maanantai 16. joulukuuta 2013

Uusi heppakaveri Joda

Lisää ihania heppaystäviä! Kapsun omistajan pyynnöstä kapusin lauantaina ensimmäistä kertaa heidän toisenkin hevosen selkään läpiratsastuksen merkeissä. Joonas "Joda" on arvatenkin myös ihana suomiputte ja varsin mukava sellainen. Joda on mun muiden suokkiystävien tapaan Rauhalassa osittain tuntihevosena.

Joda on suokiksi aika sporttinen ja kevytrakenteinen, aivan toista maata kuin esimerkiksi Hilda tai Virma. Sillä on pitkät jalat ja koko olemukseltaan se on hyvin kapea ja siro. Eihän siitä puoliveristä saa tekemälläkään, mutta omasta mielestäni se on varsin kivan näköinen suokki. Harmikseni mulla on teille Jodasta vain yksi puhelimella otettu kuva, koska kuvaajaa ei ollut mukana :(

Jodan kanssa oli siis tarkoitus käydä läpi ihan perusasioita. Heppa oli kuitenkin niin hyvä alusta asti, että päädyin tekemään sen kanssa vaikka mitä! Alkuun uuden hevosen kanssa tsekkaan aina ensin pysähdykset ja sen, kuinka hevonen vastaa mun istunnan pidätteisiin sekä yläpohkeeseen liikkeellelähdöissä. Joda kuunteli istuntaa todella hyvin taakse, mutta eteen se oli hieman hidas sekä jalalle että raipalle. Tein muutamat isommat puolipidätteet pysähdyksien sijaan ja halusin niissä enemmän takajalkoja alle ja aktiivisen liikkeellelähdön eteen. Tällä sain kaveria muutaman kierroksen työskentelyn jälkeen jo ihan hyvin hereille :) Tämän jälkeen jatkoinkin jo ravissa eteen alas fiiliksellä. Joda oli todella kevyt edestä ja reagoi hyvin ravissa jalalle. Sain työstettyä yllättävän nopeasti ravista hyvän ja nostin hieman muotoa ennen laukkoja. Jodasta irtosi hirmu kivaa ravia ja muoto pysyi kivasti luotiviivalla. Heppa oli siis kaikin puolin hyvin kuulolla ja ohjan ja pohkeen välissä!

Laukassa Joda oli parhaimmillaan. Se laukkasi todella hyvin ylämäkeen ja kantoi itsensä hyvin. Vasemmalle laukka oli vielä parempaa kuin oikealle, sinne Joda on nimittäin hieman vino, ja jättää näin helposti lavat vasemmalle. Sain kuitenkin vasta-asetusten kautta siirrettyä lapoja hyvin oikealle, niin ettei se romahtanut niiden päälle enää vasemmalle. Olipas muuten apua kaikista muistakin Nipsun Sophialle Hippola-klinikassa antamista ohjeista ;)


 Heppa oli tämän jälkeen jo aika väsy, joten otin väliin pitkän käynnin. Käynnin jälkeen meillä olikin sitten error-tilanne kun Joda ilmeisesti oli luullut työskentelyn loppuneen siihen.. Kaveri ei ollenkaan olisi halunnut taipua oikealle yhdessä kulmassa ja saatiinkin jonkin aikaa keskustella, olisiko se ihan oikeasti tehtävä vai ei :D Onneksi saatiin paketti yhdessä taas kasaan ja hommat jatkuivat.

Tein ravissa läpi avot, sulut ja väistöt. Suluissa Joda tuntui todella hyvältä ja oli kiva itse päästä pitkästä aikaa ratsastamaan sellaisella hevosella, joka hieman auttoi niissä myös minua. Sulut on kuitenkin sellainen liike, jota joudun itse usein opettamaan hevosille, vaikken ole sitä tarpeeksi vielä kokeneiden hevosten kanssa tehnyt. Vaikka kuinka teoriassa tietää, miten liike suoritetaan, ei selästä koettuja toistoja koskaan voi olla liikaa. Fiilistelin hetken sulkuja, joiden jälkeen siirryin taas laukkatyöhön. Laukassa Joda ei enää jaksanut kantaa yhtä hyvin kuin alkuun, mikä näkyi hieman etupainoisena ja voimattomana laukkana. Päädyinkin jatkamaan ravissa hieman vielä kootumpana ja kun hevonen oli ravissa muutaman kierroksen hyvä, jatkoin eteen alas. Näin sain sen haluamalleni tasolle toisessa askellajissa, vaikka laukka ei enää ollutkaan ihan niin priima!

Ratsastin Jodan myös eilen, mutta ratsastus jäi vain puolen tunnin mittaiseksi kun kentän vieressä olleet hevoset päättivät hajottaa aidan ja tulla kentälle meidän kanssa :D Sain kuitenkin työstettyä läpi kaikki askellajit ja olin Jodaan varsin tyytyväinen :) Ensi viikolla vuorossa on sitten toivottavasti taas Kapsu, sen kanssa on niin mukava puuhailla!


4 kommenttia

 1. Nyt pisti tekstistä silmään, että minkä takia aloit tehdä vaativampaa tehtävää sen jälkeen kun hevonen oli väsähtäny?? Sellanen tee kyllä hyvää yhdelläkään hevoselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joda ei nimenomaan jaksanut enää kantaa itseään laukassa ja sen takia halusin vaatia sen vielä läpi samassa tehtävässä, mutta sille helpommassa askellajissa :) Näin en jättänyt harjoitusta kesken, vaan helpotin sitä ja jatkoin ravia vain lyhyen pätkän jolloin hevonen ei joutunut missään nimessä äärirajoilleen. On eri asia treenata hevonen täysin puhki, kuin pyytää siltä sen hieman väsähtäessä vielä muutama kierros tsemppaamaan!

   Poista
 2. Komian näköinen kaveri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Joda on kyllä oikein kivan näköinen heppa :)

   Poista