maanantai 8. helmikuuta 2016

Retun vuosi 2015

Retun vuosi 2015 oli minusta melko onnistunut. Mukaan mahtui todella hienoja onnistumisia, mutta myös niitä huonojakin hetkiä. Pääosin tehtiin kuitenkin tasaista jälkeä metrin luokissa ja saatiin jopa yksi voitto 110-tasolta :)

Retun kausihan on kokonaisuudessaan tosi erilainen verrattuna muiden tuolla tasolla kilpaileviin hevosiin nähden. Se tekee kuitenkin päätoimisesti tunteja ratsastuskoulussa ja itse treenaan sitä kesän kuukausia lukuunottamatta vain kerran viikossa/kahdessa. Viime kaudella aloitin sileän treenit parina kertana viikossa huhtikuussa ja kesäkuussa menin sen n. 3-4 kertaa viikossa ja heinäkuun sekä elokuun ratsastin sen lähes kokonaan vain yksin. Tätä ennen olin hypännyt sillä muutamia treenejä ja ratsastanut sileällä sen kerran viikkoon/kahteen. Tässä vaiheessa kun muut olivat työskennelleet koko talven hevosille voimaa ja notkeutta, aloitin itse sen saman työn vasta kesäkuussa säännöllisesti. Retulla onneksi on hyvä peruskunto, joten sen suhteen ei ollut ongelmaa. Mutta kaikki se perustyöskentely, jotta se olisi paremmin hallittavissa radalla, oli aluksi todella työlästä. Käytinkin paljon treeneissä puomeja ja kavaletteja läpi koko kauden, jottei se aina esteillä intoutuisi niin paljon.

Kesän aikana sain Retun kuitenkin tosi hyväksi sileällä ja sen myötä radatkin tasoittuivat. Etenkin loppukesän kisat olivat meille onnistuneita, niistä lisää alla kisakoosteessa :)


Retu Salossa

Vaikka en talvella paljon Retun kanssa treenannut, päätin silti ottaa sen mukaan hallikisoihin Ypäjälle maaliskuussa. Retu aloitti kauden kevyesti ekana päivänä 90cm warm-up radalla, jossa se hiihteli iloisesti menemään ihan täpöö :D Seuraavana päivänä se hyppäsi hienon nollan metristä ja kolmantena päivänä se sai viimeisen alas metrissä. Ihan kiva aloitus siis kaudelle :)

Retu Laaksolla

Tämän jälkeen hypättiinkin vasta toukokuussa Laaksolla sateisissa tunnelmissa seuraava kisa. Hypäsin Retulla suokkien metrin ja avoimen metrin. Avoimessa metrissä sain yhden puomin ja suokkiluokassa Retu liukastui yhdessä kaarteessa, jonka jälkeisestä hypystä tuli puomi. Tämän jälkeen tein rauhassa voltin ennen seuraavaa estettä ja tasapainoitin pakan. Ei siis kummoista menestystä näistä kisoista, mutta sadekelitreeniä senkin edestä ;)

Laaksolla

Tästä seurasikin taas pieni kisabreikki ja seuraavan kerran hypättiin Dumissa seurakisoissa ennen Tampereen kansallisia. Dumissa mun piti hypätä Retulla vain metri, mutta se tuntui niin hyvältä, että vetäisin perään myös kympi. Metrissä olin nolla ja samoin kympissä! Hyppäsin tosin vain ekat 7 estettä, koska halusin säästää Retua tuleviin Tampereen kisoihin. Tämän Dumin jälkeen odotukset oli kyllä korkealla, niin hyvin ja varmasti se hyppäsi sitä kymppiä!

Dumi 110cm

Tampereella Retulla oli siis ohjelmassa suokkien metri ja avoin 110-luokka. Vaikka se sijoittuikin nollaradalla tuolla suokkiluokassa kolmanneksi, on mulla silti noista kisoista ihan epätoivoinen fiilis.. Sen metrinhän pääsimme vielä hyppäämään kuivalla nurmella, mutta juuri meidän luokan jälkeen alkoi se armoton kaatosade ja kisoja jouduttiin lykkäämään kahdella tunnilla.. Tässä vaiheessa olisi vain pitänyt lähteä kotiin, mutta päätettiin kuitenkin jäädä.

Kympin verkassa hypäsin todella pientä, verkka oli nimittäin ihan karseassa kunnossa.. Pelkkää vesiliejua.. Koska olin rataa kävellessä todennut pohjan siellä pitäväksi, uskalsin jatkaa radalle. Retu oli kuitenkin niin varovainen verkan huonon pohjan takia, että oli radalla todella omituiinen ratsastaa. Se ei ollenkaan ollut menossa ja sitten kun oli, se ei kuunnellut ollenkaan. Söhläsin itse paikkoja ja koko rata oli ihan katastrofi. Tuloksena todella monta virhepistettä ja seuraavan päivän ratojen peruutus.

Retu Tampereella

Seuraavana viikonloppuna kisattiin Salossa kansallisissa. Retulla oli sama ohjelma kuin edellisenä viikonloppuna. Se teki kaksi hyvää rataa, etenkin kymppiin olin todella tyytyväinen, vaikka kaksi puomia vikoilta esteiltä tulikin. Saatiin tehtyä tasaiset radat ja hevonen oli hyvin kuulolla :)

Tässä välissä treenattiin paljon Rosa Ruutsalon kanssa ja sain Retuun ihan uutta otetta. Sain sen treeneissä paremmaksi kuin koskaan ja tulos näkyi jo seuraavissa kisoissa Kemiössä, jossa Retu nappasi upeasti voiton 110-luokasta! Vaikka tuossakin radassa oli parantamisen varaa, olin meidän edistymiseen tosi tyytyväinen!

Retu Dumissa 100cm

Pari viikonloppua myöhemmin voitto oli taas lähellä suokkiluokassa Dumissa! Harmillisesti Senni vei sen nenämme edestä muutamalla kymmenyksellä ;) Toinen sija toki lämmitti mieltä, Retu oli hyvässä vireessä!

Dumi 100cm

Retun taidonnäyte palkkareista ;)

Kympin rataan olin jälleen melko tyytyväinen, oma virhe toi yhden puomin ja Retun etujalka toisen puomin. Meno oli kuitenkin taas rentoa ja sain vaikutettua siihen tasasesti :)

Retu ja Pyry <3

Sitten olikin jo vuorossa kuninkaallisiin valmistautuminen... Kauden päätavoite oli päästä osallistumaan mestaruuksiin ja se täyttyi. Viimeisissä treeneissä Retu hyppäsi varmasti elämänsä isoimmat esteet ja tuntui tosi hienolta <3

Rekku lentää <3

kunnon tasaokseri :)

Kunkkareissa ekana päivänä hyppäsin alle lämmittelymetrin, jossa Retu oli upea ratsastaa. Tein hallitun radan A20 arvostelun luokassa pienillä teillä ja otimme toisen sijan. Tämä oli varmasti yksi kauden parhaista radoista!

Lettifiksailuja

mestaruuden eka osa

Toisena päivänä alkoi sitten tositoimet! Luokkana oli 110 ja mestaruuden eka osa. Rata oli pitkä ja tekninen, esteet sen sijaan olivat melko pieniä. Retu pääsi yhdessä kaarteessa hieman nopeaksi laukan kanssa ja sai siksi yhdeltä okserilta etujalkavirheestä puomin, mutta muuten se hyppäsi todella hienosti! Siitä oikein huokui se tsempin määrä ja se taisteli ihan tosissaan <3

mestaruuden eka osa

Tokana päivänä Retu oli taas ihan huikea! Jos en olisi itse kämmännyt radan ekaa suhteutettua linjaa, olisimme tehneet hienon nollan.. Argh! Mutta hevonen oli ihan mieletön <3 Päästiin kuitenkin toiselle kierrokselle ja hypättiin meidän eka 120-rata! Ja oli muuten ihan kunnon kokoisia esteitä, oon niin ylpeä Rekusta, että se hyppäsi ne kaikki ilman mitään epäilyksiä! Sen verran taidettiin kuitenkin molemmat jännittää, että se hienosäätö puuttui ja saatiin kolme puomia radalta. Lopputuloksissa olimme kuitenkin kuudensia, joten ei auta kuin olla tyytyväinen!

Eka 120cm

Ypäjän reissun jälkeen Retu sai huilia, mutta hyppäsin sillä vielä kuitenkin aluemestaruudet Laaksolla. Siellä Retu teki varman nollan ekalta kierrokselta vaikka muutamassa lähestymisessä se ei ihan täysin mua kuunnellutkaan :D Tokalle kierrokselle lähdin ensimmäisenä kolmesta uusijasta, jolloin tiesin, että mitali oli jo taattu. Peliin laitettiin siis kaikki ja se uusinta oli kyllä paras jota olen koskaan Retun kanssa tehnyt. Kaikki paikat nappiin ja mieletön tsemppi molemmilla! Voittohan sieltä sitten irtosi <3

Menossa kohti aluemestaruutta

Kausi lopetettiin hallikisoihin Ypäjälle Hihsi karsintoihin ja niitä seuranneeseen Jäähallikeikkaan. Jos ulkokauden lopetus sujui upeasti, niin hallkaudesta ei voi sanoa samaa. Ypäjällä Retu oli todella huolimaton ja hyppäsi koko radan löysästi ja huonoja hyppyjä. Kotona treenatessa hallissa se oli menossa vain ihan täysiä, mutta sen sain Jessican avustuksella lopulta korjattua! Hihsissä Retu teki ekana päivänä oikein hyvän perusradan, mutta uusinnassa se ei ihan kääntynyt niin kuin olisin toivonut. Toisella kerralla se kaatui vähän sisään ja otti puomi, toisella kerralla se ei taas meinannut kääntyä ollenkaan, jonka seurauksena menetin paikan ja saimme toisen puomin.


Toisena päivänä alku oli todella hyvä ja Retu tuntui hyvältä, mutta radan viimeiselle linjalle mun olisi pitänyt koota laukka ja tehdä yksi askel enemmän. Nyt laukka venyi pitkäksi ja saimme linjan tokalta osalta puomin. Tämän jälkeen Retu jäi hieman pitkäksi ja saimme vielä kaksi!! puomia kahdelta vikalta esteeltä.. Ei ihan meidän tasoista suorittamista siis, mutta näin käy välillä!

HIHS, kuva Alesya Safe Photo

Kokemuksena HIHS oli kyllä loistava, toivottavasti ensi kerralla ollaan siellä Aapon kanssa ;)

Nyt talvella olen ratsastanut Retulla todella vähän. Pari viikkoa sitten juttelimme Hannin kanssa tulevasta kaudesta ja päätimme aloittaa sileän työn Retun kanssa ensi kuussa. Juttelimme, että Retu tekisi vielä tämän kauden ja tähtäisi taas mestaruuksiin.

Viime viikolla sain kuitenkin ikävän viestin ollessani työmatkalla Köpiksessä - Retu oli leikattu Viikissä paksusuolen asentomuutoksen takia. Leikkaus oli sujunut hyvin, samoin herääminen. Nyt Retu ei kuitenkaan ole viikonloppuna syönyt mössöä ihan halutulla tavalla, eikä se ole myöskään paskonut paljoa.. Lääkäri sanoi tekevänsä sille tutkimuksen peräsuolen kautta jos tilanne ei muutu. Nyt vaan toivotaan, että Retu tulee kuntoon <3 Missään nimessä se ei ole vielä alkukesästä hyppykunnossa, toivottavasti edes ratsastuskunnossa. Toipuminen tällaisesta on niin hevoskohtaista, ettei mitään voi suunnitella etukäteen. Joten vain aika näyttää miten mestaruuksien käy, mutta tärkeitä on, että Retu tulee kuntoon <3

2 kommenttia

  1. Voi ei, paranemisia Retulle!

    VastaaPoista
  2. Teillä oli kyllä menestyksekäs viime kausi! Toivottavasti Retu kuntoutuu leikkauksesta hyvin ja pääsette osallistumaan loppukesän kisoihin :) Koitin muuten lähettää sulle sähköpostiin yhden kuvan aluemestaruuksien kunniakierroksesta, mahtoiko tulla perille?

    VastaaPoista