torstai 11. syyskuuta 2014

Hevosia matkan varrelta. Osa 6: Heidi V

Zaran siirryttyä uuteen kotiin kaipasin arkeen uutta vuokrahevosta. Loppusyksystä 2009 ystäväksi löytyi netin kautta Heidi-poni, oikein mukava sellainen. Heidi on rodultaan saksalainen ratsuponi ja se on syntynyt vuonna 2003. Heidin omisti tuolloin Päivi, jonka kanssa hommat ovatkin siitä lähtien jatkuneet jos jonkinmoisten projektien parissa :)

Heidi ERTllä talvella 2009

Heidiä vuokrasin kolme kertaa viikossa. Koska Päivistä osoittauduin ihan näppäräksi tapaukseksi, pääsin myös hyppäämään ja kisaamaan ponilla.

Ponista kehkeytyi vajaan puolen vuoden työskentelyn aikana tosi mukava peli. Tiesin jo vuokraussuhteen alkaessa, että poni tultaisiin myymään ja niinhän siinä lopulta kävi. Olin ennen myyntiä käynyt ponin kanssa muutamissa este sekä koulukisoissa, jotka olivat sujuneet hyvällä menestyksellä. Estekisoista kotiin tuomisina oli rusetti 60cm luokasta ja koulupuolelta kaikista he c ja heb luokista jotka kerettiin startata :)

Heidi kotitallilla Keravalla treenissä 2010 keväällä

Koska ponilla oli hieno hyppy, keskityttiin sileän työskentelyssä erityisen paljon laukan laadun parantamiseen. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, ponin hyppy kehittyi laukan myötä todella paljon. Se alkoi avaamaan takaa ihan eri tavalla ja ponnistus napakoitui huomattavasti.

Heidin ekat aluekisat KERRAlla 2010, pieni ilmavara verkassa..

Heidi oli ensimmäinen hevonen, jota jouduin opettamaan melkein alusta asti itse. Se oli tottunut siihen, että sillä ratsastetaan, mutta muuten se oli täysin vihreä. Aloittaessani laukat nousivat pukkien kautta ja ohjaustehoste oli välillä enemmän kuin paljon hukassa. Heidi oli myös tykännyt alkuaikoina poistua pelipaikalta avonaisista ovista ja porteista..

Vaikeinta alkuun oli miettiä kuinka paljon ja nopeasti asioita voisi opettaa. Kuinka kauan noin vihreällä ponilla pitäisi ylipäätänsä edes ratsastaa ja kuinka usein se tarvitsee kevyempiä päiviä? Totta kai olin kartalla sen verran, että pystyin ottamaan ponin vuokrattavaksi. Tiesin, että hevosen täytyy saada aloittaa syvemmässä muodossa ja että aina sitä ei voi koota tai edes yrittää viedä äärirajoille. Sen pitäisi saada vaihtelevaa liikuntaa ja sen kanssa pitäisi myös maastoilla. Ja ennen kaikkea, sitä pitäisi lukea.

KERRA 2012 aluekisat 90cm

Alkuun teinkin töitä ehkä turhan varovasti. Pidin kenttätyöskentelyn max. puolessa tunnissa ja lopun aikaa kävelin tai ratsastin maastossa. Meillä oli tallin vieressä ihanat sänkkärit, missä pystyi hyvin ratsastamaan, jolloin poni sai erilaista liikuntaa. Kun ponin kunto ja voimataso nousivat, uskalsin pikkuhiljaa tehdä enemmän ja enemmän.

Opin Heidin kanssa sen, että uudet temput kannattaa otttaa mukaan pikkuhiljaa. Esimerkiksi vaihdot se oppi ihan puolivahingossa juuri sänkkärillä. Ajattelin vaihtaa suuntaa ja tehdä isomman pidätteen, jotta saisin vaihdon ravin kautta, mutta pidätteen jälkeen poni oli jo vaihtanut laukan ennen kuin edes olin ravissa. Tein muutaman samalla tavalla ja kiittelin ponia vuolaasti. Seuraavalla viikolla toistettiin sama juttu sänkkärillä ja taas toimi. Samalla viikolla maneesissa saimme myös muutamia vaihtoja aikaan pukin kautta, mutta ajan kanssa nekin jäivät pois.

KERRA aluekisat 90cm 2012

Valmentajani kanssa opetettiin ponille myös väistöt. Oltiin ensin taivutettu se ympyrällä hyvin molempiin suuntiin, niin että sisäjalka oli oikeasti läpi. Ympyrällä jatkettiin sitten pikkuhiljaa niin että suoristettiin kaulaa hieman ja pyydettiin sisäjalalla takaosa ulos. Poni hiffasi heti mistä oli kyse ja olin todella iloinen etten ollut yrittänyt väisöjä yksin. Olisin nimittäin koittanut tehdä ne suoraan keskihalkaisijalta uralle.. Silloin siitä olisi todennäköisesti tullut vain kaunis lapaluisu uralle.. Ympyrältä siirryttiin uralle, missä pyydettiin jälleen vain takajalat uran sisäpuolelle. Tässä seinä on hyvä apu, hevonen ei pääse kävelemään siitä läpi, vaan joutuu ottamaan ulko-ohjan ja jalan läpi siinä vaiheessa kun takaosa on pyydetty sisään. Näin harjoittelin väistöjä aika kauan ja vasta sitten siirryin pituushalkaisijalle.

Heidi KERRAn aluekisosisa 90cm 2012, sijoitus sieltäkin napsahti mukaan

Kun Heidi lopulta laitettiin myyntiin, olin kerennyt tehdä ja oppia sen kanssa vaikka mitä. Olin jo ratsastuskoulussa oppinut sen, että hevosia tulee ja menee, joten Heidin lähtö ei ollut mulle iso juttu.
Heidille löytyi koti lopulta todella nopeasti. Ponia tulivat muistaakseni heti ensimmäisenä katsomaan äiti ja kaksi tytärtä, jotka etsivät itselleen harrasteponia. He tykästyivät Heidiin ihan toden teolla ja ostivat ponin itselleen.

Heidi aluekisoissa HeA radalla Järvenpäässä 2013

Mun ja Heidin tarina ei kuitenkaan päättynyt tähän, koska uusi perhe halusi minun jatkavan ponin työstöä sen uudella tallilla Keravalla. Yhteistyö heidän kanssaan jatkuu edelleen ja ollaan käyty muutamissa kisoissa per kausi perustreenien oheella. Heidi on jatkanut tasaisen varmaa kehitystä ja napsinut ruusukkeita aina aluetasolta 90cm ja heb luokista :) Viime kaudella debytoitiin myös HeA, ja sekin sujui ihan mukiinmenevästo :) Tällä kaudella ei kisoihin olla keretty, mutta vielä on yhdet Keravan aluekisat tulossa, joten ehkä sinne voisi mahdollisesti ilmoittautua ;) Se metri pitäisi korkata..

Nykyään Heidi tekee jo aika hyvin VaB asioita ja hyppää hyvin kotona metriä. Kesän aikana poni on reissannut perheensä kanssa ja mun kiireiden vuoksi en ole siellä kerennyt käymään ollenkaan. Ensi viikon maanantaina suuntaan jälleen Heidin luo, ehkä sitten saatte uudempaa materiaalia ponista :)

Muutaman hyppyvideon löydätte Heidistä tästä postauksesta. Muita videoita mulla ei ponista oikein ole..

Mitäs tykkäsitte? Onko teillä ollut samanlaisia vuokraussuhteita tai oletteko tehneet yhteistyötä hevosen uuden omistajan kanssa kun se on muuttanut uuteen kotiin?

8 kommenttia

  1. Uskomaton hyppy tolla ponilla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on kyllä hieno :) tosin jos malttaisi hypätä vähän säästeliäämmin niin pääsisi itse helpommalla ;)

      Poista
  2. On kyllä hieno hyppy ponilla! Mielenkiinnosta kyselen, onko Heidi pikku -vai isoponi?

    VastaaPoista
  3. voisitko tehdä postauksen miten treenaat laukan laatua ja muita askelajien laadun parantamista..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin nopsasti voin ainakin vastata ainakin, että laukkaa treenaan paljon siirtymisillä laukan sisällä (eteen-taakse rauhassa) ja laukka, käynti-siirtymisillä, sekä kavaleteilla :)

      Poista
  4. Onko tämä Päivi sama Päivi, joka asuu melkein Haissin naapurissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole, Päivi asuu Järvenperän tienoilla Espoossa!

      Poista