maanantai 22. kesäkuuta 2015

Irti on!

Nyt kuulumisia hieman Aaposta ja nyt alkuviikosta tulee sitten juttua myös kummajaisista! Ollaan oltu koko juhannus poikaystäväni kanssa Lapissa, joten viime viikko oli hirmu kiireinen heppojen kanssa. Nyt kuitenkin on luvassa paljon juttua ja materiaalia bloginkin puolelle, kunhan vaan saan ne julkaisua :)

Mutta sitten Aapoon! Olen nyt juoksuttanut Aapoa muutaman kerran gramaaneilla niin, että ne luovat sille tuntuman suuhun. Gramaanit eivät missään nimessä väännä hevosta nyt minkäänlaiseen asentoon, ne vain ja ainoastaan luovat sille tuntumaa kuvaavan fiiliksen.

Mun oli tarkoitus ohjasajaa Aapoa ennen tätä, jotta se oppisi tuntuman sitä kautta. En kuitenkaan halunnut tehdä sitä itse ja en saanut paikan päälle haluamaani ihmistä aikataulungelmien vuoksi, joten päätin laittaa gramaanit. Näin pääsimme taas yhden askeleen eteenpäin koulutuksessa. En itse ole tosiaan ohjasajanut kuin muutamia hassuja kertoja, joten koen tarvitsevani siihen apua. Onneksi lähipiiristä löytyy taitavia ihmisiä jotka auttavat mielellään :)

c. Miro Kalliola

Viime viikolla vein Aapon ekaa kertaa tielle ja metsään kävelemään ennen kuin siirryin kentälle. Aapo oli vuoltu samana päivänä aamusta ja huomasinkin sen tiellä hieman arkovan oikeaa etusta, mutta pehmeällä se liikkui ihan normaalisti. Heppa oli oikein fiksusti niin metsässä kuin tiellä, vaikka autojakin tuli vastaan :)

Kentälle päästyäni juoksutin Aapon taas gramaaneilla. Hanni oli lupautunut auttamaan ratsastuksessa, edellisestä selässä käynnistä olikin jo melkein kaksi viikkoa. On kyllä ihana huomata, kuinka helposti Aapo päästää mut selkäänsä ja seisoo aivan hiljaa paikoillaan :) Muutenkin kaikki vyönkiristykset ja satuloinnit sujuvat todella leppoisasti vaikka taukoa itse ratsastuksesta olikin ollut.

c. Miro Kalliola

Ennen juoksutusympyrälle siirtymistä harjoiteltiin pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä Hannin taluttaessa. Näitä ollaan tehty nyt muutama kerta aiemminkin, joten otettiin mukaan myös radan poikki käännökset. Aapo teki kaiken hirmu kiltisti, vaikka liikkeelle lähdöt olivatkin sen mielestä hieman epäilyttäviä jos Hanni seisoi paikallaan :D Mulla ei ole vielä ollut raippaa kädessä, mutta seuraavalla kerralla otan sen kyllä mukaan - nyt jouduin käyttämään liikaa jalkaa äänen apuna. Jos ääniapu ei tässä vaiheessa auta tarpeeksi, niin raippa on syytä ottaa mukaan alusta asti, koska tässä vaiheessahan hevonen ei ymmärrä muita, kuin ääniapuja. Juoksuttaessa se on kuitenkin opetettu myös raippaan, joten se tukee jalka-apuja ja helpottaa hevosen oppimista.

c. Miro Kalliola

Käännösten ja pysähdysten jälkeen siirryimme tutulle juoksutusympyrälle. Aapo juoksi ympyrällä nyt ensimmäistä kertaa todella rauhassa koko ajan. Aiemmin sillä on vauhtiskaala vaihdellut hyvinkin paljon, mutta nyt se oli selkeästi tuon reilun viikon aikana miettinyt tekemisiään :) Ympyrällä sujui niin hienosti, että pyysin Hannia kävelemään (juoksemaan) ulos ympyrältä ja suoraan, niin että Aapo sai jatkaa myös uraa pitkin. Kokonaista pitkää sivua ei tietenkään menty kerralla suoraan, vaan aina välillä käänsin ympyrälle. Tässä vaiheessa juoksuttajan pitää oikeasti olla hereillä, jotta liina ei vaan joudu hevosen jalkoihin, jos se säikähtää tai lähtee väärään suuntaan. Aapon kanssa kaikki sujui nyt kuitenkin hyvin ja mitään jännitysmomentteja ei saatu aikaiseksi :D

Koska kaikki sujui niin hyvin, päätimme kokeilla ensimmäistä kertaa kävellä lopuksi ilman taluttajaa. Aapo oli tosi rohkea ja lähti hienosti äänestä ja jalasta liikkeelle. Kiersin ensin uraa aidan vieressä käynnissä, mutta siirryin aika nopeasti raviin. Aapo tuntui sen verran relalta, että hetki tuntui sopivalta vaikkei sitä etukäteen oltukaan suunniteltu. Nuorella säilyy lisäksi omien kokemuksien mukaan keskittyminen aluksi paljon paremmin ravissa kuin käynnissä. Ne eivät silloin kerkeä keksiä ihan niin paljon omia muuveja ja juhlaliikkeitä, koska jo itse ravaaminen vie niiltä keskittymisen.

Aapo hapuili aluksi muutaman kerran takaisin käyntiin, mutta maiskutusten avulla päästiin takaisin raviin. Tässä vaiheessa olisin kaivannut raippaa avuksi, siirtymiset tulivat liian hitaasti käynnistä raviin ja olisin halunnut Aapon reagoivan jalkaan nopeammin.

Ravasin molempiin kierroksiin sekä suoraan että kääntäen ympyöitä ja suuntaa vaihdelleen. Paremmin ei oikeastaan olisi voinut mennä - Aapo meni reippaasti sinne minne pyysin ja käyttäytyi mallikkaasti :) Kun siirryin käyntiin kävelin vain kaartoon ja hyppäsin alas ja kävelytin lopukäynnit maasta.

En yleensä pidä ensimmäisillä ratsastuskerralla mitään apuohjia, mutta nyt ne jäivät juoksutuksesta päälle. Seuraavat kerrat menen ilman, en nimittäin halua, että apuohjat jarruttavat hevosen liikettä ensimmäisillä kerroilla millään tavalla! Alla nyt lyhyt klippi meidän menosta :)
Ajattelin koota teille juttuja seuraavaksi esim. selkään noususta ja siihen totuttamisesta, juoksutuksesta ja ohjasajosta, miltä kuulostaa? Aapo saa pian myös oman sivun ja teen siitä ihan kunnon esittelyn myös kunhan saan sen passin liitosta ja pääsen tutkimaan sitä huolella :)

10 kommenttia

 1. Vaikuttaapa fiksulta! Miten jatkossa, ratsastatko tästä lähtien joka kerta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko! Teen monipuolisesti kaikkea juoksutuksesta irtohypytykseen, niin että Aapo saa rutiinia kaikkeen :)

   Poista
 2. Kiinnostaa! Selkään nousu, juoksutus, ohjasajo. Kaikki vaan :D

  VastaaPoista
 3. Me totuteltiin irti menoon mun hepan kanssa sillon niin, että mentiin vanhemman, tutun hevosen perässä. Siitä saatiin myös vähän "vetoapua" niin että nuoren oli helpompi pysyä ravissa :)

  VastaaPoista
 4. Hyvältä näyttää!! Enkä vielä tuossa vaiheessa murehtisi liikaa tuota hitautta. Se on kuitenkin nuorella hevosella vielä hyvin korjattavissa. Omani oli niin tahmea kun kiipesin selkään, että tuntui kun se olisi kävellyt liimassa =D Siitä se kuitenkin nopeutui kun alkoi olemaan varmempi. Tsemppiä jatkoon, Aapo vaikuttaa oikein järkevältä nuorelta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä siitä varmasti reipas tulee, on sen verran herkkä kuitenkin käsitellä vaikka kiltti onkin :)

   Poista