sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Miten aloittaa nuoren hevosen koulutus?

Olen tähän mennessä sisäänratsastanut jo aika monta hevosta. Yleensä kaikkien kanssa on kuitenkin jo valmiiksi harjoiteltu juoksutuksen salat ja selässäkin on joku saattanut jo kerran tai kaksi istua, ennen kuin minut on kutsuttu mukaan kuvioihin. Nyt kun teen ensimmäistä kertaa kaiken aivan alusta asti itse, niin ajattelin kertoa teille lukijoille ihan step by step miten hommat etenevät meidän taloudessa.

Tapoja on varmasti monia ja itse sain Saksassa paljon lisää näkemystä nuorten hevosten laittamiseen ylipäätänsä. Sain Lauralta ihan kunnon briiffin siitä, kuinka he aloittavat asiat nuorten kanssa ja kuinka he etenevät selkään nousuun asti. Moni asia sujui pitkälti niin kuin olin itsekin ajatellut, mutta Aromaat käyttävät juoksutusta mukana (niin kiinni kuin irti) pidempää, kuin itse olen aiemmin käyttänyt. Mutta malttihan on valttia tässä hommassa :)

Saksassa kerkesin puuhata Aapon kanssa vain viikon ajan ja sekin jäi hieman vajaaksi kisojen yms. takia. Alle olen listannut ihan päiväkohtaisesti meidän tekemiset ja muutama videokin mahtuu joukkoon :)

Day 1. Sunnuntai.

Hain Aapon sisään laitumelta. Matka sujui varsin hyvin laitumelta aina talliin asti vaikka kaverit jäivätkin ulos ja matkalla vastaan tuli mm. traktori peräkärryineen. Aapo oli kuitenkin super fiksu ja ei nostanut kummastakaan mitään meteliä :)

Aapo sai olla tallissa muutaman tunnin jonka jälkeen päästin sen irti maneesiin. Tässä vaiheessa on tärkeää että hevonen juoksee molempiin suuntiin kaikissa askellajeissa ja lähtee äänestä ja raipasta eteen päin. Irti juoksuttaminen valmistelee niitä liinajuoksutusta varten. Kun ne oppivat kiertämään maneesia, ymmärtävät ne juoksutuksessakin sen, että ihminen on aina keskellä ja määrää tahdin. Irtojuoksutus kesti kävelyineen noin 15min.

Day 2. Maanantai.

Maanantaina toistin saman kuvion. Aapo oli irti maeesissa hieman sunnuntaita pidempää ja juoksi todella reippaasti molempiin suuntiin.

Lisäksi kävin heppakaupassa ostamassa Aapolle harjakassin, muutaman harjan sekä satulahuovan. Tästä se tavarapaljous sitten saa alkunsa.. ;)

Day 3. Tiistai.

Tiistaina harjasin Aapon kunnolla ensimmäistä kertaa. Jalkojen harjaus oli aluksi pikkuhepasta hieman kummallista, mutta pehmeällä harjalla sai lopulta harjata aika normaalisti. Aapo sai ensimmäistä kertaa jalkaansa pintelit, joiden laittoa piti tietenkin kummastella nostelemalla jalkoja muutamaan otteeseen. Pikkuheppa sai päähänsä myös suitset, jotka eivät aiheuttaneet minkäänmoista kummastusta, fiksu lapsi <3

Releet päällä Aapo sai taas juosta maneesissa 20 minuutin verran. Kaikki sujui taas helposti ja vaivattomasti :)


Day 4. Keskiviikko.

Aapo sai jälleen kunnon harjauksen. Varustin hepan pinteleillä ja suitsilla. Kaveri juoksi jälleen ensin n. 10min irti maneesissa näin ja tämän jälkeen pikkunen sai ensimmäistä kertaa selkäänsä juoksutusvyön. Vyön kanssa pitää ensimmäisellä kerralla olla todella tarkkana, ettei se valu taakse, koska sen jälkeen kun se kerran on valahtanut, on hevosia todella vaikea välillä saada puettua siihen uudestaan, saatika sitten satuloida. Kaiken täytyy tapahtua rauhallisesti ja varmasti.

Mulla oli tässä vaiheessa maneesissa apuna Roosa, joka laittoi ensin pelkän vyön Aapon selän yli. Tämän jälkeen kiinnitimme rintaremmin hevosen kaulan alta juoksutusvyön molemmin puolin. Rintaremmi estää juoksutusvyötä valumasta taakse, jolloin vyötä ei tarvitse kiskoa ihan älyttömän kireälle ekalla kerralla. Tämän jälkeen Roosa kiristi vyön reikä reiältä rauhallisesti melko napakaksi. Aapo ei hirveästi välittänyt mistään näistä toimenpiteistä ja olin aivan varma että kun päästäisin sen irti, lähtisi se aivan täysiä kun tajuaisi siellä selässä olevan jotain.Kun hevosen päästää tuossa vaiheessa irti, kannattaa olla itse aika vilkkaasti poistumassa sivuun - niistä kun ei oikeasti tiedä mihin suuntaan ne lähtevät :D Aapo taas.. Noh, hyvä kun se jaksoi käyntiin siirtyä kun hieman pyysimme äänellä eteen päin... Eli aivan toisenlainen reaktio, kuin mitä olin ajatellut! Juoksutimme Aapoa vyön kanssa irtona vielä toiset 10 minuuttia jonka jälkeen riisuimme vyön maneesissa. Loppuun talutin kaveria vielä hetken, jonka jälkeen se pääsi talliin. Tallissa palkitsin sitä vähän Akun myslillä, hyvin maistui ;)

Day 5. Torstai.

Aapolla oli vapaapäivä. Harjasin sen kunnolla mutta muut hommat saivat siltä päivältä jäädä koska edellisenä päivänä kaikki sujui niin hyvin.

Day 6. Perjantai.

Aapo sai jälleen hyvän harjauksen. Selvitin myös harjan ja hännän ja harjasin kunnolla päätä useaan otteeseen jotta se tottuisi kaikkeen mahdolliseen tekemiseen :) Tallissa varustin sille jälleen suitset, mutta pintelit jätin tällä kertaa pois. Se ei niitä periaatteessa tarvitse, mutta haluan että se tottuu kaikken tuollaiseen alusta alkaen, siksi olen niitä aiemmin sille pukenut.

Maneesissa Aapo sai taas hetken juosta ilman vyötä ja rintaremmiä, mutta taas alkuhölkän jälkeen puin sen jälleen tyttöjen avustuksella Aapolle. Heppa oli taas oma fiksu itsensä ja hölkkäili ja laukkaili rennosti ympäri hallia.


Kun kaveri oli juossut n. 15min, otimme sen liinaan ja harjoittelimme paikallaan seisomista. Inka talutti Aapoa ja pysäytti sen aina hetkeksi seisomaan paikalleen, jolloin itse kiipesin sen vieressä jakkaralle ja silittelin ja taputtelin sitä kaulasta ja selästä. Näin se oppii siihen, että sen ympärillä tapahtuu asioita ja kun selkään nousun aika koittaa, ei se ole ihan ihmeissään kun joku pomppaa sen viereen seisomaan. Tästäkään Aapo ei ollut yhtään kummissaan ja muutaman toiston jälkeen riisuin vyön ja rintaremmin ja heppa pääsi talliin. Ja palkkioksi tuli tietty kourallinen mysliä ;)

Day 7. Lauantai.

Aapo sai ansaitun vapaapäivän koska meillä meni koko päivä kisoissa.

Day 8. Sunnuntai.

Toistin saman setin kuin perjantaina. Ainoana muutoksena puin Aapolle vyön ja rintaremmin jo tallissa. Tämä ei aiheuttanut Aapossa mitään kummastusta :)

Aapo tallissa valmiin lähtöön :)

Lisäksi loppuun laitoin painoa myös selän päälle kun keikuin jakkaralla hevosen vieressä. Kävin myös hieman makaamassa selän päällä ja pikkuheppa oli oikein kiltisti :) Teimme taas useamman toiston ja kaikki sujui melkein liiankin helposti!

Day 9. Maanantai.

Maanantaina koittikin suuri päivä! Laitoin alkuhölkkien jälkeen Roosan avustuksella Aapolle nimittäin satulan! Satulan kanssa täytyy toimia ihan samalla tavalla kuin juoksutusvyön kanssa ensimmäisellä kerralla. Meillä käytössä oli joku erittäin antiikkinen ränsistynyt satula - eli ei haittaa vaikka se tippuisi, tai jos hevonen vaikka sattuisi menemään piehtaroimaan kesken kaiken :D

Satuloidessa täytyy olla tarkkana, että satulavyö on sen verran kireä ja rintaremmin napakka, ettei satula pääse luiskahtamaan taakse, jolloin hevonen takuuvarmasti pelästyy sitä. Meillä kävi Roosan kanssa vähän toisinpäin :D Laitoimme rintaremmin aavistuksen liian kireälle.. Itse satulointi sujui hyvin, Aapoa ei ahdistanut ollenkaan, mutta kun päästimme sen irti ja se oli hetken juossut, aloitti se pienen rodeon.. Pukkien seurauksena satula valahti eteen ja hieman sään päälle, mutta Aapo onneksi vain nöyrästi pysähtyi ja totesi, että nyt meni mammat pieleen!

Saimme korjattua satulan rauhassa ja löysäsimme rintaremmiä ja kiristimme vyötä vielä varmuuden vuoksi yhdellä reiällä. Tämän jälkeen Aapo juoksi todella tyytyväisenä ympäri hallia satula tanakasti selässään.

Lopuksi teimme jälleen taas jakkaran kanssa hommia, eli Roosa piti kiinni Aaposta kun se oli parkkeerattu jakkaran viereen ja mä nousin seisomaan ja taputtelin sekä laitoin hieman painoa satulan päälle. Nostin myös jalkaa ylös muutaman kerran, "selkään nousu" -fiiliksellä ja Aapohan seisoi kuin tatti!

Koska kaikki oli sujunut niin hyvin, menin vielä selän päälle makoilemaan kun Aapo seisoi paikoillaan. Heppa ei siitä sen kummemmin  välittänyt joten pyysin Roosaa seuraavalla kerralla lähtemään liikkeelle. Aapo asteli varmasti eteen päin ja itse valuin alas pienen kävelymatkan jälkeen. Kun ensimmäisen kerran valuin pois otti Aapo ehkä kaksi sivuaskelta käynnissä mutta seuraavalla kerralla se ei sanonut enää mitään :)

Päätettiin treenit siis onnistuneesti ja tämän jälkeen Aapo pääsikin takaisin talliin. Itse pakkasin kamat kasaan, jonka jälkeen oli sitten kotiinlähdön paikka.. Ennen sitä vein kuitenkin vielä Aapon takaisin laitumelle kavereiden luokse. Sinne se sitten jäi tyytyväisenä ja toivottavasti miettimään oppimiaan juttuja :)

Jälkiviisaana voi todeta, että olsimpa "löytänyt" Aapon jo aiemmin. Sitten olisin kerennyt puuhata sen kanssa enemmän Aromaiden silmän alla ja hyötyähän siitä tietenkin olisi enemmän ollut! Mutta näinkin päästiin hyvin alkuun ja hyvä niin.

Suomessa on tarkoitus jatkaa edelleen alkuun irtojuoksutuksella ja siirtyä sitten vähitellen juoksuttamiseen ja sitä kautta selkään. Joku kyseli multa, että haluanko varmasti viedä Aapon ensin hetkeksi vieraalle tallille ennen kuin boksit Rauhalassa valmistuvat. Tämä irtojuoksutus on yksi syy, miksi minusta on hyvä viedä Aapo ensin muualle, koska Rauhalassa ei ole vielä maneesia käytössä ja kentälle sitä ei voi päästää irti näillä keleillä. Toki voisin Rauhalasta käsin käydä Tallbergien maneesilla, mutta Rauhalan karsinoiden valmistumisesta ei tosiaan ole vielä tietoa ja haluaisin kuitenkin saada hepan tänne Suomeen mahdollisimman pian. Eli Aapo saattaisi hyvinkin viipyä jossain muulla maneesitallilla ainakin kuukauden tai jopa kaksi, joten itse en ainakaan miellä sitä kovin stressaavaksi. Itse kuljetus Suomeen on tietenkin jo iso juttu nuorelle hevoselle, mutta oli talli mikä tahansa, niin kyllä se sinne kotiutuu kun puitteet ovat kunnossa. Hevosen ei kuitenkaan tarvitse lähteä saman tien kilpailemaan tms, vaan se saa rauhassa tutustua uuteen kotiin ja tehdä todella kevyitä juttuja alkuun. Minun täytyy vain itse huolehtia siitä, että Aapo saa tarpeeksi monipuolista liikuntaa ja että sen ruonkinta saadaan hyvälle mallille.

Miten te olette aloittaneet hevostenne kanssa ratsuksi kouliutumisen? Olisi kiva kuulla teidän muidenkin tarinoita ja tapoja :)


7 kommenttia

 1. http://lovelylotte-anniina.blogspot.fi/2014/04/saksassa.html

  Onko sun heppa tuossa kuvassa? Vuosi sitten otettu kuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaapa olla :) Voi kun se on pikkunen <3

   Poista
 2. Ei näköjään linkittänyt yksittäistä kuvaa. Mutta itseasiassa se saattaa olla kahdessakin kuvassa, tuossa kahdeksannessa (tarhassa tallin takana) ja kolmenneksi vikassa (laitumella).

  VastaaPoista
 3. Muuten melkein samallalailla mutta opetan juoksutuksen liinassa jo ennenkun kääntyy 3. Satulaa käytän selässä jo tallissa muutenvaan samoihin aikoihin. Ja käytän enemmän liinassa kuin irtona nuoria.

  VastaaPoista
 4. Osallistuuko toinen omistaja ratsuttamiseen lainkaan vai saatko itse päättää kuinka toimit?

  VastaaPoista