torstai 12. helmikuuta 2015

Saksan treenejä

Viimeiset viikot menivät Saksassa ihan hurjaa vauhtia uuden pikkuisen ystävän vuoksi :) Siksi blogikin oli hieman hiljaisempi - pikkuheppa piti hoitaa töiden lisäksi aina työpäivän jälkeen ja päivät venyivät sen verran pitkiksi etten enää vaan yksinkertaisesti jaksanut alkaa bloggaamaan.

Videoita onneksi on vielä paljon julkaisematta, samoin kuvia. Aloitan nyt videoiden purkamisen yksillä Akun treeneillä, jotka hyppäsimme enne vikoja kisoja.

Treeneissä Aku oli tosi skarppi. Saatiin hevonen muutaman viikon aikana hyvällä treenillä aika varovaiseksi ja sen kautta hyppy muuttui paljon pyöreämmäksi ja teknisemmäksi. Sen jälkeen kun hevosesta oltiin saatu kykyä ulos tartuttiin mun ongelmakohtiin. Toki jo aiemmin treeneissä mua oltiin syynätty paljon ja mun oman kehityksen vuoksi myös Aku alkoi hyppäämään paremmin, mutta nyt mua ihan oikeasti ravisteltiin ja paljon.

Ongelmaksi muodostui treeneissä mun oma rentous. Lähestymisiin piti muuttaa mun omaa tekemistä paljon vähemmälle ja mulle ei sallittu ollenkaan edes pienintäkään taaksepäin ratsastusta. Tästä aiheutui estettä lähestyessä se ongelma, että kun huomasin tehneeni liikaa kädellä, menetin paikan sen vuoksi koska stressasin sitä että olin tehnyt jo pidätteen, vaikka en olisi saanut ja joutuisin liian lähelle.. Siksi käänsin hevosta muutaman kerran pois esteiltä ja jouduin pari kertaa turhan huonoihin paikkoihin, josta Nikke ei tietenkään tykännyt. Sain huutia oikein kunnolla sen etenemisen suhteen ja lopulta onneksi sain sen fiiliksen, ettei tarvinut ajatella taakse, koska uskalsin luottaa siihen että pääsen perille ja oikeaan paikkaan myös vain etenemällä kaikista kaarteista ulos.

Mä oon oikeasti aina luullut että etenen kunnolla mutta ehei.. Tai joo, osaan mä kovaa ratsastaa, mutta ei se ole sama asia kuin isossa laukassa rytmissä eteneminen. Ja kyllähän meistä jokainen sen tietää, se on vaan se toteutus joka aika usein ontuu vaikka kuinka tietäisi faktat. Tolla tunnilla kuitenkin hiffasin jo palasen siitä, mitä se rytmissä eteneminen on..

Videolta huomaatte kuinka pienistä kaarista (ja ennen niitä ja niiden aikana) täytyy oikeasti sujua eteen ja päästä niistä ulos rytmissä. Varsinkin hallissa kun aikaa ei ole liikaa, sen rytmin pitää olla kunnossa, jotta sinne esteelle pääsee ilman, että rikkoo laukan rytmin vetämällä taakse. Kun rytmin rikkoo, joutuu hevonen huonoon laukkaan ja hyppy ei voi olla niin laadukas kuin rytmikkäästä ja ponnekkaasta laukasta. Siksi Akultakin on jäänyt monta pudotusta pois treeneissä - olen ollut tekemättä kädellä mitään, vaikka näkisinkin paikan lähelle. Silloin rytmi säilyy ja vaikka paikka olisikin aavistusta lähempänä, on hyppy silti laadukkaampi kuin rikotusta laukasta.


Videolla on monta toistoa sarjalta. Treenattiin niitä juuri sen takia tuollaisella pienemmällä tiellä jotta saisin itse sen varmuuden sujumisesta a-osalle sisään. Kuten ekoista hypyistä näkee, on Aku hypyissä hieman vino koska en saa jätettyä sille tarpeeksi tilaa a-osalle ja koitan tehdä välissäkin liikaa ja auttaa sitä, mutta loppua kohden hypyt paranevat roimasti. Nuo sarjat ovat aina olleet meille vaikeita, joten niitä pitää jatkossakin vain treenata paljon. 

Tulipas taas paljon selitystä. Mulle tekee itselleni tosi hyvää ajatella näitä juttuja läpi uudelleen ja uudelleen ja etenkin katsoa noita videoita. Saan jotenkin ihan omanlaista buustia tästä "kuivaharjoittelusta" :D Onko teillä samanlaisia systeemejä?

6 kommenttia

 1. Kaikessa oppimisessa menee aina aikansa! Aku näyttää tosi relalta :) Millon kisaatte Suomessa seuraavan kerran?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Ja niinhän siinä menee.. Ypäjälle olisi tarkoitus mennä!

   Poista
 2. Montako kisaa menitte saksassa? Miks mä oon vaan yhden kisavideon nähny vaik oon mielestäni lukenu joka postauksen :o koska harmaa vauvva tulee suomeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei keretty mennä kuin kaksi kisaa, toisesta tulossa vielä postaus :)

   Poista
 3. Mistä oot alottanut ja päässyt noihin töihin mitä teet nyt? Miten ja mitä opiskelit/opeskelet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko ratsastusjuttuja? En ole opiskellut mitään, olen vain ollut paljon töissä hevosihmisille :) Olen hoitanut paljon niin este, kuin kouluhevosia ja ratsastanut aina kaikilla hevosilla joita eteen vaan on tullut! Kaikki hevoset olen saanut alle sattumien ja eri mutkien kautta :)

   Poista