perjantai 20. helmikuuta 2015

Tuike Niken kurssilla

Tuike hyppäsi kaksi päivää Niken kurssilla. Ponista ei nyt valitettavasti ole kuvia ja videokin on taas aika pikkuinen. Joku tuossa pyysikin suurempia videoita jo aiemmin, mutta niitä ei ihan tähän hätään vielä ole saatavilla koska oman kamera ei saa tarpeeksi tarkkaa kuvaa maneesissa ja puhelimella otetuista videoista tulee sitten näin pikkuisia. Toivottavasti näette edes hieman noista pikkuvideoista, ainakin puhelimella toimii ihan hyvin!

Ekana päivänä meillä oli hieman satulan kanssa ongelmia. Tuike on sen verran pyöreä ja säkääkään ei kovin paljon löydy, että satuloidessa saa olla tosi tarkkana. Nyt musta tuntui oikeastaan koko ajan siltä että valuin oikealle, oli kierros kumpi tahansa. Uskon tämän häirinneen meidän herkkistäkin koska poni tuntui alusta asti hieman kireältä ja hektiseltä. Tuike on normaalisti hirmu ratsastettava ja rela, mutta nyt se oli kuin virittynyt viulunkieli niin verkassa kuin suurimmassa osassa hypyistä.

Olin tästä todella ihmeissäni. Yleensä ponin on saanut ratsastaa ihan laukaten-ajatuksella esteelle mutta nyt se vaan ryösti aivan pokkana kohti estettä. Lopulta jätettiin laukkalähestymiset kokonaan hetkeksi pois ja keskityttiin vain rentoihin lähestymisiin ravissa.

Nousin myös alas korjaamaan satulan kun Tuike alkoi poikittamaan niin pahasti ennen yhtä okseria joka ei edes tullut lähestymisenä kovin pienestä kaarteesta. Korjauksen jälkeen meno onneksi tasoittui ja pääsin taas vaikuttamaan poniin.

Nikke halusi kuitenkin, että jatkamme rauhallisilla ravilähestymisillä, jotta poni oppisi oikeasti odottamaan sen askeleen. Voihan se olla niinkin että tämä ryntääminen oli toinen vaihtoehto sille ettei poni odota, koska edellisellä Kirsin tunnillakaan poni ei malttanut odottaa vaikka laukka oli maltillisempaa. Se haluaisi lähteä vaarallisen kaukaa, joka ei kehitä sitä missään nimessä. Tähän samaan se yritti pyrkiä ryntäämisellä, mutta koska sen "silmä" ei vielä pelaa, päätyi se muutaman kerran todella lähelle ja sai puomit suuhunsa.

Saimme ponille kuitenkin aika kivan rytmin lopulta neljän esteen radalle. Suurin muutos, mitä meidän menoon tehtiin, oli esteiden jälkeen. Kun Tuike laskeutui väärässä laukassa, piti mun laukata lähelle kulmaa ja antaa kulman jarruttaa ja kertoa ponille, että nyt olisi aika hidastaa. Ideana oli jäädä hieman ylös kevyeen istuntaan satulassa ja vain hieman tiivistää istuntaa kohti kulmaa ja antaa kulman hoitaa loput. Hidas ja rauhallinen korjaus vaikuttivat positiivisella tavalla (tietysti) myös lähestymisiin ennen esteitä - kun poni tiesi esteen jälkeen tulevan rauhallisen korjauksen, oli se myös rauhallisempi ennen estettä.

Vaikka eka päivä ei sujunut ihan omien odotusten mukaisesti, saimme silti korjattua relevantteja asioita :)

Tokan päivän kulkua näette alla olevalta videolta. Sain aika kivasti tallennettua sille ratoja idealla "ennen ja jälkeen". Huomaatteko erot?


Ensimmäiselle linjalle tehtiin aluksi 4 laukkaa ja lopuksi 3 laukkaa. Ensimmäisellä kerralla ponilla on vielä turhan kiire, mutta toka kerta on jo lähetymiseltään paljon relampi ja suhteutettu linja on tasainen.

Linjan jälkeen Tuike pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan vesimattoa. Matto oli sijoitettu sarjan a-osalle, joten tulimme sitä ensin vain ympyrällä kerran molemmista suunnista. Kuten näette, poni ei paljoa matosta välitä ja este ylittyy varsin rohkeasti :)

Kolmas tehtävä olikin sitten suoriutua sarjasta. Koska tulin ravissa sisään en ekalla kerralla tajunnut jatkaa tarpeeksi kohti b-osaa ja poni joutui miettimään ottaakko 2 vai 3 aselta. Tokalla kerralla poni nosti laukan viimeisellä askeleella ennen sarjaa ja väli oli sujuvampi. Erikoinen a-osa ei mietityttänyt meidän rohkeaa ponia ollenkaan!

Sitten pääsimmekin jo radan kimppuun. Eka rata oli sinänsä ihan ok, mutta taas siitä heijastuu ponin kiireisyys. Nikke vaati multa todella rentoa istuntaa ja tekemistä ylipäätänsä jotta poni säilyttäisi rauhan ennen ja jälkeen esteiden. Helpommin sanottu kuin tehty.. Vaikka tokalla radalla laukat eivät vaihdu esteen päällä, on se silti kokonaisuudessaan todella paljon rauhallisempi ja hallitumpi. Etenkin viimeisellä linjalla huomaa kuinka Tuike malttaa odottaa askeleen todella hyvin vaikka lukitsi itsekkin esteen jo kaukaa. Tähän rataan Nikke oli tyytyväinen ja siihen saimmekin lopettaa :)

Kotiläksyksi Nikke antoi paljon toistoja rauhallisessa rytmissä. Korjaukset pitäisi tehdä ajan kanssa esteiden jälkeen ja erikoisesteitä pitäisi lisätä treeniin koko ajan enemmän ja enemmän.

Itse en todellakaan odottanut että Tuike hyppäisi näinkin vaikeaa rataa jo tällä kurssilla. Musta on todella mahtavaa nähdä Niken ammattitaito siinä, että hän näkee mihin ratsukko pystyy sekä se uskallus ja luotto, millä hän laittaa myös kokemattomalle hevoselle tuollaisia tehtäviä, kuin esim. vesimatto sarjassa. Toisaalta, kun ne ottaa mukaan heti alusta alkaen jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, ei niistä välttämättä tule ongelmaa missään vaiheessa koska kaikki on uutta aluksi joka tapauksessa.

Vaikka Tuikkeen kanssa olikin odottamattomia ongelmia, olin silti todella tyytyväinen koko kurssiin ja siihen kuinka Tuike kehittyi sen aikana.

Myös Nuppu oli mukana yhtenä päivänä, mutta siitä en kirjoita sen enempää! Tamma oli suokeista ehdottomasti Niken suosikki ja hyppäsi sellaisella tekniikalla että huh! Saatiin paljon kehuja ja odotetaan innolla senkin kanssa seuraavaa kurssia :)

6 kommenttia

 1. ootko kattonu jo jotain talleja ? :))

  VastaaPoista
 2. Hih, tuo poni on kyllä niin söpö makkarapötkylä! Hieno laukka ja asenne, siitä tulee vielä kova menijä!
  t. Karoliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihana poni <3 toivottavasti tuo sama asenne säilyy :)

   Poista
 3. Milloin Nikke tulee seuraavan kerran? Miten noihin valmennuksiin pääsisi mukaan...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nikke tulee 14-15.3 ja mukaan mahtuu vielä :) ilmoittautua voi minulle meilitse erika.hanhisuanto@hippola.net :)

   Poista