuike ja Hilda. Tuike aloitti koko rupeaman lauantaina heti aamusta. Luokkana oli nuorille hevosille avoin helppo C.

Kaikki kuvat B:0:sta ja C.Julia/Liinu

Tuikkeen kanssa varasin verkkaan melko paljon aikaa, se on sellainen häslä kuitenkin perusluonteeltaan ja sen vuoksi kaipaa aikaa siihen, että pääsee keskittymään itse suoritukseen :) Teinkin omistajan ohjeiden mukaisesti verkkaa ja Tuike tuntui oikeastaan todella hyvältä. Aikaa oli juuri sopivasti ja pääsin radalle kivalla fiiliksellä! Edellisiin kisoihin verrattuna Tuike oli ihan super rela ja lungi.


Aitojen sisällä Tuike hieman jännittyi, mutta oli kuitenkin melko ratsastettava. Nuo C:n ohjelmat ovat tempoltaan todella rauhallisia ja liikkeet kerkeää valmistella hyvin. Tänään se oli meille kyllä todella eduksi, sain testailla kunnolla, miten ponia pitää siellä radalla ratsastaa. Muutama iso rike rataan mahtui, mm. yksi keskiravi meni vähän rikki ja toisessa laukassa Tuike aloitti ihan ihmeellisen pään ravistelun.. Mutta muuten rata oli melko tasainen ja peruutuskin sujui, vaikka Tuike oli opetellut sen vasta samalla viikolla!

En voi missään nimessä sanoa, että olisin tyytyväinen rataan. Vaikka siellä oli oikein hyviä pätkiä ja Tuike malttoi jopa kävellä melko rauhassa, olisin kaivanut koko rataan vielä enemmän rauhallisuutta ja tasapainoa. Esimerkiksi laukassa kulmat jäivät liian avoimiksi ja pysähdykset olivat kaikki liian levottomia. Puolestaan laukkaympyrät, raviosuus ja kaksi keskiravia olivat radan hyviä osuuksia. Prosentteja herui lopulta ihan mukavasti, yli 66% ja Tuike sijoittui luokassa neljänneksi. Tämä tietysti lämmitti mieltä vaikka rata ei ollutkaan parhaasta päästä :)


Toisena luokkana vuorossa oli piensuokkien koulumestaruus. Alunperin sain edellisenä iltana tiedon, että minun tulisi valita vain yksi hevonen mestaruuteen, koska säännöissä lukee näin. Ihmettelin asiaa, koska kutsussa ei ollut tästä mitään mainintaa ja olin edellisenäkin vuonna osallistunut kahdella hevosella.. Katsoin sitten vielä sääntöjä uudestaan ja huomasin, ettei kahdella hevosella osallistuminen ole kiellettyä kuin vain kaksipäiväisissä kilpailuissa. Nämä mestrauudet mentiin yksipäiväisenä kisana, joten marssin sitten aamusta heti piensuokkien pj:n luokse ja sen jälkeen kilpailujen tuomarin luokse ennen startteja. Molempien kanssa tultiin siihen tulokseen, että saisin kilpailla kahdella ponilla :) Sääntöihin tulee ensi vuonna todennäköisesti kyllä tähän kohtaan muutoksia, mutta se on sen ajan juttu se!

Tuike oli tämän väliajan huilannut karsinassa ja olikin todella pirteänä lähdössä verkkaan. Verkka-alueelle saapuessani oli edellinen luokka ja sen palkintojenjako juuri päättynyt ja kaikki hevoset muutamaa hassua lukuunottamatta lähtivät pois kentältä. Tämä aiheutti Tuikkeelle kovan huolen ja hädän ja koko verkka menikin sen jälkeen ihan penkin alle. Poni kiljui koko ajan muiden hevosten perään ja kipitti ihan tuhatta ja miljoonaa. Pystyin ratsastamaan vain kentän yhdessä kulmassa, koska muualla se puski vain kohti talleja ja pukitteli kun käänsin ulkojalalla..


Mulla oli alla nyt siis ihan eri poni kuin edellisessä luokassa. Onneksi Tuikkeen omistaja oli mukana ja antamassa neuvoja, koska hän on ollut tuossa tilanteessa ponin kanssa ja tietää miten kannattaa toimia. Sainkin neuvoksi pysyä vielä lähempänä ponia ja vaihdella koko ajan suuntaa hyvän ennakoivan asetuksen kanssa, jotta poni ei pääsisi yllättämään minua. Tämä auttoi onneksi hieman ja keksin sitten itse kävellä hetken pitkin ohjin, jonka jälkeen poni malttoi taas hieman paremmin.


Siirtyessäni odottamaan omaa vuoroani, en tiennyt oikein mitä olisi pitänyt aitojen ulkopuolella vielä tehdä. Ennen omaa rataa tein vielä hieman laukkaa koska poni rentoutui päästessään kisakentän viereen, mutta radalle menin vähän sellaisella "herran haltuun" fiiliksellä.

Verkkaan verrattuna rata oli oikein hyvä. Kaikki asiat tuli suoritettua, vaikkakin pienellä kiireellä ja hieman liian matalassa muodossa (mistä ei ihme kyllä tullut sanomista) ja kauniilla kiljumisefekteillä. Pysähdykset olivat edelleen karmeita, mutta niitä keretään kyllä ennen syksyn tärkeää skabaa treenaamaan! Vasen laukka oli tosi hieno ja muutenkin poni toimi laukassa paremmin kuin C:n radalla. B:0 on kuitenkin vielä 5-vuotiaalle suhteellisen hankala ohjelma kun pitää tehdä keskilaukasta siirtymisiä harjoituslaukkaan ja pieniä voltteja laukassa.


Olosuhteisiin nähden B:n rata sujui siis oikein hyvin :D Prosentteja saimme 58% ja sijoituimme joukon hännille. Oli kuitenkin oikein opettavaista nähdä Tuikkeesta jälleen nuo molemmat puolet - Vhdin kisoissahan kävi nimittäin ihan samalla tavalla. Vaikka poni oli verkassa hyvä, niin kuin nyt ekalla radalla, oli se radalla yksin jäädessään aika pommi, niin kuin nyt toisella radalla. Ponin kanssa täytyy nyt vain kiertää kisoja, niin että pääsen sen kanssa samalle aaltopituudella ja että opin ratsastamaan sitä noissa vaikeammissakin tilanteissa paremmin.

Meidän oli tarkoitus mennä Laaksolle tulevana viikonloppuna aluekisoihin, mutta Tuikkeen omisaja teloi jalkansa, emmekä pääse sen vuoksi nyt tällä kertaa kisailemaan. Onneksi kisoja riittää nyt kesälle ja mitään kiirettä ei tarvitse pitää :)

Oliko joku teistä kisaamassa Urjalassa? Kuinka teillä sujui radat Kummajaisissa?


8 kommenttia

 1. Ratsutatko ikinä muiden hevosia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan kaikki Aapoa lukuunottamatta ovat muiden hevosia ja minulla siis "ratsutettavana" ja kisattavana:)

   Poista
 2. Vieläkö sä muuten akua ratsastat?

  VastaaPoista
 3. Ratsutatko sä maksua vastaan, ilmaaeks vai maksatko sä niistä? :) entä kisat kuka maksaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsutan tällä hetkellä vain maksua vastaan. Kisat maksaa hevosen omistaja :)

   Poista
 4. Olis kiva kuulla noista maksukuvioista tarkemmin? En tarkoita siis tarkkoja summia, vaan onks eri ratsuista erilaisia diilejä vai miten? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntien pidosta veloitan saman summan kaikilta. Jos ratsutan, niin veloitan kilsojen perusteella :) Tietenkin on hieman erilaisia diilejä riippuen kuviosta joka on tarkoitus toteuttaa!

   Poista