torstai 25. helmikuuta 2016

Ypäjän reissu

Nyt kirjoitan teille hieman kattavamman tekstin viikonlopun kisoista.

Mun lempikuva viikonlopulta! Kiitos Pilvi Vähämäki :)

Ratsastin Aapon viime viikolla kahdesti maneesissa, maanantaina ja keskiviikkona. Torstaina, päivää ennen kisoja vein sen vain pellolle hölkkäämään muutaman kerran ylämäkeen koska maneesille en sinä iltana päässyt. Pellolla Aapo liikkui tosi iloisesti, mutta joudui hangen ja ylämäen takia ihan hommiinkin ;)

Moni vie nuoren ekoihin kisoihin jopa vähän "väsyneenä" jotta ne eivät keksi mitään tyhmiä juttuja ainakaan ylivireyden vuoksi. Itse tiesin, ettei Aapo tulisi sanomaan kisatilanteesta mitään kummempaa, joten tein kaiken ihan normaalisti ennen kisoja.

C. Pilvi Vähämäki

Pakkasin kaikki tavarat jo torstaina ja perjantaina lykkäsinkin vain hevosen autoon ja lähdin kohti Ypäjää. Automatka oli yksin ihan supertylsä kun auton radiokaan ei toiminut. Vaikka olin laskenyt paljon aikaa matkustamiseen, meinasi mulla silti tulla kiire Ypäjän päässä. Heitin Aapon hetkeksi talliin ja menin itse kävelemään radan. Onneksi Aapo on niin fiksu ettei se alkanut puuhaamaan mitään tyhmää vaikka olikin yksin Ypäjän maneesitallin toisessa siivessä :)

Tästä postauksesta näette hyppäämäni radan. Aapo teki kaiken hirmu kiltisti. Olin päättänyt että hyppään 4 ensimmäistä estettä uudelleen jos alku ei ole todella hyvä. Koska ratsastin huonot etäisyydet esteille 3 ja 4, päätin korjata ne jotta Aapolle jäisi hyvä mieli. Korjaus meni nappiin ja kerkesin jatkaa vielä muutaman esteen siihen perään. Aapon debyytti sujui siis todella hyvin :) Ilalla  kävin Aapon kanssa vielä lyhyellä kävelyllä ennen ruokintaa.

Lauantaina Aapo kävi kolme kertaa kävelyllä - yhdellä pidemmällä ja kahdella lyhyemmällä. Lisäksi ratsastin sillä illalla verkkamaneesin toisessa päädyssä kevyesti vartin verran ravia ja laukkaa. Aapo oli ihan superrento ja kuuliainen. On se vaan ihana hevonen <3

C. Pilvi Vähämäki

Sunnuntaina olikin aikainen herätys. Hyppäsin 90cm luokkaa joka alkoi jo klo 8.00. Lähdin numerolla 8, joten verkassa piti olla jo 10 vaille 8. Heräsin kuuden jälkeen ja suuntasin suoraan talliin ruokkimaan Aapon. Samalla harjasin sen ja jaoin harjan. Sitten kiiruhdin aamiaiselle jonka jälkeen letitin harjan ja kävin nopeasti katsomassa radan läpi.

Verkkaan suuntasin aikataulussa ja lopulta kerkesin tehdä kaiken kivasti ajan kanssa :) Aada oli auttamassa puomien kanssa, kiitos siitä :) Aadalla on muuten blogissa tosi kattava videopostaus viikonlopusta ja Aapokin on päässyt videolla ;)

Verkkasin aika lailla samalla tavalla kuin pe. Ensin kevyessä ravissa suoraksi jalkojen väliin, sitten laukkaa eteen jalasta ja suoraksi. Sen jälkeen kaksi ekaa hyppyä ristikolle ravissa ja sen jälkeen kerran laukassa. Sitten muutama pysty, ensin ihan pikkunen ja sen jälkeen normaalissa korkeudessa. Okserin tulin ensin myös pienenä ja sen jälkeen vähän isompana ja lopuksi normikorkeudessa. Aapo oli kiltisti vaikka välillä sitä meinasikin vähän ahdistaa takaa sujahtelevat hevoset. Nuoren kanssa on tosi tärkeää lukea tilanteita ajoissa ja katsoa koko ajan ympärille tuollaisessa avoimessa luokassa. Näin välttää helposti monta läheltä piti -tilannetta.. Nuori hevonen kun ei välttämättä käänny ihan niin nopeasti tai pysähdy jos joku kääntää esteen jälkeen vahingossa eteesi. Nyt kaikki kuitenkin meni hyvin ja mitään ongelmia ei ollut!

C. Pilvi Vähämäki

Radalla Aapo oli taas kuin kotonaan. Ravasin vähän esteiden ympäri ja kävelin loppuajan ennen omaa starttia. Rata noudatti melko samaa kaavaa kuin perjantain warm up-rata. Ykkönen oli lähestulkoon samassa paikassa ja sinne pääsin hyvin. Kakkoselle olin inan lähellä, mutta Aapo hyppäsi hyvin. Kolmoselle pääsin hyvin perille, sen jälkeen Aapo valui vähän vasemmalle, mutta sain suoristettua hyvin neloselle. Vitonen oli sarja minne Aapo ajautui vähän lähelle. Vedelle laukkasin isosti hyvin jalalla tukien ja pääsin välin nätillä 6 laukalla. Seuraavalle linjalle toin vähän villisti sisään ja 22m taittui rattoisasti neljällä laukalla, hups. Sitten olikin jo toka vaihe! Ekalle vesilankulle tosi hyvä hyppy, sitten taas vähän villi laukka ja iso hyppy seuraavalle, jonka jälkeen otin ihan kunnolla kiinni ja tein sen 22m oikein viidellä askeleella. Sen jälkeen käänsin Aapon kaarevalla tiellä vikalle, mitä se ei ihan hahmottanut ja otti pikkuaskeleen ennen vikaa ja sen seurauksena puomi putosi.

Kokonaisuudessaan olen tosi tyytyväinen. Koko radan läpi Aapo haki esteet hienosti, keskittyi ja kuunteli. Kertaakaan en ratkaissut taaksepäin ja vaikka muutama etäisyys olikin vähän villi, niin pääasia on, että Aapo on tuolla tavalla menossa! Valmentajilta tuli hyvää palautetta ja Aapo sai paljon kehuja :) On tuo sen asenne vaan jotain tosi ihanaa <3

C. Pilvi Vähämäki

Radan jälkeen tein pitkät kävelyt ja illalla ennen kotiin lähtöä Aapo pääsi vielä myös vähän jalottelemaan!

Kävelyllä Aapo tapasi Pyryn joka ihmetteli kummitusta samalla tavalla kun kotitallin suokit :D

Juttelin jatkosta nyt valmentajien kanssa ja päädyttiin siihen että starttaisin Riders Innissa ja sen jälkeen pitäisin vähän kisabreikkiä jos kaikki sujuu. Olin alunperin ilmoittautumassa avoimeen 90cm luokkaan mutta Niken kannustamana ilmoittauduin kuitenkin lopulta nuorten hevosten 90-100cm luokkaan. Hyvinkäällä pyrin itse ratsastamaan tasaisemmin ja hakemaan paremman rytmin jottei noita villejä etäisyyksiä tulisi.


Mulla olisi Aaposta parempikin video, mutta se ei jostain syystä lataudu Youtubeen.. Vaihdan sen tämän paikalle jos saan sen lataamaan jossain vaiheessa!

10 kommenttia

 1. Wau! Hienosti sujuu, ja laukkaa Aapolta ainakin löytyy! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukkaa siitä todellakin löytyy vaikka onkin muuten pieni :) Ei jää välit pitkiksi ;)

   Poista
 2. En voi käsittää miten toi hevonen oli vuosi sitten käytännössä vielä pellolta pyydystetty! :D menee kuin vanha tekijä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja siis sehän oli vielä huhtikuussa pellolla :D Se on vaan ollu niin viisas lapsi kaikella tapaa <3

   Poista
 3. Aapo oli niin hieno ja reipas poika <3 teistä tulee jotain hienoa vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aapo oli niin mussukka <3 Toivottavasti se pysyy terveenä niin päästään ainakin sinne racingii asti ;)

   Poista
 4. vautsi vau, näyttää kyllä hyvältä :) vasta nyt huomasin etten oo blogin lukija, vaikka moneen kertaan täällä käyn kyttäämässä :D nyt sulla niitäkin yksi lisää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, mulle sattuu tota samaa aina välillä :D

   Poista
 5. Niin hieno tää sun hevonen! Ihan sairaan magee. :)

  VastaaPoista
 6. En ymmärrä miten pystyt hyppäämään ilman hanskoja :D vaikka tietenkin kevytsuisella hevosella sillä ei ole niin suurta merkitystä, mutta ite meen aina hanskoilla hevosesta riippumatta. Tosi nätisti te kyllä meette, Aapo on fiksu nuori. Ootte keskittynyt nyt paljon esteratsastukseen, mutta mitä asioita Aapo osaa kouluratsastuksessa? :)

  VastaaPoista