torstai 26. joulukuuta 2013

Kysymyspostauksen vastaukset

Tässäpä teille Tapaninpäivän kunniaksi vastaukset lähettämiinne kysymyksiin :)


Kuka on kivoin hevonen/poni jolla ratsastat vielä ainakin välillä?
Tällä hetkellä mulla on hirmu kiva fiilis kaikkien mun hevosten kanssa. Heidin kanssa on aina hirveän kivaa ja se on mulle todella tärkeä poni sen takia, koska olen tehnyt sen oikeastaan alusta asti itse. Akun kanssa taas on ollut paljon vaikeuksia ja nyt sen kanssa sujuu todella hyvin. Hilda taas on aina maailman ihanin ja sen kanssa olen päässyt kilapilemaan todella paljon ja sitäkin olen saanut viedä eteen päin ihan omin käsin. Retun kanssa taas hyppäsin ensimmäiset kansalliset.. Ompas vaikeaa. Ehkä se kuitenkin on tällä hetkellä Aku, koska sen kanssa on aina haastavaa, mutta antoisaa työskennellä!

Entä kivoin ratsastamasi hevonen milloin vain?
Yksi kivoimmista ikinä ratsastamistani hevosista on kyllä viime kesäinen ponikaveri Ed ja toinen oppilaani entinen poni Pianist. Molemmilla aivan järkyttävä määrä skouppia ja taitoa. Ja vaikka molemmat olivatkin poneja, tuntuivat ne hypätessä isoilta hevosilta. Lisäksi melkein vuoden käytössäni ollut Woody teki muhun lähtemättömän vaikutuksen, se vaan oli niin kiltti ja samaan aikaan niin vaikea. Ratsastuskoulussa kivoimpiin hevosiin lukeutuivat Rambo, Riggen ja Stan.

Pianist

Oletko kouluttanut hevosia? Jos olet, ketä?
Olenhan minä. Heidihän ei esimerkiksi nostanut edes laukkaa kun aloin ratsastamaan sitä. Sille opetin kaiken siis laukan nostoista aina laukanvaihtoihin ja sulkuihin asti. Caran kanssa on myös harjoiteltu kaikki aina laukannostoista teknisempiin estetehtäviin asti. Lisäksi Päivillä pitkään ollut Pete-poni kävi myös mun kanssa pitkän oppikoulun. Se osasi sentään mennä alkuun jo hieman sivulle ja nostaa laukan, mutta sen kanssa perusratsastus oli hieman hakusessa ja se rullasi itseään alkuun aivan liian lyhyeksi. Sen kanssa kaikki esteisiin liittyvä treeni tapahtui mun kanssa alusta loppuun. Sitten Hildan kanssahan me ollaan myös tehty aika alusta asti hommia. Poni oli käynyt ratsuttajalla sekä ratsastuskoulutunteja, mutta sitä ei oltu hypätty tai läpiratsastettu säännöllisesti. Hilda on kuitenkin koko ajan käynyt ratsastuskoulutunneilla, joten en voi sano tehneeni sitä yksin. Kuitenkin suurimmaksi osaksi olen kuitenkin opettanut sille teknisempiä asioita ja esteratsastuksen saloja.

Lisää näistä kaikista hevosista kerron tulevissa erillisissä postauksissa!

Ensimmäinen tekemäni poni Heidi V

Oletko saanut ystäviä tai kavereita ns. hevospiireistä?
Ai olenko?! Parhaat ystävät ovat aina mun Peikki-vuosien alkuajoilta lähtien ja aika monta muutakin hyvää ystävää on tallilta löytynyt :)

Minä ja Kia <3

Etkö enää pidä blogiasi Be Seen by Erika?
En pidä.. Tämä Hippola-projekti vie tällä hetkellä niin paljon aikaa, että se oli pakko pistää huilille. Ehkä avaan sen kevään aikana taas ;)


Be Seen, kuva by Jan Lönnberg

Onko Caran jalka nykyään hyvä?
On hyvä! Kun poni vaan sai kengät ja kaviot hieman aikaa toipua niin poni oli teräskunnossa!


Mikä on pahin tippumisesi? 
Ehdottomasti yksi kaatuminen. Olin hevosen kanssa kahdestaan maneesissa ja jätin raippaa maneesin raippatelineeseen. Hevonen oli pysähdyksissä, mutta päättikin lähteä liikkeelle ja ulos kohti ovea. Kääntyessään katsomon ohi kohti ovea, olikin kulman takana jakkara, johon hevonen sitten törmäsi. Pelästyneenä hevonen nousi pystyyn ja kaatui taaksepäin päälleni. Onneksi hevonen selvisi ilman vaurioita ja mullekkin tuli vain kahdeksan tikkiä käteen.

Oletko tippunut kaikilta hepoilta jolla tällä hetkellä ridaat?
Olen tippunut itseasiassa vain Akulta. Hilda, Heidi, Retu, Ville, Siina ja Kapsu ovat kaikki pitäneet mut vielä turvallisesti kyydissä ;)

Mikä on ollut kaikista vaikeinta matkalla "isompiin kisoihin" ilman omaa hevosta?
Isommat kisathan mua vasta odottavat ;) Mutta ehkä juuri se, ettei sitä omaa hevosta ole. Intoa varmasti on aina löytynyt enemmän kuin monelta muulta, mutta sponsori valitettavasti puuttuu..

Lempi hevos/ponirotusi? Miksi?
Hmmm. Lapsuudesta mieleen ovat jääneet welshit, mutta kyllä sitä nykyään KWPN ja FWB- rodut ovat mieleisiä. Sen kummempia perusteluja en osaa KWPN:lle antaa, olen tykästynyt monen tämän rodun kilpahevosen liikeeseen ja atleettisuuten kisoissa. FWB:ssä miellyttää tietenkin suomalaisuus ja rodun kehittyminen koko ajan.

Hilda palkittiin parhaana 5v pienhevosena

Hevoset vai ponit? Miksi?
Kyllä mä kuitenkin joudun valitsemaan ne hevoset. Olen niin kilpailuorientoitunut, että mun olisi todella hankala menestyä ponien kanssa isommissa luokissa. Toki se olisi mahdollista, mutta epätodennäköistä. Tottakai haluan ratsastaa poneja aina ja viedä niitä eteenpäin, mutta kilpailuja ajatellen hevoset ovat mulle se ykkösasia. Ponit ovat mulle kyllä aina eri tavalla tärkeitä kuin hevoset, koska niiden kanssa olen oppinut niin paljon ja kaiken lisäksi saanut tehdä monta hienoa ponia itse. Tässä taas vaan tulee esille mun turhan vahva realismi, haha.

Miten saisin parannettua istuntaani? (nimittäin pompin hevosen selässä)
Koita korjata kaikki virheesi mahdollisimman rennosti. Jos koitat pakottaa itsesi toiseen asentoon, jännityt vain muualta. Jos on mahdollista niin koita päästä liinatunnille! Jousta lantiolla ja pidä katse ylhäällä, laske kädet alas ja laske jalat rennosti alas.


Mikä on korkein este mitä olet hypännyt?
Varmaan 135cm sekä Ed-ponilla että Woodyllä.

Unohtumattomimmat kisat ikinä? Tänä vuonna?
Tosi vaikea sanoa kaikkien kisojen joukosta se unohtumattomin.. Muutamia kisoja on jäänyt ratsastuskouluajoilta mieleen, mm. ensimmäiset tuntsarit ja sijoitus Rambon kanssa 2004 sekä vuoden 2005 ponimestaruuden viides sija Timi-ponin kanssa. Mieleen on myös jäänyt ensimmäinen aluemetri Zaragozan kanssa sekä ensimmäinen  alue 110-rata Woodyn kanssa.

Woody ja eka 110

Tämän vuoden parhaita kisoja muistojen puolesta olivat ensimmäinen kansallinen startti Retun kanssa sekä kasvattajakilpailu Hildan kanssa sekä Akun Laakson 110-rata.

Vahvuudet ratsastajana?
Tilannetaju, priorisointi sekä hyvä maltti.

Heikkoudet ratsastajana?
Heikko ylävartalo, liika voitonhalu sekä itsekriittisyys.

Tavoitteet ensikaudelle?
Saada rutiinia 110-radoille ja mahdollisesti startata joku 120-rata sekä osallistua kuninkaallisiin. Hevoskohtaisista tavoitteista tulossa postaus myöhemmin!

Aku ja meidän eka kansallinen 110

Mitä sanoisit 15-vuotiaalle itsellesi?
Jatka samaan malliin :)

Kellä kaikilla Peikin ratsastuskoulun poneilla/hevosilla olet kilpaillut?
Voi apua. Jos tiistaikisat lasketaan niin melkeen kaikilla hevosilla jotka tulivat Peikille ennen vuotta 2012. Mutta jos lasketaan mukaan vain ulkopuoliset kisat niin Jösse, Kössi, Rambo, Timi, Lady, Kimi, Reksu, Pairon, Karkki, Neco, Juha ja Riggen.

Juha aluekisoissa 100cm

Milloin jatkuu entiset kisahevoset postaukset?
Juuri tuli kakkososa ulos ;) Ja koitan tehdä niitä säännöllisin väliajoin :)

Entinen kisaponi Pete jonka myös tein melkeen alusta asti :)

Oletko koskaan harkinnut hevosen ostoa? Jos olet niin minkälaista,tasoista ym?
En ole. Suunnittelen hevosen ostoa vasta sitten kun tiedän että minulla on varaa ylläpitää se täysin. Haluan kuitenkin ostaa joko loistavan opetusmestarin estepuolelle tai vaihtoehtoisesti laadukkaan nuoren estehevosen alun.

Lempibloggaajasi?
Hmm. Lempiblogeja ovat Heidin nelivedot ja Asparagus B.S. Lempibloggaaja on varmaan Tiia, en voi käsittää, kuinka noinkin nuori voi suhtautua niin intohimoisesti ja ammattimaisesti bloggaamiseen!

Lempiruokasi?
Tää onki vaikee. Herkut tietty, mutta ehkä sitten erilaiset risotot ja salaatit.

Paraskaverisi?
Mulla on monta hyvää ystävää, mutta kyllä parhaimmat ovat Kia ja Anna. 

Pidätkö matkustamisesta?
Kyllä :)

Oletko matkustellut paljon?
En ihan älyttömästi. Olen käynyt Briteissä, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Espanjassa, Eqyptissä, Saksassa ja tietty Virossa. Jos aikaa ja rahaa olisi enemmän niin matkustaisin varmasti enemmän!

Eiks sun kypärä ärsytä, näätkö sieltä alta mitään? 
Ei, koska sieltä näkee oikein hyvin :)

Kypärän alta näkyy ihan hyvin ;)

Miksi juuri suomenhevoset, mikä on niissä hyvää? 
Mustahan on tullut "suokkiratsastaja" ihan vahingossa.. Mutta parasta suokeissa on kyllä niiden persoonallisuus ja rehellisyys kaikin tavoin.

Hienoin suomenhevonen jota olet suokkiluokissa tavannut? 
No onhan se Hoppunen aika upea..

Retu suokkiluokassa Tampereella

Miten verryttelet hevoset? / Mitä tehtäviä teet/mitä vaadit läpi ennen varsinaisen työskentelyn aloittamista? Tallilla, jossa käyn, tehdään mielestäni aika yksipuolisia verkkoja ja tuntuu, että hevoset osaavat "kuviot" valmiiksi, eivätkä varsinaisesti kuuntele ratsastajaa, vaan tekevät asiat ulkomuistista. Se sitten näkyy tunnilla tehtäviä suorittaessa, kun hevonen ei "verkasta" huolimatta tai juuri siitä johtuen ole kunnolla avuilla.
Itse suosin aina itsenäistä verryttelyä pitäessäni ratsastuskoulutunteja. Silloin oppilaat voivat alkuun työskennellä oman hevosensa mukaan. Kaikki hevoset tarvitsevat erilaista verryttelyä ja siksi haluan opettaa oppilaille, että heidän täytyy oppia myös mukautumaan uuteen hevoseen ja sen tarvitsemiin harjoituksiin.

Itse vaadin hevosen veryttelyssä sisäpohkeen ympäri ja pyrin ratsastamaan sen pitkälle kaulalle heti alusta alkaen. Lisäksi hevosen täytyy liikkua sivulle ja mennä jouhevasti eteen ja taakse.

Voitko esitellä kaikki sun saappaat ym ratsastuskengät kera kuvien? :)
Kiva idea! Voisinhan mä vaikka tehdä sen :)


Sellainen oli tämä kysymyspostaus :) Oliko tarpeeksi kuvia? Tuliko mieleen lisää kysymyksiä, pitäiskö tehdä jatko-osa?

25 kommenttia

 1. tää oli kyl tosi kiva! ja noi kuvat väritti ihanasti noita kysymyksiä ;) mun mielestä kuvia oli tarpeeks!

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. kiitos :) sä kyllä aina muistat kommentoida, kiitos siitä :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tiekkö muuten mitä Woodylle kuuluu nykyään ? Jos kyseessä on Woodstock tms niminen hevonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Woody jouduttiin lopettamaan viime vuonna tarhassa sattuneen haaverin vuoksi :/

   Poista
 5. Jeeee, munkin suokki (itseasiassa mun selkä ja kypärä) pääs kuvaan, tamperen kisoilta! Jessi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä sun suokin nimi on? Meinasin alkaa Googlettamaan mutta laiskuus iski :D

   Poista
 6. Hirmu kiva postaus ja jotenkin vastasit tosi kivasti noihin kaikkiin etkä vaan yhdellä sanalla ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tahtoo kyllä välillä olla vähän liikaakin sanottavaa, mutta kiva kun tykkäsit :)

   Poista
 7. Ojj kiva blogi! Minkä merkkiset ratsastussaappaat/chapsit sulla on? Ja minkä hintaiset? Näyttää kivoilta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kahdet Alex Bootsit (toiset 160€/konjakit aj toiset 250€/mustat), yhdet Parlantit (ovh 1200, mutta maksoin niistä 700€/tummanruskeat) ja Dyonin chapsit ja Hipposportin jotku kengät jotka makso yhteensä 400 €.

   Poista
 8. Oliko kyseessä Woodstock niminen hevonen ? Itse kävin Luvian ratsastuskoulussa, ja Wooy jouduttiin lopettamaan juuri siksi. Oliko kyseessä sama hevonen ?

  VastaaPoista
 9. Löysin blogisi ja tykkään todella paljon! Täytyy sanoa, että arvostan hirveästi työpanostasi kilpailtavien hevostesi eteen ja sitä, ettet omista edes omaa hevosta, mutta olet pelkällä TYÖLLÄ päässyt todella pitkälle! Hienoa! :)
  Itsellänikään ei omaa hevosta ole, vuokrahevonen kylläkin, jolla on päässyt aktiivisen kisaamisen makuun, mutta sinun tarinasi on kyllä ihailtava!

  Nyt vihdoinkin muistin liittyä viralliseksi lukijaksikin! :D

  Tsemppiä jatkoon ja toivottavasti susta kuullaan vielä!

  T. Noora, kootussaravissa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Tällaisia kommentteja on niin ilo lukea :)

   Sun blogi onkin tuttu, täytyypä munkin muistaa liittyä nyt lukijaksi ;)

   Poista
 10. Tiedätkö missä päin tuo Pete poni asustelee? Poni näyttää nimittäin yheltä Primus tallin ponilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Primuksen Pete on kyllä saman näköinen kuin "mun" Pete, mutta ei ole sama poni :) Pete asuu nykyään Kangasalan liepeillä jos en ihan väärin muista!

   Poista
 11. Ihanaa, aina kiva kuulla tai lukea, jos oma blogii kuuluu jonkun lemppareihin! :) Kiitos tästä kunniasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oleppas hyvä :) Jatkat vaan samaan malliin ;)

   Poista