maanantai 22. syyskuuta 2014

Lapsiheppojen kuulumisia

Nyt olisi aika jakaa teille kolmivuotiaiden kuulumisia! Moni oli toivonut postausta siitä, miten itse ratsastan nuoria sisään ja miten ylipäätänsä toimin nuorten kanssa. Olen jo aloittanut postauksen työstämisen, mutta nyt saatte ensin peruskuulumisia alkuun :)

Sakke odottaa vuoroaan

Sakke kävi siis laatuarvostelun finaalissa Ypäjällä kuun alussa. Sieltä menestystä ei saatu, mutta hyvää kokemusta kyllä sitäkin enemmän! Esitin Saken sekä irtohypytyksessä että askellaji ja rakennearvostelussa. Kisan keskeytimme irtojuoksutusvaiheessa, koska Saken ravi ei ollut ihan normaali. Tämä johtui todennäköisesti siitä, että hevonen oli vuoltu liian lähellä "kisaa" ja siksi hevonen ei ravannut täysin priimasti. Tuomarit olivat antamassa muuten hienoa kasin riviä heidän mukaansa laadukkaalle ja raamikaalle hevoselle, mutta ravista he eivät olisi voineet antaa 4 enempää, koska välillä Sakke tahditti. Koska Hanni ei halunnut sellaisia pisteitä jäävän muistiin, keskeytimme suosiolla.

Tässä alla näätte muuten Saken irtohypytyksen lattareista sekä arvostelun hevosesta.


Ypäjän jälkeen Hanni teki päätöksen Saken ruunauksesta ja aika varattiin viime viikon maanantaille.

Ruunaus oli sujunut Vermossa hyvin ja nyt Sakke kävelee kaksi viikkoa, kaksi kertaa päivässä. Olen käynyt kävelemässä herran kanssa tällä viikolla muutamia kertoja ja tarkoituksena on keretä sinne ensi viikolla mahdollisimman usein Hannin avuksi.


Tiistai aamuna käytiinkin sitten Hannin ja Hukkiksen johdolla ensimmäistä kertaa maastossa! Koska Sakke kävelee kaksi kertaa päivässä noin tunnin ajan, ei ole kiva kiertää kehää vain kentällä. Oli siis tärkeää saada Sakelle metsäreitti tutuksi, jotta se saisi itseluottamusta lähteä sinne myös yksin ajallaan.

käyntiä kolmiolla

Minusta on tärkeää, että hevoset pääsevät mahdollisimman aikaisessa vaiheessa maastoon, koska siellä ne pääsevät huomaamatta vahvistamaan lihaksistoaan ja samalla mieli pysyy virkeänä. Haluan niiden tottuvan myös erilaisiin alustoihin, ääniin sekä tilanteisiin. Maastoon on hyvä lähteä tarha/tallikaverin kanssa, mielellään nuorelle hevoselle tutun hevosen kanssa. Sakke ja Hukkis tarhaavat yhdessä, joten Saken oli mukavaa lähteä metsään Hukkiksen perässä :)

Metsäreissu sujui hyvín, eikä Sakke ollut mistään ihmeissään. Perjantaina suuntasinkin sitten jo ihan kaksin Saken kanssa metsään ja paremmin ei olisi voinut sujua! Herra käveli reippaasti koko lenkin ja oli todella hyvällä ja luottavaisella miellä koko ajan.

Ruunauksen jälkeen Sakesta on jo ensimmäisen viikon aikana saanut huomata pieniä rauhoittumisen merkkejä. Se ei enää huuda kun sen vie sisään talliin ja ratsastaessa se keskittyy paljon paremmin. Lisäksi se ei enää ole niin hermostuneen oloinen ja sitä on helpompi käsitellä maasta kun se ei koko ajan hosu päänsä kanssa mihin sattuu.

Nyt tämän ja ensi viikon ajan sen sukukalleuksia on tarkkailtava, koska jos niihin kertyy leikkauksen jäljiltä liikaa nestettä, täytyy nesteet tyhjentää sieltä eläinlääkärin voimin pois. Perjantaina nestettä oli kertynyt yön aikana paljon, mutta reilun tunnin kävelyn jälkeen nesteet laskivat huomattavasti.

Lauantaina käytiin Saken kanssa kuutamokävelyllä ja mua hiukan mietitytti mitä se sanoisi pimeästä ja hämyisestä kentästä. Kaveri ei kuitenkaan ollut moksiskaan ja se käveli reippaasti koko kävelyn ajan. Loppuun tehtiin muutamia pysähdysharjoituksia istunnalla ja Sakke toimi tosi kivasti. Nesteetkin oivat laskeneet jo ennen ratsastusta :)

Keskittynyt Nuppu

Viime maanantaina kävin hyppäämässä ihanan Nuppusen. Nuppu ja Haissihan asuvat samassa tallissa ja myös Haissi on palannut kotiin maastotreenistään. Nupun kanssa ollaan tehty hommia säännöllisesti ja ollaan koitettu tehdä puomi- ja hyppyhommista hieman maltillisempia, mutta Haissin kanssa työskentelyä on jatkanut samainen tyttö, joka sen kanssa on naapuritallilla maastoillut. Koska itse en kerkeä Haissin ja Nupun luokse niin usein kuin Haissi vaatisi, jatkaa se hommia nyt toisen henkilön kanssa. Ja niin kuin edellisessä tekstissä mainitsin, on tämä tosi hyvä juttu, koska Haissi olisi ollut se ainoa miettimistä vaativa tapaus mun Saksaan lähdön suhteen, koska sitä ei voisi jättää ilman kunnon hommia noin pitkäksi aikaa. Toki ratsastan Haissilla nyt syksyllä edelleen jos on tarve, mutta muuten keskityn nyt vain Nuppariin :)


hoplaa!

Nuppu olikin viime maanantaina taas niin innoissaan hypyistä, että mulla meni jokunen tovi saada se ensin vain rauhoittuman, kun jokaisen puomin ohittaessaan se otti ja lähti innoissaan vaan pinkomaan isoa ravia tai laukkaa eteen päin :D Tamma oli niin innoissaan puomeista, koska tiesi pääsevänsä hyppäämään, ettei millään malttanut pysyä pöksyissään. Edellisellä kerralla homma oli myös melko vauhdikasta ja siksi olimme siitä viisastuneina laittaneet Nupulle martsarin. Se auttoi ihan kivasti tällä kertaa, mutta jätin pomit kentälle, jotta Nuppu tottuisi niihin ja oppisi relaamaan niiden kanssa. Haluan myös että puomit eivät aina ole merkki hyppäämisestä. Nupun täytyy malttaa vaikka kenttä olisi täynnä esteitä :)


Retumaisia piirteitä ;) Laukkaa ylämäkeen..

Myös tänään oltiin Nupparin kanssa hyppyhommissa ja täytyy sanoa, että vaikka viime viikolla jouduttiin hommiin ihan tosissaan oli siitä kyllä apua! Lisäksi Nupun omistajan tekemä sileän työ ja sänkkärillä ratsastus alkavat näkyä tammassa. Takaosa on koko ajan voimakkaampi ja tänään saatiin oikeasti jo todella hienoja hyppyjä aikaiseksi. Nuppu malttoi ponnistaa ja tehdä hypyt rauhassa ja lähestymisissäkin se pysyi paljon paremmin suorana kuin viime kerralla. Toki siinä edelleen riittää vauhtia, mutta nyt se oli paljon paremmin kontrollissa kuin viimeksi. 

Kannukset jäi jalkaan vahingossa edellisen hevosen jäljiltä..

Ensi viikolla hyppyhommat jatkuvat Nupparin kanssa ja Sakella maastoreissut jatkuvat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti