tiistai 5. kesäkuuta 2018

Hevosten työstöstä

Tosiaan, kuten viime postauksessa kerroin niin mun päivä tallilla alkaa usein aamulla siinä 8 aikaan. Ekan hevosen selkään kiipeän kuitenkin usein vasta 8.45/9.00 ja pomo tulee hieman 9 jälkeen. Eka heppa saa usein siis todella pitkät alkukäynnit, koska odotan yleensä että pomo tulee kentälle ennen kuin aloitan. Tästähän ei ole hepoille mitään haittaa, päinvastoin. Lisäksi aamuisin tallilla treenaa yleensä yksi mies valmentajansa kanssa ja heidän menoaan on yleensä melko hupaisaa seurata. Kaikella rakkaudella, se mies on tosi mukava tyyppi ja hän yrittää aina parhaansa, mutta kovin lahjakas hän ei vielä ole. Hän on tosin aloittanut ratsastuksen vasta 6 vuotta sitten, joten hatun nosto hänelle että on päässyt noinkin pitkälle. Mutta siis anyway, pitkien kävelyiden jälkeen aloitan kaikkien hevosten kanssa melkein löysällä ohjalla ravaillen muutaman kierroksen. Meillä kaikki hevoset ratsastetaan aina gramaaneilla, mutta pomo ei halua että gramaania käytetään turhaan ja suurimmalla osalla hevosista se roikkuukin usein vain mukana.

Abanderado

Hölkkäkierrosten jälkeen otan normiohjan tuntumalle ja työstän paljon isoja ympyröitä ja kiemura serpentiinejä, joista on tullu mun ihan uus lemppari. Pomo rakastaa "serpentiinejä" ja mäkin oon alkanu tykkäämään niistä ihan hirveästi. Eli vähän niin kuin kolmikaarinen tai kuusikaareinen ura, mutta taivutukset venytetään linjan yli ja suoristus tehdään enemmän diagonaalin myötäisesti kuin poikkihalkaisijalle. Tämän tien myötä saa ihanasti työnnettyä hevosta sisäjalan kautta ulko-ohjalle ja molempien jalkojen väliin. Tähän lisään aina myös siirtymisiä ja eteenratsastuksia sekä kokoamisia hevosen mukaan.

Hevosesta ja päivästä riippuen teen tähän perään joko töitä harjoitusravissa tai sitten otan laukan. Hyppy-, ja kisapäivien jälkeen tehdään aina paljon "muscle workkiä", eli laitetaan hevoset liikkumaan huomattavasti enemmän ravissa kuin laukassa. Tehdään paljon avoja, sulkuja ja siirtymisiä ravin sisällä. Meidän kaikki hevoset osaa tehdä sulut diagonaaleilla ja siksakeissa ainakin ravissa, oikeastaan myös laukassa, kaikki muut paitsi yksi 6v ja toinen ori joka on 9, koska ne eivät vielä vaihda ihan sujuvasti. Mutta nekin tekevät siis sulut diagonaaleilla :) Jos otan tähän väliin alkulaukan, teen kevyesti laukkaa molempiin suuntiin ja otan sitten välikäynnin.
Abanderadon kanssa tarvitsen välillä enemmän gramaania, se on välillä todella jäykkä niskastaan ja gramaani auttaa mua työstämään sen helpommin takaa eteen ja läpi. Joka kerta pääsen onneksi työstämään sitä myös ihan löysällä gramaanilla ja tietysti on myös päiviä kun en tarvitse sitä ollenkaan.

Teen kaikilla hevosilla tosi paljon siirtymisiä, etenkin laukan ja ravin välillä kun työstän hevosia kunnolla käyntien jälkeen. Yhdistän usein siirtymiset kolmikaariselle tai jollekin muulle symmetriselle uralle, jotta saan itse jonkun pisteen ja kohdan missä haluan siirtymisen tehdä. Näin kuri pysyy yllä myös mun osalta! Kolmikaarisella teen usein, etenkin noiden kavereiden kanssa, jotka eivät vielä vaihda, vaihtoja käynnin kautta aina suoristuksessa. Jos ne tulevat hyvin käyntiin ja takaisin laukkaan, saatan tehdä jonkun yksittäisen vaihdon johonkin kohtaan, mutta jos tasapaino ei tunnu jonain päivänä hyvältä, jätän vaihdot tekemättä. Toinen hyvä vaihtoa kohti treenaava harjoitus on vastalaukka. Teen sitä kaikilla hevosilla oikeastaan melkeen joka päivä ainakin jonkun pätkän, koska se suoristaa ja edistää hevosten tasapainoa. Pomo ei ole harrastanut paljon vastalaukkaa aiemmin mutta nyt kun hän on nähnyt miten paljon se on auttanut etenkin tuota 6-vuotiasta, on hänkin jopa ottanut sitä mukaan joitain kertoja :D

Mutta ylipäätänsä, hevosia ratsastetaan todella paljon sileällä ja erittäin kurinalaisesti. Pomo haluaa että hevoset oikeasti ovat joka päivä kunnolla avuilla - ne taipuvat ja kääntyvät, pysyvät suorina ja menevät jalasta juuri siihen suuntaan kun halutaan. Mitään ei tehdä voimalla, vaan hevosten tulee reagoida hyvin ja nopeasti. Ja mikä parasta, en ole vielä tähän mennessä kertaakaan joutunut miettimään ettenkö allekirjoittaisi pomon tekemisiä tai puheita! Kaikki tehdään ajatellen hevosten parasta, mikä on huippu juttu - kaikilla ammattilaisilla se ei valitettavasti ole näin.

Se mikä mut on totaalisesti yllättänyt, on se, ettei pomo hirveästi puutu mun tekemisiin. Hän saattaa sanoa mitä haluaa jonkun hevosen tekevän jonain päivänä tai jos jostain syystä pitää tehdä kevyemmin, mutta muuten teen oman fiiliksen mukaan. Ja yllättäen, vaikka en ole saanut niin hirveästi opastusta, mun ratsastus on mennyt hurjasti eteenpäin. Kun saa tehdä ja miettiä ja sen jälkeen oivaltaa, oppii kyllä nopeasti ja paljon! Toki me jutellaan joka päivä kaikista hevosista pomon kanssa ja jaetaan fiiliksiä, mutta pääosin mä olen tehnyt hommia ihan yksin. Pomo on ollut myös paljon pois kisoissa ja mulla on ollut paljon hevosia yksin välillä kotona. Esim. pari viikkoa sitten mulla oli kotona 8 hevosta ja päätin satsata mun istuntaan ja menin kaikilla hevosilla 30min ilman jalustimia neljän päivän ajan. Olihan se rankaa mutta vitsi että se auttoi! Olin ennen tuota ajatellut että mun täytyy päästä paremmin istuinluille ja jalustimille painon kanssa ja tuon viikonlopun jälkeen on ollut niin paljon kevyempi fiilis ratsastaa ja hevoset reagoivat paremmin, tottakai.

Nämä kaikki Espanjan kuvat on ottanut Celin Lannusalu

Tietysti yksi tekijä siihen että mun ratsastus on mennyt eteenpäin, on myös se että saan ratsastaa hyvillä hevosilla. Siis oikeasti laadukkailla peleillä.. Olenhan mä elämässäni ratsastanut hyvillä hevosilla, mutta nyt kaikki hevoset ovat jo valmiiksi hyvin koulutettuja ja ratsastettuja niin omaan vaikuttamiseen on aika paljon helpompi keskittyä.

Kivaa on tietysti se, että pomo antaa palautetta sen jälkeen, kun on mun jäljiltä ratsastanut hevosia. Suurimmaksi osaksi hän on ollut vain tyytyväinen. Yhden orin jälkeen hän pyysi mua olemaan vielä nopeampi jalan kanssa, ori oli tuntunut mun jälkeen hieman hitaalta, mutta muuten on tullut vaan positiivista palautetta. Etenkin kahden muun orin suhteen, juuri nuo 6v ja 9v, jotka eivät ole aiemmin vaihtaneet. Nyt kun olen opettanut niille vaihtoja niin pomokin on tehnyt niitä joitain kertoja ja ollut tosi positiivisesti yllättynyt. Lisäksi juuri tuon 6v:n tasapaino on edennyt huimasti, mistä hän jaksaa kiittää mua aina kun on mennyt sillä :D Joten tällä hetkellä kaikki on aika hyvin!

Hevosilla on viikossa yksi vapaapäivä ja tuo 6v mennään sen lisäksi kerran tosi kevyesti ja Aapo saa yhden maastopäivän. Belgiassa on kuulemma huonosti maastoja, joten saa nähdä miten annan Aapolle tuon yhden kevyemmän päivän jatkossa. Katsotaan kun päästään paikalle :) Lisäksi hevosilla pyritään hyppäämään kerran viikossa ja toisen kerran saatetaan tehdä jotain ristikoita tai puomeja. Hyppykerroilla ollaan tähän mennessä tehty vain tekniikkaa ja jumppaa, rataa ollaan hypätty vain kerran Mijaksessa. Nyt Belgiaan mentäessä otetaan sitten lisää ratatreeniä - mä kaipaan sitä tuon uuden hevosen kanssa jonka sain pomolta kisakäyttöön. Se on ihan kokenut hevonen, mutta itse tarvitsen vielä lisää fiilistä siihen että kuinka paljon mun oikeasti pitää radalla laukata ja miten etäisyydet sitä kautta muodostuvat.

Sellaista tekstiä tällä kertaa! Seuraavaksi pari kisavideoita parista harkkakisasta ja sitten tuleekin jo tekstiä Belgiasta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti