torstai 23. maaliskuuta 2017

Niken treenit

Viime viikon lauantaina suunnattiin auton nokka kohti Tamperetta. Matkaan piti alkuperäisen suunnitelman mukaan lähteä Aku, Aapo ja D, mutta lopulta Aku vaihtui Riinaan.


Kävin ratsastamassa Akun perjantaina maneesilla ja sillä oli tosi ikävän näköinen haava polvessa. Kaveri oli tarhassa päättänyt vähän härnätä Akua ruoka-aikaan ja samassa metakassa haavakin oli pääsyt syntymäään.. Päätin kuitenkin katsoa miltä hevonen tuntuu liikkeessä siltä varalta että näkisin miten hevonen varaa sille painoa. Aku liikkui pitkän alkukävelyn jälkeen täysin puhtaasti eikä tuntunut arkovan jalkaa. Tutkin haavaa ratsastuksen jälkeen vielä lisää ja totesin että parempi olisi jos joku lääkäri kuitenkin katsoisi sen varalta. Kunnan ell menikin katsomaan Akun tallille ja oli laittamassa siihen 2 tikkiä mutta päätyi lopulta siihen että hevonen kannattaisi kuitenkin viedä Viikkii ja varmistaa ettei haava mene niveleen asti. Aku joutuikin sitten olemaan Viikissä yhden kokonaisen yön jotta saatiin tietty lääkäri vahvistamaan jalan kunto. Lopputulos oli lopulta se ettei haava mennyt niveleen asti ja Aku pääsi kotiin. Nyt jalassa pidetään sidettä ja ratsastus aloitetaan taas ensi viikolla.

Tästä päästään sitten treeneihin. Ratsastin ekana Aapolla ja Nikke oli nyt taas paljon tyytyväisempi Aapon liikkumiseen, samoin minä. Se oli nyt paljon pyöreämpi ja rennompi. Sain viime viikolla jotenkin ihan superhyvän flown Aapon kanssa kaikissa treeneissä ja se hiffasi jotenkin ihan uudella tavalla puolipidätteen ja antoi työntää sen jälkeen jalalla sitä enemmän kohti tuntumaa :)

Treenin aloitimme ympyrällä rauhallisessa laukassa niin että ylitimme yhtä pystyä. Tehtiin tätä onneksi mun ja Aapon vaikeampaan kierrokseen ja sain hyviä vinkkejä siihen kun Aapo haluaa välillä hypätä sinne vasemmalle liikaa. Alastulossa ja esteen jälkeisessä kaarteessa mun piti jättää se enemmän oikealle, eli sisäohjalle. Se suoristi Aapoa hyvin ja päästiin tekemään ihan hyviä hyppyjä. Hypättiin melko kootusta laukasta aika isoa (120) ympyrällä ja Nikke sanoi että tuota mun täytyisi tehdä kans kotona jotta Aapo oppisi kokoamaan itse enemmän itseään.

Tämän jälkeen hypättiinkin muutama kerta okseria samalla idealla - hieman rauhallisempi laukka ja hevosen piti jäädä takajaloille kohti estettä ja ponnistaa suoraan. Tässä Aapo teki muutaman erittäin hyvän hypyn. Näiden verkkahyppyjen jälkeen jatkettiin radalla, se näkyy alla olevalta videolta. Radassa oli tosi paljon tekemistä, etenkin alun 2-3 väli oli haastava, sekä kulmasta ulos kääntyvä tie. Videolta näyttää että siinä olisi enemmänkin tilaa mutta kaarre oli oikeasti todella pieni.. Kokonaisuudessaan mun suurin ongelma Aapon kanssa on se, että pääsen pidemmät välit paremmalla fiiliksellä. Mun pitää luottaa siihen että se täytyy aina ottaa kiinni ja malttaa koska muuten se väli jää lyhyeksi. En voi vaan jatkaa rennosti.. Tämän virheen huomaa linjalta missä tulen vedeltä okserille kuudella laukalla. Ajattelin vedellä että menen vähän ulos ja että se riittäisi mutta ei.. Olisi pitänyt tehdä vielä yksi pidäte ja istua vähän enemmän vastaan. Näitä täytyy nyt treenata kunnolla omaan päähän :) Mutta Aapo hyppäsi hyvin, samaa rataa kuulemma pitää jatkaa nyt sileän kanssa ja tehdä niitä kokoamisia ilman että muoto lyhenee ja niska nousee. Aapon pitää lyhyentyä kropastaan ja ottaa takaset enemmän alle. Siinä onkin hommaa!



Tämän jälkeen vaihdoin Aapon Rinkeliin ja tein sen kanssa kevyen treenin. Riinan kanssa ei hypätty ympyrällä, vaan aloitimme videollakin näkyvällä oranssilla esteellä joka oli ensin pysty ja sen jälkeen okseri. Riina hyppäsi hyvin nämä verkkahypyt ja jatkoimme okserilta sitten pari kertaa laineokserille. Sinne Riina stoppasi eteen yhden kerran mutta jatkoi tokalla yrittämällä hyvin yli :) Tämän jälkeen tehtiin pieni kolmen esteen rata jonka näette alla. Rinkeli meni kiltisti ja saikin lopettaa sitten tuohon. Tämä oli ihan tarpeeksi sille, koska sen kunto ei vielä ole niin hyvä että voisin koko rataa useaan kertaan vetää sen kanssa matkan päälle treeneissä. Tämä oli sille kuitenkin ihan hyvä reissu - se matkusti hyvin, oli tosi hyvä ratsastaa ja toimi muutenkin hyvin käsiteltäessä. Kurssin jälkeen se oli vapaalla sunnuntain ja maanantain. Tiistaina tein sen kanssa maneesilla kevyen treenin ja se oli ihan super energinen ja hyvä ratsastaa. Torstaina työskentelin sitä vähän enemmän ja sain sen tooosi hyväksi taas :) Nyt kun tuli selitettyä tähän taas kaikkea muuta, niin kerrompa vielä että Rinkeli on nyt myös lihotus ja vesikuurilla. Koitan keksiä sille nyt jonkun hyvän "makuveden" mitä se suostuisi juomana ennen ja jälkeen ratsastuksen koska se juo niin huonosti päivisin. Aluksi kokeilin laittaa lämpimään veteen Hartogin herkku mashia mutta se ei uppoa (Aapolle kyllä uppoaisi vaikka kuinka monta sankkoa ;D). Hartogin lucerne pelletistä se tykkää turvotettuna, joten olen laittanut nyt ihan muutaman kerran tosi paljon vettä ja vain vähän pellettiä ja sen olen saanut sille huijattua. Tuota pellettiä se syö muutenkin koska tuo sinimallaspelletti on hyvä kuitujen ja valkuaisten täydentäjä. Annan sille aina ennen ja jälkeen ratsastuksen tuota turvotettua mömmöä. Jos en ratsasta, niin silloin se saa sen aina iltaisin muiden iltaruokien yhteydessä. Mutta takaisin tuohon juomiseen. Jos en jatkossa saa huijattua sitä tuolla pelletillä niin täytynee kokeilla melassia, mihinkään omppumehujen ostamiseen en haluaisi ryhtyä..


Sitten vielä näiden mutkien kautta vikaan hevoseen eli Deehen. Tämä oli tosi hyvä kokemus tälle hevoselle vaikka oma ratsastus ei tässä vikassa treenissä ollutkaan ihan tasollaan. Tein poikkeuksellisen paljon etäisyysvirheitä, johtuen ehkä osittain siitä että koitin aluksi tehdä välit samoilla askelilla kuin Aapon kanssa, mutta lopulta päädyimme Niken kanssa siihen että tekisin yhden enemmän useampaan väliin jotta saataisiin tamma rauhalliseksi ja odottamaan. Tuo tammahan ei missään nimessä ole kuuma, mutta se vetää itsensä mielellään hieman pitkäksi esteiden välissä ja tulee hieman vahvaksi. Lisäksi se tuijottaa siihen päälle vähän. Tämä oli itseasiassa juuri se syy miksi halusin tamman mukaan kurssille - kaipasin rohkaisua siihen, että teenhän sen kanssa varmasti asioita oikeaan suuntaan. Kotona olen laukannut sen kanssa rauhassa koska haluan että se malttaa väleissä ja ei saa vedettyä mua irti satulasta. Isommassa laukassa näin käy vielä helposti. Niken ohjeet onneksi tukivat tätä mun omaa fiilistä ja vaikka treeni ei omasta mielestä mennytkään huikeasti niin tamma käyttäytyi hyvin ja suoritti kaiken kelvollisesti. Nyt kun mulla on selkeä suunta ja hieman työkaluja niin saan varmasti paljon aikaa tulevien viikkojen aikana. Luulen, että vien tamman ihan kisoihinkin pian :) Tammastakin olisi video mutta se on melko pimeä joten en viitsi ladata sitä kun siitä ei oikein nää mitään. Instassa on tammasta kyllä useampikin video, käykää sieltä kurkkaamassa :)

Tulipas paljon tekstiä! Hauskaa viikonloppua kaikille :) Mulla ainakin on tiedossa paljon ratsastettavia hevosia ja tuntien pitoa <3

6 kommenttia

  1. Vau, sulla on tosi kiva tasainen tyyli ratsastaa! Hienosti hyppäsi molemmat hepat mun mielestä, vaikka en mikään pro olekaan.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tasaisuuteen pyritään vaikka se ei aina ihan onnistu :)

      Poista
  2. Miks otit Aapolta alaturpiksen pois? :) mutta hyvältä näyttää molempien heppojen hypyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin että tuo kumikuolain saisi "levätä" paremmin suussa ilman alaturpista. Halusin sitten vaan kokeilla miltä se tuntuisi ilman sitä ja parempihan se oli :)

      Poista
  3. Voi että miten tasainen rata Aapolla, kulkee rytmissä kuin kello! Hienosti näet etäisyyden ja tuot sen aina oikeaan paikkaan.

    VastaaPoista
  4. Tuo kierros oli ihan hyvä mutta kyllä mullekkin niitä etäisyysvirheitä sattuu :D

    VastaaPoista