tiistai 21. heinäkuuta 2015

Pikku Sakke Dumissa

Ihana Sakari on kesän aikana ollut hommissa pätkittäin. Se on saanut viettää hyvin ansaittua lomaa aina treeniviikkojen välissä ja se näkyy kyllä tooosi isona kesäpötsinä :D


Sakke on päässyt kotitreenin lisäksi myös kaksi kertaa Rosali Kivitien koulutunnille, jotka on järjestetty entisellä Pakulan tallilla, jonka omistaa nykyään Marina E.

Tunneilla keskityimme Saken suoruuteen sekä liikkumiseen ylipäätänsä. Haimme rauhaa ravin tahtiin erilaisten ympyröiden ja volttien avulla. Rosalilta sai paljon hyviä neuvoja etenkin hankalampaan kierrokseen (vasen) jossa Sakke helposti heittään takaosan ulos ja ei asetu. Olenkin nyt Rosalien ohjeiden mukaisesti ratsastanut sitä vain suorana, tasaisesti vain molemmilla ohjilla ja ollut asettamatta sitä ollenkaan. Näin saan takaosan pysymään samassa linjassa etuosan kanssa paljon helpommin. Kun hevonen on täysin suora, voi asetuksen ottaa pätkittäin mukaan.

Tunneilla teimme paljon västöjä, avoja ja suoria linjoja. Sakkehan menee väistöt jo kuin vanha tekijä ja avotkin ovat hyvällä mallilla. Meille se kaikista vaikein juttu oli se suoraan meneminen. Kun muut tekivät keskihalkaisijalla avoja ja asetuksia, me menimme vain suoraan. Tai no, yritimme :D Aluksi kiemurtelimme ja vaapuimme puolelta toiselle, mutta vähitellen saimme jotain tolkkua siihenkin menoon!

Rosali oli todella tyytyväinen Saken työskentelyyn ja totesi sen olevan todella hyvällä mallilla ollakseen vasta 4. Moni vuotta vanhempikaan ei kuulemma vältämättä edes ole samalla tasolla, joten hyvillä mielin voidaan jatkaa treenailua! Rosali antoi neuvoksi tehdä paljon töitä väistöjen sisällä, koska silloin Sakke antaa vaikuttaa itseensä todella hyvin etenkin käynnissä. Lisäksi pitää tehdä miljoonia siirtymisiä käynnistä raviin jotta Sakke löytää itse takajalkansa tasapainoisiin siirtymisiin. Laukka oli Rosalista todella hyvä ja sen osalta hän käski jatkamaan samaan malliin :)


Sakke pääsi myös näiden koulutreenien jälkeen hyppäämään ensimmäiset kisansa Tuomarinkylään. Luokiksi olin valinnut ristikon ja 70cm.

Kilpailupaikalla kävelin radan kun Sakke ja Retu odottivat autolla Hannin kanssa. Radassa ei ollut mitään kummallista, vain yksittäisiä esteitä ja yksi kuuden laukan linja.

Sakke oli tosi nätisti koko varusteiden laiton ajan ja verkassakin se käyttäytyi tosi mallikelpoisesti :) Mitä nyt välillä piti jotain omaa hirnukonserttia, mutta sepäs ei paljon menoa haittaa! Ravasin Saken kunnolla ja otin sen sijaan laukkaa hieman säästeliäämmin. Hyppyjä otin minimaalisille ristikoille ja suuntasin pienen välikäynnin jälkeen radalle.


Olin päättänyt aloittaa laukassa ja tarpeen tullen siirtää raviin jos tilanne niin vaatisi. Sakke oli kiertänyt radan todella nätisti ennen kuin sain lähtömerkin ja se sai vielä viimeiset taputukset ennen suoritusta. Ykköselle päästiin oikein hyvin. Kakkoselle vähn kiemurrellen, mutta yli silti. Sen jälkeen Sakke tosin oli lähdössä ihan muualle kuin mihin olisi pitänyt ja sainkin vähän komentaa sitä ettei se oppisi mitään omia suunnan valintoja radalla :D Kolmoselle oikein hyvin, samoin neloselle ja vitoselle. Kutonen ylittyi hieman taas kiemmurrellen ja seiskakin oli vähän pelottava kun sen takana oli vaikka mitä rojua :) Kaikista kuitenkin ihan hyvin yli ja viimeiselle esteelle saatiinkin oikein super hyppy! Sakke oli siis nollana maalissa ja sai paljon taputuksia.

Seuraavana vuorossa oli 70cm. Olin suoraan sanoen todella tyrmistynyt kun kävelin rataa. Olin ilmoittanut Saken juuri sen takia noihin pieniin iltakilpailuihin, koska tuollaiset 1-tason kilpailut on suunnattu muun muassa meidänlaisille ratsukoille, jotka vasta aloittelevat kilpauraansa. Joukossa on usein myös paljon poniratsastajia, nuoria tai kokemattomia hevosia sekä ratsastajia. Tällaiset ratsukot ja hevoset vaativat mielestäni ehdottomasti maalinjoja, selkeitä ratoja ja edes jonkun erikoisesteen. Itse ainakin haluan kouluttaa nuorta hevosta ensimmäisissä kilpailuissa ja näyttää sille myös uusia asioita.

Tuomarinkylässä (lukuun ottamatta ristikkoluokkaa) yhdessäkään esteessä ei ollut maalinjaa, joka mielestäni oli melkein epäreilu tilanne Sakelle. En ole nähnyt mitään syytä hypyttää sitä kotona ilman maarajaa (puomi esteen edessä kiinni tolpan jaloissa) koska se tarvitsee vielä sen avukseen hahmottaakseen esteen oikein. Olin kahden vaiheilla peruisinko radan tämän takia, koska minun piti asettaa hevonen sille hieman epämiellyttävään tilanteeseen.

Esteet olivat täysikorkuisia, mikä mielestäni on oikein hyvä asia. Kun kutsussa lukee 70cm, haluan myös hypätä sitä korkeutta johon ilmoittaudun. Kuitenkaan radalla ei ollut yhtään erikoisestettä. Tästä olin myös kovin pettynyt, koska olisin halunnut nuoren hevosen kanssa tutustua myös uusiin esteisiin uudessa paikassa. Pelkkiä puomiesteitä voi hypätä ihan missä vain ja Dumissa vielä on ihan todella hienoja esteitä, niin miksi niitä ei käytetä?

Päätin kuitenkin hypätä verkassa muutaman pystyn ilman maarajaa ja katsoa miten Sakke suorituu niistä ja päättää sitten mennäkkö radalle. Sakke selvisi tästä uudesta tehtävästä melko hyvin, hieman se kuitenkin lähti ylihyppäämään. Tein vielä muutaman hypyn tämän jälkeen maarajalla ja Sakke rentoutui hyppyihin.

c. Suvililja

Radalla ykkönen sujui vähän jalkoja hakien, pudotus siis sieltä. Sakke oli vähän nukuksissa ja herättelin sitä vähän ennen kakkosta. Tätä estettä Sakke hieman katsoi, mutta päättäväisellä ratsastuksella menimme siitä kuitenkin yhteistuumin yli! Kolmoselle oikein hyvin, samoin neloselle. Seuraavat kaksi estettä olivat suhteutettu väli. Neloselta vitoselle tein siis seitsemän laukkaa kuuden laukan sijasta hieman kiemmurrellen ja sieltä napsahti myös puomi alas. Kutonen hyvin, samoin seiska. Viimeiselle pystylle Sakke taas unohti jalkansa ja pudotti sieltä vielä yhden kepin. Tuloksena siis 12vp, mutta se ei tässä vaiheessa haitannut ollenkaan! Sakke oli selvittänyt rohkeasti radan ja oli rehdisti menossa vaikka jalat välillä unohtuivatkin :D

Muutaman tunnin odottelun jälkeen Sakke jäi yksin traikkuun Retun lähtiessä hyppäämään ja vaikka alku sujuikin hyvin, sai lapsi kuitenkin jostain lopulta paniikin. Tästä seurasi sitten hyppy puomille, sieltä väliseinälle ja lopulta Sakke päätyi väliseinän toiselle puolelle kyljelleen.. Voin kertoa että ihan pikkusen hakkas pulssi kun koitimme kahden miehen ja kolmen naisen voimin saada Sakkea väliseinän alta pois kun väliseinä ei irtoa kuin kallistamalla juuri siihen suntaan missä Sakke makasi.. Onneksi Sakke oli todella rauhallinen koko hässäkän ajan ja makasi liikkumatta niin, että saimme lopulta seinän pois. Ainut näkyvä haaveri oli pieni vekki toisessa takasessa, mutta muuten heppa oli päälisin puolin kunnossa. Onneksi. Retun ratojen jälkeen herra käveli suoraan koppiin ja matkusti ihan kuin mallioppilas.. Eli "traumoja" ei näyttänyt ainakaan jäävän..

Seuraavana päivänä kylmäsin Saken takasen jossa vekki oli. Hieman se oli turvoksissa mutta seuraavana päivänä jalka oli taas aivan normaali. Sunnuntaina otin Saken oikein pitkälle maastolenkille mukaan ja se liikkui täysin normaalisti, huh! Nyt ollan treenattu viime ja tämä viikko ihan normaalisti ja valmistaudutaan taas pikkuhiljaa Ypäjää varten :) Sitä ennen pitäisi käydä vielä jossain kisoissa ja treeneissä :)

EDIT. Kiitos teille tarkoille lukijoille! Kävin päivittämässä koneellani olleet säännöt uusimpiin ja siellä onkin tehty muutos kursivoidulla tuohon hevosen osallistumisoikeuteen kilpailuissa -kohtaan.


8.Hevonen saa yhden päivän aikana osallistua enintään kahteen luokkaan. Sinä kalenterivuonna, jolloin hevonen täyttää 4 vuotta, se saa osallistua yhteen enintään 100 cm tasoiseen luokkaan per päivä.

4-vuotiaalla hevosella saa siis osallistua vain yhteen luokkaan, eikä kahteen niin kuin itse tein Saken kanssa. Ihmettelen ettei kukaan ammattilainen, kenen kanssa asiasta puhuin, ottanut tähän kantaa saatika sitten kilpailujärjestäjä. Emme tosiaan olleet tästä omistajan kanssa tietoisia, mutta hienoa että se tuli esille! Luimpas samalla kaikki säännöt uudemman kerran läpi, muita uusia asioita sieltä ei kyllä paljastunut :) Sakke ei kuitenkaan tästä varmasti mitenkään kärsinyt, sen verran iloisesti on jatkanut treenejä! Seuraavalla kerralla sitten vain yhteen luokkaan :)

15 kommenttia

  1. siis sakke on vasta 4 ? :D tässä aloin miettimään ponin 4-vuotiskautta, niin eikö edelleen saa vaan yhden luokan startata tuon ikäsellä ? :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EDIT. Kiitos teille tarkoille lukijoille! Kävin päivittämässä koneellani olleet säännöt uusimpiin ja siellä onkin tehty muutos kursivoidulla tuohon hevosen osallistumisoikeuteen kilpailuissa -kohtaan.


      8.Hevonen saa yhden päivän aikana osallistua enintään kahteen luokkaan. Sinä kalenterivuonna, jolloin hevonen täyttää 4 vuotta, se saa osallistua yhteen enintään 100 cm tasoiseen luokkaan per päivä.


      4-vuotiaalla hevosella saa siis osallistua vain yhteen luokkaan, eikä kahteen niin kuin itse tein Saken kanssa. Ihmettelen ettei kukaan ammattilainen, kenen kanssa asiasta puhuin, ottanut tähän kantaa saatika sitten kilpailujärjestäjä. Emme tosiaan olleet tästä omistajan kanssa tietoisia, mutta hienoa että se tuli esille! Luimpas samalla kaikki säännöt uudemman kerran läpi, muita uusia asioita sieltä ei kyllä paljastunut :) Sakke ei kuitenkaan tästä varmasti mitenkään kärsinyt, sen verran iloisesti on jatkanut treenejä! Seuraavalla kerralla sitten vain yhteen luokkaan :)

      Poista
    2. juu näitä sattuu aina, meillä kävi ponin kanssa "sama kämmi" silloin kun tuli 4-vuotiaana Suomeen myyntiin, me tosin luultiin että oli 7-vuotias (oli siis väärä hevonen jonka piti alunperin sieltä tulla) :D ja mentiin muutamatkin kisat 2 luokkaa, kunnes katsottiin passia ja tajuttiin tilanne.. ;)

      Poista
    3. Oho! Nää on näitä mahtavia tilanteita kun tajuaa ettei hevonen olekkaan se mikä sen pitäisi olla :D Kiitos kommentista, siitä oli paljon hyötyä :)

      Poista
  2. Eikö sakke ole vasta 4 vuotias? Sääntöjen mukaan sen ikäisellä hevosella ei saa startata kuin yhden luokan kilpailuissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EDIT. Kiitos teille tarkoille lukijoille! Kävin päivittämässä koneellani olleet säännöt uusimpiin ja siellä onkin tehty muutos kursivoidulla tuohon hevosen osallistumisoikeuteen kilpailuissa -kohtaan.


      8.Hevonen saa yhden päivän aikana osallistua enintään kahteen luokkaan. Sinä kalenterivuonna, jolloin hevonen täyttää 4 vuotta, se saa osallistua yhteen enintään 100 cm tasoiseen luokkaan per päivä.

      4-vuotiaalla hevosella saa siis osallistua vain yhteen luokkaan, eikä kahteen niin kuin itse tein Saken kanssa. Ihmettelen ettei kukaan ammattilainen, kenen kanssa asiasta puhuin, ottanut tähän kantaa saatika sitten kilpailujärjestäjä. Emme tosiaan olleet tästä omistajan kanssa tietoisia, mutta hienoa että se tuli esille! Luimpas samalla kaikki säännöt uudemman kerran läpi, muita uusia asioita sieltä ei kyllä paljastunut :) Sakke ei kuitenkaan tästä varmasti mitenkään kärsinyt, sen verran iloisesti on jatkanut treenejä! Seuraavalla kerralla sitten vain yhteen luokkaan :)

      Poista
  3. Sääntöjen mukaan kaikkien puomien tulee olla kannattimilla. Vai mitä tarkotit tolla maalinjalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukiessani sääntöjä en törmännyt tuollaiseen kohtaan? Linkkaa ihmeessä jos tiedät missä kohtaan tämä sääntö siellä on, kävin ihan uudelleen vielä katsomassa! Suurimmassa osassa kilpailuja (nimenomaan 1-tasolla) esteissä on maalinjat niin kuin esimerkiksi Laaksolla, http://kunomaaeiole.blogspot.fi/2015/06/peik-ja-laakso-last-week.html, joten tuntuu omituiselta että säännöissä ne olisivat kielletty..

      Poista
  4. Ei ole kyllä mikään uusi sääntö tuo että 4v. saa startata vain yhden luokan, mutta eipä sitä tietenkään voi tietää/muistaa jos ei ole sääntöihin perehtynyt kunnolla eikä aiemmin kilpaillut nuorilla. Valmentajien tulisi kyllä myös pysyä kärryillä säännöistä ja tarvittaessa ohjeistaa osaamattomampia, tiedä sitten onko valmentajallekaan ollut selvää että oliko se hevonen nyt 4 vai 5 :) Pikkuikisoissa harvemmin järjestäjäkään kyttää hevosten ikää, eli voi helposti jäädä heiltä huomaamatta. Useimmiten pikkukisojen pikkuluokissa ei myöskään ole erikoisesteitä juuri siksi että se on harjoittelutilanne osaamattomille ratsukoille, joten vaikka joku haluaisi koulutusmielessä sellaisia hypätä, saatta toinen kisata niitä pikkukisoja/luokkia juuri siksi että siellä ei erikoisesteitä ole. Ainakin omien/koulutettavien hevosteni kohdalla on toiminut hyvin se että kotona (ja vieraissa paikoissa treenatessa) harjoitellaan erikoisesteitä ja sitten kun luokkakorkeudet nousee ja erikoisesteitä alkaa näkyä myös kisoissa, ei ne ole hevoselle yhtään sen ihmeellisempiä siellä kisatilanteessa kuin missään muuallakaan. Kannattaa siis enneminkin käydä treenammassa muilla talleilla myös niitä erikoisesteitä ja tehdä siitä ns. kisatilanne, ei se hevonen tiedä milloin sen suoritusta arvioidaan ja milloin ei :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos M kommentista :) Viimeksi kun olen 4-vuotiaalla kilpaillut, vuosi on tainnut olla 2009.. Eli siitä on reippaasti aikaa ja tämä sääntömuutos on ilmeisesti tullut 2011/2012 voimaan :) Mutta hienoa, että tämä asia tuli selville ja tässä sitä taas huomaa kuinka blogista oli hyötyä keskuselukanavana! Koska suurin osa nuoremmista jotka minulla on ollut kisattavana ovat olleet "jo" 5, niin niiden kanssa tämä asia ei tietenkää ole käynyt ilmi.

    Itsekin ihmettelen että kukaan ammattilaisista, kenelle olen näistä kisoista jutellut, ei ole noteerannut tuota ikä-asiaa millään tavalla. Kaikki kuitenkin tietävät Saken olevan 4, joten väärinkäsitys en usko sen olleen.. Mutta oppia ikä kaikki :)

    Onhan tuokin tosiaan totta että osa haluaa harjoitella ratoja ilman niitä erikoisesteitä kilpailutilanteessa, mutta itse tykkään että niitä ripotellaan jo niihin helpoimpiinkin luokkiin. Minulle on aina opetettu että nuoresta asti hevosten pitää hypätä kaikkea mahdollista ja tottua niihin erikoisempiin esteisiin myös mualla! Tämä on siis vain se oma "kantani" ja kaikki eivät tietenkään voi olla samaa mieltä asiasta, mutta onneksi meille kaikille riittää varmasti kisoja, joissa pääsee harjoittelemaan haluamallaan tavalla :) Dumissa vain on niin hyvä kalusto, että oletin sinne ilmoittautuessani pääseväni myös hyppäämään erikoisempiakin esteitä.

    Ja toki käyn kaikkien hevosten kanssa myös muualla treenaamassa, sehän on ihan ehdoton juttu ennen kilpailuja! Ja siinä olet aivan oikeassa että ei se hevonen tiedä milloin on kisa ja millon treeni ;)

    Tsemppiä sule kisoihin nuorten kanssa :) Ja kiitos vielä asiallisesta kommentista, näitä on aina mukava lukea!

    VastaaPoista
  6. Kiitos mahtavasta blogistasi! Kysymys tämän postauksen ulkopuolelta, onko sinulla kokemusta grip-paikoilla varustetuista ratsastushousuista? Jossain määrin ne tuntuisivat nyt olevan in, mutta näin suht aloittelevana aikuisratsastajana en osaa oikein itse muodostaa käsitystä niiden käytöstä ja tarkoituksenmukaisuudesta? Kovin mielellään kuulisin sinulta muutaman sanan niistä, jos vaan ehtisit kommentoimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina kun olet siellä ruudun toisella puolella lukemassa :)

      Gripillisistä housuista on itseasiassa paljonkin kokemusta. Minulla on yhdet kisahousut (Animot) joissa on gripit koko paikkoina sekä yhdet siniset (Esperadot) joissa on polvipaikat gripistä. Tykkään ehdottomasti enemmän vain noista polvipaikallisista, mutta en muutenkaan suosi yleensä kokopaikallisia housuja. Kokopaikkaiset gripit ovat todella napakat ja itse en tykkää kun housut "vetävät" liikaa kiinni satulaan.

      Itse olen pessyt housuja paljon ja kisahousuja jopa kuivannut kuivausrummussa. Hyvin on gripit pysyneet matkassa mukana ja liimapintakaan ei ole kulunut mitenkään äyttömästi. Tottakai se pinta kuluu osasta kohdista enemmän kuin muualta, mutta liimapinta on edelleen "pitävä" molemmissa housuissa!

      Itse en nää mitään syytä, mikset voisi tuollaisia housuja ostaa vaikka vasta aloittelija oletkin. Jokainen mieltyy erilaisiin varusteisiin, itse suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan :)

      Poista
    2. Kiitos, huippua, että vastaisit. Ja niinhän se taitaa olla, että kokeilemalla selviää. Minä kyllä taidan tarvita sitä satulaan kiinnittäjää enemmän kuin sinä, mutta hyvä pointti sekin ; )

      Poista
  7. Meillä täällä pohjoisessa oli 1-tason estekisoissa 60cm eteenpäin ihan portti, vesimatto ja viuhkaeste. Muutenkin täällä on aika suosittua käyttää mm. vesimattoa ja muuria ihan pienistä luokista asti.

    Omalla suokkitammallani hyppäsin ensimmäistä kertaa viuhkaa juurikin noissa 1-tason kisoissa, oli hyvää harjoitusta niin hevoselle kuin itsellenikin.
    Blogiini tulee postaus noista kisoista viimeistään huomenna, pikkuprinssijaprinsessat.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää käydä katsomassa :) Itse kyllä tykkään kun niitä erikoisempia esteitä on mukana alusta asti :)

      Poista