sunnuntai 16. elokuuta 2015

20 faktaa Aaposta

1. Aapo rakastaa vadelmia. Olen pari kertaa ollut sen kanssa metsässä poimimassa itselleni vadelmia ja Aapo haluaa aina tulla mun kanssa ihan keskelle puskaa ja maistaa myös sekä oksia että marjoja. Kuinka söpöä? En vaan ole saanut selville kuinka terveellistä hevosen on syödä niitä karvaita lehtiä, joten montaa haukkua en ole antanut sen koskaan ottaa.. Vadelmia se syö kyllä kädestä :D

2. Aapon ehdottomasti huonoin tapa on imppaus. Sitä se on harrastanut ainakin koko ajan kun se on ollut Aromailla, joten se on vaha huono tapa. Nyt laitumella sillä ei ole pantaa, mutta heti kun se on sisällä yöt, saa se itselleen imppauspannan päähän.

3. Alkuun Aapo oli tosi herkkä kaikille äänille. Se ei koskaan lähtenyt mihinkään vaikka joku ääni säikytti sen ja se pelästyi, mutta se säpsähti koko hevosen voimin aina kun sitä pelotti :D Mutta nyt suokkiterapia on koulinut siitä ihanan lungin ja äänet ei enää hötkäyttele<3

4. Sakke on ehdottomasti Aapon paras kaveri ja ne ovat päivästä toiseen laitsalla kylkikyljessä. Ne saa helposti talutettua sisälle kahdestaan ja vaikka mikä rekka menisi ohitse, niin poikia ei haittaa - onhan heillä koko ajan toisensa :D

5. Aapolla on tosi iso ravi ja laukka. Vaikka se on melko pieni, ovat sen askellajit todella matkaa voittavat. Laukan pituus tulee ehdottomasti olemaan etu esteradoilla.


6. Saanko esitellä Aapon isän, Cachaksen! Aika upea ilmestys, katsokaa video ja ihastukaa! Oon näyttänyt tän videon myös Aapolle, tilasin samanlaista menoa  ;)7. Aapon äiskä taas on Anntila, Mirella Lesosen entinen kilpakumppani. Lesonen on voittanut tuolla pienellä pippurisella tammalla SM-kultaa ja ottanut sijoituksia kansainvälisissä kilpailuista :)

8. Yksi juttu missä Aapo on tosi huono, on kavoiden nostaminen. Se vaan yksinkertaisesti liimaa ne maahan välillä ja ei vaan nosta niitä. Nyt ollaan treenattu kyllä sitä ihan hirveästi ja se alkaa pikku hiljaa sujumaan, mutta huoh kun aluksi oli hankalaa :D

9. Kun Aapo tuli Suomeen, sai se heti sen vekin päähänsä. Sen lääkitsemisen vuoksi se jäi hieman araksi päästään ja meni aika pitkään ennen kuin se antoi harjata päätä kunnolla ja leikata niskasiilin. Nyt se on jo onneksi ihan rela kun sen päätä hiplaa :)

10. Aapo on maailman nirsoin! Olen koittanut syöttää sille mm. elektrolyyttejä, pellavaa ja mineraaleja, mutta mikään ei kelpaa. Ei yhdessä, ei erikseen, ei Grundin kanssa.. Ja leipääkään se ei aluksi syönyt. Nyt sentään se maistuu! Mitä teidän nirsot hevoset syö? Seuraavaksi aion koittaa lesettä.

11. Ekat lastausharjoitukset on myös suoritettu! Aapo käveli hienosti kaverin perässä traikkuun :)

12. Mitä tulee Aapon suitsiin ja suojiin, ne ovat kooltaa Cob -kokoisia. Ostin Aapolle juuri suitsiin uudet punosohjat, ne sopivat ihanasti sen otsapantaan. Nuo Aapon suitset ovat muuten jo yli 10 vuotta vanhat - mun isä osti ne mulle kauan sitten yhtä leiriä varten (oli pakko saada :D) ja vasta nyt ne pääsivät ekaa kertaa hevosen päähän asti :D

Suitset

13. Aapolla on toooosi korkea säkä. Saa nähdä miten löydän siihen jossain vaiheessa satulan - toivottavasti helposti :)

14. Ihan alusta asti Aapolla on ollut ryntäässä syylä. Nyt kesällä se on hieman kasvanut ja pyysimmekinn nyt ensi viikoksi eläinlääkärin katsomaan josko sen saisi napattua pois ihan tallilla. Samalla katsotan Aapon hampaat ja annetaan rokotus.

15. Aapo rakastaa ihmisiä. Aina kun joku kävelee laitsan ohi niin se on aina tervehtimässä :) Ja aina kun menee laitsalle hakemaan sitä niin se tulee heti vastaan! Lisäksi se rakastaa kaikkea hengailua niin tallissa kuin ulkona. Syöttelynkin lomassa se käy aina tarkistamassa onko mulla kaikki hyvin :)

16. Pukittaminen Aapolla on vielä vähän hakusessa.. Se kovasti yrittää välillä liinassa pukittaa mutta siltä onnistuu vain sellainen pieni koikkaloikka :D

Aapon tyylinäyte "pukittamisesta"

17. Aapo kasvaa edelleen. Se on vielä vähän takakorkea ja se on nyt kesän aikana kasvanut ihan silmissä! Saa nähdä kuinka iso siitä lopulta tulee :)

18. Ehkä paras asia mitä Aapolle on tapahtunut on suokkiterapia. Koska ympärillä on vain superkilttejä ja lungeja hevosia, on Aapokin oppinut tosi rauhalliseksi. Sitä ei häiritse äänet, autot tai muutkaan hölöt tai melut. We love suokit <3

19. Kumiharjalla borstailu on yksi juttu mistä Aapo nauttii hurjasti. Sitä voisi pyöritellä varmaan tunnin ja se vaan nauttisi. Sen ehdoton ykkösuosikki on Saksasta ostettu kumiharja missä on sellaiset pyöreät metalliset hierontapallot.

20. Aapon suuri inhokki on matolääke. Ai että taistelin sen kanssa kun koitin saada sen sille suuhun. Lopulta yritin laittaa pienen osan ruoan sekaan - ei onnistunut. Sitten vaan pakolla suuhun.. Siinä muuten kesti, mutta lopulta se onnistui!


27 kommenttia

 1. Haha, mun ponilla, joka tuotiin myös keskis-Euroopasta on/oli ihan älyttömän monta samanlaista tapaa! Aluksi kaviot ei nousseet, leipä oli ihan omituista, elekrolyytille piti nyrpistellä kuonoa (vaikka melkein kaiken se silti lopulta syö, on sen verran ahne ja entisellä omistajalla pidetty niin "hyvässä kisakunnossa"=oli tosi laiha), silläkin on suurer askeleet, rakastaa myös paljon ihmisiä ja sen säkä on myös tosi korkea! :D

  VastaaPoista
 2. Voi Aapo :D ♡
  Tohon imppaamiseen piti kysäistä, että onko teillä imppauspanta ainut vaihtoehto? Meidän Chandra harrastaa myös tota ja siltä on otettu kaikki ulokkeet karsinasta pois (ruoka- ja juomakipot, suolakivi on niin ylhäällä että se voi vain nuolla sitä :D) ja vettä se saa karsinaan isossa saavissa. Ei oo impannut, mutta tietysti sitten kisoissa pakko pitää pantaa kun sieltä ei kippoja voi muiden talleissa lähtee irrotteleen :)

  Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aapo ottaa kaikesta kiinni, myös saaveista :/ mutta kaikki ulokkeet on karsinasta otettu pois ja pantaa se pitää vain kun se on tallissa :)

   Poista
 3. Voi hemskatti tuo syylä.. omallakin oli aluks ryntäässä pieni, sit kasvoi vaan kasvamistaan kunnes piti leikata, ja oli klinikalla vaikka kuinka kauan + pitkä karsinalepo... :( saisitko otettuu kuvaa siitä, haluisin verrata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun ikävä kuulla :/ saa nähdä mikä tuomio me saadaan! Koitan muistaa ottaa sulle kuvan ;)

   Poista
  2. ehottomasti kannattaa kokeilla sellasta kun xx terra ! supertehokas, ei meinattu saada millään suokilta pois ryntäissä olevaa syylää ja oli siinä melkeen puol vuotta, mutta tolla saatiin lähtemään :)

   Poista
  3. Kiitos Sini vinkistä! Ell tulee huomenna ja katsoo syylän niin voi olla että se poistetaan ihan leikkauksella!

   Poista
  4. Mulla oli hevosella sarkoidi (aika samannäköinen kuin syylä ja voi helposti sekottaa syylään) ja se ensin poistettiin myös leikkaamalla, mutta niillä on tosi huono tapa kasvaa takaisin. xxTerraa käyettiin mekin ja sillä lähti lopullisesti. Harmittavaa vaan, kun oli tosiaan se yksi sarkoidi, vaikka purkki onkin pieni niin maksoi 110e ja hoidettava alue niin pieni että sai aina ottaa korkista topsipuikolla tavaraa, niin 95% xxTerrasta jäi käyttämättä.

   Henu

   Poista
  5. Kiva kun kommentoit :) saksassa ell sanoi että olisi syylä, mutta suomen ell meinasi puhelimessa myös että se saattaisi olla sarkoid. Huomenna sitten selviää! Kiva kuulla teidän kokemuksia myös näistä kaikista jutuista :)

   Poista
 4. Vadelman lehdet on super terveellisiä yrttejä hevosille! (Tai niin ainakin Villivarsa-lehdessä joskus lukiXD)

  VastaaPoista
 5. Paras postaus ever, ja hieeeno isä Aapolla!! (;

  VastaaPoista
 6. Imppaus ja nirsous on jo ihan päteviä syitä epäillä vatsahaavaa. Vatsaa kannattaisi hoitaa muutama viikko ja katsoa auttaako. Pantaa ei imppaukseen enää suositella, sillä se aiheuttaa vain lisästressiä. Olosuhteiden muutos on tehokkain keino estää imppaus. Siispä paljon ulkoilua kavereiden kanssa, paljon hyvää heinää ja riittävästi vettä myös talvella ulkona, sekä väkirehuannos mahdollisimman pieni ja useassa osassa. Eikä liikuntaa tyhjällä vatsalla, aina hieman heinää ennen liikuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Aapo on tällä hetkellä koko ajan ulkona ja laidunkauden päätyttyä 9-20. Se tarhaa kavereiden kanssa aina :)

   Pannan aion talliin sille laittaa, katson sitten ajan kanssa päätänkö pitää sitä vai en :)

   Poista
  2. Olin myls tulossa kirjoittamaan, että imppaus ja nirsoilu antaa viitteitä ikävä kyllä hatsaongelmista. Dee oli pitkään todella nirso ihan kaikelle, sitä oli vaikea ruokkia, kun lihaa ei meinannut tulla luiden päälle riittävästi ja kaikkea ruokaa se jätti jonkin verran syömättä tai joihinkin ruokiin se ei suostunut koskemaan ollenkaan. Nyt kun vihdoin vatsa on alkanut toimimaan, kaikki nirsoilu on kadonnut - ruoka maittaa! (Vähän liiankin hyvin :D)
   Oman kokemuksen kautta uskallan ehdottaa, että vatsahaava kannattaa käydä tähystyksellä ainakin pois sulkemaan, ei ole kovin kallis projekti. Hyvähän se on jos oireet eivät siitä johdukaan, mutta jos johtuu, niin vatsa kannattaa hoitaa nyt kun ei vielä ole kisoja ja treeni ei ole vielä niin kovaa!

   Mutta ihana Aapo ja kiva suku! Tää vaikuttaa hyvält peliltä! :)

   Poista
  3. Kiitos Heidi vinkistä :) Mun on vaikea uskoa että sillä olisi vatsahaavaa, mutta jos tuo tilanne ei muutu nyt lähikuukausien aikana niin täytyy sitten tarkastaa asia :) Aapohan kyllä syö kaiken grundin mitä sille vaan vie eteen ja nyt itseasiassa viikonloppuna meni myös turvotettua pellavaa ja melassiakin kun laitoin vaan pienen määrän grundiin sekotettuna! Mutta täytyy tosiaan seurailla tilannetta :)

   Ja suku on kiva, toivotaan että edes osa kyvyistä on periytyny ;)

   Poista
 7. Miun valmentajalla on samasta orista hevonen (: Hirveksi häntä kutsutaan ja aika hirven näköinen se onkin :D hauska yhteensattuma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah hirvi :) Aika hauska sattuma :)

   Poista
 8. Voit huoletin antaa Aapon natustella vadelmanlehtiä :) Ne on itse asiassa oikein terveellisiä, sisältää mm. c-vitamiinia, voidaan käyttää myös reumaattisiin kipuihin, hengitysvievaoihin, ripuliin ym. Hevoset syö niitä mielellään, eikä siis ole haittaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin että sulta tästä täytys kysyä :) Kiitos Mirva!!

   Poista
  2. Vadelmanlehdet tulevat todennäköisesti valikoimaan meille vielä tämän syksyn aikana :)

   Poista
 9. Itselläkin on kokemusta Keski-Euroopsta tuodusta hevosesta, jolla oli ongelmana juuri tuo, että jalat ei noussut ja ei ymmärtänyt yhtään rehujen ja leivän päälle. Kun sille iskettiin väkirehut nenän eteen, se vain söi hämillään heiniä ja kävi vähän nuuskuttelemassa rehujaan. Nykyään ne onkin sitten jo parasta herkkua :)

  VastaaPoista
 10. Meidän welsh tammalla oli syylä mahavyön kohdalla kun meille tuli n.10vuotta sitten ja lähti lopuksi sellasella apteekista ostetulla paksulla sinkkivoiteella... sitä laitettiin joka päivä mutten muista kuinka kauan...

  VastaaPoista