tiistai 27. lokakuuta 2015

Aapon syksyn hyppyjä

Aapo on nyt syksyllä hypännyt kotona ihan vain muutaman hassun kerran ja sen lisäksi olen käynyt kaksi kertaa Nissalassa ja Niken ja Nielsin kursseilla. Ajattelin näin yhden postauksen aikana päivittää teidät kartalle nyt siis Aapon hyppyjen osalta Nielsin kurssia lukuun ottamatta.

Ajatus, mistä tämä lähti, oli oikeastaan se kun itse selasin Aapon hyppykertoja läpi. Tajusin, ettei niitä ole todellakaan vielä monta ja silti hevonen tekee jo todella hyvin oikeastaan kaiken mitä sille on eteen laittaa.

Hyppykerta nro. 5.
Rosalla vierailun jälkeen hypättiin kotona vain yksi kerta ennen Aapon kuukauden mittaista lomaa. Siitä kerrasta teinkin oman postauksen, jonka löydät tämän linkin takaa. Hyppäsimme siis ekaa kertaa erikoisesteitä. Tämän jälkeen olikin siis vuorossa Aapon lähes kuukauden mittainen loma jonka jälkeen tein hypyt ekan ratsastusviikon jälkeen. Siitä kerrasta ei valitettavasti ole materiaalia, mutta työstin Aapoa ensin kolmella puomilla joiden väliin tuli kaksi laukkaa. Aapo teki sitä hirmu kivasti ja hyppäsin sen lisäksi muutamaa yksitäistä estettä diagonaalilla ja pitkällä sivulla. Pidin esteet ristikoina ja niiden edessä oli melko avonainen maalinja jotta se auttaisi Aapoa taas tauon jälkeen hahmottamaan esteet ja etäisyydet.

Hyppykerta nro. 6.
Seuraavan kerran hyppäsin viikon päästä Nissalassa. Sain avukseni ihan sattumalta Lotin, joka on tehnyt paljon nuoria hevosia ja ratsastanut ylipäätänsä todella paljon (Lotti=Charlotte Westerlund). Lotin kanssa työstettiin Aapoa ensin 5 perättäisellä ravipuomilla. Aapo oli puomirykelmästä ensin aika ihmeissään ja teki muutaman kerran ennen niitä siirtymisen käyntiin, mutta pienen kannustuksen jälkeen se teki puomit hienosti ravissa. Tämän jälkeen Lotti kokosi niistä ristikon ja tultiin sitä ravissa ensin molempiin suuntiin. Tässä vaiheessa mun piti olla tarkkana, etten auttaisi Aapoa liikaa hyppyyn, vaan mun piti antaa sille enemmän tilaa ja rauhaa tehdä ponnistus. Lisäksi kaarteissa Aapo meinasi olla hieman kiireinen ja pois tahdista joten mun piti olla rauhallisempi ja antaa sen tulla hieman hitaammaksi. Tässä vaiheessa Aapo ei ollut tarpeeksi hyvin mun jalan edessä koska halusi mielellään siirtyä ravista käyntiin kun olisi pitänyt jäädä ravamaan rauhallisemmin. Kun Aapo oli paremmassa rytmissä ja toimi ravissa, tulin laukassa vasemmalta saman ristikon apupuomin kanssa. Puomilta oli 2,5m ristikolle. Aapo teki tätä tosi rennosti ja hyvin. Lotti nosti ristikon tämän jälkeen okeriksi ja tultiin puomi sekä okseri laukassa. Aapo oli ihan rela ja suoritti superhyvin :)


Sitten otettiin mukaan treeniin värikäs lankku. Lotti teki lankusta tosi pienen pystyn jotta Aapolla olisi hyvä mieli mennä siitä yli. Sain itse hyvin kiinni okserilla siitä kuinka paljon sain tukea Aapoa ennen estettä, kuitenkin säilyttäen rentouden ja myös lankku ylittyi tällä samalla flowlla. Tehtiin sitten vielä nämä kaksi estettä "ratana", eli ensin okseri apupuomilla ja sen jälkeen vielä lankku. Aapo teki hienosti hommia ja saikin lopettaa treenin tähän. Lotti kehoitti Rosan tavoin pitämään esteet pieninä vielä jonkun aikaa jotta treeni ei menisi liian nopeasti eteen päin. Lotista Aapo oli hirmu fiksu ja kiva hevonen jolla varmasti pääsee hyvin etenemään :) Lotista tärkeää olisi sileällä keskittyä nyt vain siihen, että hevonen on tahdissa ja taipuu paremmin mun jalan ympäri molempiin suuntiin ympyrällä.


Tämän jälkeen tein seuraavalla viikolla töitä tuon samaisen apupuomin ja okserin kanssa. Koska tehtävä sujui nyt todella hyvin, otin mukaan myös yhden askeleen kavaletit sekä pari erikoisestettä. Aapo teki taas rennosti hommia, tosin eka hyppy hippola-lankulle oli hieman iso ja ylihypätty :D Vaikka Aapo teki kaiken kiltisti ja rennosti, oli se tässä vaiheessa musta edelleen hieman jalan takana. Olisin halunnut sen tehokkaamaksi takaa ja paremmin kohti tukea, mutta ihan en mielestäni onnistuntu täysin. Tämä jalan takana oleminen näkyy alla olevalla videolla mm. ennen kavaletteja. Koska toistoja ei noin vähän tehdyn hevosen kanssa voi tehdä ihan hirmuisesti niin päätin jättää korjaamisen seuraavan viikon Niken kurssia varten.Hyppykerta nro. 7.
Niken kurssilla päästiin sitten ihan uusiin ulottuvuuksiin. Sain sileän työskentelyyn ekana päivänä niin paljon apua, että Aapo oli ihan kuin eri hevonen sen jälkeen! Nikke laittoi mut ratsastamaan Aapoa tosi rohkeasti raipalla. Ei niin, että olisin mäiskinyt sitä, vaan nimenomaan käytin sitä "merkinanto" välineenä eli jalan apuna. Joka kerta kun Aapo meinasi hidastaa ja nousi edestä ylös pois tuntumalta, suljin jalat ja raipan kiinni hevoseen. Kun Aapo lähti eteen, pidin tuntuman ja heti kun se renoutui alas, pehmenin itse kädellä. Tätä toistettiin niin kauan, kunnes Aapo ei enää miettinytkään jalan taakse jäämistä. Hypyt menivät nyt paljon paremmin eteenpäin kuin aiemmin ja muutenkin esteille pääsy helpottui ihan huomattavasti kun Aapo veti mua kohti estettä koko ajan paremmin ja paremmin!

c. Aada Lätti

Hypättiin Aapon kanssa ristikkoa lankkupuomilla alkuun niin että siirsin käyntiin ennen linjalla olevaa okseria. Aapo teki tätä hyvin ja saatiin jatkaa myös okserille parin kerran jälkeen. Linja ristikolta okserille oli 5 laukan väli ja Aapo teki sitä hyvin oikealla askelmäärällä :) Lisättiin tehtävään lopuksi vielä yksittäinen lankku jonka Aapo ylitti varmasti. Montaa kertaa ei tarvinnut tulla koska Aapo teki kaiken varmasti ja hyvin. Itse piti vaan muistaa jatkaa kohti estettä koska nuoren hevosen kanssa se on ainut vaihtoehto - koota kun ei vaan yksinkertaisesti voi. Alla video ekan päivän "radasta".

c. Aada Lätti

c. Aada Lätti

Hyppykerta nro. 8.
Kurssin tokana päivänä oli ihana huomata, kuinka Aapo alusta asti liikkui ihan mielettömän hyvin kantaen itsensä aivan eri tavalla kuin ekana päivänä. Sen ravi oli tahdikas molempiin suuntiin ja se oli todella herkkä jalalle.

c. Aada Lätti

Ekat hypyt olin itse vähän "sokea", en päässyt verkkaesteelle oikeaan paikkaan parin ekan kerran aikana mutta sitten kun löysin hyvän rytmin, alkoivat paikatkin löytyä. Verkkahyppyjen jälkeen tehtiin pari pienempää hyppyä punaiselle lankulle joka oli sijoitettu diagonaalille. Aapo teki ekalla kerralla tosi ison hypyn jostä näätte Aadan ikuistaman kuvasarjan alla :D

c. Aada Lätti

c. Aada Lätti

c. Aada Lätti

c. Aada Lätti

Ekan kerran jälkeen este ylittyi paljon rennommin ja Aapo toimi tosi kivasti. Hypättiin yksittäisenä esteenä myös mustakeltaista okseria ja siellä Aapo hyppäsi alusta asti rennosti. Yhdistettiin vielä nämä kaksi estettä niin että hyppäsin kahdeksikolla näitä pari kertaa putkeen, jotta Aapo oppisi siihen, että esteitä tulee välillä useampi peräkkäin.

Sitten olikin sarjan vuoro. Mielestäni tässä vaiheessa Aapo olisi voinut saada hieman matalamman aloituskorkeuden, mutta sitä on hyvä jossitella nyt jälkeen päin. Sarja oli kahden askeleen sarja systeemillä pysty-okseri. B-osassa oli sokeripalat esteen alla ja sarja oli 80cm korkea. Nikke uskoi Aapon selvittävän sen hyvin ja tulin sinne saman tien punaiselta lankulta suoraan laukassa. Aapo olikin yllättäen asiasta eri mieltä ja tyssäsi a-osalle. Noh, ei hätää ja tultiin uudestaan. Taas Aapo kuitenkin tyssäsi ja nyt hieman jo potkaisin sitä koska toinen kerta ei enää ole ihan sallittu juttu.

c. Aada Lätti

Nikke pyysikin mua sitten tulemaan eka ravissa vain b-osan. Taaskaan Aapo ei suostunut menemään yli ja Nikke kritisoi mun oman käden tukea ennen estettä. Pidin liikaa tuntumaa ja kun hevosen olisi pitänyt hypätä, käsi seisoi liian kauan ja hevonen ei saanut lupaa hyppyyn. Sain onneksi tämän korjattua, mutta silti Aapo pysähtyi vielä kerran. Sitten komensin sitä jo ihan kunnolla koska se rupesi menemään jo possuilun puolelle.

c. Aada Lätti

 Kolmannella kerralla päästiin jo yli ja sitten tultiin b-osaa ravissa ja kun se toimi, siirryttiin laukkaan ja tultiin laukassa vain b-osaa. Tämän jälkeen tultiin kerran koko sarja ilman ongelmia. Aapo sai siihen väliin huilit ja sen jälkeen jatkettiin sarjan hyppäämistä. Tehtiin aika monta toistoa, jotta saatiin Aapo ymmärtämään että sen täytyy itse tulla sarjavälissä hieman enemmän ylös edestä ja jäädä takajaloille. Mun piti vaan toistaa koko ajan sisääntulot sarjalle samalla tavalla ja antaa hevosen oppia omista virheistään. Ja heti kun Aapo teki hyvin, se sai kävellä. Nikestä on tärkeää että hevonen itse oivaltaa milloin se on tehnyt oikein. Jos ratsastaja joka kerta auttaa (tai häiristee) sitä ohjalla ja pohkeella johonkin suuntaan, ei hevonen ikinä voi oppia samalla tavalla milloin se itse tekee oikein. Tiputuksia voi estää esim. radalla auttamalla hevosta, mutta treeneissä hevosen pitää välillä tehdä se pudotus, jotta sen hyppy voi muuttua sen omasta takaa laadukkaammaksi. Ja silloin kun se pudotus tulee, ratsastajan pitää vain pystyä toistamaan samalla tavalla lähestyminen, jotta hevonen voi korjata itse. Aapo onneksi hiffasi mistä oli kyse :)

c. Aada Lätti

Teimme vielä yhden radan jossa oli lankku, portti, lankku ja sarja. Aapo teki nämä hyvin ja sai lopettaa siihen. Tällä kertaa hyppäsimme siis selkeästi enemmän ja isompia kuin aiemmin ja seuraavan viikon hypyt pidinkin sitten paljon helpompina.


c. Aada Lätti

Niken kurssista oli siis Aapolle ihan mieletön hyöty ja vielä enemmän siitä hyödyin minä itse. Sain taas vahvistuksen siihen, kuinka täytyy vain uskaltaa luottaa siihen mitä on itse tekemässä ja uskaltaa toteuttaa sitä omaa visiota. Nyt tekeminen oli vain jäänyt miettimisen tasolle, mutta ehkä ihan hyvä niin. Jos olisin jo aiemmin ratsastanut Aapoa raipan ja jalan kanssa tuolla tavalla eteen, olisi se ehkä vain hämmentynyt. Nyt se on saanut rauhassa edetä ja uskon että tämä "patistelu" tuli meille juuri oikeaan kohtaan. Nyt se oli siihen valmis ja kurssin jälkeen se on liikkunut ihan mielettömän hienosti! Hiljaa hyvä tulee :)

Nyt kun noita videoita katsoo järjestyksessä, huomaan ainakin itse kuinka Aapo kehittyi lyhyessä ajassa tosi paljon. Vielä tuolla Nissalan videolla sen rytmi on ravissa epätasainen, se ei pyri kohti tuntumaa ja se saisi olla paljon paremmin jalan edessä. Rauhalan videolla se on jo parempi, mutta edelleen jalan takana, mutta paremmalla tuntumalla jo. Niken kurssin videoilla se pyrkii eteen ja on huomattavasti paremmalla tuntumalla. Edelleen se saisi tulla pidemmälle kaulalle niin sileällä kuin hypyissä ja jäädä kantamaan paremmin, mutta etenkään nuoren hevosen kanssa asiat eivät tapahdu hetkessä. Onni on kun on hyviä ihmisiä auttamassa ja huomaa heidän avullaan mitä lähdetään milloinkin kehittämään. Nyt on tärkeintä saada Aapolle lihasta ja se tulee rennon työskentelyn ja kantamisen kautta.

c. Aada Lätti

Loppuun vielä video Aaposta Niken kurssilta :)


4 kommenttia

 1. Tosi kivoi tälläset postaukset missä kerrot miten toimitte Aapon kanssa ku lukies miettii paljo omaa tekemist ja ratsastust ja Aapo on kyllä tosi ihana :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit :) Aapo on kyllä tosi ihana, onni on oma nuori <3

   Poista
 2. Haha ihana Aapo tuossa punaisella lankulla, taisi vähän jännittää :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vasta ilmassa se tajusi että alla oli jotain tooosi pelottavaa :D

   Poista