torstai 1. kesäkuuta 2017

Epäonnea

Hevosten kanssa sattuu ja tapahtuu.. Olen nyt ollut puolitoista viikkoa ratsastamatta koska satutin solisluuni maastakäsin hevosten kanssa. Murtumaa siinä ei onneksi ole, mutta se on "noussut pois linjasta" ja sen viereinen AC?-nivel on jotenkin traumatisoitunut. Koko käsi on kipeä kun faan, mutta mukana se onneksi roikkuu.

Ainakaan tällä viikolla en vielä ratsasta, mutta toivottavasti ensi viikon loppupuolella pääsen taas satulaan. Haluaisin niin kovasti päästä Finnderbyyn. Mutta käden ehdoilla mennään..

Mites mun hevoset sitten? Noh, Aapo päätti ähkyillä helatorstaina ja vaikka ähky ei ollutkaan mikään kovin paha, päätin nyt vihdoin viedä sen hiekkakuviin ja vatsan tähystykseen. Olen suunnitellut sitä jo kauan ja nyt päätin toteuttaa tämän suunnitelman, koska puhuttuani eläinlääkärin kanssa joka Aapon letkutti, olin entistä varmempi siitä että jotain siellä vatsassa olisi. Ell ei nimittäin havainnut kaasua tai suurempia massoja tutkiessaan Aapoa, joten hän suositteli hiekkakuvia. Itse olin ihan varma ettei siellä olisi hiekkaa, mutta mahahaava sitäkin todennäköisemmin.

c. Aada Lätti

Sain ajan Vermosta jo perjantaille ja kuskattiin Aapo iltapäivästä lekuriin. Lopputulos oli arvatenkin vatsahaava, ei mikään superpaha, mutta vatsahaava kuitenkin. Aapohan ei ole syönyt enää aikoihin kauraa ja sitä se ei tietenkään tule myöskään jatkossa saamaan. Kuukaudeksi tuli gastrogardit ja antepsinit, ah kuinka ihanaa ja halpaa.. Toivottavasti lääkkeillä saadaan vatsa paremmaksi.. Puhuin Ell kanssa ja hän oli sitä mieltä että Aapolla on ollut tuo vatsa tuollainen todennäköisesti todella pitkään, todennäköisesti Suomeen tulosta asti. Se on tottunut olotilaansa ja ei osaa "valittaa siitä" ja imppauksin on saattanut alkaa Saksassa sen seurauksena. Mene ja tiedä, eihän kukaan osaa sitä varmaksi sanoa. Kuitenkin koko Suomessa olon aikana Aapo ei oikein ole saanut kunnon massaa päälle vaikka ruoat ovat hyviä ja sitä ruokitaan paljon joten sekin viestii jo kauan sitten alkaneesta vaivasta.

Tällä hetkellä Aapolla on mielestäni kuitenkin asiat elämässä hyvin - se ulkoilee 12h kavereiden kanssa, sen treenit ovat tasaisia ja se ei stressaa oikeastaan mistään, sillä on usein vapaa heinä ja se saa rasvapohjaisia rehuja. Ratsastuksessa ja kisoissa se tekee aina kaiken mielellään ja ahkerasti. Joten ainakaan tallissa seisomisesta tai stressistä sen ei pitäisi johtua.. Olen itse aina ollut sitä mieltä että kaikilla hevosilla on varmasti jossain vaiheessa elämää vatsahaava, toiset näyttävät sen vahvasti ja toiset taas eivät. Saa nähdä miltä vatsa näyttää kuukauden kuluttua kontrollissa - jos eroa on niin hienoa, sitten voin jatkaa gatrogardin kanssa aina ennen kisoja ja kisojen aikana, mutta jos eroa ei ole, niin tuskin syötän enää toista kuuria. Kuulostaa ehkä hurjalta, mutta sitten täytyy miettiä miten muuten vatsaa voi auttaa voimaan paremmin kuin vain kalliilla lääkkeillä jos niistä ei ole hyötyä.

Rinkeli taas on tehnyt hyviä treenejä Nellin kanssa ja mun hoitaja Wilma on myös mennyt sillä pari kertaa. Viikonloppuna Riina hyppää Nellin kanssa ja Aapo aloittaa nyt maastoilun jälkeen muutamana päivänä viikonloppuna/ensi viikon alussa jonkun kevyen kenttäjumpan.

Musta on ihana nähdä kun Rinkeli muuttuu ihan silmissä koko ajan aikuisemmaksi ja saa massaa ja lihaksia. Siitä tulee kyllä niin hieno <3 Sen muutoksen näkee maasta niin eri tavalla, se on jo kivan pyöreä ja musta tuntuu että se on saattanut jopa kasvaa muutaman sentin..

10 kommenttia

 1. Mitä tutit vaikuttavat kuolaimeen? Olen jostain lukenut että ne estää kuolainrengasta menemästä suuhun mutta mitä muuta ne tekee? :) Hyvää kevättä ja tsemppiä heppojen kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tutit on sitä varten, etteivät kuolaimet nipistä hevosta suusta. monet, joilla on suustaan herkkä hevonen, käyttävät joko tutteja tai oliivirenkaisia kuolaimia, etteivät kuolainrenkaat "pyöriessään" nipistä hevosta suusta ja sitä kautta aiheuta haavoja suuhun.

   Poista
  2. Aapolla mulla on tutit sen takia kun sen suupielet välillä hiertyvät auki. Tuttien kanssa tuota ongelmaa ei ole. Kimoilla on usein etenkin päässä todella ohut ja heppoinen karva, myös niskaremmin alla pidän Aapolla usein padia etteivät karvat lähde :)

   Poista
 2. Mitä Ell suositteli rehuksi ja mitä Aapo syö nyt ja kuinka paljon? Mulle on tulossa hevonen jolla vatsahaava menneisyys niin kiinnostaa aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suositteli rasvapohjaisia rehuja, ei kauraa missää nimessä! Aapo syö Hartogin Conceptia, sinimallaspellettiä ja luzernehaketta. Kaikki nuo tosiaan Hartogilta ja kaverini vatsahaavahevosen vatsa on pysynyt myös näillä rehuilla hyvänä :)

   Poista
  2. Ja se saa 2l conceptia, 2l pellettiä ja 1heinähaketta per ruokinta :)

   Poista
 3. Mulla myös vatsahaavainen kisahevonen. Välillä vatsa hyvä ja sitten tulee taas kausi kun oireilee. Hevonen ei kestä useamman päivän kilpailuja silmä alkaa stressata ja vatsa oireilla. Ihan paras apu on ollut heinä niin paljon kun vaan syö ja mössössä saa greenlineä ja pellavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinää meillä on usein tarjolla suoraan isosta paalista, mutta joku suositteli vatsahaavahevoselle kuivaa heinää niin saa nähdä miten jatkossa kannattaa tehdä. Paalit kun ovat esikuivattua säilöä..

   Poista
 4. Moi, itse sain ell.ltä vatsahaavaan ihmisen vatsahaava lääkkeitä. maksoi 120e kuuri ja sen jälkeen voi jonkin aikaa ylläpitona syöttää puolikasta annosta, eikä käy kukkaro kevyeksi. suositelen. Nimi taisi olla omepratzol

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin tuostakin vaihtoehdosta mutta hinta ei kyllä ollut noin alhainen? Täytyy tsekata tuo merkki, kiitos :)

   Poista