maanantai 16. syyskuuta 2013

Toinen uusi kaveri

Kapsu on siis mun toinen uusi heppakaveri. Sen kanssa on tarkoitus opetella hyppäämisen saloja. Tällä hetkellä sen laukan kanssa on kuitenkin vielä niin paljon tekemistä, että hyppyjä voi suorittaa oikeastaan vain ravista. Koko hevonen on kokonaisuudessaankin todella raaka, koska se on ollut entisessä elämässään papan ravuri ja seuraheppa. Paljon on siis tekemistä ihan sileälläkin, jotta niitä hyppyjä voidaan toteuttaa fiksummin.


Tyyppinä Kapsu on oikein miellyttävä. Se tuntuu kovin selväjärkiseltä ja iisiltä luonteeltaan. Sillä on todella laadukas käynti, hyvä ravi ja tahdikas, mutta vielä kovin suuri laukka.

Työskentelin Kapsun kanssa ensimmäistä kertaa viime viikolla. Aloitettiin ihan perus jutuilla. Seis-käynti-seis, käynti-ravi-käynti ja pidätteet ennen kulmia läpi käynnissä ja ravissa. Aluksi Kapsulla meinasi olla hurja kiire, se koitti muuttaa tahtia koko ajan ja se olisi halunnut keskittyä kaikkeen muuhun paitsi muhun.

Sain kuitenkin onneksi noiden siirtymisten avulla kaverin kuulolle ja kun tahti oli rauhallinen, pääsin myös jo hieman taivuttelemaan hevosta. Oikealle sujui jo aika kivasti pätkittäin, mutta vasen oli selkeästi haasteellisempi.


Kun ravi oli rauhallista, tein muutaman laukannoston. Tai oikeastaan yritelmän. Kyllähän se aina nosti, mutta vasta muutaman kiihtyneen raviaskeleen jälkeen. Hannista nostot oli jo ihan ok, mutta musta ne oli aivan liian levähtäneitä. Mutta niitäkin täytyy vaan treenata paljon lisää, ja se pitää aina tehdä tarkasti ja samalla tavalla. Mitä pedantimpi itse muistaa olla, sitä nopeammin ne hevoset sen oppivat tekemään oikein :)

Pienen breikin jälkeen lähdin ylittämään viittä peräkkäsitä puomia. Välit puomeissa olivat hieman väljät, niin että Kapsu saisi vain rennosti ravata niiden yli. Aluksi sitä hieman jännitti, ja eka kerta mentiinkin käynnissä niiden yli. Toisella kerralla päästiin jo ravissa, mutta hieman kompuroiden. Toisella kerralla kaveri oli aika tarkkana ja puomien ylitys meni hyvin. Tehtiin paljon toistoja molemmista suunnista ja haasteena oli selkeästi rytmin säilyttäminen ennen puomeja. Kapsu ei oikein tiennyt pitäisikö sen hidastaa vai edetä enemmän, ja jouduinkin auttamaan sitä todella paljon. Saatiin kuitenkin muutamia ihan kelpoja ylityksiä aikaan ja tämän jälkeen oli vuorossa taas pieni kävely pätkä. 


Breikin jälkeen otettiin sitten ekat hypyt. Tiedettävästi Kapsulla ei ole aikaisemmin hypätty, joten nämä olivat ilmeisesti sen ekat hypyt koskaan. Koska olin tietoinen tästä, osasin tulla pienelle ristikolle tosi skarppina. Olin varautunut siihen, että Kapsu yrittäisi ohi oikealta, ja että hyppy saattaisi olla todella iso. Oikealta se sitten yrittikin ohi, mutta hyppy ei ollut kovin iso. Kuitenkin se imi koko ajan aika hyvin esteelle ja pienen sivuliikkeen se yritti tehdä jo yllättävän aikaisessa vaiheessa.

Seuraavilla kerroilla osa hypyistä oli ihan hyviä, mutta osa taas meni ihan keilaten. Suokeissa on se huono puoli, etteivät ne aina välttämättä ihan kunnioita puomeja ja pieniä esteitä. Kapsua ei paljon haitannut kaataa koko este, seuraavalla kerralla se saattoi tehdä sen hyvin uudestaan.

Pääosin hyppäsin ravista, mutta myös muutaman kerran laukasta. Laukassa ne onnistuneet hypyt olivat todella hienoja, mutta ne huonot sitten taas tosi huonoja. Fiksu se kyllä oli siinä mielessä, että se laskeutui aina oikeassa laukassa alas esteeltä :) Eikä sitä kyllä pelottanutkaan ollenkaan, mutta sekin on tosi tyypillistä suokeille..

Se mitä itse täytyy muistaa näiden junnujen ja osaamattomien kanssa on se, ettei itse saa hoppuilla. Kaikki täytyy tehdä rauhassa ja rennosti sekä ajan kanssa. Aina täytyy muistaa kehua, mielummin vaikka turhan vähästä. Ja jos minkä, niin tasapainon täytyy olla kunnossa. Kaverit tarjoavat usein jos jonkin moisia loikkia ja siellä on pysyttövä kyydissä ja käsi ei saa jäädä lukkoon ja vetämään. Kaiken lisäksi tehtävien täytyy olla sellaisia, mitkä kannustavat niitä hyppäämään ja pyrkivät tekemään siitä helppoa. Tulevien viikkojen aikana tulen varmasti jakamaan sellaisia teille, koska yhteistyö Kapsun kanssa jatkuu :)


2 kommenttia

  1. Mielenkiintoista seurata sun ja vähän raaemman hyppäämisessä täysin kokemattoman hevosen kehitystä! Odotan innolla miten Kapsun hypyt sujuvat muutaman viikon päästä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) mäkin odotan innolla mitä saadaan aikaan! Koitan saada vähän vieomateriaaliakin tänne!

      Poista