sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Aapon kuolaimet

Kun aloitin Aapon ratsutuksen, valitsin sille Full Cheek nivelkuolaimen. Varsi auttaa kääntämisessä ja kuolain ei myöskään pääse liikkumaan suussa sivulta sivulle niin reilusti kuin perus nivel tai kolmipala.


Vaikka Aapolla ei ollut kääntymisen kanssa minkäänlaisia ongelmia, pidin kuolainta melko pitkään vielä sisäänratsastuksen jälkeenkin. Vasta Nielsin kurssilla vaihdoin Aapolle kuolaimeksi perus nivelen. Olin itse miettinyt silloin jo hetken aikaa, oliko tuo melko ohut full cheek kuitenkin liian terävä kuolain Aapolle, koska se tuli pidätteistä niin voimakkaasti takaisin ja se ei jäänyt suustaan niin rauhalliseksi kuin olisin halunnut. Nielsin mietteet olivat samoilla linjoilla omieni kanssa ja vaihdoin kuolaimen kurssin toiselle päivälle. Aapo oli suustaan heti tasaisempi ja tyytyväisempi.

Jatkoi sillä samalla nivelellä viime viikkoon asti. Aapon suupielet lähtivät tuolloin hieman nirhaantumaan auki ja lähdin etsimään ratkaisua siihen.


Ostin varatoimena sitten Aapolle hieman pidemmän (ja vielä paksumman) nivelkuolaimen sekä siihen kumitutit. Nyt olen ratsastanut tuolla kombolla reilun viikon ja suupielet ovat pysyneet hyvin kiinni. Lisäksi Aapo tukeutuu tuohon paksumpaan kuolaimeen jälleen entistä paremmin, mikä on tietysti tosi hyvä juttu!


Sitä, mikä se oikea syy suupielin pieneen nirhautumiseen oli, en varmasti osaa sanoa. Aapo on todella kevyt edestä ratsastettaessa, enkä joudu siis ratsastamaan sitä millään tavalla vahvasti edestä. Luulen, että se vaan on kimojen tapaan hieman herkkä ja nyt kun "kulutusta" on ollut enemmän, ovat suupielet herkistyneet sen takia ja lähteneet hieman aukeamaan. Missään vaiheessa ne eivät olleet pahan näköiset, iho vain alkoi hieman pilkottamaan vaaleanpunaisena aina ratsastuksen jälkeen. Koitin myös rasvata suupieliä aina ennen ja jälkeen ratsastuksen, mutta siitäkään ei ollut ainakaan täysin ongelman poistavaa apua.

Nyt tässä vaiheessa kun suu näyttää näin hyvältä, aion jatkaa tällä kombolla. Onko muilla samanlaisia kokemuksia?

8 kommenttia

 1. Mun kimotammalla aukeili myös suupielet niin vaihdettiin sille kumikuolan tuteilla ja ei ole aukeillut sen jälkeen!

  VastaaPoista
 2. Meillä oli käytössä normi kolmipala nivel hevosella aluksi, mutta ei ollut siinä kohtaa oikea ratkaisu - ainakaan materiaalina tuo rt. Väliaikaiseksi vaihtoehdoksi löytyi kuitenkin oliivikolmipala, jolla suupielet pysyivät parempina. Kuitenkin tämä kuolain ei sitten muuten ollutkaan kaikista paras ratkaisu meille ratsastettavuuden kannalta, kun se nyt ei vaan sopinut "käteen". Eli nivelkuolaimessa rt "hankasi" suupielet auki, kun taas oliivi (kuten full cheek) on ns. kiinteärenkainen kuolain, jolloin meillä ei ainakaan tätä hankautumista esiintynyt. Lopullinen ratkaisu olikin sitten Sprengerin Sensogan-materiaalista valmistettu Dynamic RS -kolmipalakuolain. Suupielet pysyneet hyvässä kunnossa kuolaimen materiaalin vaihtumisen vuoksi ja hevonen on muutenkin tyytyväinen tähän kuolaimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy muistaa tuo malli! Jos tulee vielä problemaa niin pitää ehdottomasti kokeilla :)

   Poista
 3. Mun kimoni nirhaantuu milloin mistäkin, viimeksi taas bootsit hiersi karvat pois ja ihon vereslihalle ruununalueelta. Välillä satulahuovan reuna hankaa karvat katki selästä, välillä hiertää päitset, välillä suitset... joo, ei ole paljoa sellaista kohtaa mihin varusteita osuu, mikä ei olisi joskus ollut hiertyneenä :D sitten taas hiertymän parannuttua sama varuste ei enää hierräkään vuoteen...kunnes sitten taas hiertää, ei jaksa enää edes miettiä mistä lie aina johtuu. Kuolaimista kiinteillä renkailla olevat on ainoat, jotka ei hierrä suupieliä, kaikki renkaat jotka on liikkuvat hiertää. Tällä hetkellä sprengerin oliivi aurigan kolmipala käytössä, on oikein pehmyt ja hevonen tukeutuu tähän mielellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, toivottavasti Aaposta ei ihan noin herkkis tuu :D Mutta kimot tuppaa olemaan karvojensa kanssa vähän tällasia, toivotaan että tällä systeemillä nyt päästäs eteenpäin :)

   Poista
 4. Kuolaimettomat suitset? :) Tarvitseeko alaturpista, jos se kuolaimen kanssa hiertää? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se hiertymä ihan niin paha ole että kuolaimettomia pitäs miettiä :) Nyt on pysynyt hyvänä kun on ollut tutit :)

   Poista
  2. heh.. :) Kuolaimettomia kannattaa aina miettiä, tai vielä parempi; pelkkä naru kaulalle! Jos oikein halutaan mennä luonnollisen ja heppaystävällisen kaavan kautta ;) :) :)

   Poista