keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Sakedeemus hommissa

Sakke on päässyt nyt mun Saksan reissun jälkeen ihan kunnon kuntokuurille! Sen maha on aivan jäätävän kokoinen ja superpaksu talvikarva ei ollenkaan auta asiaa :D

Koska heppa lomaili koko Saksan matkan ajan, jouduin aloittelemaan aika hissukseen hommat tämän herran kanssa. Sakkehan on ollut ratsastaessa hidas jalalle ja muutenkin sen liikkuminen on ollut aika työlästä selkeän kasvuvaiheen takia. Ravissa se ei ihan aina tiedä missä rytmissä pitäisi liikkua ja mihin suuntaan mikäkin jalka edellä, joten päätin palata ihan nollatasolle alkupäivien osalta.


Kuukausi sitten kaivoin tallista esille juoksutusliinan ja gramaanit. Saksassa kaikki hevoset juoksutettiin gramaaneilla ja itse aion jatkossa hyödyntää tätä systeemiä myös täällä Suomessa. Itse tykästyin (ja koin toimivaksi) tyylin, että gramaanit menevät satulaan tai juoksutusvyöhön kiinni vyöstä aika ylös, jolloin hevonen saa gramaaneista samanlaisen tuntuman kuin ohjasta. Tällöin kun hevonen koittaa tulla pois tuelta, vetää gramaani heiman vastaan ja kun se rentoutuu, antaa apuohja periksi.

Aloitin Saken juoksutuksen tietysti ilman apuohjia molempiin suuntiin ja lisäsin ne vasta kun heppa oli hetken hölkännyt molempiin suuntiin. Laitoin gramaanit aivan löysälle, jotta Sakke tajuaisi idean. Yhden kerran Sakke pysähtyi ihmettelemään gramaanista tulevaa painetta ekalla kerralla mutta jatkoi kehoituksestani hyvin itse eteenpäin :)


Kun olin hetken juoksuttanut Sakkea, riisuin gramaanit ja nousin selkään. Ratsastin vain hetken, koska Saken kunto ei todellakaan alkuvaiheissa ollut mikään loistava.. Ravasin molempiin kierroksiin ja annoin sen jälkeen hevoselle pitkät ohjat.

Gramaanien tuoman vaikutuksen huomasi jo ekalla kerralla. Vaikka aluksi Sakke edelleen jäi oikealle hieman jännittyneeksi ja laski selän alas ja nosti nenän kunnolla ylös, ravasi se silti rytmikkäämmin oikealle kuin ennen lomaa. Miettimistauko on selkeästi tehnyt hyvää, samoin jo ekan kerran juoksutus. Heti kun Sakke jäi tasaisemmalle ja kevyemmälle tuelle, tajusi se että sen rentouduttuaan minäkin renotudun ja sen ravaaminen helpottuu huomattavasti kun selkä on ylhäällä.

Sakke jännittyy, selkä laskee alas, pää ylös ja takajalan askel lyhenee huomattavasti

Jalasta Sakke meni ihan hyvin eteen, mutta voiman puutos näkyi etenkin siirtymisissä, jotka tulivat pienellä viiveellä ja aika rauhassa. Tärkeimpänä pidin kuitenkin sitä että hevonen käyttäytyi pitkän tauon jälkeen fiksusti ja että sen liikkeiden rytmi oli parantunut.

Sakke ravaa rennosti tuella jolloin askel ja ravi ylipäätänsäkin on rennompaa

Nyt Sakke on reilun kolme viikkoa työskennellyt ahkerasti liinassa ja ratsastajan kanssa. Sen rytmi on parantunut ihan hurjasti ja ollaan päästy mun mielestä todella paljon eteen päin. Ensi kuussa Sakella onkin jo karsintakilpailu Ypäjän kuninkaallisiin, joten nyt treeniaikataulua täytyy ihan tosissaan suunnitella, jos sinne Ypäjälle mielii.. Laukkaamaan ei kotona olla päästy jäisen kentän takia, joten perjantaina suuntaammekin nuorukaisen kanssa maneesille :) Lisää juttua siis luvassa sieltä!


4 kommenttia

 1. Pohkeelle hitaan nelivuotiaaksi kääntynen kylmäverisen liikuttaminen gramaaneilla on ihan yhtä nerokasta ja hyödyllistä kuin pers edellä puuhun kiipeäminen. Ensi viikolla sitten pidemmät kannukset ja kahden viikon päästä kanget suuhun. Hiljaa hyvä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta, jos se tapahtuu ratsastajan ollessa selässä. Kun hevosta juoksuttaa sivuohjilla/gramaaneilla/kumppareilla tai millä tahansa sivuohjilla, saa hevosen työskenneltyä maasta käsin herkemmäksi, ilman että hevonen turtuu ratsastajan avuille.

   Ehkä sinusta kiipeän perse edellä puuhun, mutta onneksi voit itse välttää sen ;)

   Poista
 2. Voisitko laittaa joskus kuvan miten kiinnität gramaanit kun juoksutat? En hahmota miten ne tulee laittaa ja voisin itsekin käyttää tätä systeemiä hevosilla joita joutuu juoksuttamaan ennen ratsastusta. Gramaanit on muuten tuttu juttu minulle. :)

  VastaaPoista