torstai 24. maaliskuuta 2016

Aapon kisaviikonloppu

Lähdettiin Aapon kanssa reissuun vähän sekavin fiiliksin perjantaina. Sain nimittäin torstaina huomata, että se oli turvottanut molemmat etuset polven alapuolelta vuohiseen asti. Molemmat jalat olivat tasaisesti paksut, mutta mistään en löytänyt mitään haavaa.

Laitoin torstaina Aapon ihan normaalisti valmiiksi ja lähdin maastoon. Halusin nähdä kuinka se liikkuu, koska syksyllä se turvotteli takajalkoja samalla tavalla reagoidessaan mutaiseen tarhaan. Aapo vaihtoi sunnuntaina nimittäin tarhaa ja sai uuden tarhakaverin ja uusi tarha on märempi kuin aiempi. Laskin yhteen yksi plus yksi, eli pikkuleikit uuden kaverin kanssa on ehkä saaneet aikaan jonkun ihan minimini haavan ja jalat ovat mutaisuuden takia lähteneet turpoamaan. Maastossa Aapo liikkui ihan puhtaasti ja innokkaasti ja jalat laskivat lenkin aikana ihan täysin. Kylmäsin vielä jalat tallille päästyäni. Tässä välissä kävin pitämässä kolme tuntia ja palasin vielä myöhään illalla käärimään molemmat jalat animalintexiin ja lämppäreihin. Ennen käärimistä kylmäsin vielä oikean etusen, se oli nimittäin turvonnut uudestaan.


Perjantai aamuna toinen jalka oli edelleen hieman turvonnut ja konsultoinkin puhelimitse eläinlääkäriä, joka sanoi ettei epäile virusta koska kuumetta ei ollut missään vaiheessa ollut. Hänen mukaansa voisin hyvin lähteä kisoihin koska ekat radat olivat vasta la. Päätin ottaa sitten Aapon mukaan ja katsoa tilannetta vielä paikan päällä koska vaikka en olisi mennyt yhtään rataa, olisin silti päässyt ratsastamaan hyvillä pohjilla.

Iltapäivällä hain Aapon matkaan ja ennen sitä kylmäsin vielä jalan. Jalka näytti tasaisesti jo sulaneemmalta ja toinen jalka täysin normaalilta. Näin matka sitten alkoi kohti Ypäjää, vaikka hieman myöhässä aikataulusta koska Aapon jalan hoito vaatikin enemmän aikaa kuin olin laskenut.

Illalla kisojen jälkeen ratsastin Aapon maneesissa ja se liikkui ihan super hyvin. Jalka laski täysin taas liikutuksessa ja pysyi sulana vielä pitkään liikutuksen jälkeen ennen kuin lähdin itse yöpuulle. Laitoin yöksi taas animalintexit molempiin etusiin lämppäreiden alle.

Lauantaina menin talliin heti kuuden jälkeen koska ohjelmassa oli 90cm, joka oli päivän eka luokka. Jalka oli hyvän näköinen ja uskalsinkin letittää ja puunata Aapon ennen aamupalaa. Aamiaisen jälkeen heitin Aapolle vaan kamat niskaan ja lähdin kävelemään. Tein pitkät alkukäynnit ja ravailemaankin pääsi ihan rauhassa kun verkkahallin toinen pääty oli avattu sileän työstöä vareten!


Verkassa tein aika vähän hyppyjä, koska olin ilmoittanut Aapon ekaa kertaa kahteen luokkaan yhdelle päivälle. Aapo tuntui hypyissä hyvältä ja radalle oli kiva lähteä onnistuneen verkan jälkeen.

Rata sujuikin verkan tavoin ja Aapo hyppäsi taas kyselemättä kaikki esteet :) Arvostelu oli 367.1 ja toisen vaiheen aika ei ihan vielä pärjännyt nopeille poneille ja hevosille. Nuoren hevosen kanssa on toisessa vaiheessa tärkeää säilyttää rytmi ja kääntää tasapainoisesti ehkä joku pienempi tie, mutta tässä vaiheessa ei missään nimessä saa hullun lailla ratsastaa aikaa. Kun nuoret jäävät paremmin avuille sileäntyössä oppivat ne sen kautta kyllä kääntymäänkin tarvittaessa myös toisessa vaiheessa mutta tässä vaiheessa se on Aapolle vielä tarpeetonta. Nyt käänsin pienemmän tien vain viimeiselle esteelle koska se oli pieni okseri ja sinne pääsi hyvin ympyrän kaarella hyvässä tasapainossa. Muuten tein kaiken rauhassa ja maltilla. Ihan sijoille ei siis ylletty, mutta tasainen tuplanolla se rata joka tapauksessa oli.

Ja koska Blogger on "#¤&%"#" niin se ei halua näyttää kaikkia videoita tästä, joten joudutte menemään linkkien kautta, sorry. Seuraava nuorten hevosten 100cm luokka olikin heti 90cm jälkeen. Verkassa Aapo oli vähän villi kohti esteitä ja jouduin tekemään muutaman hypyn enemmän kuin suunnittelin. Rataa aloittaessani huomasin, että se paras teho laukasta oli hieman pois ja askel muuttui hieman pidemmäksi. Ykköselle pääsin ihan hyvin mutta sen jälkeen Aapo ei meinannut hyväksyä pidätettä läpi ja kerkesin juuri ja juuri valmiiksi kakkoselle. Kolmoselle taas ihan hyvin, samoin neloselle. Ennen sarjaa kerkesin taas hyvin valmiiksi ja linja oli tasapainoinen. Pitkä matka seuraavalle esteelle kuitenkin kostautui ja lähdin jo valmiiksi hieman isosta laukasta työntämään Aapoa seuraavalle esteelle ja se oli fiksu ja juoksi ohi. Ei muuta kun uudestaan kohti estettä. Aapo jännittyi ponnistuksessa jonkun verran ja otti sen vuoksi takasillaan puomin mukaan. Seuraavalle esteelle rytmi katosi ja jouduttiin liian lähelle, tästäkin seurauksena puomi. Vikalle petrattiin vähän, mutta ei sekään mikään paras mahdollinen lähestyminen ollut.
Tuloksena siis kasa virheitä, mutta alkurataan olin silti melko tyytyväinen. Se oli eka normaali 100cm luokka Aapolle ja se suoriutui estekorkeudesta helposti. Omia virheitä ei voi laittaa hevosen piikkiin joten kaiken kaikkiaan Aapoon sain olla tyytyväinen. Juttelin radan jälkeen Peikin kanssa ja hän oli sitä mieltä, että mun pitäisi ihan vähän jäädä ennen estettä vielä hitaammaksi itse ja sitä kautta Aapon hyppy rauhottuisi myös noissa tilanteissa kun väsy vähän painaa sitä laukkaa pitkäksi. Peikin mielestä muuten Aapon meno näytti tosi hyvältä ja sain kivaa palautetta nuoren hevosen ratsastamisesta :)


Iltapäivällä ja illalla Aapo pääsi vielä kävelylle. Jalka oli myös parempi, mutta nyt se oli laskenut jo niin paljon että siitä huomasi pienen tällin etusääressä. Aapon naapurissa asui Larsenien Uuno (Pia Larsen jälleenmyy Bemereitä) ja heidän hevosenhoitaja Suvi tarjoutui kokeilemaan Bemeriä Aapon jalkaan. Kiitos vielä Suvi, ihan upee juttu että hoidit Aapoa Bemerillä!!

Laitoinkin Instaan kuvan Bemeristä ja Aaposta ja heti tuli kyselyitä siitä, mikä se laite oikein on. Bemer on siis fysikaalista verisuoniterapiaa, joka parantaa mikroverenkiertoa sekä edistää verenvirtausta pienimmissä verisuonissa. Tämä taas parantaa kehon/hevosen solujen suorituskykyä, joka puolestaan auttaa kivun helpottumisessa sekä tukee kehon omia itseään korjaavia prosesseja.
Mun tekisi kovasti mieli kirjoittaa siitä ihan oma postauskin jossain vaiheessa, pääsin nimittäin itsekin kokeilemaan Bemeriä!

Tässä ekan hoidon aikana hoidettiin jalkaa sivusta, mutta seuraavilla kerroilla edestä :)

Mutta sitten takaisin Aapoon. Aapoa hoidettiin spotilla ja valolla juuri siihen tällin kohdalle. Tämä spotti hoitaa nimenomaan kohdennetusti yhtä tiettyä aluetta ja tuo valohoito tehtiin tukemaan iho- ja sidekudossolujen muodostumista mahdollisen pienen haavan vuoksi. Jalan turvotus laski tämän myötä hirmu hyvin ja Suvi teki saman hoidon Aapolle vielä toistamiseen illalla. Aapo oli kuulemma superkiltti hoidettava, se ei ihmetellyt yhtään jalkaan kiinnitettävää outoa laitetta :)

Yöksi jätin Aapon nyt ilman animalintexiä koska halusin nähdä mitä nimenomaan tuo Bemer saa aikaan yksinään. Lisäksi Pia osasi kertoa, että Bemeriä ei kannata mm. sekoittaa Back on Trackeihin. Tästä lisää sitten laajemmassa postauksessa, pääsen nimittäin Tampereen hevosmessuilla testaamaan Bemeriä taas lisää!! Aamulla Aapon jalka oli kaikkialta muualta ihan sula paitsi siitä tällin kohdalta oli havaittavissa vähän tuvotusta.

Taas päästiin siis radalle ja nyt verkassa sain kiinni siitä fiiliksestä, mistä oltiin Peikin kanssa edellisenä päivänä puhuttu. Radalla olin ihan fiiliksissä kun kaikki esteet vaan tuli ja meni ja kaikki vaan sujui.. Tämä sunnuntain metrin rata oli varmasti meidän paras rata koskaan, niin hyvin Aapo hyppäsi kaiken. Nyt uskalsin luottaa siihen, ettei mun tarvitse jättää sille niin paljon tilaa, vaan se saa tulla ihan normaaleihin paikkoihin, se hyppää sieltä vaan paremmin. Aapo teki ihan superhienon nollan ja vaikka A20 luokassa aika ei riittänytkään sijoille niin olin silti varmasti yhtä onnellinen kuin luokan voittaja :D


Radan jälkeen pyysin vielä Talvion katsomaan Aapon jalan varmuuden vuoksi, mutta hänkään ei nähnyt siinä mitään hoidettavaa. Kehoitti tekemään vielä yhden Bemer-hoidon jos mahdollista ja kylmäämään parin päivän ajan.

Aapon kanssa oli siis ihan superi viikonloppu<3 Nyt tällä viikolla meillä oli kengitys maanantai aamuna ja rokotus iltapäivästä. Nyt olen vain siis kävelyttänyt Aapoa ja kylmäillyt jalkaa. Tänään ajattelin mennä maastoon, samoin huomenna. La ja su työskentelen maneesilla ja ma ajattelin hypätä. Seuraavan kerran Aapo menee kilpaa vasta varmaan Ypäjällä. Siellä on la nuorten hevosten metri ja sunnuntaina nuorten hevosten 105.

6 kommenttia

 1. On tuo Aapo kyllä komia hevonen :) Ja se Bemer kuulostaa todella mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia Aaposta! Radat olivat sujuvia, meinaatko keretä mukaan Racingiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitan ainakin :) Ja kuvat on upeita, ihanaa kun kuvaajat jaksavat roikkua kameroiden kanssa maneesin reunalla kuvaamassa :)

   Poista
 3. Ihana Aapo :) mulla on bemeri, ja etenkin matto on kovassa käytössä Codan pitkän selän kanssa! Valoa en olekaan pitkään aikaan käyttänyt, mutta se on kyllä myös tosi tehokas.

  VastaaPoista
 4. Voi ihana aapo :) Se on kehittynyt ihan hirmu nopeesti!

  VastaaPoista