tiistai 10. marraskuuta 2015

Aapo Nielsin kurssilla

Viime aikoina hypyt Aapon kanssa ovat olleet todella vähissä. Toissa viikonloppuna hyppäsin vain yhtä pystyä molempiin suuntiin ja viime sunnuntain maneesihypyt kariutuivat kun en päässytkään maneesille siellä olleen kurssin vuoksi. Kotikenttä taas oli sateiden jäljiltä niin märkä ettei siinä montaa kierrosta viitsinyt edes sileällä ratsastaa. Nyt toivon, että kenttä kuivuisi, jotta pääsisin edes ratsastamaan kentällä normaalisti..

Ensi sunnuntaina menen ainakin maneesille hyppäämään. Viimeisistä maneesitreeneistä onkin jo hetki aikaa kun Nielsin treeneistäkin on jo kuukausi. Nyt täytyy vaan alkaa varaamaan maneesiaikoja eikä enää luottaa kentän kuntoon.

Kaikki kuvat Niken kurssilta, Nielsin kurssilta en saanut kuvia c. Aada Lätti

Nielsin treeneistä on aika vähän materiaalia ja parhaat kierrokset puuttuvat lähes kokonaan. Kurssista oli meille kuitenkin paljon iloa. Teimme ensimmäisenä päivänä sileällä temponvaihteluja ja sain Nielsiltä kivasti rohkaisua alkaa vaatimaan Aapolta taas hieman enemmän. Nielsistä Aapo oli erittäin halukas työskentelemään ja se oli todella hyvällä tasolla siihen nähden kuinka vähän sitä on ratsastettu. Aapo sai paljon kehuja hyvästä laukasta ja tasapainostaan.

Ekan päivän estetreeni koostui kolmen esteen linjasta. Niels laittoi heti kaikki esteet esteiksi ja lisäsi kaikkiin esteisiin puomit sivuille johteiksi. Tämä oli tosi hyvä treeni Aapolle koska Niken kurssilla sarjan kanssa oli ollut hieman ongelmia ja tämä tehtävä oli kuitenkin hyvin saman kaltainen.


Tulimme linjalle sisään ravissa, ylitimme ristikon, teimme kaksi laukkaa, hyppäsimme pystyn, laukkasimme kolme laukkaa ja hyppäsimme okserin. Aapo meni ekasta kerrasta asti tosi nätisti kaiken oikeilla askelmäärillä. Koska tehtävä sujui kivasti, lisäsimme rataan vielä diagonaalille pystyn ja toiselle pitkälle sivulle toisen pystyn. Aapo sai tehdä tämän radan kaksi kertaa ja sen jälkeen lopetimme treenin hyvin mielin.

Tokana päivänä hyppäsimme verkkaristikon lisäksi kahden esteen linjaa sekä kahta okseria diagonaaleilla. Aapon voimattomuus ja kokoamisen puute tulivat tässä harjoituksessa esiin kun 18 metrin väliin olisi pienemmillä esteillä pitänyt saada viisi laukkaa. Koska en pystynyt säätelemään laukkaa vielä tarpeeksi, eikä Aapo vielä tuolloin kunnolla ymmärtänyt kokoamisen vähäistäkään merkitystä, tippui se helposti raville. Niels neuvoikin mua aloittamaan maltilliset kokoamisharjoitukset heti kun saisin Aapoon vähän lisää massaa. Niels sanoi että Aapo on vielä tosi "naked" ja että sille pitäisi syöttää vasikan maitoa, jotta se saisi mahollisimman paljon proteiineja. He kuulemma käyttävät vasikan maitoa kotona etenkin orien kanssa, jotta ne keräisivät mahdollisimman paljon massaa, josta sitten muodostavat lihaksia. Itse en vasikan maitoa tähän hätään alkanut mistään hankkimaan mutta ruokintaan tein muutoksia. Niistä lisää omassa postauksessa!


Lisäksi Niels neuvoi mua ottamaan kumpparit mukaan sekä sileälle että hyppyihin. Etenkin kohti estettä Niels haluaisi että Aapo pysyisi vielä matalampana ja rennompana edestä. Näin sen hypyt olisivat pyöreämpiä ja se pääsisi käyttämään kroppaansa myös paremmin. Kumppareide avulla se ei vedä itseään väärin päin ennen estettä ja pysyy helpommin tuntumalla. Sileällä taas temponvaihtelut on helppo aloittaa kumppareilla kun hevonen ymmärtää niiden avulla pysyä edestä rennompana jolloin takajalat saa helpommin mukaan ja selän ylös.

Treeneissä saimme lopulta myös sen viiden laukan tehtävänkin suoritettua ja jatkoimme sieltä vielä diagonaalille ja okserille, jonka jälkeen toiselle diagonaalille ja okserille. Aapo hyppäsi rennosti ja sai kehuja hyppytekniikastaan. Aapon työmoraali oli kuitenkin se, mikä Nielsiin teki suurimman vaikutuksen. Hän jaksoi kehua sitä joka välissä ja muistutti mua siitä, että monipuolinen treeni myös jatkossa on todella tärkeää näin hyväluontoisen hevosen kanssa.

Loppuun vielä lyhyt video tokan päivän treeneistä.

8 kommenttia

 1. Vasikan maito kuulosti hassulta, eihän vasikka edes lypsä :D Ehkä sillä sitten tarkoitettiin vasikalle luotettavaa lehmänmaitoa, tai jauhemaista vasikoille tarkoitettua maitotiivistettä.? Mielenkiintoista kuulla eri ruokinta tavoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä en edes ajatellut tota lypsyhommaa, sen verran oudolta kuulosti toi maitohomma :D Mutta ihan maidosta se puhui, sanoi että liuottavat sen veteen tai antavat muun ruoan yhteydessä kupillisin :))

   Poista
 2. Onkohan valmentajasi tarkoittanut ternimaitoa, sitähän taitavat jotkut ihmisurheilijatkin käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitti kuitenkin ilmeisesti jauhetta vaikka maidosta puhuikin :)

   Poista
 3. Mähän olin niillä töissä ja syöttivät kaikille ihan maitojauhetta iltamössön seassa. Löytyy lehmäpuolelta ihan maatalouskaupasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei :) Ihan maidosta se mulle puhu, mutta hyvä tietää että se oli oikeasti jauhetta!

   Poista