lauantai 30. toukokuuta 2015

Aapo ja tulevat kuukaudet

Aaposta on kyselty paljon ja se on tietenkin mukavaa :) Kovasti tekisi mieli päivittää blogiakin enemmän, mutta nyt kun mulla on vaihtunut työkuviot sekä Aapo on tullut kuvioihin niin olen päättänyt panostaa niihin ennen blogia.

Nyt vastasin kuitenkin muutamiin teidän lukijoiden esittämiin kysymyksiin, laittakaa ihmeessä lisää kysymyksiä jos jotain jää mielen päälle! Olen aloittanut oman postauksen myös Aapon taustasta ja sen suvusta yms. Mutta tässä nyt ensin tämä :)


Kuinka paljon Aapon kanssa vietät aikaa päivittäin? 

En välttämättä käy Aapon luona ihan joka päivä. Se asuu tällä hetkellä yötä päivää ulkona ja saa siis liikuntaa sen puolesta aivan tarpeeksi. Siitä myös pidetään ulkoisesti huolta tallin pitäjän toimesta, joten senkään takia tallille ei ole pakko ihan joka päivä mennä.

Olen nyt sen aikana kun Aapo on Suomessa ollut, käynyt sen luona nelisen kertaa viikossa. Joka kerta olen harjannut sen kunnolla ja juoksuttanut. Lisäksi olen jo muutaman kerran ollut selässäkin. "Hommien" jälkeen olen vielä vetänyt sen harjalla tai sienellä läpi. Aluksi myös syöttelin sitä vihreällä aina ennen tarhaan menoa, koska halusin sen saavan vihreää ennen kunnon laidunkautta.

Yhteensä puuhasteluun menee joka kerta aikaa puolesta tunnista tuntiin, riippuen ihan siitä, mitä kaikkea sen kanssa teen :)

Mitä on huomioitava kun käsittelee nuorta hevosta? 

Tärkeintä nuoren kanssa on mielestäni aina toimia rauhassa mutta jämptisti. Täytyy olla selkeät säännöt, joita noudatetaan mutta myös ymmärrystä. Ymmärryksellä tarkoitan sitä, että esimerkiksi säikähtävää nuorta ei kannata heti olla komentamassa, se saattaa tehdä hallaa paljon enemmän kuin se, että antaa hevosen hieman säpsähtää ja katsoa. Itse täytyy vain malttaa pysyä rauhallisena yllättävimmissäkin tilanteissa ja olla samalla itsevarma siitä, mitä on tekemässä. Koska nuoret eivät vielä oikeasti tiedä ja osaa kaikkia sääntöjä, täytyy niidenkin kanssa olla pelisilmää. Täytyy osata lukea hevosta ja sen kautta toimia erilaisissa tilanteissa.Mitä asioita pidät tärkeimpinä nuoren hevosen koulutuksen kannalta? 


Koulutuksen kanssa ei saa olla mikään kiire. Jonkun hevosen kanssa pääsee etenemään nopeammin kuin toisen, joten ei kannata stressata jos oma nuori ei etene samassa tahdissa kuin kaverin. Erityisesti suomenhevosten kanssa kannattaa ottaa huomioon se, että ne kehittyvät usein hitaammin kuin puoliveriset.

Minusta on myös tärkeää, että nuoret hevoset saavat paljon monipuolista liikuntaa. Heti kun vain on mahdollista, niiden pitää esimerkiksi päästä maastoon kaverin kanssa. Myös ohjasajaminen sekä irtojuoksutus ovat mielestäni hyviä tapoja saada nuori hevonen monipuolisesti liikkeelle. Nuorten pitää myös saada olla tarpeeksi päivittäin ulkona.

Ja edelleen painotan sitä omaa rauhallisuutta ja pelisilmää eri tilanteissa. Alusta alkaen pitäisi pyrkiä siihen, että nuori saa hyviä kokemuksia uusista oppimistaan asioista.


Kuinka nopeasti nuoren hevosen kanssa saa edetä koulutuksessa?

Kaikki on todella hevoskohtaista. Itse haluan aina, että hevonen suorittaa edellisen tehtävän rennosti, ennen kuin siirryn seuraavaan. Esimerkiksi ensin halusin, että Aapo liikkuu rennosti liinassa, ennen kuin nousin sinne selkään ensimmäistä kertaa. Nyt taas haluan että se liikkuu tasasesti liinassa, ennen kuin menen sen kanssa yksin irti.


Millä aikataululla olet ajatellut tehdä sitä kohti (kisa)ratsun uraa? 

Aapo on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että olen juoksuttanut sitä liinassa ja istunut selässä muutaman kerran ja kevennellyt liinan päässä. Lisäksi olen laittanut sille yhden kerran gramaanit niin, että se sai jonkunlaisen fiiliksen miltä tuntuma tuntuu. Kaikissa näissä tilanteissa se on käyttäytynyt todella moitteettomasti ja kiltisti :)

Seuraavaksi haluan ohjasajaa Aapoa, jotta se saa hieman käsitystä erilaisista avuista. Vasta sitten ratsastan sen kanssa irti, jolloin myös ohjaustehoste toimii toivottavasti paremmin ;) Samoihin aikoihin lisään gramaanien kanssa juoksutusta, jotta se oppii siihen, että tuntuma säilyy koko ajan.

Kun Aapon sileän työskentely on siinä vaiheessa, että sen kanssa voi hypätä, saa se aloittaa estetreenit. Jos kaikki sujuu hyvin niin Aapo pääsee hyppyhommiin luultavimmin elokuussa. Siihen mennessä haluan käydä sen kanssa myös mahdollisimman paljon maastossa :)Millaisia suunnitelmia sulla on Aapolle lähivuosille? Tähtäätkö joihinkin tiettyihin kisoihin jne?

Toiveena ja haaveena tietenkin olisi päästä hyppäämään Racingia. Mitään sitä kummempia tavoitteita en ole sille tehnyt. Haluan ensin nähdä millainen hevonen siitä kuoriutuu ja vasta sitten mietin mitä kaikkea sen kanssa tullaan tekemään! Pyrin treenaamaan sitä mahdollisimman hyvin ja viemään sen niin pitkälle kuin sen rahkeet vain riittävät!
4 kommenttia

 1. Hei huippu postaus!
  Oot kyll taitava ja määrätietoinen heppa-asioissa. Sulta vois moni ottaa opikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Kaikilta ja kaikesta voi yleensä oppia jotain :)

   Poista
 2. Kun liikutat Aapoa(esim. juoksutat) hikoaako se?
  Lihooko nuoret hevoset helposti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se hikoaa yleensä vähän "nihkeäksi" mutta harvemmin märäksi asti :) Ja Aapo ainakin on aika kuikelo, joten saisi lihota nyt laitsalla :) Mutta lihominen yleensä on kovin hevoskohtaista, Sakke paisui muutamassa päivässä aivan palloksi..

   Poista