torstai 1. tammikuuta 2015

Kausi 2014

Olen koonnut teille nyt koko vuoden (ainakin melkeen kaikki) menot ja meiningit yhteen tekstiin :) Jos joku ei malta tai jaksa lukea koko tekstiä niin lopussa on tiivistelmä teille ;)

Tammikuu

Tammikuussa treenattiin ahkerasti Akun, Kapsun, Caran ja Hildan kanssa. Etenkin Akun kanssa keskityttiin estetreeneissä sarjoihin ja erilaisiin jumppatehtäviin, jotta saisimme hevosen hyppäämään rennommin koko selän läpi. Kapsu keskittyi siirtymisiin ja Cara ja Hilda pehmeään tuntumaan ja sitä kohti tasaisesti pyrkimiseen.

Aku starttasi Peikillä yhdet harjoituskisat, niistä tuloksena nollaradat 90 ja 100 korkeudelta. Metrin jälkeen hyppäsin vielä 110 kokoisen radan, josta saimme sarjan b-osan alas.

Helmikuu

Helmikuussa Retu aloitti kisarupeamansa Evitskogin harjoituskisoista. Luokkina olivat 80 ja 90, joista tuloksena molemmista clear round. Käytiin myös Kirsin tunneilla ja tehtiin muutamia kertoja hankitreeniä :)


Myös Hilda pääsi pellolle treenaamaan ja koulutunnit jatkuivat sen kanssa säännöllisen epäsäännöllisesti. Poni rupesi kantamaan itseään jo paremmin, mutta nenä olisi saatava vielä enemmän auki ja eteen.


Kapsu jatkoi sileän treenejä ja otin mukaan mm. avot ja väistöt. Niitä treenaillessa menikin oikeastaan koko helmikuu.


Cara otti sileän treenin ohelle mukaan hyppyjä, aika vauhdikkaita sellaisia :) Muutaman hyppykerran jälkeen nekin onneksi tasoittuivat!

Maaliskuu

Kapsu pääsi maaliskuussa kunnolla laukkatöihin kun kentän pohja vihdoin salli sen. Saatiin aikaan jo aika asiallisia nostoja ja muutenkin laukka rupesi toimimaan jo hieman paremmin kokonaisuudessaa. Ravissa treenattiin paljon väistöjä ja koitin korjata hevosen vinoutta niissä useilla suoristuksilla väistöjen välissä onnistuen aika hyvin.

Aku treenasi kotona kentän mukaan, välillä vain ravissa ja välillä kaikissa askelljaissa. Peikillä käytiin treenaamassa ihan normaalisti ja hypättiinkin muutama aika hyvä rata maaliskuun aikana. Käytiin myös yhdet seurakisat Melginien tallilla, luokkina helpot 90 ja 100. Tuloksina 0/4 ja 0/0 ja hyvä fiilis :) Akun kanssa päästiin myös Nielsin kurssille josta saatiin taas ihan vimmana hyviä neuvoja ja vinkkejä treeneihin. Itse kurssi oli loistava, Nielsin opetustyyli vaan sopii meille todella hyvin :) Lisää kurssista voitte lukea täältä.

Hildan kanssa tehtiin edelleen paljon siirtymisiä ja muistuteltiin mieleen parempaa ja rytmikästä laukkaa. Talven aikana rytmi oli päässyt hieman kiihtymään ja takaosa jäämään taakse. Parempia pätkiä rupesi löytymään, mutta vielä jäi parannettavaa ;)

Retu osallistui Akun tavoin Nielsin kurssille. Niels sai meille hyvän rytmin ja erityisesti kasasin itselleni vinon pinon uusia vinkkejä Retun sileän ratsastukseen. Muutenkin työskenneltiin Retun kanssa huhtikuussa paljon sileällä ja se alkoi kyllä myös näkymään!

Huhtikuu

Huhtikuussa mukaan treeneihin tulivat Helga ja Sakke. Helgan kanssa kesityttiin suoruuden löytämiseen sekä hyvään ja tasaiseen rytmiin. Sakke totutettiin satulaan ja juoksutukseen ja lopulta mut heitettiin sinne selkäänkin. Heppa oli oikein fiksu ja kaikki sujui hyvin :) Tämän jälkeen Sakke lähti orilaitumelle.

Sakke ekaa kertaa ratsastuksessa

Aku teki paljon ratatreeniä Peikillä ja hyppy alkoi tulemaan jo aika hyvin selän läpi. Käytiin myös Johkun silmän alla Wisteillä ja sieltä saatiin taas paljon hyviä neuvoja. Kisoissa käytiin Kaarinassa, missä Aku sijoittui 90:ssä ja metrissä se sai yhden puomin. Se oli ihan mielettömän hyvä ratsastaa ja olin siihen todella tyytyväinen.

Retu oli myös mukana Kaarinassa ja hyppäsi hienot radat. Ysikympissä tuli vika puomi alas ja metrin uusinnassa unohdin sitten radan.. Mutta Retu oli aivan mielettömän varma ja innokas ja siitä olin todella iloinen! Retu teki muun kuun aikana paljon Nielsin neuvomia suoria tehtäviä sileällä niin gramaaneilla kuin ilman.

Retu Kaarinassa 100cm

Caran kanssa tehtiin paljon vaihtotreeniä sekä kavalettijumppaa. Poni piti saada odottamaan paremmin kohti estettä ja siihen otin avuksi puomeja.  Loppukuusta alkoi noikin hommat sujua jo rennommin ja kokonaisuudessaan rauhallisemmin, mutta sitten alkoivat satulaongelmat jälleen kiusaamaan...

Cara ja upea auringonlasku

Mukaan kuvioihin astuivat huhtikuussa myös Haissi ja Nuppari. Haissin kanssa treenattiin eteen päin vievää liikettä sekä selkään nousua. Nuppari, 3-vuotias tamma oli ikäisekseen jo hyvällä mallilla, vaikka liikkuikin hieman turhan lyhyenä edestä ajoittain. Nupparin kanssa aloitettiin sileällä perusratsastuksella. Huhtikuussa tehtiin paljon ravia ja laukannostoja.

Nuppu kotona

Toukokuu

Treenit Haissin kanssa jatkuivat puomeilla ja laukannostoilla. Päästiin jo paremmin eteen päin, mutta meno oli vielä hieman arvaamatonta. Parempaa päin mentiin kuitenkin koko ajan.

Haissi kotona

Kiipesin myös toista kertaa Hildan äidin, Virman selkään. Hanni ja Jan olivat päättäneet että Virma lähtee piensuokkimestaruuksiin mukaan, joten sen kanssa oli hieman treenattavakin..Tehtiin vähän estetreeniä ja suunniteltiin ponille myös hieman kisoja..

Hilda teki äitinsä tavoin estetreenejä ja koulupuolella treenattiin väistöjä ja siirtymisiä. Hypyissä Hilda tuntui tosi mielettömältä. Se hyppäsi hienosti läpi selän ja liikkui muutenkin rennosti koko ajan :)

Retu starttasi kauden ensimmäiset kansalliset Turussa. Ekana päivänä saimme nollatuloksen Clear Round luokasta ja tokana päivänä sama hyvä meno jatkui ja nappasimme voiton kansallisesta Prix de Hippos-luokasta!

Turun Malja

Retu voittajana Turussa

Aku teki paljon kavalettitreeniä kotona ja kävi akuekisoissa Salossa. Hypättiin 100 ja 110, joista pienemmästä luokasta napattiin 7. sija ja kympissä hukattiin rytmi tylsästi korispelaajien takia ja napattiin kaksi puomia radalta mukaan. Metrissä meno oli jo oikein passelia!

Salon aluekisat

Salo 110

Salo 110

Cara muutti kesätallille ja löydettiin loppukuusta vihdoin istuvampi satula! Pääsin taas kuukauden tauon jälkeen aloittamaan treenit pikkuhiljaa. Tehtiin rentoa työskentelyä kaikissa askellajeissa aluksi kumppareita apuna käyttäen.

Cara kesätallilla

Kapsu jatkoi treenejä edelleen väistöjen, avojen ja laukan suhteen. Väistöissä oli jo huomattavasti parempi suoruus ja laukassa ympyröillä paketti pysyi kasassa jo aika kivasti. Suorilla Kapsu valahti edelleen liian pitkäksi ja matalaksi.

Helgan kanssa treenattiin muutamia kertoja, mutta se sai keskittyä pääasiassa ratsastuskoulutyöhön.

Helga kotona treenissä

Nuppu suoritti ensimmäisiä hyppyjään todella fiksusti, mutta innoissaan. Aloitettiin puomeilla ja loppuun hypättiin aina muutamia pieniä esteitä. Myös Haissi tutustui puomeihin niin liinassa kuin ratsastajan kanssa, mutta sen kanssa hypyt jätettiin vielä toistaiseksi.

Kesäkuu

Virma Lohjalla

Virma hyppäsi kanssani ensimmäiset kisansa Lohjalla kuun alussa. Siellä luokkina 60-70cm ja 80-90cm. Molemmista luokista tuloksena tuplanollat ja ensimmäisestä luokasta toinen sija :) Poni ylitti kaikkien odotukset ja luotsasi itsensä maaliin todella tyylikkäästi :)

Virma 80-90cm

Virma kävi myös ennen piensuokkimestaruuksia Peikillä harjoituskisoissa hyppäämässä tyyliluokan 80cm, josta nappasimme Lohjan tavoin toisen sijan. Poni toimi todella hyvin ja sen kanssa kaikki tuntui toimivan!

Myös Laakson seurakisoissa hypätyt 80 ja 90cm joista tuloksena 0/0 ja 4vp.

Virma Urjalassa

Kauden päätavoite Virman kanssa oli Urjalan piensuomenhevosten mestaruuskilpailut, joissa hypättiin kaksi kierrosta. Ensimmäinen tasolla 80cm ja toinen 10cm korkeampana. Virma hyppäsi näiden luokkien lisäksi edellisenä päivänä 80cm, josta se nappasi kirkkaan voiton ja 90cm josta tuloksena harmillinen puomi vikalta esteeltä. Poni oli tehnyt kuitenkin hienot radat ja olin siihen todella tyytyväinen!

Virma 85cm

Seuraavana päivänä poni meni piensuokkimestaruuden molemmat osakilpailut. Ekana oi vuorossa 80cm, jossa valitsin uusinnassa vaihtoehtoesteen ja pidemmän tien muurin sijasta. En ollut koskaan hypännyt Virmalla muuria ja se tujotti sitä niin paljon ohi mennessä etten halunnut ottaa riskiä. Muuten nopea aika riiti 3. sijaan ja tokalla kierroksella lähdettiin sitten pitämään siitä kiinni. Valitsin seuraavassa luokassa jälleen vaihtoehtoesteen ja sain jälleen hyvän nollaan. Edellisen kierroksen nelonen tuli kuitenkin mun kanssa tasapisteisiin ja kakkonen tippui pudotuksen myötä pois sijoilta. Koska toisen kierroksen tulos ratkaisi, olimme Virman kanssa lopulta pronssilla :)

Pronssimitalistit :)

Retu vieraili Hippolan klinikassa Antti Jurvasen silmän alla. Keskityimme klinikassa hevosen suoruuteen ja erilaisten teiden ratsastamiseen. Retu meni klinikassa oikein hyvin ja saimme Antilta muutamia oikein hyviä neuvoja kautta varten.

Retu Hippolan klinikassa

Seuraavaksi kilpailimme Ypäjällä Finnderbyssä ja luokkana oli suokkien kansallinen 100cm. Kilpailin Finnderbyssä ensimmäistä kertaa ja oli kyllä hieno fiilis hypätä tuollaisessa kilpailussa :)

Retu Finnderbyssä

Retu oli aluksi nurmella vähän ihmeissään, mutta lähti sitten sujumaan lopulta paremmin. Rata oli kokonaisuudessaan hyvä, perusradan vikalta tosi saatiin etujalkavirheestä puomi mukaan.

Finnderby

Hilda teki Lohjalla kauden kisadebyytin aikamoisella menestyksellä! Se voitti molemmat luokkansa, 80-90 ja 90-100! Ponilla oli mieletön draivi ja se hyppäsi todella hienosti.

Hilda Lohjalla

Muutenkin poni hyppäsi kesäkuun aikana myös kotona ihan yli odotusten. Se hyppäsi Nissalassa helposti 110 esteitä metrin radan joukossa ja toimi kuin ajatus, sen kanssa oli hieno fiilis <3 Ennen juhannuksen kisoja Hilda kävi vähän myös uimassa.. :)


Dumissa poni sitten jatkoi hienoa kisamenestystä ja otti voiton huonosta verkasta huolimatta (pohja rullasi, ponista tuli ylivarovainen) suokkiluokasta 90cm ja hyppäsi ekan aluemetrinsä yhdellä kiellolla. Hieno poni!!

Dumi 100cm


Myös Hildan päätavoite oli piensuokkimestaruudet Urjalassa. Poni meni Virman tavoin ekana päivänä 80 ja 90. Ekassa luokassa poni teki itse ihan ihme päätöksen yhdestä extra-askeleesta ennen sarjaa ja saimme sarjan a-osan alas, mutta 90ssä teimme hienon nollan ja saimme toisen sijan :)

Hilda Urjalassa
 
Toisen päivän mestaruusluokassa poni teki tylsän takajalkavirheen sarjalla (taas) ja sai 4vp ekalta kierrokselta. Toiselta kierrokselta se sai kuitenkin nollan ja sijoittui 12.

Myös Aku oli mukana alkukuusta Lohjalla ja hyppäsi 90-100 sekä kisojen jälkeen vielä reilun 110 radan. Aku oli nolla 90-100 luokassa, mutta sijaan asti aika ei riittänyt. 110 tuntui myös helpolta, vaikka radalta saimmekin yhden puomin. Hevonen oli innokkaan oloinen, mutta kuitenkin ratsastettava!

Aku hyppäsi kesäkuun ensimmäiset aluekisansa Kangasalalla. Siellä saimme aluemetristä uusinnasta yhden puomin kun toinen ratsukko tuli harmillisesti tielleni ja kympissä, joka oli piste-esteratsastus, saimme kaksi pudotusta. Radat olivat kuitenkin sujuvia ja Akuun olin tyytyväinen :) Aku jatkoi kisojansa Dumissa juhannuksena ja hyppäsi 100 ja 110. Metrissä nolla tulos ja aika riitti seitsemänteen sijaan! Kympissä tehtiin super rata ja tuloksen vain yksi hiuksen hieno tiputus!

Cara muutti kuun alussa Rauhalaan, jossa se teki muutamia tunteja mun ratsastuksen lisäksi. Poni aloitti myös kisakautensa Peikiltä harjoituskisoista ottamalla kotiin kaksi sijoitusta. Luokkina turvalliset 80 ja 90cm ja hieno poni!

Cara Laaksolla

Käytiin treenamassa paljon myös naapurissa ja poni alkoi olemaan todella hienossa kunnossa! Cara kävi näiden kisojen lisäksi myös Laaksolla seurakisoissa hyppäämässä samaiset luokat ja otti sijoituksen jälleen 80cm.


Mukaan treeneihin astui myös Joda, jonka kanssa tähdättiin myös Urjalan aluekisoihin. Heppa teki treenejä niin kotona kuin naapurissa ja osoittautui aika hauskaksi kaveriksi :) Joda matkasi Caran ja Virman kanssa Peikille alkukuusta harjoituskisoihin ja hyppäsi 80 ja 90cm. Kasikympistä nollarata ja sijoitus. Ysikympissä heppa vähän väsähti ja radalla keskittyminen ei ollut parasta mahdollista. Tuloksena yksi puomi.

Joda Urjalassa

Urjalassa heppa hyppäsi ekana päivänä 80cm, josta uusinnasta yksi puomi ja 90cm, josta neljäs sija! Toisena päivänä Joda strattasi 85 ja 95. Kasivitosessa saatiin jälleen yksi puomi sarjan b-osalta, mutta rata oli kokonaisuudessaan jo todella hyvä! Laukka sujui ylämäkeen ja hevonen hyppäsi hienosti. Isommassa luokassa Joda pysähtyi todella yllättäen yhdelle okserille ja sen jälkeen koko rata oli täysi fiasko. Se ei keskittynyt enää ollenkaan ja meni ihan miten sattuu.

Joda Evitskogissa

Onneksi sain sen mukaan vielä heinäkuussa Evitskogin iltakisoihin, joissa se hyppäsi 90cm rennosti ja kuuliaisesti. Yksi puomi saatiin sieltäkin, mutta se tuli mun omasta ratsastusvirheestä.

Helga

Helgalla riitti hommia jälleen ratsastuskoululla, joten päätettiin Hannin kanssa laittaa sen treenit holdiin vähäksi aikaa koska kantakirjauksella ei olisi mikään kiire :)

Heinäkuu

Kuukauden alussa käytiin Caran kanssa Evitskogin iltakisoissa tekemässä 90 ja 100cm radat. Molemmat radat olivat oikein hyviä ja poni sai sijan 5 ysikympistä!

Cara Evitskogissa

Metrissä tulos oli yksi puomi, mutta se ei meitä haitannut, poni hyppäsi niin hienosti :)

Cara Evarissa 90cm


Lisäksi Cara pääsi Kemiöön ensimmäisiin nurmikisoihinsa, mutta ne eivät sujuneet ihan suunnitelmien mukaan. Poni ei ollut ollenkaan sinut nurmen ja hokkien kanssa. Jouduin taistelemaan sen maaliin kaikilla radoilla ja kisan jälkeen poni joutuikin saikulle. Se piikitettiin etusista ja aloitin sen kuntouttamisen vasta elokuun puolella.

Kemiö

Kemiö 100cm

Retu taas debytoi kansallisella 110-tasolla Dumissa. Hyppäsin alle suokkien metrin ja se ei sujunut kovin mallikkaasti. Jännitin kymppiä ihan turhaan niin paljon ja saimme yhden kiellon metristä. Kympissä sitten tsemppasin ja pääsimme maaliin kahdella puomilla :)

Dumi kansallinen 110cm

Retu hyppäsi Kemiössä kansallisen Seilinpoika Cupin ja sijoittui 0/4 tuloksella 5., jee! Hypättiin myös avoin kansallinen 110, josta saimme 3 puomia. Meno tuntui paljon helpommalta kuin Dumissa, tein itse vain vähän turhia virheitä radalla!

Retu Dumissa 110-radalla

Kemiön jälkeen valmistauduttiin loppukuu suokkien mestaruuksiin kohottamalla Retun kuntoa pitkillä maastoilla sekä harjoituskisoilla Peikillä. Hyppäsin 100 ja 110-radat ja Retu toimi hirmu hyvin!

Peikillä harjoituskisoissa

Aku hyppäsi Retun tavoin Dumissa kansallisen 110cm, vaikka ensin emminkin osallistumistani. Alle ei ollut mitään pienempää, mutta päätin silti hypätä luokan treenimielessä. Käytiin ennen kisaa jälleen Johkun luona treenamassa ja tuo valmennus osui kyllä hyvää saumaan!

Aku Wisteillä treenissä

Akuli

Kisan hyppääminen oli ihan hyvä päätös ja sain hypättyä radan läpi aika kivalla fiiliksellä. Tuloksena oli yksi pydotus ja aika tasainen rata huonosta verkasta huolimatta.

Dumi 110

Seuraavaksi oli vuorossa Kemiö Derby. Ekana päivänä Aku hyppäsi 100cm, josta 4vp:llä napsahti yhdeksäs sija! Toisena päivänä Aku hyppäsi 100cm, jossa jäin itse pitämään sitä liikaa ja nypin kaksi puomia alas. 110-luokka olikin ihan katastrofi kun Aku kyttäsi niin paljon tuomaritornia ja sarjan vieressä ollutta venettä. Hylsy sieltä napsahti, mutta onneksi se oli kauden ainoa!

Kemiö 100cm

Aku oli Kemiön jälkeen kurinpalautuskuurilla, kun se lähti pelleilemään myös kotona. Ratsastin sitä paljon kumppareilla ja maastossa vaikeissa paikoissa niin, että sen kyttäilyille ei jäänyt tilaa. Loppukuusta hyppäsin Akulla vielä Peikillä harjotuskisoissa 100 ja reilun 110 radan, jotka sujuivat oikein hyvin :)

Peikillä harjoituskisoissa

Nuppu kävi Peikillä tutustumassa rataharjoituksissa kouluaitoihin ja reissu sujui mukavissa merkeissä. Ratsastin läpi KN-Specialin ja tuomari arvosteli suorituksen samalla skaalalla kuin muutkin ja lapsihevonen sai hyväksytyn tuloksen :)

Nuppu harjoituskisoissa Peikillä

Kapsu ja Joda olivat koko heinäkuun mun osalta lomalla, samoin Haissi :)

Elokuu

Aku hyppäsi kesän toiset nurmikisat Hyvinkäällä kuun alussa. Metrissä saimme uusinnassa kaksi puomia turhista Akun huolimattomuusvirheistä, aika olisi riittänyt toiseen sijaan jopa :) Kympissä rata oli jo aika hyvä, sarjalta saatiin puomi b-osalta ja vikalle en nähnyt mitään paikkaa ja Aku joutui liian lähelle. Tuloksena siis 8vp.

Polo Jump Hyvinkää

Seuraavaksi suunnattiin Lohjalle seurakisoihin ja hypättiin 100 sekä 110 radat. Metrissä saatiin hipaisupuomi ja kymppi meni nollana maaliin, tosin hyppäsin väärän radan.. Kisojen jälkeen hyppäsin vielä 120 radan yhdellä puomilla ja Aku oli ihan likeissä :)

Lohjan seurakisoissa

Käytiin vielä ihan loppukuusta Laaksolla seurakisoissa hyppäämässä 110cm. Aku hyppäsi todella hyvin ja sain yhden puomin mun omasta lähestymisvirheestä. Päätin sitten vielä mennä perään 120 ja sekin meni ihan kelvollisesti! Oma silmä vei vaan liian lähelle ykköstä josta tuli oikeutetusti puomi, mutta toisen puomin Aku nappasi mukaan jälleen sarjalta takajaloillaan.

Myös treenit jatkuivat Kirsin kanssa Peikillä ja treenattiin mm. pitkää vettä :)

Jumppatreeniä Peikillä


Hilda ja Virma osallistuivat elokuussa piekkareiden koulumestaruuksiin ja Hilda oli taitavasti 6. Olin tuomareiden kanssa Hildan molemmista radoista aivan eri mieltä pisteiden osalta ja tulokset harmittivat. Virma sen sijaan suoritti oikein näppärästi ja siihen olin oikein tyytyväinen :)

Piekkarimestaruudet

Retu suuntasi elokuussa kohti Tuuria ja suokkien mestaruuskilpailuja. Ekana päivänä hypättiin 100cm nollana ja pitkä vesi sekä suokkien eka mestaruusosakilpailu 110-tasolla. Sain kympistä kolme puomia, Retu oli aivan liian innoissaan ja turhan paljon menossa.


Miljoonahevonen ja Tuuri :)

Seuraavana päivänä tein itse 110-radalla yhden virheen ja Retu nappasi takasillaan vielä toisenkin puomin mukaan. Tulos 8vp ja toiselle kierrokselle ei sitten valitettavasti päästy :/ Kokemus oli kuitenkin tärkeä seuraavaa vuotta ajatellen :)


Kapsun kanssa vedettiin ekat kisamme, luokkana KN-Special ja ihan kotikisoissa. Kapsun kanssa oltiin treenattu loma jälkeen muutama kerta ja hevonen oli toiminut todella hyvin :) Kapsu suoritti radalla mukavan tasaisesti ja tulos riittikin voittoon :) Hyvä Kapsu!

Syyskuu

Syyskuu aloitettiin Rekun kanssa Suomen hevosten kuninkaallisilla. Hypättiin Smauli GP ja Hipposluokka, 105 ja 110-tasolla. Ekana päivänä sain 4vp, mutta pääsin tokalle kierrokselle. Retu oli taas aivan liian innoissan ja vauhti kiihtyi tasaisesti loppurataa kohden. Uusinnan aika olisi riittänyt ylivoimaiseen voittoon mutta ne 3 puomia olisi pitänyt pysyä ylhäällä.. Seuraavalle päivälle hankin uuden kuolaimen ja rata oli aivan toista luokkaa! Tuloksena jälleen 4vp, mutta super tyytyväinen kuski!

Samuli GP

Retun kisakausi päättyi ESRAn aluemestaruuksiin, joista saimme kotiin kaksi rusettia :) Verkkaluokassa 95cm Retu oli ponien joukossa hienosti kolmas nollaradalla ja suokkien mestaruudessa 100cm tasolla se oli pronssilla <3

ESRAn mestaruudet


Aku hyppäsi myös ESRAn sennujen aluemestaruudet 120-tasolla ja saimme hyvää kokemusta aika hankalasta radasta. Verkkaluokassa Aku meni kivasti eteen ja sain hyvän flown muutamasta puomista huolimatta. Molemmat tulivat Aku takajalkavirheistä ja olivat ihan turhia. Mestaruusluokassa olin Akuun supertyytyväinen ja se luotti muhun hienosti vaikka teinkin alkuradasta ison virheen. Tuloksena kuitenkin yksi voltti ja kolme puomia, mutta hevonen ei olisi paljon paremmin mun toilailujen takia voinut suoriutua :)

Sennujen mestaruus ESRA 120cm

Syyskuussa varmistui myös mun Saksaan lähtö ja se, että saisin Akun mukaan :)

Nupun kanssa estehommat jatkuivat. Haissi jäi kuvioista pois, koska toisella ratsuttajalla oli sille enemmän aikaa kuin mulla.


Sakke palasi orilaitumelta ja osallistui lattareiden finaaliin, jonka jouduimme ikävä kyllä keskeyttämään. Tämän jälkeen Sakke ruunattiin ja muutaman viikon tauon jälkeen treenit jatkuivat.

Sakke lattareissa

Cara jatkoi treenjä ja pääsi kisoihinkin :) Käytiin Jokelassa hyppäämässä 80 ja 90 ja poni oli tosi innoissaan :) Ekassa luokassa Cara meni perusradan vikasta esteestä ohi, mutta muuten puhtaasti, mutta aika jännittyneesti. Seuraavassa luokassa poni oli jo rennompi ja saatiinkin nollatulos :)
Näiden kisojen jälkeen vietiin Cara uuteen ylläpitokotiin.

Cara verkkailemassa Jokelassa

Lokakuu

Aku kävi aluemestaruuksien jälkeen lääkärissä. Halusin tarkastuttaa sen kauden jälkeen ja tarkistus tuli hyvään paikkaan ennen Saksaan lähtöä. Hevonen oli kuulemma hyvässä kunnossa ja reagoi vain vasemmasta etusesta taivutukseen ympyrällä juoksuttaessa. Etunen piikitettiin vuohisnivelestä ja hoidoksi määrättiin viikko kävelyä ja sen jälkeen normaalisti takaisin hommiin. Loppukuusta palattiin normaalimpiin hommiin ja hypättiin vielä yhdet hallikisat Järvenpäässä. Luokiksi valitsin 100 ja 110. Metrissä teimme nollan mutta aika ei riittänyt tällä kertaa sijaan. Kympistä saimme yhden puomin, mutta rata oli oikein hyvä!

Joda oli töissä jälleen säännöllisesti ja työstin hevosta vain sileällä. Halusin sen kuuliaisemmaksi molemmille jaloille. Tein paljon väistöjä ja avoja. Myös Kapsun viikko-ohjelma oli hyvin samanlainen ja hevonen tekikin jo ihan mielettömän hienoa laukkaa niin kaarilla kuin suorillakin urilla!

Sakke pääsi tekemään ekat hyppynsä ratsastajan kanssa ja suoriutui todella hyvin hommasta. Sen kanssa maastoiltiin paljon, jotta kordinaatio paranisi entisestään. Sakke suoritti hyvin jo ravia ja laukkaa myös kentällä.

Kävin ratsastamassa Caran ylläpitokodissa ja hyppäsin sen kanssa lokakuussa myös Järvenpään aluekisoissa 90cm. Poni oli ihan mieletön ja sai 5. sijan isossa luokassa!

Puolessa välissä lokakuuta joudunkin sitten ratsastusonnettomuuteen ja sen seurauksena viikoksi sairaalaan. Sen jälkeen olin lisäksi meilkein kaksi viikkoa ratsastamatta ja sain onneksi apua monilta ystäviltä hevosten liikutuksen suhteen. Parannuin kuitenkin hyvin ja pääsin takaisin satulaan nopeammin kuin kuvittelinkaan. Onneksi lokakuun lopussa oli HIHS ja sain kunnolla ajan kanssa kerrankin seurata luokkia :)

Sairaalassa onnettomuuden jälkeen

Marraskuu

Pääsin kuun alkupuolella takaisin satulaan ja ratsastin alkuun enimmäkseen vain Akulla. Nuorilla en mennyt ennen kuun puoltaväliä ja suokeilla kävin muutaman kerran kentällä hetken ratsastamassa niitä läpi, koska en voinut kuormittaa itseäni liikaa.

Aloitin Akun nesteboostauksen tulevaa matkaa varten ajoissa ja suunnittelin pakkauslistaa omistajan kanssa. Kerettiin onneksi kätdä myös Peikillä yhdet treenit ennen lähtöä ja ne sujuivat oikein hyvin :)

Nesteboostausta

Akun lähtö ennen kuun vaihdetta ei sujunutkaan ihan parhaalla mahdollisella tavalla kun herra päätti luoda paiseen ja joutui lähtemään matkaan sen kanssa. Se kuitenkin matkusti hyvin ja paise saatiin heti Saksan päässä avattua ja heppa parani hyvällä tahdilla. 

Myös Nuppu pääsi Peikille kokeilemaan estejuttuja. Tamma meni äärettömän hienosti ja sai varmasti todella hyvän kokemuksen uudesta maneesista ja hyppäämisestä :)

Mukaan muiden treenattavien joukkoon tuli yksi poni lisää. Piensuokki Tuikkeen kanssa kerkesin ottaa parit treenit ennen lähtöä ja sen kanssa jatketaan kun palaan Saksasta. Tämä poni on aivan älyttömän kiva tapaus!

Saken kanssa maastoilin ja tein hieman ravia ja laukkaa kentällä ennen lähtöä muutamana päivänä. Takaisin hommiin se pääsee kun palaan Saksasta :)

Haimme Caran takaisin ylläpitokodista koska se ei sitten lopulta kuitenkaan ollut se oikea poni kyseiselle tytölle. Cara muutti Vihtiin mukavalle maneesitallille jossa pääsin ratsastamaan sitä onnettomuuden jälkeen.

Joulukuu

Joulukuussa oltiinkin sitten kaksin Akun kanssa. Tai, olenhan mä ratsastanut yli kymmentä eriä hevosta täälläkin, eli ei me ihan kahdestaan olla ;) Aku on mennyt paljon eteen päin ja yhdet kisatkin kerettiin korkata ihan uudella systeemillä. Kokemusta tuli vaikka tulos ei ollutkaan paras mahdollinen.

Saksassa kotipihassa

Ollaan viihdytty molemmat todella hyvin ja opittu enemmän jo kuukauden aikana kuin olisin ikinä voinut uskoa :)

Kausi on siis ollut ihan onnistunut niin tulosten kuin kokemuksienkin kannalta. Yhteensä ratsastin yli 80 starttia, joista sijoituin noin 30 kertaa. Ehdoton rusettiduo tällä kaudella oli Virma ja Hilda. Virma sijoittui yhdeksästä estestartistaan 6 kertaa ja Hilda veti myös todella hyvin, se sijoittui nimittäin seitsemästä startistaan 5 kertaa :) Aku hyppäsi paljon luokkia virhepisteillä, jotka johtuivat niin hevosen huolimattomuudesta kuin mun omista arviointivirheistä. Niihin saadaan nyt paljon apua täältä Saksasta ja virhepisteet vähenevät toivottavasti ensi kaudelle. Akukin napsi kuitenkin muutamia sijoituksia, samoin Retu. Paljon on siis parannettavaa ensi kaudelle, mutta hyvä niin :) 

Tavoitteisiinkin päästiin aika hyvin. Aku starttasi 120-tasolla, Retu hyppäsi mestaruudet ja Hilda ja Virma osallistuivat piekkareihin :) Saatte vielä hevoskohtaiset tavoitepostaukset ensi vuodelle ja kertauksen viime vuoden saavutetuista ja saavuttamatta jäineistä tavoitteista :)

Koko kaudesta on jälleen kiittäminen hevosille ja niiden omistajille. Suurkiitos ihanat Hanni, Jan, Janine, Marko, Päivi, Soila sekä te muutamat muut hevosen omistajat, jotka haluatte pysyä nimettöminä, koko kuluneesta kaudesta, avusta sekä tuesta. Ilman teitä ja teidän upeita hevosia kausi olisi ollut todella erilainen. Ensi kaudesta tulee varmasti upea kun on tällaisia tyyppejä ympärillä <3

7 kommenttia

 1. Kuvista huomaa kyllä kehitystä! Oot tehnyt paljon töitä ja onnea ja menestystä tähänkin vuoteen! :)

  VastaaPoista
 2. Oliko ajanpuute ainoa syy Haissin ratsastuksen lopettamiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen ratsuttaja ns. leasasi Haissin ja pystyi käymään 4 krt. viikossa, kun itselleni 2 kertaa oli ihan maksimi :)

   Poista
 3. Hyvä kausi sulla ja kiva blogi! sulla n vaan kypärä ihan silmillä, näetkö edes mitään alta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypärä näyttää siltä että on silmillä, mutta hyvin sieltä näkee ;)

   Poista
 4. Hyvä kiva postaus :) Mahtavaa miten pitkälle olet päässyt ilman omaa hevosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hommia on saanut tehdä, mutta onneakin on ollut matkassa :)

   Poista